Ako donútiť 5 ročného syna, aby jedol sám lyžičkou?
Vynucuje si asi takto nasu pozornost...vyhladovanie nepomaha,lebo kolabuje....je chudy a nic mu nechuti.......ani sladkosti....
Ahoj nas maly ma tiez 5 a nic moc jedak ale ak ma az taky blok ze nechce sam a nechutia ani sladkosti tak by som sa poradila s mudr alebo s psychologom.lebo nas ak aj nechce nieco tak cokosku by si dal stale.alebo mozno ma len nejake obdobie alebo nejaka velka zmena doma babo atd.pises k tomu malo info podumaj kedy yo zacal robit co sa vtedy dialo.ale ak je to dlhodobe urcite by som sa poradila s odbornikom kedze pises ze mu ani nechuti a je chudy.drzim palce ja mam doma 2nejedakov a viem co nervov to stoji
Ja osobne si myslim, ze uz by mal trenovat jedenie priborom, nie sa ucit jest lyzickou. Nic v zlom, ale ako bude jest v skolke a v druzine? Ked sa vie najest chleba samoobsluzne (hadam ano, to nespominas) tak si aj lyzicou do pusy trafi. Proste mu prestri, oznam, ze sa ma najest a hotovo. Nech neje lyzickou, nech je len to sa sa da priborom. Polievky nie su nevyhnutnost a vsetko ostatne (snad okrem kasiciek, pudingov a jogurtov, ktore sa daju docasne vynechat) sa da zjest rucne alebo priborom. Mozno casom dojde aj na lyzicu.
5 ročné dieťa má jesť lyžičkou? 5 ročné dieťa by malo vedieť už použiť aj vidličku a nie len lyžičku.
Doteraz jedával akože ako?
Ako jedava v skolke? Keby mi dieta nechcelo jest, tak by som bola rada, ze vobec nieco do neho dostanem a bolo by mi asi jedno, akym sposobom. Ked pojde do skoly, bude nuteny v skolskej jedalni jest sam, sila kolektivu ho donuti 🙂
Ahoj, ja len pridam svoju skusenost. Ja mam dvojicky, co budu mat v auguste 2 roky a uz asi tak 3 mesiace jedia sami, uplne hocico lyzickou aj vidlickou, aj polievku lyzicou,a j ked sa trochu okyckaju. Praveze oni nechcu, aby som ich krmila. A doteraz ako jedaval? Ci to len ti teraz zacal strajkovat a doteraz jedol sam? Podla mna 5 rocne dieta by uz malo byt v tomto smere uplne samostatne. Ja by som to urcite riesila s pediatrickou, podla mna potrebujes odborne poradit a riesit chlapceka individualne. Takto ti kocky sice budu radit najlepsie ako vedia, ale ja by som s nim isla k odbornikovi, nech posudi presne, kde je problemik a pomoze ti. Drzim palce.
Jejda..kazde dieta je ine. Nechce, tak ho tazko donutis...nutenim dosiahnes opak. V skolke alebo medzi detmi sa bude inspirovat. Nechapem ako mozete mamicku hned poucovat s tym ze ako je to mozne. No co...je to mozne. Tak ma take dieta. No a co. Mojej kamosky mala sa doma necha krmit a v skolke je pekne sama. A tiez ma pat rokov. Moje dvojicky mali 15 mesiacov a chceli jest same. Kamoska ma takisto stareho chlapca a ani ho nenapadne zobrat lyzicku do ruk. Ani rozok si neodhryzne, musi mu ho lamat. A zije.....nevidela som este ziadneho dospelaka ktory by sa nechal krmit...tak nestresuj. Nauci sa. Hlavne sa nenechaj znechutit mamickami, ktore hned kritizuju. To sa im lahko rozprava ked to ich dieta nerobi. Ale neboj, maly to da. 🙂
ja si myslim ze ked bude hladny tak sa naje.Si Zober napriklad vpakistane nenutia deti jest ...mozno by pomohlo aby ked preide ku vam jeho kamos kamarati aby jedli vselico a on snimi aby bral jedlo zabavu aaby ho to pritahovalodakym sposobom a bolo chutne.A take hranolky s pecenym kuratom? nezdrave ale zaujma ma ci take nieco odmietne?
Smer pediatrička a psychologicka. Niekde v hlave ma zrejme blok a to tu na konovi neporiesis
mam doma dvoch nepapkacov a za tie roky som sa naucila, ze nutenim do jedla nebude nic lepsie. dieta nebude ani viac vazit, len si vypestuje odpor k jedlu. ked bude hladne, naje sa a nakoniec zje ovela viac, ako ked jedol pod tlakom. maly este ako 3-rocny nechcel jest sam, iba ked sme ho krmili, este aj v skolke ho krmili. az som s tym jedneho dna sekla a povedala som mu, ze je uz dost velky na to, aby jedol sam. vedela som, ze to uz dokaze, len sa mu nechcelo. chvilu jedol strasne malo alebo nic, po par dnoch uz viac. musel zistit, ze neje preto, aby mi urobil radost, alebo aby nieco dostal, ale preto, aby nebol hladny
lenze keby to malo byt take, ze neje vobec nic a kolabuje od hladu, urcite by som to riesila u odbornikov. ak si myslis, ze ma dovod takto na seba upozornovat, je to uz v takom stadiu, ze potrebujete pomoc minimalne psychologa, terapeuta. okrem toho by som ziadala vysetrenia na gastroenterologii. moze za tym byt aj nejaka alergia, nema nejake prejavy na kozi? alebo problemy so zazivanim, urcite by som to riesila aj takto. hlavne to uz neodkladajte. a nepocuvaj nic o tom, ze ma jest priborom. mat takyto problem, je mi jedno, ako sa naje. moze aj prstami, hlavne nech nieco zje
a ako je to s pastelkou, perom a podobne? Nema problem aj s kreslenim a s grafomotorikou ( ak som to dobre nazvala"- neviem). Moze to suvisiet aj s tym, len trpezlivost, myslim, ze by pomohla dobra logopedicka, alebo sa LEN poradit.
Neodsudzujete ju, ako pisem pemizb, kazde dieta je ine, pokial to clovek nema doma, dobre sa kritizuje 🙄
Drzim palce
ahojko!! má 5 rokov a nepapá sám.....a teraz čo? NIČ!!! ,,milujem,, príspevky v štýle: ako je to možné ? ako jedol doteraz? môj už jedol sám keď mal toľko a toľko rokov, však poďme rýchlo a porovnávajme a kritizujme!! jááááááj!! ☹
Som si istá že okrem toho že nepapá sám, má iné prednosti a možno aj také, o ktoré iné maminky len snívajú!! každé dieťa je iné , každé dieťa napreduje ináč!
V žiadnom prípade ho nenúťte papať sám , a v žiadnom prípade: ,,ak sa nenaješ sám, nebudeš jesť,,!!!!
Skúste s hravým štýlom. Dajte si dve lyžičky, jednu dá maminka do pusinky, jednu dieťa. Stačí ak na prvý krát si dá lyžičku 1x, neskôr 2x a potom zvyšok maminka dokŕmi. Postupne zvyšovať jeho účasť.
Chodťe do obchodu a nech si vyberie lyžičku aká sa mu páči...🙂
Samozrejme začať s jedlom, tuhším (nie s polievkovou, aby mu to nevytekalo z lyžičky- to by ho mohlo odradiť!!!!).
Možno pomôže : najprv ho naučiť papať s vidličkou: čo sa dá napichovať a nespadne .... trafí do pusinky a nebude sklamaný zo seba (hranolčeky, jabĺčka...) a potom prejsť na lyžičku.
A nehrešiť prosím!! netreba mu znižovať s tým sebavedomie!! Držím palce! a uvidíš ani sa nenazdáš už bude papať sám!! 😵 😵 😵
ano, kazde dieta je ine, ale su urcite medzniky /u niekoho skor, u niekoho neskor/, ale aby sa 5 rocne dieta nechavalo krmit, ked v piatich rokoch uz decka pouzivaju pribor, to sa nehnevaj, to je uz vela, a prave preto treba navstivit odbornika a nie sa radit tu na MK.
moj maly teda jedol lyzickou skoro, ale tiez vychudnuty, ako keby zil zo vzduchu, oblubil si asi 4 jedla a tam to koncilo. Netlacila som. teraz ide do puberty a zacina nie ze jest, ale zrat. sice este to neni ono, ale rozhodne pridava na jedlach. po 10 rokoch prvy krat zjedol tvarohovu nepecenu tortu. desat rokov trvalo, kym dal do ust nieco smotanove. desat rokov trvalo, kym prisiel na chut normalnemu masu /dovtedy horkotazko nieco mlete/ atd. v tomto pripade to chce cas. boli sme s nim po lekaroch, bol bledy, vychudnuty, ale vsetky vysetrenia dopadli dobre, uplne zdrave dieta.
ale ta lyzicka ma teda doraza. moja 4 rocna dcera je v skolke komplet s priborom a jedia tam tak takmer vsetky deti. zaviedli im aj noziky. sice su tupe, ale jedia tak. 5 rocne dieta je predsa pomaly predskolak, riesila by som to s odbornikymi a nie na konovi. tak isto ako je normalne, ze sa este 3 rocne pocika, ale nie je to normalne, ked sa pocika v 5 rokoch kazdu noc, tiez to treba riesit s odbornikmi.
vela stastia.
napísala si to úplne presne - vynucuje si vašu pozornosť, jedlo používa ako zbraň voči vám, lebo ste z jedla urobili stred vesmíru. Päťročné deti už jedia s príborom a nie aby ich niekto kŕmil. Radila by som zmeniť aspoň na týždeň, lepšie na dva prostredie - chata, chalupa, ale najlepšie hotel. Dostane jedlo v jedálni a ak ho nezje, bude hladný. Ale ty mu za žiadnu cenu nesmieš dať najavo, že sa bojíš, že bude hladný, že schudne, že od hladu skolabuje - nehnevaj sa, ale veľmi tomu neverím. Len si je vedomý toho, že bude stredobodom pozornosti. Ak by vedel, že ho odnesiete do nemocnice a necháte tam, tak predstavenie skončí.
Ešte lepšie by bolo, keby išiel na pár dní k niekomu na prázdniny - babka, teta, známa, ale k niekomu, koho má rád a kto má rád jeho, aby to nebral ako trest. Mala som tak u seba týždeň bratrancovu dcéru, ktorému som tiež veľmi neverila, že za celý deň nič nezje. No nezjedla, kým mala k dispozícii pribináčikov, chrumky, keksíky, Brumíkov, sem-tam zobla jahodu a to bolo všetko. bolo u nás aj trieskanie sa o zem, vydieranie všetkým možným, ale snažili sme sa nevšímať si ju, keď revala,tak sme odišli vedľa a potom sme sa jej prišli spýtať, či ide s nami, alebo nie - mala som na každý deň vymyslený zaujímavý program. Nedostala okrem vody až do ďalšieho jedla nič a po týždni z nej bolo iné dieťa. Po príchode domov to ešte skúšala na rodičov, ale rýchlo jej to zatrhli. Mala vtedy tiež päť rokov.
Pred dvadsiatimi rokmi takéto problémy s deťmi neexistovali. Aj ja som bola veľmi slabý jedák, ale nikto z toho nerobil vedu, nikto ma nekŕmil, nechceš, nechaj tak, nikto mi nebežal urobiť iné jedlo. Mama mala okrem mňa ešte brata a starých rodičov, o ktorých sa bolo treba postarať.
Možno by nebolo od veci zájsť k psychologičke, aby prišla na koreň problému, lebo si napísala veľmi málo informácií - či je zdravotne v poriadku,ako jedol, keď bol bábätko, odkedy sú tieto problémy s jedením a pod. Už som to tu na MK písala veľa krát, pracujem sto rokov s deťmi v MŠ, v škole v prírode deti najneskoršie na tretí deň pochopia, že ak sa nenajedia, budú hladné, ale nikto sa tým nebude nejako zvlášť zaoberať, nikto im nepôjde pripraviť nič iné, treba im pripraviť program, kde vydajú kopu energie, teda nie PC, televízor a pod., veľa pobytu na čerstvom vzduchu a zjedia bez ponúkania a nútenia aj deti, o ktorých nám rodičia tvrdia, že sú veľmi slabí jedáci.

nenútila by som,do maturity to takto nebude 😉 ...kŕmila by som a bola rada,že niečo zje...a treba pátrať po príčine nechutenstva napr. či nemá anémiu....