icon

Kde kúpiť domáci med v pohári?

alenamihal
25. mar 2026
Strana
z2
biba_18
25. mar 2026

menila si nadpis? aj príspevok?

alenamihal
autor
25. mar 2026
@biba_18

menila si nadpis? aj príspevok?

@biba_18 fakt ma to vytaca ,ako sa to tu prepisuje 😖

anonym_079bd0
25. mar 2026
@alenamihal

@biba_18 fakt ma to vytaca ,ako sa to tu prepisuje 😖

@alenamihal a ako to tu chces mat napisane? Dopyt je tu zakazany. Tak ti to prepisali tak, ze hladas radu, kde kupit domaci med. A ani mesto si tam povodne nemala. Mali ti to rovno vymazat a nemusa by si sa rozculovat nad tym, ze sama vedome porusujes pravidla.

cutespider
25. mar 2026

A teda aká bola pôvodná otázka? Ak hľadáš med v https://www.cehz.sk/pages/login.jsp (Základné zostavy - farma/Farmy podľa druhu zvierat) si vieš zistiť mená včelárov vo svojej obci. Ak ich nepoznáš, môžeš pátrať ďalej napr. na katastri, fb a opýtať sa ich, či nepredávajú med.

biba_18
25. mar 2026

@anonym_079bd0 mala prešov a chcela 2 poháre medu - preto som sa neozvala, lebo ja som KE

anonym_079bd0
25. mar 2026
@biba_18

@anonym_079bd0 mala prešov a chcela 2 poháre medu - preto som sa neozvala, lebo ja som KE

@biba_18 mesto som si vobec nevsimla. Ale mala dopyt. Nechcela radu, pohodlne rovno kupit. A to tu byt nesmie. A este sa bude rozculovat.

anonym_893388
25. mar 2026

No sak zadaj do googla svoje mesto a okolie a tamcti toho najde až až

anonym_1fd7e3
25. mar 2026
@anonym_079bd0

@alenamihal a ako to tu chces mat napisane? Dopyt je tu zakazany. Tak ti to prepisali tak, ze hladas radu, kde kupit domaci med. A ani mesto si tam povodne nemala. Mali ti to rovno vymazat a nemusa by si sa rozculovat nad tym, ze sama vedome porusujes pravidla.

@anonym_079bd0 nadpisy menia vzdy bez ohladu na to ci je to dopyt alebo nie.Vzdy to prepisu.Tak sa ukludni.

alenamihal
autor
25. mar 2026
@anonym_079bd0

@anonym_079bd0 ty si vela veci nevsimas a potom komentujes od veci !!!! Kruci to nie je rada,ked mi niekto poradi,kto predava med ???!!!

alenamihal
autor
25. mar 2026
@anonym_893388

No sak zadaj do googla svoje mesto a okolie a tamcti toho najde až až

@anonym_893388 jasne,hocikto si napise,ze predava med a dosype tam viac cukru ako medu... odporucanie a skusenosti ma zaujimaju,nie ,co najdem na nete ...

biba_18
25. mar 2026

tak ako napísal @cutespider - tam si nájdeš v okolí prešova povolených včelárov ...

biba_18
25. mar 2026

@alenamihal btw, ja mám v odberoch na YT truda, ktorý je včelár a urobil video o kvalite medu v obchodoch - pointa: slovenský med z obchodu je v dobrej kvalite, takže kľudne kúp aj z obchodu - ale pozeraj na to aby to bol slovenský med ...

cutespider
25. mar 2026

@alenamihal, ono ani na nejaké recenzie sa nedá spoľahnúť, najlepšie je keď poznáš včelára. Lebo ak ja zmiešam cukor s vodou, dám ho včelám, oni ho spracujú, primiešajú tam nektár a peľ z kvetov, ja to potom vytočím, tak takýto pančovaný med bude na nerozoznanie od pravého.

alenamihal
autor
25. mar 2026
@biba_18

@alenamihal btw, ja mám v odberoch na YT truda, ktorý je včelár a urobil video o kvalite medu v obchodoch - pointa: slovenský med z obchodu je v dobrej kvalite, takže kľudne kúp aj z obchodu - ale pozeraj na to aby to bol slovenský med ...

@biba_18 vacsina odoberam od od domacich a kvalitnych vcelaroch ,ale nemaju zasoby momentalne,tak preto hladam este niekoho kto ma zasobi..ani v BIO obchodoch v PO nemaju ..idem kuknut este na neaky automat medu..ale vdiky za pomoc...

biba_18
25. mar 2026

@cutespider lenže cukor včelám sa nedáva kvôli pančovaniu - ale kvôli tomu aby včely prežili zimu ak im med odoberieš. v konečnom dôsledku je med z nektára a med z cukru rovnaký med - včela ten cukor už spracovala svojimi enzýmami...

biba_18
25. mar 2026

@cutespider pančovanie medu sa deje prevažne až po stočení - kde už do stočeného medu pridáš lacné sirupy vysokým obsahom fruktózy - kukuričný , trstinový, repný, ryžový atď ... dalo by sa to aj cukrovou vodou pri znáške, ale to len v prípade, že by si včely nevedeli vybrať zdroj nektáru - včely nesiahajú po cukrovej vode ak majú dostupný nektár ...

xckaretxxx
25. mar 2026
@alenamihal

@anonym_893388 jasne,hocikto si napise,ze predava med a dosype tam viac cukru ako medu... odporucanie a skusenosti ma zaujimaju,nie ,co najdem na nete ...

@alenamihal medomad na Levočskej v Po, Kapušany medomad

biba_18
25. mar 2026

@cutespider napríklad teraz bude také obdobie, keď včelári budú určite dokrmovať ... už odzimovali včely a má prísť znova zima - včely nebudú lietať, majú malé zásoby medu, majú vymenené rámiky s plástami - bude zima, nebudú môcť lietať - včelári budú musieť dokrmovať - kým znova nebude teplo ...

cutespider
25. mar 2026

@biba_18, ja považujem za pančovaný med akýkoľvek med, ktorý nie je z nektáru, alebo medovice. Myslím, že sa nájdu aj včelári, ktorí predajú zimné zásoby z cukru, napr. pri úhyne a možno sa nájdu aj takí, ktorí to robia zámerne, aby mali viac medu. Podľa mňa sirup s vyšším obsahom cukru (3:2) neodmietnu včely ani cez znášku.

biba_18
25. mar 2026

@cutespider to že ty to považuješ, je tvoja vec. ak včelári prikrmujú včely, tak nevyrábajú pančovaný med. ako som písala - včela ak má zdroj nektáru, nebude piť cukrovú vodu. nedá sa to nijak dosiahnuť, aby si nemal med z nektára ale z cukrovej vody. jednoducho sa to nedá...
a že by niekto stáčal med v zime, to je také pritiahnuté za vlasy - veď ty o chove včiel nič nevieš. včely sú sú zazimované, odoberú sa im rámiky na medy, zúžia sa letáče, v chladnejších oblastiach sa úle zateplia... to čo píšeš nemá na slovensku žiaden zmysel, aby nejaký včelár dobrovolne kvôli 4 pohárom stáčal zazimované včely, veď by mu pomrzli alebo pomreli od hladu...

cutespider
25. mar 2026
@biba_18

@cutespider to že ty to považuješ, je tvoja vec. ak včelári prikrmujú včely, tak nevyrábajú pančovaný med. ako som písala - včela ak má zdroj nektáru, nebude piť cukrovú vodu. nedá sa to nijak dosiahnuť, aby si nemal med z nektára ale z cukrovej vody. jednoducho sa to nedá...
a že by niekto stáčal med v zime, to je také pritiahnuté za vlasy - veď ty o chove včiel nič nevieš. včely sú sú zazimované, odoberú sa im rámiky na medy, zúžia sa letáče, v chladnejších oblastiach sa úle zateplia... to čo píšeš nemá na slovensku žiaden zmysel, aby nejaký včelár dobrovolne kvôli 4 pohárom stáčal zazimované včely, veď by mu pomrzli alebo pomreli od hladu...

@biba_18, netvrdím, že včelári robia pančovaný med, iba že sa možno nejaký nájde, ktorý predáva med a ak je slabšia sezóna a potrebuje si udržať zákazníkov, tak si takto pomôže predajom medu z cukru. Je mi jasné, že pri podnecovaní sa používa iný pomer cukru/vody a včely uprednostnia nektár, ale ten pomer sa dá zmeniť a sezóna tiež nie je nonstop.
Teraz sú bežné úhyny, keď máš 20 rodín, cez zimu Ti padne polovica, pri cca 20kg/úľ je to 200kg medu zo zimných zásob (je to iba odhad, keďže záleží na oblasti a období, kedy včely uhynuli). Seriózny včelár použije ten med na jarné podnecovanie a odložence, keďže v ňom môžu byť liečivá, ale niekto možno napadne predaj.

biba_18
25. mar 2026

@cutespider ak ti uhynú v zime včely - tak buď si ich nezakrmil a uhynuli od hladu. alebo bola zima, nezateplil si a uhynuli od chladu. alebo si ich nepreliečil - a zabil ich klieštik alebo ešte horšie, iné parazity alebo mor. čisto teoreticky ak by ti na hlad uhynuli nejaké úle, asi by ich nebolo až 50%. ak by sa to udialo iba kvôli klieštikovi - to by sa dal med použiť. ale ak by to bolo kvôli moru či parazitom, celkom verím že nikto príčetný by nepchal do zdravého úľa nič z napadnutého. to že máš neliečeného klieštika zistíš skôr než príde zima...
ako, pozri, chápem že sa ma chceš presvedčiť, že dávať cukor včelám je pančovanie - ale ja ti vravím, že je to iba tvoj názor - rozhodne vo včelárskych kruhoch toto pančovanie nie je. čo pančovaním je, som napísala ...

marica61
25. mar 2026

@alenamihal My kupujeme v Kapušanoch a sme spokojní.

anonym_4706c7
25. mar 2026

Jajaaaaj Biba sa zas prezentuje, téma bola kde kúpiť med, ale ďakujeme za prednášku. PS: každý môže mať svoje preferencie a ak niekto nieco napíše, neznamená to že hneď naráža na Teba, užívaj si deň a nerob si nervy zbytočne

amalka07
25. mar 2026

Ja tiež určite odporúčam Kapušany ak chceš takto priamo, ja väčšinou ale kupujem na jarmoku, už tam poznám páns, ktorý chodí pravidelne

mima595
25. mar 2026
@anonym_4706c7

Jajaaaaj Biba sa zas prezentuje, téma bola kde kúpiť med, ale ďakujeme za prednášku. PS: každý môže mať svoje preferencie a ak niekto nieco napíše, neznamená to že hneď naráža na Teba, užívaj si deň a nerob si nervy zbytočne

@anonym_4706c7 - ale prečo takto, keď má pravdu? Včely sa zakrmujú na zimu presne prevarenou vodou s cukrom, keďže im predtým vezmeš med ( a to im vlastne vezmeš ich jedlo), aby cez zimu nepadli...

anonym_4706c7
25. mar 2026
@mima595

@anonym_4706c7 - ale prečo takto, keď má pravdu? Včely sa zakrmujú na zimu presne prevarenou vodou s cukrom, keďže im predtým vezmeš med ( a to im vlastne vezmeš ich jedlo), aby cez zimu nepadli...

@mima595 ale ja som nikde neuviedla, že pravdu nemá

cutespider
25. mar 2026

@biba_18, tak som to nemyslel, že automaticky, keď dáš včelám cukor, tak máš pančovaný med. Pointou bolo, že sa dá med ľahko falšovať.
Predstav si, že máš lacný cukor napr. na Ukraine. Môžeš dávať včelám sirup od jari do konca leta, nemusíš čakať ani na zaviečkovanie medu, vytočený med dáš do odvhlčovača a takto získaš veľké množstvo medu, ktorý môžeš predávať, ktorý dokonca nemá v sebe žiadne stopy po repe / trstine / kukurici, lebo je už spracovaný včelami. Nenazvala by si takýto med tiež ako pančovaný?

biba_18
25. mar 2026

@anonym_4706c7 nebola to prednáška, bola to debata. a vôbec nebola o mne, ale o včelách a mede. ak máš problém, nečítaj. 🤷‍♀️
btw, ak by si pozorne čítala, videla by si že som autorke poradila…

Strana
z2