icon

Jedálniček pre 7 mesačné bábätko.

danka0501
Včera o 19:24

Ahojte, viete mi povedať, koľko spapá (alebo papalo) vase 7.mesačné dieťa?
Dávate mu raňajky, desiatu,obed.. koľko krát mu dáte z deň mliečka?
Už pár týždňov nás trápi odmietanie príkrmov, akýchkoľvek (zelenina hlavne, ale aj čerstvé ovocie), jediné čo pekne zje sú kaše, výživy ovocné, chrumky kukuričné, narrhaný chlebík ma rád. Akonáhle spravím hocijakú mrkvu, tak mi to nechce papať.

Som z toho nešťastná a plánujem aj riešiť s doktorkou snáď sa nám chytí.

Len ma zaujímalo či nemáte nejaké tipy/rady čo by som mu mohla už zaviesť, pripadne pridať k zelenine. (Po pravde by mi radšej zjedol knedlu s omáčkou 🤣)
Ďakujem.

anonym_d59908
Včera o 19:35

Chrumky vôbec nedávať, načo?
Kase robis domáce ci tie za 2e z dm?
Výživy ovocné su tiez kupované tipujem.
Ma len 7m, mal by jest prevažne zeleninu. Cize za mna cele zle.

majus2323
Včera o 19:39
@anonym_d59908

@anonym_d59908 jaaaaj neprezivajte to tak čo je zle na kaši ak kúpite nutrične dobru a chrumka bez soli občas je kvôli čomu zle ? Výživu som robila aj ja domácu a narobila som sa s tým a nechce mi to. Už nie sme v 2000 roku že sú presnidavky plne pridaného cukru , chrumky s tonou soli atď. Múdro sa dá na trhu kúpiť už všetko keď sa trošku človek pozerá na zloženie. Tiež mojej robím obedy vždy čerstvé prevažne z bio dopestovanej zeleniny ale netreba sa zblázniť pre všetko...
Áno malo by jesť zeleninu a čo sa má postaviť na hlavu keď nechce ? Moja nechcela ovocie 2 mesiace ani vidieť. Hrame s kartami aké momentálne sú. Hlave sa neblaznite .... Bez soli a bez pridaných cukrov už vie asi každá mama že má do roka fungovať .

majus2323
Včera o 19:43

@danka0501 autorka ja mám už 9 mesačnú a skúšam kuksus , fazuľu mungdal, bataty, ryža, zemiak , mrkva, petržlen , brokolica , karfiol , kel - opatrne, cuketa ... V 7 mesiaci som tuším už aj vajce celé zaviedla po troške. Treba to dávať opakovane to čo nechce a raz sa chytí ...

anonym_234d25
Včera o 20:03

A ako dlho uz prikrmujes? Lebo tolko rozneho jedla na ten vek teda.. dieta ma mat stalr este mlieko ako hlavny zdroj jedla a take ze chrumky nepotrebuje este ani zdaleka..
Nasi boli dojceni, cize po 2m prikmovania zjedli na obed 2-3 lyzice prikmu a zvysok dna mlieko.. rozjedli sa az kolo 10-11 mes.. dovtedy boj s jedlom

anonym_693d9a
Včera o 20:05

@danka0501 náš malý má rok a v 7 mesiacoch mal iba obed a to len zeleninu, mäso, ryžu, zemiak, cestoviny, rybu, vajíčko. Zjedol vždy tak 2 polievkové lyžice. Pri tom sa kojila na požiadanie. V 8 mesiaci som začala dávať na večeru kašu a na olovrant sezónne ovocie.V 10 mesiacoch desiatu a raňajky. A mne doktorka povedala že sa ponáhľam. Možno, lenže v 10 mesiacoch začal aj chodiť a kalórie z mlieka sa mi zdalo že mu už nestačia, chodil pýtať aj každú hodinu. Po tuhej strave zostal sýty aspoň 2 hodiny. Má rok a stále je na požiadanie kojený aj 5 krát denne niekedy, takže nemám pocit že som niekde urobila chybu. Ale on okrem mrkvy mal všetko rád, nič nevypluval, mám pocit že je aj celkom jedák. Ovocné výživy domáce aj kupované. Obedy varené aj z DM/lidlu. Kaše z DM okrem ryžovej a krupicovej, tie som robila doma. Treba nájsť zdravú rovnováhu a keď tak pozerať zloženie toho čo kupuješ.

janettdamian

7 mesiacov dieťa by si malo pomaly zvykať na zeleninové a ovocné príkrmy. To čo píšeš by malo začať papať, až má "zvládnuté" ovocie, zeleninu pre dané mesiace. Ak mu dávaš čo píšeš, no tak už ťažšie ti bude teraz zavádzať správne príkrmy. Tieto potraviny predsa už majú nejakú chuť oproti neochutenej zelenine a chuťové bunky už neobabreš...

danka0501
autor
@anonym_234d25

A ako dlho uz prikrmujes? Lebo tolko rozneho jedla na ten vek teda.. dieta ma mat stalr este mlieko ako hlavny zdroj jedla a take ze chrumky nepotrebuje este ani zdaleka..
Nasi boli dojceni, cize po 2m prikmovania zjedli na obed 2-3 lyzice prikmu a zvysok dna mlieko.. rozjedli sa az kolo 10-11 mes.. dovtedy boj s jedlom

@majus2323 tak ďakujem za odpoved, prepáčte ale nejdem sa zblázniť. Len som sa pýtala na tip čo mu zaviesť.

danka0501
autor
Včera o 20:11
@janettdamian

7 mesiacov dieťa by si malo pomaly zvykať na zeleninové a ovocné príkrmy. To čo píšeš by malo začať papať, až má "zvládnuté" ovocie, zeleninu pre dané mesiace. Ak mu dávaš čo píšeš, no tak už ťažšie ti bude teraz zavádzať správne príkrmy. Tieto potraviny predsa už majú nejakú chuť oproti neochutenej zelenine a chuťové bunky už neobabreš...

@janettdamian my sme začali s prikrmom už po 4 mesiaci, keďže je na UM, papal mrkvu, batát, tekvicu, petržlen a jedol to pekne pár lyžičiek nie každý deň, a nemal s ničím problém, po mesiaci sme pridali aj ovocie - jablko, hruška.
A zrazu prišiel sek a spapá mi teda len tú kašu a výživu.
Samozrejme že nemá stále v ruke chrumku, a ani chlieb, to nehovorím. Ale to, že nemal naozaj problém s ničím a zrazu mi to odmieta, tak preto chcem skúšať aj niečo nové a možno sa chytí.

anonym_693d9a
Včera o 20:14
@danka0501

@janettdamian my sme začali s prikrmom už po 4 mesiaci, keďže je na UM, papal mrkvu, batát, tekvicu, petržlen a jedol to pekne pár lyžičiek nie každý deň, a nemal s ničím problém, po mesiaci sme pridali aj ovocie - jablko, hruška.
Samozrejme že nemá stále v ruke chrumku, a ani chlieb, to nehovorím. Ale to, že nemal naozaj problém s ničím a zrazu mi to odmieta, tak preto chcem skúšať aj niečo nové a možno sa chytí.

@danka0501 ja by som mu práveže dával to isté čo doteraz, keď zisti že nedostane iné, hlad ho presvedčí aby jedol čo dostane a nebol priebercivy. Ja som to s tou mrkvou tak robila a teraz zje už aj kúsky keď mu dám varenú do ruky

danka0501
autor
Včera o 20:16
@anonym_d59908

@anonym_d59908 no to viem aj ja že by mal jesť zeleninu, som rada, že zje aspoň tu kupovanú výživu .
Prepáčte, ale neviete akú mám situáciu doma, a či mi to čas umožňuje doma robiť vlastne výživy som 24 hodín celý týždeň sama s dieťaťom, ktoré odmieta jesť , ktoré neobsedí, nie nemám čas robiť výživy, takže ich kupujem za 1,49€ z DM

danka0501
autor
Včera o 20:17
@majus2323

@danka0501 autorka ja mám už 9 mesačnú a skúšam kuksus , fazuľu mungdal, bataty, ryža, zemiak , mrkva, petržlen , brokolica , karfiol , kel - opatrne, cuketa ... V 7 mesiaci som tuším už aj vajce celé zaviedla po troške. Treba to dávať opakovane to čo nechce a raz sa chytí ...

@majus2323 ďakujem pekne 🙂

anonym_d59908
Včera o 20:18
@danka0501

@anonym_d59908 no to viem aj ja že by mal jesť zeleninu, som rada, že zje aspoň tu kupovanú výživu .
Prepáčte, ale neviete akú mám situáciu doma, a či mi to čas umožňuje doma robiť vlastne výživy som 24 hodín celý týždeň sama s dieťaťom, ktoré odmieta jesť , ktoré neobsedí, nie nemám čas robiť výživy, takže ich kupujem za 1,49€ z DM

@majus2323 ty si inak v pohode ?
Nie, toto nie je dobrý jedálniček sedem mesačného dietata.
Radšej 100x ponúkať zeleninu ako dat chrumky ci kaše.
@danka0501 ďalšia co sa pyta na názor, a ked ho dostane iny ako očakávala, tak sa jej uz nepaci.. načo sa potom pýtaš? Aby sme ti tu odobrili ze ano, je ok ked pol rocne dieta zje kapsičky a chrumky?
A to, ze si sama 24/7 s dieťaťom, welcome to motherhood 🙂 všetky sme si tym prešli.

danka0501
autor
Včera o 20:23
@anonym_d59908

@danka0501 ďalšia co sa pyta na názor, a ked ho dostane iny ako očakávala, tak sa jej uz nepaci.. načo sa potom pýtaš? Aby sme ti tu odobrili ze ano, je ok ked pol rocne dieta zje kapsičky a chrumky?
A to, ze si sama 24/7 s dieťaťom, welcome to motherhood 🙂 všetky sme si tym prešli.

@anonym_d59908 nemyslela som to tak. Ďakujem pekne.
No mne žiaľ manžel nechodí domov ani večer z prace.
No snáď sa s tým nejak popasujeme.

lauriik
Včera o 20:23

Mam 7 mesacnu tiez. Davam:
Ranajky ovocie - banan, hruska, jablko, avokado, mandarinku do toho cumlika na okusavanie.
Obed masovo zeleninovy prikrm - batat, cuketa, tekvica, zemiak, mrkva, hrasok, kukurica, brokolica, spenat,... a k tomu masko - kuracie, morcacie, hovadzie alebo zltok
Vecera kasa - ryzova, krupicova, pohankova - kupujem tie extrudovane a miesam s vodou. Niekedy primiesam ovocie.

janettdamian
Včera o 20:25
@danka0501

@danka0501 tieto info bolo treba hneď napísať. Teraz ma napadlo, nejdú mu zúbky? Moja vnučka slabšie papá, keď ju zúbky trápia. Ja by som ďalej ponúkala zeleninové jedlá, prípadne ich ochutiť nejakou bylinkou čo už môže v tomto veku, maslo ghee. Tým škrobovým jedlám, bez nutričnej hodnoty by som sa vyhla. Radšej iba mlieko a dávať príkrmy zodpovedajúce 7 mesiacom, aj pár lyžičiek je lepšie ako chrumky a chlebík (nemyslím to v zlom). Naša vnučka začala prvé príkrmy po ukončenom 6. mesiaci (plne kojená), tak mi to príde veľmi zavčasu u vás. Držím palce...

babushkaem
Včera o 20:26

moja bude mat osem mesiacov, cez vikend mala na ranajky prazenicu s chlebom a avokadom, desiata ovocie, obed mala kuracie maso so zeleninou, potom mandarinku a na vecer krupicovu kasu. mlieka mi nechce uz moc jest...

danka0501
autor
Včera o 20:34
@janettdamian

@danka0501 tieto info bolo treba hneď napísať. Teraz ma napadlo, nejdú mu zúbky? Moja vnučka slabšie papá, keď ju zúbky trápia. Ja by som ďalej ponúkala zeleninové jedlá, prípadne ich ochutiť nejakou bylinkou čo už môže v tomto veku, maslo ghee. Tým škrobovým jedlám, bez nutričnej hodnoty by som sa vyhla. Radšej iba mlieko a dávať príkrmy zodpovedajúce 7 mesiacom, aj pár lyžičiek je lepšie ako chrumky a chlebík (nemyslím to v zlom). Naša vnučka začala prvé príkrmy po ukončenom 6. mesiaci (plne kojená), tak mi to príde veľmi zavčasu u vás. Držím palce...

@janettdamian toto mi tiež napadlo, dva už máme ale asi nám pôjdu aj horné. No stále mu robím zeleninu a naozaj sa snažím, dokonca som mu dala mrkvu uvarenú aj do ruky, celkom sa mu to páčilo odhryzol si pár krát, potom už nechcel , ale aj to bol úspech.

danka0501
autor
Včera o 20:36
@babushkaem

moja bude mat osem mesiacov, cez vikend mala na ranajky prazenicu s chlebom a avokadom, desiata ovocie, obed mala kuracie maso so zeleninou, potom mandarinku a na vecer krupicovu kasu. mlieka mi nechce uz moc jest...

@babushkaem ☺️

anonym_d59908
Včera o 20:38
@danka0501

@anonym_d59908 nemyslela som to tak. Ďakujem pekne.
No mne žiaľ manžel nechodí domov ani večer z prace.
No snáď sa s tým nejak popasujeme.

@danka0501 to, ze doeta nechce jest moze znamenať XY veci, ved sa s tym jedlom stále len zoznamuje. Mozno mu nevyhovuje konzistencia, mlzno chcd kúsky, mozno chce rozmixovane , mozno popucene. Ak nemas cas 10nminut z dna , kup mu hotový zeleninový prkm, stále lepšie ako chrumky, kaše ci výživy. Pre sedem mesacne diega.

anonym_234d25
Včera o 20:44

Tak skusim este raz, klud.. deti maju rozne obdobia, jedia rozne aj nejedia.. neubudne z neho, ak nebude jest teraz normalny prikrm, ale zase nepotrebuje namiesto neho teraz chrumky ci cosi ine..
A nie si sama, komu dieta nechce jest, je zive a nikto okrem mamy nevari obed. Takych nas je vacsina. Kazda bojuje s niecim.. prikrmy nie su len od toho, aby sa dieta najedlo, ale aj aby sa zistili mozne alergicke reakcie, preto sa ma zavadzat novs potravina 3 dni po sebe, aj jej kombinacie postupne. Nech vies, z coho je vyhadzane ci grca, ak by nahodou..
Mozu mu ist zuby, mozno preto chce len kasovite, mozno proste nema chut a o tyzden sa pojde potrhat za mrkvou.. vsetko je mozne..
A uvarit prikrm na 2 dni netrva 3 hodiny, ved rovno aj sebe varis, len dietatu osobitne.
Drzim palce a klud.. ak bude aj len o mlieku, je to normalne, akp to prislo, tak to odide

majus2323
Včera o 20:44
@anonym_d59908

@anonym_d59908 tak mi teda napíšte čo je na chrumke zle alebo na kaši. Ryžovej pšenovej kukuričnej.... Proste čo čo je tam tak zle ??? Poučte nás

majus2323
Včera o 20:45
@majus2323

@anonym_d59908 tak mi teda napíšte čo je na chrumke zle alebo na kaši. Ryžovej pšenovej kukuričnej.... Proste čo čo je tam tak zle ??? Poučte nás

@majus2323 o chrumke sa bavíme ako o občasnom mlsani deti v 7 mesiacoch oblizu polku chrumky

anonym_d59908
Včera o 21:01
@majus2323

@majus2323 ak sa to musíš pýtať, ani moje poučenie ti nepomôže

danka0501
autor
Včera o 21:57
@anonym_234d25

Tak skusim este raz, klud.. deti maju rozne obdobia, jedia rozne aj nejedia.. neubudne z neho, ak nebude jest teraz normalny prikrm, ale zase nepotrebuje namiesto neho teraz chrumky ci cosi ine..
A nie si sama, komu dieta nechce jest, je zive a nikto okrem mamy nevari obed. Takych nas je vacsina. Kazda bojuje s niecim.. prikrmy nie su len od toho, aby sa dieta najedlo, ale aj aby sa zistili mozne alergicke reakcie, preto sa ma zavadzat novs potravina 3 dni po sebe, aj jej kombinacie postupne. Nech vies, z coho je vyhadzane ci grca, ak by nahodou..
Mozu mu ist zuby, mozno preto chce len kasovite, mozno proste nema chut a o tyzden sa pojde potrhat za mrkvou.. vsetko je mozne..
A uvarit prikrm na 2 dni netrva 3 hodiny, ved rovno aj sebe varis, len dietatu osobitne.
Drzim palce a klud.. ak bude aj len o mlieku, je to normalne, akp to prislo, tak to odide

@anonym_234d25 ďakujem

michaelam2
Včera o 22:08

Hrozne to tu niektore hrotite v komentaroch.
Autorka to je normalne, budu obdobia ked bude jest, potom zas nie a dokola. Vobec sa tym netrap. Zrejme idu zuby. Ponukaj ale nic si z toho nerob ked nechce.
Kedze je na UM tak prikrmujes uz cca tri mesiace a to za tu dobu uz naozaj urcite vyskusalo vela druhov zeleniny aj ovocia a aj ine jedlo. Aj chrumky aj kapsicky (nechapem co je na nich zle, ved to je ciste ovocie), maso, pecivo, cestoviny atd. Aj chrumky, niektore sa tu tvarite ako keby mu davala chrumky ako hlavne jedlo 😀 takze robis to dobre, neboj, zaccne zase papat 🙂

danka0501
autor
Dnes o 00:32
@michaelam2

Hrozne to tu niektore hrotite v komentaroch.
Autorka to je normalne, budu obdobia ked bude jest, potom zas nie a dokola. Vobec sa tym netrap. Zrejme idu zuby. Ponukaj ale nic si z toho nerob ked nechce.
Kedze je na UM tak prikrmujes uz cca tri mesiace a to za tu dobu uz naozaj urcite vyskusalo vela druhov zeleniny aj ovocia a aj ine jedlo. Aj chrumky aj kapsicky (nechapem co je na nich zle, ved to je ciste ovocie), maso, pecivo, cestoviny atd. Aj chrumky, niektore sa tu tvarite ako keby mu davala chrumky ako hlavne jedlo 😀 takze robis to dobre, neboj, zaccne zase papat 🙂

@michaelam2 ďakujem pekne 🙏