icon

Prednáška o menštruačnom cykle - Prešov a okolie

menopriezvisko2
2. jan 2026

Ahojte maminy/žienky,
rada by som vás poprosila o váš názor a spätnú väzbu 🌸

Som fyzioterapeutka a venujem sa gynekologickej fyzioterapii – práci so ženami od prvej menštruácie až po ťažkosti v období po menopauze. Jedna z myšlienok, ktoré mi v poslednom čase napadli, je chodiť na základné školy (cca 7. ročník), prípadne aj na stredné školy, a rozprávať sa s dievčatami o menštruačnom cykle.

Dôvod je veľmi osobný. Keď som bola tínedžerka, doma ani v škole mi nikto nevysvetlil, čo sa v mojom tele deje, čo je menštruačný cyklus, čo je normálne a čo nie. Mala som veľa otázok, neistôt a strachu, no nemala som sa koho opýtať. Spätne vnímam, aké veľmi mi tieto informácie chýbali – a práve preto by som ich dnes rada posúvala ďalej.

Chcem zdôrazniť, že by vôbec nešlo o nič sexuálne ladené. Išlo by o zdravotno-edukačnú prednášku, ktorá je podľa mňa vhodná aj pre cirkevné školy (sama som takú školu navštevovala).

Zaujímal by ma váš názor ako mám.
Súhlasili by ste s tým, aby sa vaša dospievajúca dcéra zúčastnila takejto prednášky v škole?
Alebo si myslíte, že je to výlučne úloha rodiča vysvetliť dcére tieto témy doma?

Čo sa týka obsahu:
škola by pravdepodobne umožnila max. 45 minút, takže by išlo o úplné základy:
krátke predstavenie gynekologickej fyzioterapie a s čím všetkým vieme ženám pomôcť
vysvetlenie menštruačného cyklu (jeho fázy, čo sa v tele deje)
aké menštruačné pomôcky sú vhodné a nevhodné
aká menštruácia je v norme a kedy už nie
že silná a bolestivá menštruácia nie je normálna - nenechať to liečiť HAK
ako sa počas cyklu správať k telu – pohyb, strava, doplnky výživy
nič zložité, len zrozumiteľné a praktické základy

Dievčatá by samozrejme neboli nútené hovoriť o svojich skúsenostiach. Rada by som im však ponúkla možnosť kontaktovať ma dodatočne, ak by mali otázky, ktoré by sa hanbili alebo báli položiť pred spolužiačkami.

Ak by bol záujem, do budúcna by som vedela urobiť aj rozšírenú, interaktívnejšiu prednášku s praktickými ukážkami u nás v priestoroch.

Keďže by všetko bolo bez nároku na honorár, budem veľmi vďačná za akúkoľvek slušnú a úprimnú spätnú väzbu. Rada by som vedela váš názor skôr, než do toho investujem svoj čas a financie, a zistím, že o niečo také záujem vlastne nie je.

Ďakujem každému, kto sa podelí o svoj pohľad 🤍

anonym_9a3c7d
2. jan 2026

Niesom z okolia takže len dám spätnú väzbu ako niekto kto chodil na gynekologickú fyzioterapiu. Dostala som tam podobný dotazník a musím povedať že keby mám dcéru tak by som ju veru prihlásila a ak by sa v kolektíve hanbila zaplatím jej to aj súkromne, naozaj som sa za mňa dozvedela veľa veci čo je normálne a čo už nie a aj mi to veľmi pomohlo... Nechcem to tu zahltiť ale ak máš priestor chod do toho veľa mladým slečnám to pomoze

anonym_e29646
2. jan 2026

@menopriezvisko2 ahoj, tak moja skúsenosť. My sme podobnú prednášku v škole mali, bolo to 20 rokov dozadu. Rozdali nám vzorky vložiek. Ale teda ja si pamätám, že takto kolektívne to bolo v tom veku strašne trápne. Mne doma vysvetlila mamina všetko, čo bolo nutné. Akože, áno, sú dievčatá, ktoré s mamkou nemajú fakt vzťah alebo mamky nemajú. Ale možno by som sa zamerala na individuálnejsie prednášky, resp.dala prihlášku a rodičia budú dieťa prihlásia alebo nie.

menopriezvisko2
autor
2. jan 2026
@anonym_9a3c7d

Niesom z okolia takže len dám spätnú väzbu ako niekto kto chodil na gynekologickú fyzioterapiu. Dostala som tam podobný dotazník a musím povedať že keby mám dcéru tak by som ju veru prihlásila a ak by sa v kolektíve hanbila zaplatím jej to aj súkromne, naozaj som sa za mňa dozvedela veľa veci čo je normálne a čo už nie a aj mi to veľmi pomohlo... Nechcem to tu zahltiť ale ak máš priestor chod do toho veľa mladým slečnám to pomoze

@anonym_9a3c7d ďakujem veľmi pekne za spätnú väzbu 🙂

menopriezvisko2
autor
2. jan 2026
@anonym_e29646

@menopriezvisko2 ahoj, tak moja skúsenosť. My sme podobnú prednášku v škole mali, bolo to 20 rokov dozadu. Rozdali nám vzorky vložiek. Ale teda ja si pamätám, že takto kolektívne to bolo v tom veku strašne trápne. Mne doma vysvetlila mamina všetko, čo bolo nutné. Akože, áno, sú dievčatá, ktoré s mamkou nemajú fakt vzťah alebo mamky nemajú. Ale možno by som sa zamerala na individuálnejsie prednášky, resp.dala prihlášku a rodičia budú dieťa prihlásia alebo nie.

@anonym_e29646 Moja mamina mala dve VŠ a mali sme super vzťah no aj napriek tomu to nedokázala. Mám pocit, že je to v mnohých najmä kresťanských rodinách trošku tabu. Preto mi napadla, taká myšlienka. Všetko čo by bolo v našich priestoroch by sa zadarmo zrealizovalo veľmi ťažko.

menopriezvisko2
autor
2. jan 2026
@anonym_e29646

@menopriezvisko2
@anonym_e29646 ale tiež super nápad s dotazom pre rodiča, ďakujem 🙂

enmery
2. jan 2026

Podľa mňa veľmi potrebné. Gyne fyziologicka vie pomôcť aj pri vaginizme napr, v zahraničí standard, u nás bohužiaľ nie. Ja by som to uvítala veľmi, priveľmi.
Kopec matiek sa ani o tomto nevie a nechce baviť s deťmi a tie sa paradoxne častejšie otvoria pri cudzom.

loyda
Autor odpoveď zmazal
anonym_b8fe4a
2. jan 2026

za mna je to fajn, my sme taku prednasku mali pre dievcata v cca 8smom rocniku (to bolo cca rok 2014), podla mna to ale bolo neskoro -- vela mojich kamosiek, vratane mna, uz menstruaciu dostali v 10-12 rokoch, takze uz sme mnohe "vedeli" ako to cca funguje, zatial co sa nas vtedy na tej prednaske snazili "pripravit" na prvu menstruaciu. Niektorym spoluziackam to ale urcite pomohlo, hlavne tym ktore bud mali zly vztah s mamkou, alebo mamku nemali. Dostali sme aj taku brožurku kde bol papierovy menšturačny kalendar a nejake vložky.

co mi prisla ako skoda je, ze chlapcom chyba nejake povedomenie o zenskom tele a taka prednaška sa k nim nedostane -- vtedy sme my sli na tu prednasku tak "potajomky", ani ucitelky nechceli povedať spoluziakom kam vsetky dievcata odchadzaju. Myslim si, ze mnoho muzov ma dnes velke medzery co sa tyka zenskeho tela (moj ex priatel mi neveril, ze mozem cikat s tamponom...), a ja si myslim ze to je aj tym, ze sa tieto veci neucia, a ked to muzi chcu vediet tak potrebuju samostudium...ale to už som odbočila 🙂

menopriezvisko2
autor
2. jan 2026
@enmery

Podľa mňa veľmi potrebné. Gyne fyziologicka vie pomôcť aj pri vaginizme napr, v zahraničí standard, u nás bohužiaľ nie. Ja by som to uvítala veľmi, priveľmi.
Kopec matiek sa ani o tomto nevie a nechce baviť s deťmi a tie sa paradoxne častejšie otvoria pri cudzom.

@enmery ďakujem veľmi pekne 🙂 áno, keď chodím do zahraničia na kurzy a spomeniem ako je to u nás, tak vôbec nechápu. Verím, že sa to postupne bude zlepšovať a ženy sa nenechajú odbiť vetami "je to nomálne", "po tehotenstve to prejde, musíte vydržať" "rodila ste, čo čakáte" a pod.

menopriezvisko2
autor
2. jan 2026
@anonym_b8fe4a

za mna je to fajn, my sme taku prednasku mali pre dievcata v cca 8smom rocniku (to bolo cca rok 2014), podla mna to ale bolo neskoro -- vela mojich kamosiek, vratane mna, uz menstruaciu dostali v 10-12 rokoch, takze uz sme mnohe "vedeli" ako to cca funguje, zatial co sa nas vtedy na tej prednaske snazili "pripravit" na prvu menstruaciu. Niektorym spoluziackam to ale urcite pomohlo, hlavne tym ktore bud mali zly vztah s mamkou, alebo mamku nemali. Dostali sme aj taku brožurku kde bol papierovy menšturačny kalendar a nejake vložky.

co mi prisla ako skoda je, ze chlapcom chyba nejake povedomenie o zenskom tele a taka prednaška sa k nim nedostane -- vtedy sme my sli na tu prednasku tak "potajomky", ani ucitelky nechceli povedať spoluziakom kam vsetky dievcata odchadzaju. Myslim si, ze mnoho muzov ma dnes velke medzery co sa tyka zenskeho tela (moj ex priatel mi neveril, ze mozem cikat s tamponom...), a ja si myslim ze to je aj tym, ze sa tieto veci neucia, a ked to muzi chcu vediet tak potrebuju samostudium...ale to už som odbočila 🙂

@anonym_b8fe4a Ďakujem veľmi krásne za odpoveď, áno v 8 ročníku je to už neskoro, rozmýšľala som nad 6-7. S problémom tampóny a cikanie sa stretám takmer pri každom mužovi. Myšlienka s chlapcami/mužmi je super, síce reálnejšie to vidím asi až na druhom stupni ale určite super nápad. 🙂

anonym_e5a5cd
2. jan 2026

Ó áno, prosím🙏 a kľudne by som zapojila aj chlapcov, lebo pre nich sú to len 'krámy' a robia si z toho srandu, lebo tomu nerozumejú a málo kto potom naučí chlapca, ako cyklus vyzerá, kedy sa dá a nedá otehotnieť a že je to prirodzená vec, ktorú dievčatá neovládajú silou vôle.

enmery
2. jan 2026
@menopriezvisko2

@enmery ďakujem veľmi pekne 🙂 áno, keď chodím do zahraničia na kurzy a spomeniem ako je to u nás, tak vôbec nechápu. Verím, že sa to postupne bude zlepšovať a ženy sa nenechajú odbiť vetami "je to nomálne", "po tehotenstve to prejde, musíte vydržať" "rodila ste, čo čakáte" a pod.

@menopriezvisko2 Veľmi Ti fandím, nevzdávaj sa nikdy. Konečne niekto so super pozitívnym nápadom urobiť niečo pre naše deti.

menopriezvisko2
autor
3. jan 2026
@anonym_e5a5cd

Ó áno, prosím🙏 a kľudne by som zapojila aj chlapcov, lebo pre nich sú to len 'krámy' a robia si z toho srandu, lebo tomu nerozumejú a málo kto potom naučí chlapca, ako cyklus vyzerá, kedy sa dá a nedá otehotnieť a že je to prirodzená vec, ktorú dievčatá neovládajú silou vôle.

@anonym_e5a5cd Ďakujem veľmi krásne za pozitívnu odozvu, dávate mi takú peknú nádej a povzbudenie 😇 nečakal som, že z večera do ráno zistím odpoveď. Inak môj profil na ig je @cesta.zenou veľa vecí budem pridávať aj tam. Ak by ste mali nejaké otázky pokojne mi môžete napísať. 😊

euka210
3. jan 2026
@anonym_e29646

@anonym_e29646 aj my sme take mali na gymku pred 20r, ale bola to reklama na tampony, ktore nam nezabudli rozdat.
Nieco bez reklamy, vysvetlit veci nikdy nie je na skodu.