Ako pomôcť 22-mesačnému dieťaťu, ktoré odmieta jesť?
Zdravím Vás,
mám chlapčeka 22mes (12,4kg cca), už asi 3-4tyz odmieta jesť proste skúšala som všetko (uuuplne všetko už aj také "lakotinky čo by som nedala, ale či náhodou nedostane chuť, ale všetko je "nie nie", mlieko kravské nechce, bananove mlieko nechce, palacinky, dzemik, pečivo, ovocie, smoothies,. mäso s omáčkou, ani detské párky, cestoviny, zeleninu, krupicu, jogurty, vývar, polievky .. atď proste nič nechce jedine UM (Kendamil), už som skúšala aj vynechať a nedať a aj tak nič v ten deň nejedol, už som aj znížila dávku mlieka, nič proste celé dni je vkuse na UM. Zuby mu nejdú, on už má dávno všetky, chorý nie je ani nebol, radila som sa s jeho Dr. tá vravela, že len vydržať ponúkať ale nech nehladuje tak dávať UM. Moja otázka: mali ste takého obdobie? Čo pomohlo, aby sa dieťa rozjedlo? Resp.Čo by ste poradili? Ďakujem krásne za rady!!!
takmer 2 ročný už mal mať dávno vyskladaný jedálniček, raňajky, desiata, obed, olovrant, večera... načo mu je umelé mlieko??
Ja toto nepochopim naco davat UM a potom sa stazovat, ze dieta nechce jest - ono je, UM nie je len napoj ako voda ale strava. Ja som na radu pediatry s kazdym pridanym chodom, 1 davku vysadila. Prvotne ochutnavanie sa do toho nerata ale az ked sa normalne najedol. Takze vysadit UM, no cim je dieta starsie tym to pojde tazsie ked doteraz bol nauceny, ze nezje normalne jedlo dostane UM. A este navyse dostava kravske a bananove mlieko ako este ok pri matkach, ktore tvrdia, ze do 3 rokov dieta nema mat kravske sa to da pochopit, ze davaju neprimerane dlho UM ale naco v tomto pripade? Je to totalna zbytocnost, ktoru v jedalnicku uz davno nemal mat.
Ja toto nepochopim naco davat UM a potom sa stazovat, ze dieta nechce jest - ono je, UM nie je len napoj ako voda ale strava. Ja som na radu pediatry s kazdym pridanym chodom, 1 davku vysadila. Prvotne ochutnavanie sa do toho nerata ale az ked sa normalne najedol. Takze vysadit UM, no cim je dieta starsie tym to pojde tazsie ked doteraz bol nauceny, ze nezje normalne jedlo dostane UM. A este navyse dostava kravske a bananove mlieko ako este ok pri matkach, ktore tvrdia, ze do 3 rokov dieta nema mat kravske sa to da pochopit, ze davaju neprimerane dlho UM ale naco v tomto pripade? Je to totalna zbytocnost, ktoru v jedalnicku uz davno nemal mat.
@anonym_f4b8d6 Jasné píše, že ak mu neda nič, proste nebude jesť. Nedá ,liekov, nebude piť ani mlieko, jesť aj tak nezačne, bude piť len vodu. moj bol rovnaký. Celý deň nič nejedol, jedno, čo som ponúkala, nedostal mlieko, bol tak maximálne mrzutý, ale proste nejedol. Nič. Tak skús napísať, ak dieťaťu nedáš mlieko, nebude 2 dní nič jesť, ako budeš postupovať. Koľko dní by si to dieťa nechala na čistej vode aby si dokázala že proste raz jesť bude?
@sisa323 je to ťažké a môže to trvať pár týždňov alebo ešte rokov, tak hlavne komunikuj s pediatrom a nepočúvaj reči, čo všetko je asi tvoja chýba. Nie je to tvoja chýba, niektoré deti takto fungujú. Môj syn ako tak začal jesť niekedy v prvej triede ZŠ aj to len domácu stravu a dookola rovnaké jedla, dodnes dokáže nič nejsť celý deň a to je v podstate dospelý. Ale je zdravý, prospieva, len je štíhlej postavy.
Ak mu niečo zachutí a zje to, tak mu to dávaj dookola,ja som 5 rokov robila rovnaké kolieska z rohlíky na večeru, mala som istotu že aspoň to zje 😉 držím palce.
@anonym_f4b8d6 Jasné píše, že ak mu neda nič, proste nebude jesť. Nedá ,liekov, nebude piť ani mlieko, jesť aj tak nezačne, bude piť len vodu. moj bol rovnaký. Celý deň nič nejedol, jedno, čo som ponúkala, nedostal mlieko, bol tak maximálne mrzutý, ale proste nejedol. Nič. Tak skús napísať, ak dieťaťu nedáš mlieko, nebude 2 dní nič jesť, ako budeš postupovať. Koľko dní by si to dieťa nechala na čistej vode aby si dokázala že proste raz jesť bude?
@martinka17 ja by som to riesila s pediatrou v tom pripade ako to aj robim a ako to aj urobila autorka a radu od nej dostala ale napriek tomu, ma potrebu sa pytat tu na nas z velkej vacsiny laicky nazor tak som ho napisala s tym, akou radou ohladom UM a celkovo stravy od pediatri som sa ja riadila. Ja nie som odbornik, odbornik je nato lekar.
@martinka17 ja by som to riesila s pediatrou v tom pripade ako to aj robim a ako to aj urobila autorka a radu od nej dostala ale napriek tomu, ma potrebu sa pytat tu na nas z velkej vacsiny laicky nazor tak som ho napisala s tym, akou radou ohladom UM a celkovo stravy od pediatri som sa ja riadila. Ja nie som odbornik, odbornik je nato lekar.
@anonym_f4b8d6 ona hľadá rady od žien, ktoré si tým prešli. Ty nemáš skúsenosť, tvoje dieťa jedlo normálne. Hľadá svetlo na konci tunela, preto sa pýta. Ty si jej písala ako krásne tvoje dieťa napredovala v jedení, lebo si postupovala ukážkovo. Ale na tieto deti toto čo píšeš neplatí. Vynechať mlieko miesto jedlá nepomôže - bude viacej hladovať ale jesť nebude.
@anonym_f4b8d6 ona hľadá rady od žien, ktoré si tým prešli. Ty nemáš skúsenosť, tvoje dieťa jedlo normálne. Hľadá svetlo na konci tunela, preto sa pýta. Ty si jej písala ako krásne tvoje dieťa napredovala v jedení, lebo si postupovala ukážkovo. Ale na tieto deti toto čo píšeš neplatí. Vynechať mlieko miesto jedlá nepomôže - bude viacej hladovať ale jesť nebude.
@martinka17 odkial vies, ze sme problemy nemali? Kde som to vobec uviedla, ze jedol ukazkovo? Ja som napisala len ako sme postupovali tiez mal obdobie, ze nechcel ponukla som odmietol tak najblizsie dostal az dalsi chod, odmietol tak dalsi. Nikdy nie UM alebo inu nahradu. A to fungovalo. Tie obdobia sme mali dost casto na par dni okolo toho veku, ze zjedol ledva jedno jedlo potom normalne a zase dookola. ale este raz autorkine dieta je UM je tekuta STRAVA takze nemoze tvrdit, ze neje.
@martinka17 jednoducho pri UM o ziadnej hladovke sa bavit ani neda, da sa bavit o tom, ze v tom veku je to uz nedostacujuce a treba to NAHRADIT (nie pridat k nemu ale nahradit) normalnou stravou ale dieta dostava z neho vsetky potrebne ziviny. Keby 3-4tyzdne hladoval bez UM uz po par dnoch boli hospitalizovani ale autorka ani neuvadza, zeby si neudrziaval vahu a ak si ju dokaze udrzat alebo primerane pribrat tak to dieta nehladuje. A vaha cca 12.4kg u 22mesacneho dietata nie je vobec nizka, ktora by vykazovala znaky hladovania ale uplne normalna.
@martinka17 odkial vies, ze sme problemy nemali? Kde som to vobec uviedla, ze jedol ukazkovo? Ja som napisala len ako sme postupovali tiez mal obdobie, ze nechcel ponukla som odmietol tak najblizsie dostal az dalsi chod, odmietol tak dalsi. Nikdy nie UM alebo inu nahradu. A to fungovalo. Tie obdobia sme mali dost casto na par dni okolo toho veku, ze zjedol ledva jedno jedlo potom normalne a zase dookola. ale este raz autorkine dieta je UM je tekuta STRAVA takze nemoze tvrdit, ze neje.
@anonym_f4b8d6 máš tvoju pravdu. U nás tvoj postup nefungoval, možno autorke úplna hladovka pre dieťa pomôže.
@sisa323 Neboj, je to len obdobie. Keď chce UM, dávaj mu UM. Hlavne, aby sa mu jedlo nezhnusilo. Moje deti boli v tom veku dojcene a boli dní, ked bolo mliečko najdôležitejšie.
takmer 2 ročný už mal mať dávno vyskladaný jedálniček, raňajky, desiata, obed, olovrant, večera... načo mu je umelé mlieko??
@anonym_8d90a5 teraz nerypem vôbec , ale ako ste postupne vysadzovali UM a nahradzovali jedlom ?
@anonym_8d90a5 teraz nerypem vôbec , ale ako ste postupne vysadzovali UM a nahradzovali jedlom ?
@majus2323 UM sme ani nemali ale som kojila... a postupne sme zavádzali chody... už si to presne nepamätám pomaly to bude 10 rokov... ale viem že od sunara mliečne kaše a ryžové alebo aké boli na večeru, na raňajky jogurtík, rožok, desiata ovocie/výživa, obedy najskôr zelenina a potom už jedla to čo mi len menej soli a korenia, olovrant pečivo alebo ovocie zelenina... ja viem umelé mlieko je najrýchlejší spôsob čo dať dieťaťu do ruky... a potom to takto vyzerá...
Chápem ste v zlej situácii úplne mu ho zobrať nemôžete. Počkala by som ešte pár dní a znovu smer pediater. Musíte byť z toho v strese určite.
@sisa323 ahoj,normálne som sa zľakla,že to píšem ja,..tiež mám 22mesacneho syna a momentálne cca mesiac zápasíme s tým,že normálneho jedla zje malo a vkuse pýta mlieko(Sunar).Pred tým bol veľký jedák vôbec nebol prieberčivý v jedle,ale teraz má také obdobie že keby mu nedám mlieko,tak je schopný nejesť celý deň nič.Takze mu stále ponúkam normálne jedlo,poteší ma aj keď zje aspoň pár lyžičiek a keď odmieta,tak ho nenutim.Tiez na všetko len krúti hlavou a hovorí nie.Podla mňa je to obdobie vývoja,ktoré prejde...a čo sa týka toho že mu dávaš umelé a nie kravské mlieko,takja dávam tiež formulu pretože kravské zje len v krupici,alebo v prívarku,ale normálne mi ho nevypije.Drzim palce aby vám toto obdobie čím skorej prešlo.
@sisa323 v 2 rokoch už mal normalne jest. Co si doteraz robila? Dávala mlieko?
@anonym_f4b8d6 dobrý deň, ďakujem za odpoveď, chápem, čo myslíte. Malý mal presne ako píšete raňajky, desiatu obed olovrant večeru, všetko fungovalo ale prišiel skok k tomu, že nechcel nič vyložene nič! Vyskúšala som všetko úplne, a nič nechce , zdravý je, ale nepapá, takže som za žiaľ vrátila k UM, po konzultácii s Dr. Nebolo to tak, že nejedol, naopak, preto som písala a chcela nejaké Vaše typy triky, ak to niekto takto mal. Zrejme sme sa nepochopili, alebo som úplne v úvode zle napísala, kebyže nemusím nedávam, resp. Už bolo vysadené maximálne niekedy sa stalo že si vypýtal , ale teraz prišlo obdobie kedy nepapá, skúšala som nedávať a čakať, ponúkať rôzne jedlá,.(Čo sa týka mlieka nechce kravské ani nijaké), a skutočne som skúšala čakať a nedávať a ponúkať jedlo, nechcel nič ani "ochutnať" preto som konzultovala jeho Dr. tái.povedala že dieťa nemôže.takto.fungovat a skúsiť dávať aspoň umelé ako bude reagovať, a to jediné pije. Ale skôr som sa chcela poradiť s Vami mamičkami, či ste si takými obdobiami prešli, čo pomohlo, možno nejaké ozaj triky na dieťa, ja malého zabávam pri jedení, skúšam kadečo len aby otvoril ústa, skúšam aby aj sám jedol, on predtým keď chcel tak pekne sám sa kŕmil lyžičkou. Ale teraz nič nezaberá. Neberte to ako sťažovanie, skôr chcem nejaké rady od iných mamičiek, ak také niečo mali s ich deťmi.
@sisa323 v 2 rokoch už mal normalne jest. Co si doteraz robila? Dávala mlieko?
@anonym_e08971
Ďakujem, asi sme sa nepochopili, malý jedol doteraz všetko a nebol na UM, skôr sa k nemu vrátil lebo nejedol a všetko odmieta, chápem čo myslíte, a preto že ani mne sa to.moc.nepaci, žiaľ verte že mňa to neteší, mala som doma skutočného jedáka, čo spapal všetko čo videl.
Kvôli tomu som chcela nejaké Vaše typy triky ak ste niektorá si tým u dieťaťa prešla. Malý jedol pekne ale prišiel zlom a nechce nič a ak by som nedala UM on by skutočne nič nedal do seba. Pekný večer.
@sisa323 Moja pediatricka sa vyjadrila, ze nepozna zaznamenany pripad zeby sa dieta vyhladovalo na smrt same. Zrus mlieko a ponukni jedlo.
@beata_k dobrý deň, áno to je pravdaže, ktorá matka by to dovolila, vyhladovať sa nedá to trvá, ale ako som písala malý nepapá a nič nechce ani ochutnať, nie je to tak že nalieval do neho UM lebo sa mi nechce variť , ale ako som písala toto obdobie trvá pár týždňov a nejaké straty živín a železa u detí môže byť, a tiež som sa skúšala radiť s Dr. a tá vravela že skúsiť UM, či aspoň to bude piť.

@sisa323 veď pediatrička sa ti hádam vyjadrila, nie? pokým prosperuje (neuberá na váhe), tak daj tomu ešte čas. môže ísť vážne iba o obdobie.