Škôlka pre nadané dieťa v Banskej Bystrici alebo vo Zvolene

dijefcatko
29. feb 2016

Ahojte,

dnes som bola s 5-ročnou dcérkou u psychologičky a dostali sme odporučenie zmeniť škôlku, pretože tá súčasná vraj dcérke nestačí a nudí sa v nej. Dcérka už teraz číta po slabikách, čo-to napíše, počíta, zaujímajú ju veci z prírodovedy, vesmír, ľudské telo a pod. Na predčasné zaškolenie to vraj nie je ešte, stále tam prirodzene pretrváva aj detská hravosť (chvalabohu 🙂 ). Je tu však predpoklad, že na budúci školský rok, kedy bude predškoláčka, sa už fakt bude veľmi nudiť, keďže už teraz zvláda predškolácke aktivity lepšie ako niektorí jej spolužiaci predškoláci. Začínam teda hľadať škôlku, kde by pani učiteľky boli ochotné a hlavne mali možnosť venovať sa viac aj nadanému dieťaťu a jeho potrebám, aby dcérka nestagnovala a nenudila sa. Poznáte nejakú takúto škôlku v BB alebo vo Zvolene? Ďakujem vopred za tipy.

nechtik
29. feb 2016

Ahoj, do akej skolky chodi dcerka teraz?

dijefcatko
autor
1. mar 2016

@nechtik je to jednotriedka, dedinská škôlka. Inak voči nej nemám námietky, len dcérka potrebuje niečo viac.

zabudla som napísať, že môže byť aj škôlka v dedine medzi BB a ZV.

nechtik
1. mar 2016

Asi veľmi neporadím konkrétnu škôlku,.. fungovanie v štátnych škôlkach je v zásade pripodobné a nie úplne zlé, v niečom sú zmiešané triedy vhodnejšie, v niečom nie,.. súkromné škôlky ponúkajú väčšiu pestrosť v bežnom škôlkárskom fungovaní, no čo sa týka prípravy dieťaťa na školu, nie je to vždy výhra oproti štátnym škôlkam, všetko závisí od samotného dieťaťa, učiteliek na ktoré natrafíte a aj rodičov a ich očakávaní,.. osobitný prístup dnes ponúkajú škôlky s montessori pedagogikou, nájdete v ZV aj BB,.. určite sa dcérka v škôlke nudí, alebo sa len bojíte že k tomu časom dôjde,.. ak sa tam dcérka cíti dobre, má kamarátov, napreduje, má dobré pani učiteľky atď., možno pre ňu zmena na posledný rok škôlky nebude vôbec prínosom,.. niekedy my rodičia tieto veci zbytočne riešime a komplikujeme,.. asi je to aj môj prípad 🙂

yanni
1. mar 2016

@dijefcatko ja ti zial neporadim, som sice z BB ale uz 15 rokov zijem v zahranici. Ale o tom toto nie je. Mam len otazku: ako si prisla na to, ze sa ti dcera v skolke nudi? POvedala ti to a dala aj priklad? Casto je to tak, ze deti ani nevedia vyznam slova nuda.
My name totiz coma presne to, co ty opisujes. Len je to chlapec a uz je druhak. Ale bol vzdy velmi dopredu. V 4 rokoch vedel citat a nie len po slabikach ale plynule. Cital lepsie ako jeho o dva roky starsi brat na konci jeho prveho rocnika. Tiez sa zaujimal o veci a kladol otazky, ze mi oci z jamok vyskakovali. Ale nikdy sme nemenili skolku. Nikdy neprislo z jeho strany slovo NUDA. A ani my sme neboli toho nazoru, ze sa v skolke nudi. Aj tu v DE je v statnych skolka väcsinou rovnaky princip. Takze by prichadzala do uvahy len sukromna a tie tiez nie su vzdy super. A mal tam kamaratov, tak naso menit. A on bol taky, ze si vzdy nieco nasiel, co ho zaujalo. A ked ho nebavilo alebo bol skor hotovy ako spoluskolkari, tak sa vedel zabavit aj sam: Zobral si nejaku knihu a cital, nieco kreslil atd. A to mal 4 roky. neskor sme to uz vobec neriesili, lebo sme vedeli, ze on si vzdy nieco najde, popr. ucitelky mu nieco daju. Bol a je velmi samostatny.
Takze enviem ako si to s dcerou preberala, co hovoria ucitelky v skolke? Ako prisla psychologicka na to, ze sa dieta v tej skolke nudi? Len z rozpravania dcery alebo tak dokonale pozna tu skolku a jej program?

dijefcatko
autor
1. mar 2016

@nechtik
@yanni
Nechcela som ten úvodný príspevok priveľmi rozpisovať, tak doplním info takto. Vyhľadala som psychologičku kvôli správaniu mojej dcéry. Býva nervózna, začína tam nejaká neuróza vraj, je podráždená, za všetko plače a potom z nej musíme dolovať, čo sa stalo. Všetko chce robiť sama, odmieta pomoc, chce byť samostatná. Toto jej často robí problém v styku s deťmi. Nie, kamarátov v škôlke nemá, iba jedno dievčatko a jedného chlapca. Ďalšie si voči dcérke uplatňuje istú formu šikany. Ja som si myslela, že je problém doma, že som urobila chybu vo výchove alebo je zneistená tým, že s mladšou dcérou som často v nemocniciach. Keď som toto všetko začala riešiť, oslovila ma ešte pani učiteľka, ktorá chodí do našej škôlky externe, že dcérke táto škôlka akoby nestačí a jej správanie vychádza z nudy. Mňa dovtedy niečo o nude ani len nenapadlo. Je to moje prvé dieťa, myslela som si, že je úplne normálne typické dieťa. Zrejme nie úplne. Ona chce byť s predškolákmi, ale pani učiteľky ju nie vždy pričlenia k nim, lebo vraj čo bude robiť o rok, ak teraz bude pracovať s nimi. Tak ju často dávajú k trojročným a ona vtedy zúri. Psychologička po sedení konštatovala, že dcérka si za rok, čo je v tejto škôlke, ku nej vôbec nevytvorila vzťah a k učiteľkám tiež nie. A ja teraz pozorujem, že ani učiteľky ku nej nie. Nuž nie je to dievčatko, čo bude celý deň tichučko sedieť pri práci, potrebuje motiváciu a výzvy, chce sa učiť nové veci a ony na to nemajú kapacitu. Možno by aj mali, ale šlapú si to svoje.
Ja som toto začala riešiť len teraz, rozhodnutie o zmene škôlky nie je definitívne, snažím sa robiť si prehľad, pýtam sa iných na možnosti v okolí, riešenia, ako ju správne podporiť, ak zostaneme v našej škôlke. Jedna maminka mi už do správy dala výborné typy. Budem si tomu musieť sadnúť s pani učiteľkami a dúfať v ich ochotu pomôcť a vyjsť trošku zo zaužívaného.
Pre istotu zopakujem, ja som si dcérku nezdiagnostikovala sama, riešila som výchovu, hľadala chyby v rodine, ale kompetentní mi povedali, že tam vyzerá byť všetko ok a problém je s najväčšou pravdepodobnosťou v škôlke.

demetria
1. mar 2016

@dijefcatko
Kedysi bol na niektorej ZS vo Zvolene nulty rocnik, urceny primarne pre deti, ktorym zle vychadzali roky. Netusim, ci nieco take este funguje, ale to by zrejme presne riesilo vas problem.🙂.

nechtik
1. mar 2016

Po doplnení informácií to vyzerá úplne inak,.. jedna z ciest je osobný rozhovor s pani učiteľkami v aktuálnej škôlke a potrebách Vášho dieťatka a možnostiach ich naplnenia,.. druhou zmena škôlky, najlepšie asi súkromná s menším počtom detí,.. všetko závisí od Vašich, okrem iného aj finančných možností,.. potrebné je však navštíviť viacero škôlok, a či v konečnom dôsledku vyberiete tú správnu, to je otázne,.. z môjho okolia (BB) si maminky pochvaľujú montessori škôlku, MŠ na Jilemnického 8, MŠ na Prof.Sáru,.. názory sa však často rôznia pri ktorejkoľvek škôlke,.. držím palce pri výbere, aj nás to čaká.