Mliečna kaša a zelenina
Ahojte mamičky, pred 3 dňami som dala malej mliečnu kašičku, ale dopočula som sa, že najskôr jej musím začať dávať mixovanú zeleninu... Tak ako mám postupovať...??? Bola by som rada, keby ste mi v tomto poradili. Ďakujem 🙂
Dadka, ak kojis, tak zacinas prikrmovat od ukonceneho 6 mesiaca. A zacinas zeleninou, mrkva, zemiak, karfiol, brokolica...
Neponahlaj sa, este sa tych kasiciek navaris dost 🙂
Neviem ako to je s mliečnymi kašami. Ja malého nekojím vôbec a začala som mu dávať ale iba mrkvičku rozmixovanú a striedam mu to s mrkvovou šťavou. Veľmi to nechce lebo nevie čo má robiť s jazýčkom. Ale keď sa naučí začnem mu postupne striedať inú zeleninku a potom aj ovocie. A máš pravdu popozerám aj tie mliečne kaše ale najskôr nech papá aspoň tú zeleninku
A ozaj myslím že aj keď kojíš iba raz, prejdi radšej na umelé mliečko ale nedávaj ešte naplno príkrmy ako náhradu niektorej dávky mliečka. Asi to je naozaj ešte zavčasu.
@dadka246 S prikrmami zacinat pri UM od ukoncneho 5. mesiaca. Urcite treba najprv zacat s jednozlozkovym pyre, napr. cista mrkva, zemiacik, brokolica...Postupne kombinovat zeleninu s masom, potom zacat zavadzat ovocie. Na kase ma fakt este cas...moze jej to sice chutit, ale v konecnom dosledku mozes uskodit.
Ak mas malo mliecka, prejdite na UM..na mliecne kase je este skoro, baby maju pravdu.
@drobcek26l takze skusim tu mrkvicku a kolko jej mam dat? a ked pises, ze nie ako nahradu jednej davky mliecka... to jej mam dat iba tak medzi tym???
@dadka246 Odporúča sa začínať zeleninou. Ja som pri obidvoch deťoch ale začala kašami na večeru po ukonč. 5 mesiaci. Malá ma teraz 8 mesiacov. Je plne kojená a keď som mala pocit, že v noci sa často budí a mlieko jej nestačí - tak som začala dávať redšiu kašu z fľaše - a aj preto lebo mala menej železa. Po 6.mesiaci zeleninu s mäskom a po 7. mesiaci na desiatu ovocie. A pri synovi pred 5 rokmi to bolo zo zdravot. dôvodu - mal dlhodobé hnačky - z nemocnice sme si doniesli bacila v črevách, takže na zahustenie obsahu žalúdka.
Neviem preco tu vsetci hovoria pockaj atd mas cas. Ja som bola u najlepsej detskej gastroendokrynologicky na ,maleho poprehluedala urobila ultrazvuk organov a aj ja som si myslela ze treba pockat atd. Povedala ze to bolo kedysi,ze cakat, je to individualne od babätka. Od vahy vysky atd. Ja som zacala zeleninkou trvalo 2 dni nez sa naucil pracovat jazyckom. Teraz sme uz 3 tyzden na zeleninke a druhy den na mliecnej kasi na noc. Volala som zase dr ako pokracovat. Je dobre zacat u nekojenych po 4 mesiaci kvoli alergiam a dietatju chybaju vitaminiy, zelezo atd.
@dadka246
Rada by som ti poradila nejaké receptíky ale som na tom asi tak ako ty. Mám prvé bábätko a všetko sa len učím. Teraz mu len uvarím mrkvičku, rozmixujem a dávam mu zo dve lyžičky toho. Lenže samotnú kašičku mi ešte jesť nechce, lebo nevie robiť s jazýčkom a tak mu dám do úst trošku kašičky a za tým mu hneď šupnem trošku mrkvovej šťavy (nastrúham mrkvičku do bavlnenej vreckovky a v dlani stlačím. toľko šťavičky stačí.)
No a áno dávam mu to medzi dávkami mliečka. Tomáško papá mliečko ráno o ôsmej a potom o pol dvanástej tak mrkvičku dávam tak okolo desiatej. Keď sa pekne naučí papať toto a prehĺtať tak mu zase rozmixujem napríklad zemiak, brokolicu alebo karfiol a až potom to budem kombinovať napr.s jablkom hruškou banánom. Ak prídeš na nejakú novú fintu ty, daj mi vedieť rada sa poradím.
@drobcek26l no my zas nemame problem papat s lyzickou, co som bola dost prekvapena... sikulka sa hned chytila a papala ako velka baba 😀 ... takze jej skusim dat zajtra tu mrkvicku a potom napisem ako sme dopadli... uvidim ake budeme robit pri tom grimasy 😖 ... jasne, ked na nieco pridem hned napisem ... no ako vidim sme v rovnakom veku 🙂 , tak si mozme radit co a ako 😀
No to som fakt zvedavá ako sa ti bude maličká pri tom tváriť. lebo tento náš výmysleník si z toho robí dobrý deň. Dám mu kašičku do pusinky a on sa ani nepohne vyplazí jazýček to asi aby som videla že to tam stále má a mám mu to dať von. No a ešte k tomu nahodí ten svoj úsmev.
Baby, kde sa tak ponahlate? V kazdej knihe ci clanku na nete pisu,ze prikrmujeme od 6 mesiaca kojene, nekojene od 5 mesiaca. Ale ak sa uz tak z nejakeho nepochopitelneho dovodu ponahlate, dufam ze aspon po dohode s lekarom,zacinajte s zeleninou- mrkva,zemiak, brokolica... Kazda zelenina sa testuje tri dni,ci nenastane alergicka reakcia Urcite nie kase ako prve. Pre dieta je to nieco nove,musi si
zvykat. Bude sa mu napr. zlozitejsie kakat. A podavame tu kasu na obed a ked malo spapa dokojime. Aj ked vase mlieko je to najlepsie co svojmu dietatu mozte dat. Neponahlajte sa.Kojenie je t 😉 a najuzasnejsia vec na svete.A najpohodlnejsia.Asi zalozim skupinu Kojacich zien
@dadka246
Dadka, ani by ma nenapadlo, ze chces malej zle. Ked nemozes kojit, nic nenarobis.
V minulosti nase mamky zacinali od 4 mesiaca.No teraz je to inak. Myslim si, ze lekari vedia , preco to odporucaju neskor. A preco odporucaju testovat kazdy novy prikrm tri dni. Ja sa snazim vsetko varit sama. Kasicky kupujem z bio obchodu. No ty zacnes so zeleninou, takze na kase mas chvilu cas. Napriek tomu sa porad s pediatrom.
@dadka246 Moja dcerka ma 4a pol mesiaca a doktorka mi uz na poslednej poradni radila hned od ukonceneho 4mes zacat s prikrmom.tak som samozrejme zacala.ved este nejde o to aby sa najedla,ale aby ochutnavala a ucila sa papkat. Davame aj vecer ryzovu kasicku.nevidim dovod preco by som nedala.okrem toho naplno dojcim a nemyslim zeby som s prikrmami cakala az do ukoncenia 6mes. Vtedy by uz mala mat zavedeny aj lepok. Takze na obed davame par lyziciek zemiacika alebo mrkvy zatial a vecer davam kasu.postupne budem pridavat cuketu,tekvicu,brokolicu kazdy treti den a mozno uvarene jablko. Mame velmi dobru doktorku, poslala mi na mail schemu ako mam postupovat.mozem preposlat, ale podla mna to netreba brat stresujuco....take it easy 🙂
@miskasitka kazdy hovori inak... my sme dnes skusili papat rozmixovanu mrkvicku a celkom nam chutila 🙂... keby si mi poslala tu schemu to by bolo super, aspon by som vedela co a kedy jej mozem dat... 😀
no moj malý bude mat tento mesiac 6m., je plne kojený, ale už cca 10dni sme na prikrmoch a vecer aj trosku kase (nemliecnej ryzovej).radila som sa s detskou lekarkou a kedze malý je velký na svoj vek a ja som kojila aj v noci skoro kazde 2hodky, tak mi povedala, že kludne mozem zacat, že kazde dieta je ine, ale neponahlame sa, kazdu zeleninku testujeme 3dni
tak od 5 mesiaca môžem dávať na noc kašičku?? mliečnu? bez príchute či s príchuťou?

@dadka246 ja som zacala na odporucanie doktorky prikrmovat az od ukonceneho 5 mesiaca a zacala som zeleninkou...este by som na tvojom mieste pockala, ked ti mala ani 4. mesiac neukoncila...