icon

Mám prikrmovať štvormesačné dieťatko mäskom?

leedm
10. aug 2015

Ahojte, chcem sa opýtať.. na všetkom čo sa týka výživ, kašičiek je napísané, že od ukončeného 4 mesiaca... to je odporúčané aj na mäsovom príkrme. Moja malá má 4m a týždeň.. ryžovú kašu pápá už týždeň na raňajky a už mala aj zemiačik, mrkvu uvarenú vo vode, polievku s petržlenom a krupicou, puding riedky na noc .. Môžem jej už dať ochutnať morčací príkrm,.. Mám totiž hladošku a nechcem stále do nej pchať mlieko (UM ) 180ml spapá a o 3-4 hodiny je zas hladná...
Ďakujem za rady 🙂

gaudinka
10. aug 2015

@leedm No Lenka, mala si kde napísať, tu ťa akurát tak zdrbú supermamy, ja viem o čom píšeš, ja mám doma tiež hladošku, mlieko jej nestačilo, tak sme začali zemiakom a mrkičkov, pokiaľ malú nebolí bruško, je usmievavá kľudná tak nevidím problém. A to, že v budúcnosti bude len na sladkostiach? To z akého dôvodu nechápem 😖 My sme začali s príkrmami tiež skôr, a moja skoro 1,5 ročná dcéra mi zje každý deň polievku plnú zeleniny, pekne spapá obed, špenát miluje, jogurty, pije najradšej čistú vodu, žiadne presladené nápoje, samozrejme občas zje aj sladkosť a zatiaľ mi žiadne jedlo zásadne neodmietla, takže sa nemusím trápiť s tým, čo jej uvarím na obed, lebo viem, že má rada aj mäsko, aj zeleninu aj ovocie. Si mama, je to tvoje dieťatko a pokiaľ vidíš že jej to neškodí, pekne kaká, búva, smeje sa tak ja v tom problém nevidím. držkajte sa 🙂

breznica
10. aug 2015

@gaudinka z dôvodu pudingu a krupice.dieťa uprednostní sladkú chuť a nebude chcieť iné.mám v okolí niekoľko takýchto detí,ale nech si každý robí čo chce,o pár mesiacov pribudne diskusia-dieťa neje nič okrem pudingu a krupice 😅

mimik79
10. aug 2015

to ze vydrzi po mliecku 3-4 hodky je super,to nieje predsa hladoska, ked zas pyta po takom case, ja som to nikdy nezazila, maly papaval aj v tom veku ako pises ty kazde dve hodky, max dve a pol mlieko,UM, a tak som mu aj davala a prikrmovat sme zacali tyzden pred ukoncenym piatym mesiacom

kuriatkomm
10. aug 2015

Ahoj,vo veku 4m+1t by ste mali mať vyskúšanú akurát tak tú mrkvu a možno uż aj zemiak 🙂 resp každá nová potravina sa zavádza 3-4 dni 🙂 týmto tempom narobíš dcérke akurát tak problémy. A prosímťa,na čo do nej pcháš puding?:-0 Najskôr má spoznávať zeleninu a ovocie. Teda ja mám 11mesačnú dcérku a s pudingom ju neplánujem tak skoro zoznámiť :-/

maris5
10. aug 2015

U stvormesacnych babatiek by malo stravovanie vyzerat takto
Ranajky, desiata - mlieko
Obed - zelenina (zemiak, mrkva, spenat, cuketa, tekvica, petrzlen....) plus par kvapiek oleja (aby sa vstrebali vitaminy) pripadne dat zapit mlieckom (moze si babo vypytat aj skor)
Olovrant - mlieko
Vecera - mlieko alebo kasa (da sa kupit ryzova ta je od 4. mesiaca)

V piatom mesiaci mozes skusit na desiatu ovocie - jablko, hruska, banan ....
V siestom pridat masko, lepok, zltok....

My mame 9. mesiacov a doteraz nam nesedi petrzlen, boli nas brusko. Ked sme zacinali s maskom tak nas tiez bolelo brusko, tak sme ho na dva tyzdne vyradili a potom uz bolo dobre.

mihula
10. aug 2015

@breznica to neplati u vsetkych.Moje deti,mali prisladene kase aj pudingy a nikdy nemali radi sladkosti.U nas sa valali čokolady kade tade a hadzala som ich do kosa a o cukrikoch nebolo ani reci.Nikdy v obchode nevyjednavali,ze sladkost.Maximalne v lete zmrzlina aj to ked som ja povedala ze ideme.Skor som ich naucila na med do caju

gaudinka
10. aug 2015

@breznica Môže byť, nehádam sa, len každé dieťa je iné, ja mám v mojom okolí tiež pár detí, ktoré ako 5 mesačné jedli pravidelne pribináčiky a kadečo iné, a nemajú problém teraz ako sú vačší. Takže je to indi-vindi. 😉

breznica
10. aug 2015

@mihula ok,ešte niekto,kto má výnimočné dieťa?

breznica
10. aug 2015

@gaudinka viď môj komentár hore.

jasminet
10. aug 2015

@mihula nie som si @katka1981 ale za seba ti odpoviem (a ani maminy sa pytat nemusim) - ryzu natural som jedla od 34 rokov 😉 v case ked mne zavadzali prikrmy ziadne natural a celozrnne vyrobky neboli... a kedze mame s katkou rovnako stare deti, tak cca rovnake poucenia od lekarok - biela ryza, biely rohlik, nic cerealne pre deti do 3 rokov...

mihula
10. aug 2015

@breznica ja ich mam az dve,nechapem,preco taka odpoved,asi si zvyknuta na svoju pravdu

mihula
10. aug 2015

@jasminet a kedze si asi tak stara ako Katka 1981,mna nemusis poucovat.Ja mam tak stare deti,a nepresviedcaj ma o tom ze celozrnne veci neboli,piekla som ich doma,ale to len tak na odlachcenie.
A tak ako sme mali my tabulky pre vas mate ich dnes vy pre svoje deti
A myslim si,ze vam ako detom nic nebolo a vo vyvoji ste nezaostali.To len tato doba.....

kuriatkomm
10. aug 2015

@jasminet ahoj,prečo nie celozrnné výrobky do 3 rokov?

breznica
10. aug 2015

@mihula áno

sardinka333
10. aug 2015

Dneska sa s tým jedlom robia cavyky...zrazu ryža natural, jačmenne krupy 😢 ok...čo doba to ,,nový trend,, a za pár rokov už aj to bude prekonané.

Syn sa narodil v roku 2006 kedy sa o batátoch ani nechyrovalo...ryža natural? neexistovalo tak malým deťom. Od ukončeného 4 mesiaca sme na noc dali kaše nutrilon alebo hami a prvý prikrm klasika mrkva uvarená vo vode, popučená. Postupne zemiak a robili sme take vyvary zo zeleniny,postupne pridali mäsko...popri tom nam lekarka povedala že možeme davať plnotučné biele jogurty a davali sme piškoty do ruky, jablka, ovocne presnidavky, cestoviny s lučinou, domácim pretlakom.
Nemáme žiadne alergie a jeme všetci v všetko. Nikdy sme z jedla nerobili ,,kovbojku,, a ani dnes. Ak deťom niečo nechutí - nasilu ich nenutim. ALe odmietam variť x chodov lebo jeden neje toto a druhy hento a nakoniec nam ostane jedalniček o ,,dvoch chodoch,, lebo ine sa ,,neje,,. Mám kamošku čo točí len 3 jedlá lebo chlapci aj na kuracích prsiach najdu ,,mastne,,...dnes ked si syn zavola kamarata na navštevu a nebodaj bude čas obeda človek aby dopredu rozmýšlal čo može variť lebo dnešné deti nejedia to, ono...syna sa niekedy opýtam či si myslí že aj kamarat to bude jesť....ak nevie tak smola, kamarat bude jesť to čo máme navarené, ak nechce tak ponuknem niečo z chladničky - jogurt, chleba s natierkou...a ak ani to tak ostava hladný. U nás ,,žádné crcání,,. Ja na to nemám nervy... 😝

jasminet
10. aug 2015

@kuriatkomm lebo obsahuju privela vlakniny. take mnozstvo dieta udajne nie je schopne spracovat... a treba ho zaradovat postupne... ale presviedcat nikoho nebudem 😉 u nas doma sa zo zaciatku pri detoch jedlo biele, postupne sme zaradovali aj ine, resp. co som kupila deti zjedli....

@mihula a ja ta poucujem? si sa pytala na ryzu natural, som ti odpovedala... len zo zvedavosti, bez rypania - pred rokom 1989 tu boli ryze natural a rozne cerealne vyrobky? okrem grahamoveho rohlika? teda, pokial si si sama doma muku nemlela...

jasminet
10. aug 2015

@sardinka333 suhlas, az na tie krupy, tie sme ako deti jedli 😉 cierny kuba - uvarene krupy, na masti osmahnuta cibulka a huby, kopec cesnaku a zapecene v rure, kysla uhorka k tomu - aj moje deti sa za tym idu zadrhnut 😀 😵 😉

sardinka333
10. aug 2015

@mihula celozrnne veci samozrejme ze boli, ale neviem o tom ze by sa ponukali 4 mesačným deťom - deťom do roka. Mne mama robila akurat tak vyvar z ovsených vločiek, zelenina zo zahrady, ovocie detto podla sezony, robila domace rezance, piekla domace kolače z pivných kvasníc a nie tých čo dneska...mäso len v nedelu koli financiám. Okolo jedla sa nerobili žiadne cavyky - behali sme od rana do večera po vonku a kde tu si odtrhli ringlotu, pamätám sa že sme chodili ako decká na ,,moruše,, vyliezli na strom a jedli alebo mirabelky..a celý den v pohybe. Pamätám si aj to ako babka robila pečené buchty a rychlo buchtu do ruky a von zase behať. Mama ked nebolo mäso tak uvarila zemiaky, dobre ochutila korením, solou a k tomu orestovala cibulku, kyslé mlieko...ktoré decko by to dneska jedlo? Tučné decko si len tak lahko nevidela - to už muselo byť. Deti nemali tolko problémov s jedením proste sa jedlo čo bolo a hotovo a ked sa mi nepačilo ze mama urobila na nedelu zajaca tak som ostala o hlade ine mi teda iste nešla variť..ako dneska hodí decko psačie oči a varí sa mu podla gusta. Iná doba to je pravda a to mám len 33 rokov.

mihula
10. aug 2015

@sardinka333 ja som nikde nenapisala ze celozrnne vyrobky dat 4mesacnemu dietatu.Len som napisala,ze v tej dobe boli,alebo sme si ich vedeli urobit,ked sa chcelo.

charlie1980
10. aug 2015

@sardinka333 Uplny suhlas. Moj syn nikdy batat neochutnal, nieze on, ani ja. Krupy...jedol, dovtedy kym nemal ine veci na vyber 😄 celozrnne cestoviny nikdy nejedol, nieze on, ani ja 😄 odkedy som zaradila lepok, vsetko biele. Tak isto ryzu. Ryza je aj dnes najvacsia mnamka. Rizoto. Od 1.roku som mu davala vsetko, Co jeme aj my, len menej ochutene. Napriek tomu tvrdim, ze vsetko ma svoj cas, tak ako lepok, alergeny, sladkosti. Poznam dieta, ktoremu sa do 3r nesolilo ! Alebo som proti krmeniu prosom, psenom a kadejakymi klickami 😄 Moj syn by to v zivote nezjedol! Dokonca mal radsej zeleninove prikrmy ako ovocne, sladke zje iba pernik a piskoty v kakau. Napriek tomu, ze mu sladkosti boli umoznene. Preto je to take indi-vidi...myslim, ze stravovanie v detstve nemusi vzdy ovplyvnit stravovacie navyky neskor. Zalezi od dietata, aj chute sa menia. Ja ako dieta som neznasala strukoviny, paradajkovu polievku, spenat, teraz to zjem a rada. Aj tomu mojmu supnem sem tam parok, Ale nie ako pravidlo kazdy den, lebo inak nebude jeho den. Takze, asi vsetko s mierou a v spravny cas.

charlie1980
10. aug 2015

@sardinka333 😄😄😄😄 som si zaspominala😄 u mna detto. Chleba s cibulou a hajde von robit neplechu. A zemiaky na cibuli som zacala synovi robit veeeeelmi skoro, pretoze inak ich ani nejedol, najradsej francuzske 😄

breznica
10. aug 2015

@charlie1980 ja som síce spomínala návyky v 2-3-4rokoch,kedy je dieťa stredobodom vesmíru,že "dám mu teda aspoň sladké,nech chúďa nie je hladné",nie v dospelosti,lebo ja som bola tiež expert-zelenina varená v polievke doteraz ee,cibuľka vo varenom/pečenom jedle tiež doteraz nie,ale asi do 10rokov som nejedla kôrku,vyberala som z chleba rascu,nejedla som jablká,jahody,....a toto keby robil môj syn,tak u mňa neuspeje

charlie1980
10. aug 2015

@breznica To vobec nie......musel by ostat hladny 😄

blondiee83
10. aug 2015

@gaudinka no akosi zvláštne si vysvetľujete pojem hladoska. Dietatko, ktore vydrží 3-4 hodiny na mliečku, ma Id hladosa poriadne ďaleko. Nie je potrebné vykrmovat ho a dávať mu krupicu a mäso v 4 mes 😉
V piatich mu dá čo? Segedín s knedľou?

gaudinka
10. aug 2015

@blondiee83 Pre mňa je moje dieťa hladoška, keď sa do 10-tich mesiacov budila na mliečko 4x v noci každé 2 hodiny 😀

blondiee83
10. aug 2015

@gaudinka a dávala si jej mäso v 4 mes.?

anuskaaprazko
10. aug 2015

@blondiee83 snicel so zemiakovym majonezovym salatom, sup do mixera a ideeees 🙂

gaudinka
10. aug 2015

@blondiee83 V 4-roch nie

mmoni89
10. aug 2015

Hladosko ktorý je každé 3-4 hodiny mlieko? Tak potom neviem ako pomenovať môjho syna ktorý do 10tich mesiacov jedol aj v noci každý 1,5hod 😁a podotýkam že je tabulkovo dosť pozadu s vahou aj výškou. A k tomu masku myslím že baby už popísali dosť. Ja som do šiestich mesiacov len dojcila takže ťažko na to niečo povedať 😱

mmoni89
10. aug 2015

@anuskaaprazko prečo nie?? Ved chudatko nech sa poriadne naje keď je hladné, kto by jedol zeleninu 😁