icon

Môj syn bude mať 4 roky a vôbec nepapá varenú stravu

lucia1981
21. jún 2015

Ahojte! som už z môjho syna zúfalá, vôbec nepapá varenú stravu a keď píšem vôbec, tak vôbec nič varené, ani len polievku do neho nedostaneme....jeho strava je kakao, jablko, banán, suchý rožok,alebo chlieb tiež suchý, cereálie, kukuričné chrumky..... v škôlke predtým aspoň niečo spapal, teraz už aj tam varené nič nezje, tak mu robia na obed kakao aby mal niečo v brušku... skúšali sme už aj vyhladovať ho aj tak to nepomohlo, trvá to už niekoľko mesiacov...myslelala som si,že je to len také prechodné obdobie, ale už to trvá naozaj dlho, bola som u detskej doktorky, zobrala mu krv a výsledky má dobré, len je trošku chudokrvný tak nám dala železo a kyslelinu listovú vraj to pomôže, no neverím tomu... malý je inak veľmi aktívny, žiadna únava, malátnosť má 100 cm a 15 kg..... čo mám urobiť aby začal normálne papať?????

jolinka
24. jún 2015

@timea7 a vies co by povedali, keby sa nedajboze maly obaril? ☹ ☹ ☹ ze je to nasa zla vychova, lebo ho treba castejsie bit, aby vedel ze ziadnej snury sa nema dotykat.

timea7
24. jún 2015

@jolinka až mi je zle, keď to čítam....no verím, že si jej odvtedy nezverila ani bicykel strážiť...ju mali častejšie biť...

jolinka
24. jún 2015

@timea7 ja vzdy hovorim ze nemam svokrovcov, ale jadrovu katastrofu 😠 😠 😠 mohla by som romany pisat

natalym
24. jún 2015

@timea7 Tento názor zastávajú aj moji švagrovci. Deti bijú. Moja staršie dcéra povedala, že však uvidia, ako oni k nim tak budú aj deti k nim, keď budú starí. Čosi na tom bude.

natalym
24. jún 2015

@jolinka No neviem neviem, moji sú tiež čísla.

jolinka
24. jún 2015

@timea7 vsak to ze ju bili, hlavne mama...a ten hnev sa podava dalej 😠 ale uz velmi odbocujeme od temy, dufam ze sa autorka nepohneva... 😉

timea7
24. jún 2015

@jolinka asi už zabudla, ako sa vtedy cítila.....keď na ňu položí ruku ten, ktorému by mala najviac dôverovať...

sisaka
24. jún 2015

@timea7 absolutny suhlas s tym, co pises. Zial v okoli mam par odstrasujich prikladov, ako deti "vycvicili" rodicov, jedni su uz teenageri, doma sa toci dokola len par jedal, lebo chlapci nic ine nezjedia, rodicom to uz sice ide hore krkom, ale kto by varil 2 druhy...Ti su uz v takom stadiu, ze ich prinutis ochutnat neco ine a ich nadrapuje (videla som na vlastne oci v restike, prvy a posledny krat som s nimi jedla), zaujimave, ze u babky zjedia aj to, co doma nie ...hmmm 😝 Druhym sa mota do jedla babka a ta princeznam ponukne aj 4 druhy jedal na ranajky a ked sa nepaci, tak im este rychlo spravi nieco, co princezne lubia. Mamicka sa rozculuje, ale pokracuje v rovnakom trende a ide sa zblaznit, ked nieco nezjedia a hned uteka spravit nejaku nahradu, otecko to ma hlboko v pazi a preto je obrovsky problem odist na cely den prec, ze co budu chudence cely den jest, ked nebude doma .... hruza. mohla by som este pokracovat par prikladmi, ale uz tu boli spomenute. Jednoducho matky si same na seba pletu bic a potom nevedia, ako sa z toho cyklu vymotat.
Ja som z jedla nerobila nikdy "big deal", decka jedli vzdy zarovno s nami od malicka, zo zaciatku prisposobene veku, neskor presne to iste, co mi. Ziadne specialne vyvaranie pre jednotlivca, ziadne nahananie s lyzickou, este za toho, onoho, ziadne nahrady jedal za nieco oblubene. krmenie pri telke... Decka poznaju moje heslo: Hlad je najlepsi kuchar! dcera je teenegerka a uz tu hlasku hovori aj ona ...
Ja si dodnes pamatam, co mi hovorila moja babka, ked som bola mala a spekulovala: Kto je hladny, zje aj cir (s makcenom) chladny, takze ked sa spekulovalo, babka usudila, ze nie sme dost hladni, zobrala jedlo a pockala si kym sme neboli tak hladni, zeby sme aj klince jedli.

timea7
24. jún 2015

@sisaka poznám chlapca, vlastne dnes už muža, ktorý do dotiahol do dokonalosti. Nie že jedol len pár vybraných jedál, ale ešte aj do Chorvátska terigali ich taniere, lebo on z iných jesť nebude.....Internát na neho a obmedzené vreckové k tomu! Keď som sa syna spýtala, čo mu mám v nedeľu upiecť, či majú chalani na izbe radšej slané, alebo sladké (stredoškolský internát), tak sa zasmial a povedal, že vo štvrtok už ľúbia všetci všetko, lebo sú minuté zásoby z domu 😀 😀 😀 😀

moniciak
24. jún 2015

Ako tu bolo spomenuté... "Nechceš??? Ok, ale iné nebude". Určite by som mu nedávala v škôlke ako náhradu kakao a aj v škôlke si tým koledujú o poriadnu anarchiu keď si to všimnú iné deti a budú chcieť tiež. Nie žeby som mala niečo proti Granku- aj moja ho dennodenne pije ráno večer, je fajn že zje aj ovocie či rožok, ale teplú stravu by som iným nenahrádzala. A on keď uvidí, že ho ignorujete a je vám "jedno" či zjedol alebo nie tak začne, teda aspoň u mňa je to bežným výchovým prostriedkom 🙂

natalym
24. jún 2015

Inak zaujímavé, že v škole mu dajú kakao, to som ešte nepočula. Nebude to nejaká súkromná škôlka, alebo niečo také?

moniciak
24. jún 2015

@timea7 😀 Ešte sa teraz smejem pri predstave tých vlastných tanierov v Chorvátsku 😀

timea7
24. jún 2015

@moniciak tiež si to mamina robila sama, mali sme deti rovnako staré (teda máme 😀 ), boli raz u nás na víkend, deti mali asi pol roka. Už vtedy ho len kojila, ráno navarila vedro pudingu, keď som sa prekvapená spýtala, či toho toľko zje, lebo môj to jesť nebude, tak som sa dozvedela, že čo nezje na desiatu, bude na obed, alebo na večeru....tak jasné, uvariť puding je jednoduchšie, ako čistiť zeleninu do polievky 😒 😒 😒 čiže tu sa prejavovala aj lenivosť, nie len strach z toho, že dieťa nové jedlo odmietne. Postupne sa to ale otočilo proti nej....keď sme niekde boli spolu, tak som to neriešila, je to jej dieťa, ako si rozmazná, tak bude mať.

lucia1981
autor
24. jún 2015

Tak ja sa idem pochváliť, malý spapal od pondelka v škôlke každý deň polievku, druhé nechcel ale základ je, že konečne vôbec začal a doma mu skúšam dávať, to čo máme navarené, nespapá veľa, ale je to pokrok a pre mňa obrovský a čo sa týka škôlky, je to dedinská škôlka, riaditeľka je tam ešte tá čo učila aj mňa, veľmi zlatá žena a to že mu dávali kakao sa snažili aby aspoň niečo mal v brušku čo viem, že bola chyba, ale chyby robíme všetci a kakao som mu už na obed v škôlke zatrhla... 😉

ruthike
24. jún 2015

@timea7 paci sa mi vasa debata,dobre sa to cita🙂 ale na margo bitia - mna mama i babina bili od detstva a riadne s varechou po zadku a tak, nikdy mi neublizili, ale dostala som. Nepoznacilo ma to, ako dietatu sa mi to nepacilo, ale myslim, ze disciplinu a vychovu mam aj vdaka tomu. Obe milujem via nez inych: starki z druhej strany sa ma ani raz nedotkli a vztahy mame rezervovanejsie. Takze bitie nemusi automaticky znamenat traumu pre dieta. Bili aj nasich rodicov a prarodicov a nevykluli sa z nich vsetkych despoti alebo ufnukanci, to zavisi od povahy. Ja svoju malu nebijem, netreba ma zatial kamenovat, nemala som potrebu, len tolko, ze to bitie nemusi byt od veci.Taka facka niekedy vychova viac ako vysvetlovanie reality;)

sardinka333
24. jún 2015

@ruthike prene tak, je rozdiel často biť v afekte, nervoch a rozdiel jedno výchovné zaucho 🙂 Dnes sa niektorí rodičia doslova boja vlastných detí, len čo zmrnčia tak su ochotný vyjednávať s a ustupuju,vysvetluju do aleluja a viete čo počuju detičky ? ,,,,bla,bla,bla,bla...,,

timea7
24. jún 2015

@ruthike nesúhlasím a nikdy súhlasiť s fyzickými trestami nebudem. To, aké máte vzťahy, závisí aj od tvojej povahy, niektoré dieťa po bitke začne mať pocit, že si bitku zaslúžilo, že rodičia majú pravdu, niektoré zatrpknú, niektoré rodičov znenávidia....ja som nikde nepísala, že fyzický trest musí nevyhnutne u každého dieťaťa spôsobiť psychickú ujmu, písala som a na tom trvám, že je to zlyhanie dospelého, ktorý tým dáva najavo, že nedokáže inak. Je to rýchlejšie, to je pravda, ale určite nie správne. Dovolili by si tvoji rodičia zbiť aj syna, ktorý má 20 rokov? Asi ťažko, lebo je už silnejší. To by sme potom mohli súhlasiť aj s tým, aby muž tĺkol ženu, lebo je ten silnejší, alebo vnuk babku....inak aj týrané ženy tvrdia, že muža majú radi a deti v detských domovoch milujú svojich rodičov, aj keď tí im lásku prejavujú prázdnymi sľubmi a pohľadnicou raz za pol roka. Mňa moji rodičia nikdy neudreli a nemám pocit, že by som nemala výchovu a disciplínu. Bitie nemusí automaticky znamenať pre dieťa traumu, ale môže. Nemusí to byť zrovna trauma, ale hnusný zážitok, strata dôvery k dospelým, biť dieťa je úbohé.

timea7
24. jún 2015

@sardinka333 opisujeme dva extrémy - výchovu bitkou a strach z reakcie dieťaťa s vysvetľovaním do alejuja. Existuje aj niečo medzi tým, či? Jasne dané pravidlá, pri ich porušení trest, aby si dieťa uvedomilo aj dôsledky toho, čo robí, ale ide to aj bez fyzických trestov.

timea7
24. jún 2015

@lucia1981 tak takúto chybu by riaditeľka nemala urobiť v žiadnom prípade, ani keby sa jednali o jej dieťa, ale je super, že ste zaznamenali taký pokrok. Vydrž a v žiadnom prípade neustúp, o nejaký čas si syn na kakvko miesto jedla ani nespomenie.

ruthike
24. jún 2015

@timea7 neberiem ti tvoj nazor, mam rada nastavene pravidla, a som si ista, ze si dobry rodic, nenapadam tvoje principy, ale pride mi to extrem oznacovat kazde bitie ako zlyhanie dospeleho.
To je super pre teba, ze ta rodicia nikdy nezbili, ono to boli;) To mi asi chces dost po lopate naznacit, ze moji blizki teda zlyhali a ja ze mam vlastne stokholmsky syndrom (aspon tak si vysvetlujem ten zvlastny priklad o tyranych zenach a detoch v detskych domovoch).Tak co uz, mas to velmi hermeticky nastavene,nebudem skusat protiargumentovat obdobne utocnym sposobom, zbytocne vyvolat negativne vibracie, mohlo by sa mi to odrazit na pleti. Ja mam rada stimulujucu diskusiu, no skoda.
Inac, 20 rocny chlap je uz hotovy produkt, tam je to strata casu ho bit, vychovne metody (i take, co ty osobne neuznavas) sa povacsa uplatnuju pocas vychovy. Nie vsetky deti reaguju na nefyzicke tresty a nie kazdy rodic ma energiu a cas na opakovanie "jasne danych pravidiel", ktorych porusenie nasleduje nefyzicky trest.Vychovne bitie nie je o prevahe sily, ale o istom druhe nastaveni hranic. Pochybujem, ze ktokolvek racionalne zmyslajuci oznaci bitku manzelky alebo babky za vychovnu metodu.

ruthike
24. jún 2015

@lucia1981 super, blahozelam, si to poriesila v velmi rychlo, mne to trvalo asi 6 mesiacov:D

timea7
24. jún 2015

@ruthike nevkladaj mi prosím do úst (alebo do klávesnice? 🙂 ) to, čo som nepovedala. Iný typ výchovy si nepoznala, tak si prijala ten, ktorý bol. Zlyhaním dospelého som myslela to, že nepoznali iný spôsob, ako vychovávať deti, nemali taký prístup k info, ako je dnes, prebrali od rodičov ten ich. Nezamýšľali sa nad tým, či je to zrovna ten najsprávnejší, možno ich ani nenapadlo, že by to mohlo ísť aj inak.

sardinka333
24. jún 2015

Ja si zase myslím, že ak napr. dieťaťu 100x poviem že pred cestou sa stojí lebo tam chodia autá a možu ťa zraziť a ..a ...a ...proste ma to vysvetlené do aleluja (alebo neviem nejaku situáciu si vymyslím) a neuposluchne ma ani na x tý krát...tak ked dostane po zadku nemienim sa citit previnilo. Len ja mám tu ,smolu,, alebo šťastie že moje deti netreba biť...to už vááážne ma museli vytočiť alebo urobiť niečo fakt ,,brutal,, aby ma donutili ,,šlahnuť,,. Aj tak mna ta ruka viac bolela.... 😀 Ale mali sme niekolk otakých situácií doma - jedna čo si spomínam bolo že dcera ,,bila nás,,....vysvetlovanie že ,,nono,, a ,,maminku to bolí,, a blablabla.....nepomahalo. Raz to skusila na manžela a ten je dal ,,taku na riť,, a opýtal sa jej či sa jej to páči....ked ona bije nás tak neh vidí a citi ake to je biť ...A odvtedy je pokooooj ,,svatý,,. Druhý moment ked som na deti prvý a (zatial) posledný raz vytiahla varechu bol, ked sa obe moje deti doslova zabávali na tom ako trápia morské prasiatko!!! Prosím pekne hadzali ho o postel!!!! 😖 😠 No do mna 100 čertov! Každý dostal capanec varechou po riti - tuším aj zo dva razy. Inak som naozaj okrem týchto pripadov nikdy nepotrebovala hrubu silu - podla mna je to u mna o tom, že ak sa na niečom dohodneme spolu s deťmi, na nejakých pravidlách,povieme si čo a prečo o veciach a vedia čo bude nasledovať ak neuposluchnu (na druhy max. tretí krát ) tak dosledne ,,nasledky,, dodržujem. Bez kriku, bez blaku...pevne, jasne a s autoritou. To proste citia v hlase, v slovách, v presvedčení že to tak bude a hotovo. Syn teraz ,,koleduje,, lebo začal chodiť sam na blizke ihrisko a ked tam pride ma ma prezvoniť ze dosiel - je to cez frekventovanu cestu. Samozrejme že už 2x zabudol a ja trpnem doma...ok mohlo sa stať, ale nabuduce už budem nekompromisná. Nebude chodiť zopár dní a hotovo, naučí sa.

h2
25. jún 2015

@jolinka S tými satelitnými mamičkami si ma dostala. 😀 Toto aj mňa neskutočne rozčuľuje, my sme asi jediní, čo si na ihrisko nenosíme piškótky, keksíčky, chrumky... (aj keď niektoré mamičky nosia aj ovocie, to je lepší prípad). No a potom sa čudujú, že im deti nechcú večerať. Syna vyberám zo škôlky po olovrante, takže od obeda už niečo jedol, ďalší olovrant pred večerou nepotrebuje. Ak sa na ihrisku zdržíme dlhšie, tak už mi cestou domov často hovorí, že už je hladný a večere sa potom už nevie dočkať.
Ináč, ešte k tým mamičkám na ihrisku, to špáradlo je ešte dobré, ale väčšinou vidím, ako mamička iba otvorí krabičku so zmesou najrôznejších blbostí a dieťatko si ide samé zobrať. Tými pieskovými a preliezkovými rukami. Najlepšie je, keď mamička ešte vtlačí dieťatku do ruky ďalšiu piškótku, že daj aj kamarátovi! Človek musí byť diplomat, aby tomu zabránil a nikoho neurazil. 😀

h2
25. jún 2015

@ruthike @timea7 Tak dievčatá, k tým telesným trestom, pamätám si, že ako malá, keď som niečo vyviedla, otec mi začal "robiť kázeň" a aj vyše pol hodiny rečnil o tom, čo som spravila zle a prečo je to zle a popridával k tomu aj to, čo som urobila zle pred mesiacom a čo pred rokom... no fakt som si v tej chvíli želala, aby mi dal radšej facku a nech už je to vybavené. 🙂

timea7
25. jún 2015

@sardinka333 dá sa to aj inak, na čo sto krát opakovať, že pred cestou sa musí zastaviť? Ak je dieťa malé, tak ho držím za ruku, alebo je na kočíku, teda má dve možnosti, tuto pravidlá určujem jedine ja, lebo ide o bezpečnosť. Staršie dieťa pred prechodom chytím za ruku, nediskutujem s ním, ani to sto krát neopakujem, malo by z toho len zábavu. Ak deti ubližujú zvieratku - metóda troch krokov - 1.nepáči sa mi, čo robíte. 2. Nepáči sa mi, čo robíte, ak v tom budete pokračovať, nasleduje prísľub trestu, nie telesného. 3. trest. Oni veľmi dobre vedeli, že sa to nemá. Trest sa dá uložiť rôzny, podľa veku a vyspelosti detí - odopretie určitých výhod, zrušenie výletu, starším deťom odobratie vreckového, v tomto prípade by sme zaň kúpili granule psíkom do útulku....Tiež som mala kolegyňu,ktorá mala traumu z toho ísť so synom ( asi 3-3,5) von, nechcel sa jej držať za ruku na ulici ani za nič a pozdĺž ich paneláku vedie dosť frekventovaná cesta. Nechce sa chytiť? Otočka domov, na ihrisko sa dnes nejde. Na druhý deň opäť skúša? To isté, nejdeme nikam. Alebo sa budeš držať za ruku, kým prídeme na ihrisko, do parku, alebo sa vrátime domov. Chcel si na olovrant jogurt a banán? No nemáme ani jedno ani druhé, lebo si sa nechcel držať vonku za ruku, nemohli sme ísť do obchodu, museli sme sa vrátiť. Nech sa páči chlieb s maslom....vysvitlo, že ona sa bojí toho, že bude vrešťať, keď sa budú vracať spať domov celý panelák bude mať divadlo. No to by mi bolo srdečne jedno.

sense
25. jún 2015

@lucia1981 super nakoniec sa predsa len rozpapka tak ako ma....pevnu vydrz...to zvladnete aj polievka je nieco nemusi zjest oba chody ta naya tiez zje z obeda len zeleninu...aj vcera sme mali syr bulgur a dusenu zeleninu a zjedla zeleninu a 2 lyzicky bulguru a na vecedu zjedla salat a maso a prilkha nula bodov

jolinka
25. jún 2015

@lucia1981 Pojde to...ved je to zdravy chlapec, ktory tym ze je drobnejsi nepotrebuje velky prijem potravy...a preto ak dostane nahradu sladkosti, kakao, chrumky...to mu zabezpeci skoro celodennu potrebu a radikalne obmedzi beznu stravu...

Takze uplne staci vynechat tieto kakavka a podobne a on si hlad ukoji beznou stravou. 😉 😉 Napr. moj starsi syn zje dost vela, ma vacsiu potrebu jedla...takze on aj ked rano vypije 2 velke salky kakaa...je este stale hladny a zje aj chlebik, potom ovocie zo zahrady na desiatu a komplet obed s pomaly dospelou davkou. 😉 Jemu napr. kludne mozem dat medzi obedom a vecerou aj sladkost, ci zmrzlinu v rozumnom mnozstve a nezasyti ho to aby potom nechcel veceru...mna moje deti idu zjest, hrozim sa puberty, 😀 😀 😀

Jo...a este obmedzte aj sladene napoje, vodu so sirupom, sladke dzusy a vody...tie maju vela kalorii, ze by sa clovek cudoval. potom niektori rodicia nechapu ze z coho ich dieta zije, ked nic neje, len vela pije...ale prave tym sladkym pitim deti dostanu do seba lahke kalorie bez zivin a to im staci a potom im chybaju ziviny,

jednej mojej znamej syn pil cely den len mlieko, tiez mal okolo 4 rokov ...a denne 5 -6 litrov mlieka, uz bol na nom doslova zavisly, skriekal a vydieral kym ho nedostal...no hruza, bol pritom obezny a skor nejedol ine jedlo, ked tak kupovane mastne sisky z cokoladou a poobne. .

timea7
25. jún 2015

@jolinka to budeš variť v kotloch, miešať veslom, poznám 😀 Mali sme na návšteve synovho kamaráta, išli večer na pizzu, mali vtedy asi 16-17. Ja som varila na druhý deň, keď prišli, zjedli každý ešte večeru (tá pizza bola asi predjedlo) a pol plecha tvarohovo-jablkového koláča....

jolinka
25. jún 2015

@timea7 este keby aspon velki boli 😉 sme cela rodina krpata, deti su v tabulkach uplne dole, napr. moj starsi syn nemal v styroch ani tych 100cm ako uvadza autorka diskusie 😉 a to je on nase najvysie dieta 🙄

Hadaju im o 2 roky menej...ale jedia jak dospeli. Boli sme na jar v restike, muz objednal 6 polievok a 6 dospelych jedal...za najmensieho sme dojedli, inak prazdne taniere, casnicka, ze ake zlate dobre jediace deti 😅 😅 😅