icon

Kedy začať s umelými príkrmamy?

medulkaalka
15. aug 2011

Ahojte, mám 3 mesačnú dcérku ktorá je od druhého mesiaca plne na UM, chcela by som sa opýtať kedy ste začali s príkrmami a v akej následnosti?

svetlana30
16. aug 2011

ondrejko bude mat 7. mesiacov a na UM je od 4.ho mesiaca. ale nejako som sa neponahlala s prikrmami. v podstate sme zacali v 6.tom mesiaci. najprv ma ist masovo-zeleninovy prikrm. zacnes mrkvicka 2_3 dni, ak sa neobjavi alergia pridavas, napr. brokolica- znova 2-3 dni, zemiak 2-3 dni... az pridas naposledy kusok masa. vsetko uvaris a rozmixujes, alebo dobre popretlacas... ked zje masove prikrmy ú dobre je morcacie, kuracie, telacie... dietne maska/, pridavas zeleninove a ovocne pyre. lepsie zacat zeleninovymi, lebo ovocie je sladsie a potom vraj deticky nechcu papat zeleninku.... ale u nas to ide pomaly🙂 najprv sme iba varili, ale teraz davame aj prikrmy z obchodu... 🙂

svetlana30
16. aug 2011

to pyre pridavas ale ako druhe jedlo🙂 napr. my na obed mame masovozeleninovy prikrm a poobede pyre🙂 zacnes zopar lyzickami a zvysujes davku, podla toho ci papa. my este aj teraz nieco spapame, ale stale potom pije UM🙂

halienka
16. aug 2011

@medulkaalka väčšinou sa presadzuje teória, že deti na UM by mali začínať od ukončeného 4. mesiaca, kojené deti od 6. ukončeného mesiaca. Zrejme aj pre možný nedostatok železa, ktorý môže u niektorých detičiek na UM nastať, ja si to vysvetľujem aj tak, že predsa len v tom materskom mlieku je pestrejšie zloženie všetkých potrebných látok ako v tom UM a preto asi detičky na UM majú začínať s príkrmami skôr. Ale je to rôzne, poznám aj kojace ženy ktoré začali už skôr, napr od 5. mes, ale poznám aj také čo boli na UM a začali neskôr. Mám kamarátku, ktorá mala kojené dieťa a začínala s príkrmami až v 8. mesiaci 😅 Najlepšie by bolo poradiť sa aj s pediatričkou, poradí ti aj podľa toho ako tvoja malá prospieva, či správne priberá, koľko v noci prespí atď. Poradie také ako píše @svetlana30 🙂

lucia.kl
16. aug 2011

@medulkaalka my sme začali niečo po 4 mesiaci, ale je to indivindi u každého dieťaťa... vo fotoblogu mám album - rôzne tabulky, je tam aj zavádzanie príkrmov a v akom veku čo...

svetlana30
16. aug 2011

@halienka so zelezom nemame problemy. kedze kuko je nedonosenec/ 1260 g por. hmotnost/, tak chodi pravidelne na odbery 🙂 preto som sa nebala, ze este nepapame prikrmy🙂 a doktorka nam povedala, ze kludne mozem zacat, ked mal maly tak okolo 5 m. 🙂 ale ja som sa bala, ze ma este nezrely git🙂

halienka
16. aug 2011

@svetlana30 tak to je dobre 🙂 ja len podľa toho, že niektoré pediatričky to tak podávajú, že potom sú tie deti anemické, keď sa začína príliš neskoro...ale vôbec to tak nemusí byť, preto asi treba zvážiť všetky okolnosti, ako sa vraví, mamičky to väčšinou vedia vycítiť najlepšie či už alebo ešte nie 🙂 ja som rada, že sme začali tak ako sme začali, malá mala dosť silný reflux a zavádzaním príkrmov to pomaly pekne ustúpilo do 7. mesiaca. Krv nám nikdy nebrali, tak neviem aké mala hodnoty, a čo sa týka git tak to zvládla bez akýchkoľvek problémov našťastie 🙂

aliza
17. aug 2011

ja teda neviem, dcera cisto kojena a aj tak bola anemicka, syn na UM takmer od narodenia, prikrmovany az od 6.mesiaca a je zdravy ako buk. Ja by som urcite pockala aspon do toho 5.mesiaca. Ved v tych par lyziciek mrkvy alebo zemiaku urcite nie je viac zeleza ako vo flaske UM.

miskap
17. aug 2011

S príkrmami treba začať vtedy, keď dieťatko o ne začne prejavovať záujem, dokáže akotak sedieť s oporou, dokáže prehltnúť kašovitú konzistenciu a vidieť, že mliečko už nestačí. Pre deti na UM sa odporúča od ukončeného 5. mesiaca, ale to je len orientačne. Naozaj záleží od dieťatka. Môžeš mu ponúknuť lyžičku príkrmu a buď bude chutiť alebo nebude chcieť a skúsite neskôr, o pár dní. Na začiatku sú to veľmi malé množstvá, 1-2 lyžičky a postupne sa porcie zvyšujú.

medulkaalka
autor
22. aug 2011

No ja som sa pýtala hlavne preto lebo moj drobcek je velikansky papkac ...a bala som sa ci na mliecku vydrzime az do toho piateho mesiaca, ale posledne dni si to pitie mliecka dost upravila a papa priblizne tolko kolko ma...Takze Vam dakujem za rady. Ono ti pediatrici sa kazdy riadia podla svojho presvedcenia. Poznam 3 mamicky a kazdej doktor povie nieco ine)

medulkaalka
autor
22. aug 2011

No a ten silny reflux mame aj my...musime pridavat nutriton aby sme si to trosku upravili-...