icon

Jedálniček pre 4 mesačnú dcérku, obed zeleninka, na večer kaša?

nika12323
18. jún 2019

Ahoj maminky chcem sa vás opýtať ako začať s prikrmami.. kojenie nám už moc nejde takze papame UM.. ale k veci chcem sa vás opýtať ako to je s príkrmami.. začali sme mrkvickou a zamiacikom po 3-4 lyžičkách .. na večer mame kasicku .. chcem sa opýtať že či môžem dávať každý večer dcérke aj kasicku na večer aj keď už mala na obed zeleninku , kedy a ako zvyšovať dávky 🙂
Ďakujem vo pred za rady a typy

lubi40
•
18. jún 2019

@nika12323 nic v zlom, ale najlepsi jedalnicek pre 4 mesacnu je mlieko MM alebo UM
s prikrmamy by som ja osobne skor ako v 5 mesiacoch nezacinala.
Co sa postupu tyka, tak najlepsie je dat si poradit na poradni. Ale standardne sa zacina 1 prikrm denne, zelenina+zemiak (alebo ryza) 2:1 a cajova lyzicka oleja. Zacinas jednym druhom (cuketa, mrkva, batat, baklazan, uhorka...a potom postupene pridavas a kombinujes. ak ti zje 150g tak mozes uz vynechat mliecko. Po cca mesiaci (je to individualne) mozes pridat druhy prikrm: ovocie alebo pridas do zeleniny masko (15g masa ale 20g ryby) opat cakas aspon 2-3 tyzdne idealne mesiac. no a potom tusim v 8mesiacoch sa uz moze aj lepok, takze mozes dat chlebik na ranajky a kasu na veceru.

maminuska
•
18. jún 2019

@lubi40 to už je teraz prekonané , myslím ten lepok . Ten sa má zavádzat medzi 4-6 mesiacom vo veľmi malých množstvách ak je dieta čo len troška kojené .

nikiki29
•
18. jún 2019

@maminuska ja som zas niekde čítala, že medzi 4-6 mesiacom sa lepok nezavádza ako prikrm, ale sa dáva len ochutnávať (2-3 lyžičky) aby telo poznalo tento alergén 🤷🏻‍♀️

maminuska
•
18. jún 2019

@nikiki29 ano , nemyslela som ako príkrm , len presne ako si napísala, ochutnať. To bolo to veľmi malé množstvo . Len je super ked žena v tomto období kojí .

jamika27
•
18. jún 2019

@nika12323 ak zvládne kľudne aj zeleninku na obed aj kaša na večeru. Kaša sa dá robiť v UM mlieku. Ty musíš pozorovať malú či jej to nerobí zle a postupne zvyšovať dávky. pomedzi do chlebík do ruky nech žužle.

nikiki29
•
18. jún 2019

@maminuska áno to som tiež čítala, že ideálne keď kojí, no niekedy sa nedá. Ja napríklad po každom kojení musím dokrmovať 😞 ale v 5 mesiacoch určite začnem s ochutnávaním, aby sme stihli to obdobie 😊
Inak nevieš poradiť ako presne to začať? Tiež ma to ešte len čaká. Chcem medzi 5-6 dať ochutnať lepok aj začať so zeleninou. Lepok dávam tiež na obed? Lebo neviem presne ako to pridať keď budem dávať už zeleninku...

lubi40
•
18. jún 2019

@maminuska ja mam od lekarky, ze ochutnat ano, ale nie davat na dennej baze... Ja som to pisala v zmysle, ze na ranajky moze dat chlebik...
V kazdom pripade, ja ked som aj dala rozok na zuzlanie pred 10 mesiacom, tak ho strasne z toho zapekalo, takze som tak, ci tak musela pockat.

maminuska
•
18. jún 2019

@nikiki29
@lubi40 ono celkov osa to mení , keďže mám 5 deti vo veku 23 rokov do 18 mesiacov , tak skutočne nádherne vidím ako sa to vyvíja. Pri predposlednej dcére a poslednom synovi som zavádzala to imunologické okno a začala som od 4 mesiaca so zavádzaním ochutnávania , obliznutie až jedna max dve malé lyžičky. Plne som kojila.
Pri druhom synovi a tretej dcére sa čisto kojilo do pol roka a lepok sa mal zaviesť čo najneskôr , najskôr bolo prípustné v 8 mesiaci .
Najstaršia dcéra , tak tam to bola v tom období divočina, 95 rok a každý inak 🙂
@nikiki29 ja som začala tak že som mu napríklad dala drobulinký kúsok rožka , fakt omrvinku , pol lyžičky pomarančovej šťavy atď. Vyslovene príkrmy som v tomto období nezavádzala , až okolo toho 6 mesiaca , len som sem tam mu nejaký alergén dala do pusinky a čakala. To kojenie je dobré v tom že pomáha pri ochrane čreva, ktoré ako vieme je dôležité pri mnohých alergických ochoreniach .
V tvojom prípade by som začala zeleninou, mrkvou , zemiakom , brokolicou , sladkým zemiakom atď.

evkamotka
•
19. jún 2019

Tu kasu ma navyse. Zacina sa obedom, az ked sa rozpapa, za mesiac, dva sa pridava dalsi chod

sasanka605
•
19. jún 2019

Tak neviem, ten obed by jej stačil. Kašu až neskôr to je dosť na taky mini žalúdok keď je ešte tak mala