icon

6,5-mesačné bábätko odmieta príkrmy

15. feb 2026

Stretli ste sa s tym prosim? V nasom okoli maju babatka v takomto veku uz davno zavedene prikrmi, nasa dcera ich uplne odmieta zatial. Je to este ok?

anonym_92fc32
15. feb 2026

Dojčené bábätko?

dagas
15. feb 2026

Nerobte si hlavu. Keď zje lyžičku dajte za lyžičku..rozbehne sa

anonym_e24129
15. feb 2026

@anonym_autor kúpené ci domáce?

viestta
15. feb 2026

Je to prikrm, stale je jeho hlavnou stravou mlieko. Treba len ponukat, casom sa nauci jest aj prikrmy. Niektore deti ich akceptuju skor, niektore neskor a stravovacie tabulky su len voditko, nie norma.

autor
15. feb 2026
@anonym_92fc32

Dojčené bábätko?

@anonym_92fc32 cez den dostava odsate materske mlieko, v noci umele..

autor
15. feb 2026
@anonym_e24129

@anonym_autor kúpené ci domáce?

@anonym_e24129 domace.. v podstate sme skusali len zeleninu na pare rozpucenu a doteraz, za 2 tyzdne co ju ponukame sme “do nej dostali” asi dokopy za jednu lyzicku..

pribinak
15. feb 2026

Skús kúpené, u nás domace prikrmy zo začiatku nemali žiadnu šancu

6,5 mesačne dieťa sa s jedlom ešte len zoznamuje. Skús napr toto
https://www.notino.sk/canpol-babies/dishes-cutl...

anonym_83646e
15. feb 2026

Dieta sa nema najest ale ochutnavat a prist do styku s alergenmi

ukulela
15. feb 2026
@anonym_autor

@anonym_e24129 domace.. v podstate sme skusali len zeleninu na pare rozpucenu a doteraz, za 2 tyzdne co ju ponukame sme “do nej dostali” asi dokopy za jednu lyzicku..

@anonym_autor urob redsiu mixovanu kašu. Zrejme jej nesedí konzistencia. Môžeš s mliekom pomiešat. A bud spokojná s 1-2 lyžicami v pohode.

autor
15. feb 2026
@anonym_83646e

Dieta sa nema najest ale ochutnavat a prist do styku s alergenmi

@anonym_83646e ved ja ani nepisem o tom ze sa nenajedla, ale ze uplne odmieta..

anonym_83646e
15. feb 2026

Ak je na UM tak ste mali zacat uz pred dvoma mesiacmi a riesit to s pediatrom

majlo1234
15. feb 2026

Mne sa osvedcilo zo zaciatku nariedit vodou, aby konzistencia nebola husta

maryetta
15. feb 2026

Moja dcera tak. Vzdy max olizala lyzicku.
Ale... rozbehla sa neskor.

autor
15. feb 2026
@anonym_83646e

Ak je na UM tak ste mali zacat uz pred dvoma mesiacmi a riesit to s pediatrom

@anonym_83646e pisem ze je cez den na odsatom mlieku. Dostava 1-2 davky umeleho..

veronikah96
15. feb 2026

Dcérka dlho odmietala príkrmy a mohla som sa aj postaviť na hlavu a nechcela. Prakticky každý deň len ochutnala pár lyzičiek, aj to nie vždy a príkrmy reálne začala jesť až na 9 mesiacov a to je celý čas na umelom mlieku a s príkrmami sme začínali už na 4 mesiace. Na 6 mesiacov by som este nepanikárila, hlavná zložka stravy je stále mlieko. Len skúšať a možno zmeniť konzistenciu, mne napr dcérka nechcela nic pučené , muselo byť mixované do hladka. A hlavne by som neporovnávala a inými deťmi, aj my sme v okolí mali deti čo by zjedli prikrm aj s miskou keby mohli, ale nie každé dieta je taký jedák.

autor
15. feb 2026
@veronikah96

Dcérka dlho odmietala príkrmy a mohla som sa aj postaviť na hlavu a nechcela. Prakticky každý deň len ochutnala pár lyzičiek, aj to nie vždy a príkrmy reálne začala jesť až na 9 mesiacov a to je celý čas na umelom mlieku a s príkrmami sme začínali už na 4 mesiace. Na 6 mesiacov by som este nepanikárila, hlavná zložka stravy je stále mlieko. Len skúšať a možno zmeniť konzistenciu, mne napr dcérka nechcela nic pučené , muselo byť mixované do hladka. A hlavne by som neporovnávala a inými deťmi, aj my sme v okolí mali deti čo by zjedli prikrm aj s miskou keby mohli, ale nie každé dieta je taký jedák.

@veronikah96 dakujem za reakciu. Panikarit zrovna nepanikarim, ale mam tendenciu sa porovnavat s okolim. Viem ze to nie je ok..

veronikah96
15. feb 2026
@anonym_autor

@veronikah96 dakujem za reakciu. Panikarit zrovna nepanikarim, ale mam tendenciu sa porovnavat s okolim. Viem ze to nie je ok..

@anonym_autor to porovnávanie je najhoršie. My sme v okolí mali presne deti čo by zjedli jedlo aj s miskou keby mohli a mne ešte na 8 mesiacov dcérka stále len ochutnávala. Potom sa to prakticky zo dňa na deň zlomilo cca na 9 mesiacov a odvtedy pekne je. Jediné, čo možno trošku pomohlo bolo, že sme dávali vitamín B a ten podporuje aj chuť do jedla. Ale nemyslím si ,že to bolo práve tým béčkom, jednoducho nebola na začiatku veľký jedák a musela sama začať chcieť. Sem-tam som aj musela dať pauzu od prikrmov, lebo absolútne ich odmietala a hneď ako videla lyžičku bojovala. Prešlo to, ale bolo to o nervy, nebudem klamať 🙂 teraz zje aj to, čo by som ja ani neochutnala 🙂

anonym_7b5902
15. feb 2026
@anonym_autor

@anonym_autor A ako postupujes pri prikrmoch ( uz aj zo slova prikrm znamena, ze je to len doplnok k stale hlavnej potrave, ktorym je mlieko)?? Skusas jednu potravinu aspon tri dni? Uplne staci, ak zje jednu lyzicku.
Moje prve dieta bolo ukazkove, to by hned zjedlo na prvykrat aj celu mrkvu ( dostal asi 4-5 lyziciek) . Druhe boli ako tvoje, hlavna vyziva bolo dlho mlieko. Max.par lyziciek, mohla som sa aj rozkrajat. Ale kedze to bol len prikrm, nerobila som z toho vedu. Pomalilinky sa naucila jest aj ine.
A je to v poriadku, nie, ze nie je to v poriadku.
Skor nebolo v poriadku, ked kamoske v Rakusku nik nepovedal, ze ma od 6.mesiaca prikrmovat a vylucne dojcila do roka. Ale jej dcera je uplne v poriadku, nema ziadne nasledky..

aviemja
15. feb 2026

Nestačí rozpučit ale mixovat do hladka

leidin
15. feb 2026

Mozes dat aj napr vytlacenu stavu z citrusov do flasky alebo kuraci vyvar. Tak by si mozno zvykla tie chute a ked to uciti tak si da aj normalne kusky tuhej stravy, co budu podobne, napr ze to bude citit po zelenine co bude v tom a tak. Potom uz skusi hocico. Akoze ktovie, ale to mi napadlo. A ja som napr bola do 10 mesiacov kojena a okrem toho som jedla len sunku, mandarinky a kukuricne chrumky, cize to neni az tak vazne, ze v tomto veku este dieta moc neje klasicku stravu.

veronikah96
15. feb 2026
@leidin

Mozes dat aj napr vytlacenu stavu z citrusov do flasky alebo kuraci vyvar. Tak by si mozno zvykla tie chute a ked to uciti tak si da aj normalne kusky tuhej stravy, co budu podobne, napr ze to bude citit po zelenine co bude v tom a tak. Potom uz skusi hocico. Akoze ktovie, ale to mi napadlo. A ja som napr bola do 10 mesiacov kojena a okrem toho som jedla len sunku, mandarinky a kukuricne chrumky, cize to neni az tak vazne, ze v tomto veku este dieta moc neje klasicku stravu.

@leidin prepáč, ale šťavu z citrusov? Citrusy sú alergén a žalúdok/tráviaci systém len 6mesačného dieťaťa ešte nie je pripravený na citrusy. Všade sa väčšinou odporúčajú až od roka, sem tam sa niekde stretne s tým, že po 8-9.mesiaci sa môže pár kvapiek dať do kaše, ale v 6 mesiacoch je to naozaj skoro 🙂 Sama som mala viac kníh o prikrmoch, ale pri citrusoch to bolo v každej rovnako, nie skôr ako po roku.

anonym_904c4f
16. feb 2026

Niektore deti netoleruju zeleninu.. a ked sa to dlho nehybe a nezjedia ani lyzicku, proste treba dat skusit ochutnat ovocie.. jablko, hrusku, banan napr.. v niektorych krajinach zacinaju prave ovocim, niekde dokonca masovym prikrmom.. ja som tiez prve skusala ovocie a vobec sa nestalo to co tvrdia mnohí, ze potom zeleninu deti nechcu jest.. praveze mi dcera ovocie velmi nemusi a so zeleninou problem nema.. skus kupit bio presnedavku, bez cukru atd, cisto ovocie a skusit na koncek lyzicky.. zaklad je aby aspon dieta oblizlo, skusilo ci nezachuti