icon

18 mesačná dcérka málo papá

misha55490
8. dec 2015

Ahojte,
Chcela by som sa opytat co mam robit ked moja 18 mesacna dcerka malo je. Rano zje mozno pol chlebika ked ma dobru naladu, potom mlieko (medzi 11-12 sa ide spat asi do jednej popoludni). Potom jej mozem ponuknut polievocku najskor hodinu po zobudeni inak neotvori ani usta. Zje mozno pol detskej misky polievky. Druhe jedlo neprichadza do uvahy. Poobede zje pekne jablcko s hruskou alebo ine ovocie. Skoro kazdy den ma jogurt a potom na veceru jej skusam davat masko ci zeleninu alebo zemiakove pyre, to co by som jej dala ako druhe jedlo na obed. Samozrejme vecer pred spanim musi byt mliecko a nadranom este stale stava znova na jednu davku. Viete mi poradit co mam robit? Snazim sa spestrovat stravu ako sa da ale pri tomto style je to dost tazke. Mala ma normalnu vahu aj vysku a nevyzera choro ci bez energie. Prave naopak. Mala by som jej davat nejake vitaminy? Robim nieco zle? Viem ze kazde dieta je individualne ale dost ma to mrzi a na nicom ci na nikom mi tak nezalezi ako na mojej malej.
Vopred vam dakujem za vase rady.

bodka70
8. dec 2015

Takže keď to tak zhrniem - 18 mesačné dieťa ti v priebehu dňa vypije 3 dávky mlieka (odhadujem že cca 600-700ml dokopy, ak vypije v jednej fľaške cca 200-250ml), k tomu cca 80-100g jogurt, cca 100-200g ovocia, 50 g pečiva, cca 50-100 ml polievky a cca 50-100ml druhého jedla - to je dokopy minimálne 1000 až 1200 ml potravy denne. dieťa má normálnu výšku a váhu, rastie, prospieva a je zdravé... nechápem v čom vidíš problém. Prečo potrebuješ, aby jedlo viac, keď zjavne toto množstvo stravy jej postačuje na jej normálny vývin? Tvoje dievčatko sa správa rozumne, je toľko, koľko akurát potrebuje. Nerozumne sa správaš jedine ty. Ak budeš kŕčovito okolo nej pobehovať s jedlom a ona vycíti tvoju nervozitu, zbytočne si vyrábaš problém. Onedlho nastane obdobie vzdoru a je dosť ľahko možné, že vycíti, ako ti na jej jedení záleží a začne ti vzdorovať. A z normálne jediaceho dieťaťa sa stane prieberčivý nejedák. Alebo sa ti ju podarí prinútiť jesť viac a koleduješ si o problém s detskou obezitou 😝.
Ak ti skutočne na nej záleží, nechaj ju tak, jedlo ponúkni, ak chce, zje, ak nie, odlož ho a nenúkaj iné. Ak bude hladná, popýta si... Postupne je ponúkaj nové jedlá, deti sú v tomto veku často konzervatívne, neradi ochutnávajú nové jedlá. Treba byť trpezlivý, niekedy to trvá mesiace až roky, nemôžeš očakávať, že dieťa bude okamžite ochotné zjesť všetky druhy jedla, čo jej ponúkneš. Teš sa z malej a daj si pohov 😉.

jeennyv
8. dec 2015

@misha55490 Mozes byt rada, ze tvoja mala zje este tolko kolko zje, lebo niektore deti nezjedia ani tolko, neviem preco ta tendencia napchavat deti teraz myslim vseobecne... nic nerob a nesil, dieta s jedlom nekalkuluje ako dospely, ze nenajem sa aby som nepribrala atd... zje kolko potrebuje na jedle sa neoklame... zbytocne jej neroztahuj zaludok..dcera nasej znamej ma 4 roky, zje viac ako vacsina dospelych osob, co poznam a nedavno malej vyberali slepak... nehovorim, ze to suvisi ... ale na druhej strane, urcity apetit zaludok a creva aj napriek jedactvu urcitych deti nevydrzia....a inak podla toho co mala je... pije este dost mlieka, ovocie, tam je cukor, je jogurty, dajme tomu dalsie mlieko.... ved toho by som povedala aj je vela, len zmyslaj prakticky a realne keby si vypila tolko mlieka, pojedla este ovocie jogurty ci by si este zjedla nieco dalsie...ved treba uvazovat...ak bude prijimat menej mlieka, zacne viac papat ine....

leria
8. dec 2015

@misha55490 moj maly bude mať onedlho 17 mesiacov a tiez mám pocit, ze v poslednom čase mi toho zje pomenej.... no my žijeme v krajine, kde sa oteplieva, takze to bude asi tým....u nás to funguje takto: rano cca okolo 7 hod-200 ml mlieka, potom asi hodinku zje buď chlebík, alebo rozok s maslom, alebo s kiri syrom, k tomu dávam vždy aj na krúzky tvrdý syr, šunku, paradajku, uhorky....no zeleninu a sunku stále vyhadzuje, napriek tomu mu to naservírujem skoro každý deň, niekedy má sladšie ranajky, buď jogurt s ovsenymi vlockami, piskotkou, bananom....alebo mu naparím ovocie a tiez buď vločky alebo nieco na zahustenie, niekedy škoricovník, croissant....kým ide spať cca okolo 11 tej, tak este nejaké ovocie alebo vyzivu, podľa toho co mal na ranajky....obed mi zje pomenej, predtym ked som mixovala, tak v pohode okolo 300 ml spapal, teraz mu dávam vacsinou masko na kusky, zemiaky, mrkvu, cuketu, atd....pekne papa vidličkou, no pomenej....no vacsinou to co jeme my, len bez soli a korenia....aj ked niektoré jedla som mu trosinku prisolila....no a chutí mu aj grillované jedlo...u nás to obedom vacsinou koncí.....do večera, uz len tekutiny,, sem tam nejaké ovocie, alebo kašu a pred spaním mlieko....váhu máme tiež normálnu.....je stále vyrehlený, takze neriešim....pokial vsetko funguje ako má, tak sa netráp, ziadne dieťa dobrovoľne nehladuje....myslím si, ze malá ti pekne papá....má aj dostatok tekutín, co je dolezité...

timea7
8. dec 2015

@misha55490 znížiť postupne dávku mlieka, zrušiť mlieko v noci

siska53
8. dec 2015

@misha55490 podla mna ti papa dobre..moja sa v tom.case dojcila na poziadanie a papala omnoho menej. Aj kvoli bolesti prsnikov,ale aj kvoli romu papaniu som jej obmedzila dojcenie na 2x denne a behom mesiaca sa rozpapala. Nie sice extremne,ale zacala papat viac. Lzn oba bola vzdy z ttch stihlych deticiek. Aj teraz je taky ten stred. Ani silnejsia,ale nezsa sa mi ani vychtrtla. S tym papanim.to u nej stale nie je slavne.

Hlavne by som jej asi davala.mlieko uz len rano a vecer. Ono to mlieko vela robi,zasyti ich tak,ze ine velmi nepotrebuju.