Moje 21 mesačné dieťa nechce nic jesť
Moj syn ma 21 mesiacov . Uz od prveho prikrmu to bolo bolave ale sem tam nieco zjedol , ale teraz 2mesiace mi nechce zjest skoro nic . Pred spanim vypije mlieko poobede aj vecer s tym nema problem . Sem tam spapa jogurt . Pred tym mi papal aspon rano rozmixovane ovocie ale teraz uz vobec . O obede ani nehovorim . Na obed nezje vobec nic . Ani rozmixovane ani v celku ani polievku. Maso, ryzu,cestoviny,zeleninu nejedol ani nepamatam.
Jedine co spapa ale nie vzdy je suchy rohlik , jogurt , mlieko , sem tam krupica .
Som zufala , lekarka tvrdi , ze mu nic nieje , na ziadne vysetrenie nas neposlala .
Ale posledne dva mesiace co neje byva brutalne nervozny. Len mrnci , place , krici ( comu rozumiem moze to byt aj hladom) 🙈uz mu nechavam ,,rozhadzane,, jedlo po dome ci si nedzobne . Ale on chyti hystericky zachvat ked zbada jedlo . Aj ked ho dam rano do stolicky a vidi tanier chyta akom .ked sa ho opytam ci si prosi papat hodi sa o zem a kope nohami.
Uz som na prasky . Prosim poradte mi ci trvat na niakom vysetreni alebo co robit , ci to je normalne a moze to byt iba take obdobie . Vaha je v poriadku .
Dakujem🙏🏼
@marianarem ahoj dakujem za rekciu , mozem to skusit aj takto hrou, priznam sa ze to som neskusala mala som pocit , ze s jedlom sa nehra ale to je asi taky zastarali postoj ked to inak nejde .
Vies co ked ma spinave ruky ukaze mi aby som mu ich utrela , vadi mu ked ich ma velmi spinave ale nieje to niaky extrem mam pocit . Ale slusim si o tomto precitat nieco viac .
@tehulka999 dajte mu urobit testy na alergiu na bielkovinu kravskeho mlieka. To co popisujete, do bodky presne, som zazila s mojou dcerkou(aktualne ma 24mesiacov). Abkm sme zistili v cca 20 mes. Odvtedy badat zlepsenie.
@marianarem neviem, ale v minulosti ludia nemali casu dohanat deti jedlom. Pripada mi to absurdne, hra a jedlo. Robilo sa na poli, okolo domu. Kto mal casu sa tolko zaoberat detmi ? Nezjedol ? Bol hladny. Neboli chrumky, keksiky a hluposti. Dalsie jedlo sa uz zjedlo cele
@tehulka999 prepac, ale tvoje dieta zje 4 tycinky denne, pol litre mlieka, dotlaci to chrumkami.
Ved ono papa. Ale bohuzial same hluposti. Pises, ze si vydrzala den mu to nedat a bez efektu. Ty potrebujes zmenit stravovavie navyky, nie par hodin nedat mlieko a chrumky, ktore to dieta aj tak nakoniec dostalo.
Prepac za ton komentaru, ale ja zasnem, uprimne. Tlacime deti hlupostami, dostavalu mliecko cez den na litre, a budeme sa cudivat, ze NIC nepapaju. To dieta nema dovod jest normalne jedlo, preco by malo? Tycinky su lepsie. Chrumky chutnejsie. Flasa sladkeho mlieka pripomina babatkovske casy a zasyti na hodiny (!!). Tak pre co by to dieta malo vymenit za maso ci ryzu?
A este mixovat obedy do tasticiek.. Na co, ked tycinku pohryzie normalne?
Je to v prvom rade o TEBE, zmen svije nastavenie, zacni svojemundietatku davat normalne jedlo, pomoze ti znizit davku mlieka az do uplneho zrusenia, jest spolu za stolom, ziadne pohadzovanie jedla kade tade. Ked dietatko uvidi, ze su normlane ranajky, obed, vecera, prisposobi sa, ale bude to velmi narocne, kedze je nastavene inak. Ani na mixovane ovocie na ranajky by som ho neucila, pripravuj mu beznejsie ranajky, pecivo, toast, kasu, jogurty, kludne zmiesane s tym mixnutym ovocim.. Ale samotne ovocie na desiatu. Obed ked nespapa, nedavaj mu ziadne nahrady. Aj ked ibed ti nebude mat dovod jest, kym vie, ze pred spanim dostane 200ml mlieka. Je to zacarovany kruh, ale len TY to mozes zmenit
@marzuz89 ja cakam niaku radu takze sa urcite nehnevam 😉 ako som pisala vysie 4tycinky denne bolo pisane obrazne ,urcite by som mu tolko nedala . Chcela som tym povedat , ze nema problem hryzt .mam aj starsieho syna a ked sme niekde na vylete , ihrisku tak som im to brala ako prvu pomoc kym prideme domov ( ovocne tycinky z dmky pre deti ) ale ako nahla prestal jest to malo co zjedol vynechala som ich uplne , tak isto aj chumky ( ryzove, spaldove , pohankove ) ziadne cipsy a solene chrumky.. snazim sa mu davat kvalitne potraviny a tym , ze som bola zufala , ze nic neje tak radsej som mu to ovocie mixla a aspon to sme jedli .a tym ze mam 4,5 rocne dieta doma ked som dala jemu nakrajane obocie , chlebik skusila som to dat aj mladsiemu len na stolik kde sa hral , nie priamo jemu .
Ja sa mu snazim davat rano ranajky , obed aj veceru .len to zbada a amok . Mozno som bola uz nasilna a urobila mu odpor sama . Neviem . Urcite dnes skusim zacat tym mliekom .
Ale tym , ze mame este k tomu strasne obdobie vzdoru je to este narocnejsie 😔🙈
Dakujem za radu
@zuzap33 tym , ze moje prve dieta nemalo problem papat . Tiez som krutila hlavou nad sesternicinim mixovanim , hranim sa zjedlom, presviedcani pri telke .ale ak to ma pomoct 🤷🏻♀️Kazde dieta je ine a kym take nemate nepochopite to naozaj . Zufale matky , robia zufale ciny 🤣 dnes sesternicin maly ma 4 roky s zje vsetko aj bez telky . Ale nevravim, ze to je spravne a urcite mate pravdu .
Súhlasím s príspevkami ponúknuť, nenútit a vydržať ...pretože skutočný problém zdravotný ma len malé percento deti, zvyšok len skúša...
Spraviť raňajky, jest spolu ako rodina, nechce ôk, raňajky sa odlozia, to isté Desiata, obed atď.... Poreve den, dva možno 3 ale potom zje... A ak ani po týždni nezje tak potom by som to riešila s pediatrom.
Pretože načo by jedol mäsko s ryžou a brokolicou (príklad) keď vie ze dostane tyčinku s mlieko. Mlieko je jedlo nie nápoj, aj keď je tekuté.
A ne mixovať, ak zje tyčinku ci chrumky tak nemá problém s tuhou stravou...
Pevné nervy a trpezlivosť....
@tehulka999 @zuzap33 Priznam sa, ze aj ja casto rozmyslam nad tym, co sa robilo s nejedakmi v minulosti a ze asi tazko im dovolili sa s jedlom hrat. Kym sa mi nenarodil nejedak, nebol mi takyto pristup sympaticky. No rovnaky nejedak ako moj maly bol v detstve aj moj manzel. On je tiez taky zmyslovo citlivy, vadia mu niektore struktury potravin, ale aj rozne textilie a ine veci. Co sa s takymito detmi robilo kedysi, mozem hadat na zaklade toho, co robila manzelova babka - nasilu mu otvorila usta a napchala mu to tam. Nakazila tym aj muzovych rodicov. Ano manzel dostal kalorie, ale jedenie neznasal. Neznasal chodit k stolu a ked ho raz mama nechala hladovat, ze nakoniec si urcite da, tak bol najstastnejsi na svete a este ani na treti den si nic nedal. No ja som chcela, aby mal moj maly k jedlu iny vztah a podarilo sa. A zase nebolo to tak, ze by sme kvoli jeho hraniu vyhadzovali hory jedla, to mi nie je sympaticke. Pohrali sme sa napriklad s cestovinami a potom som ich zjedla ja.
Teraz je to tak, ze sa stale s jedlom niekedy hra, ale tak milo. Napriklad odhryzne si z chleba a zostavajuci tvar mu pripomina krhlicku. Tak akoze popolieva veci na stole a potom to zje. Alebo si vselijako kombinuje suroviny, miesa si ich, napichuje na sparatko a robi spizy, ale aj to zje. Ak ho nahodou napadne nieco destruktivne, tak to zatrhavam. Jednoducho, ked vidim vysledok, kde sme zacinali a kam sme sa dopracovali, tak u tohto mojho dietata si za svojim pristupom stojim. Toto bolo dieta, ktore sa naozaj striasalo pri pohlade na mnoho potravin a vedelo sa aj rozplakat, ked mu nieco bolo velmi odpudive. Ale nehovorim zase, ze by to platilo na vsetky deti. Niektore naozaj vymyslaju a cvicia s rodicmi a tam treba inac.
@tehulka999 skus zacat, a vytrvaj, naozaj. Som rada, ze ten prispevok neberies v zlom. Este je fajn prenastavit to vnimanie "Kazde dieta je ine a kym take nemate nepochopite to naozaj". Ake mas dietatko? Ma diagnostikovu psychicku poruchu prijimania potravy? Alebo ma razstep, ci inu fyzicku anomaliu, ktora mu brani papat? Seriozne zdravotne problemy? Alebo diagnozu, snydrom? Viem ze autisticke deticky maju naozajstny problem papat niektore, a to je ozaj niekedy az "neriesitelna situacia".
Nie, ty mas zdrave dietatko, ktore je bohuzial naucene jest hluposti, nemat stravovaci rezim, nie je naucene stolovat vyhradne pri stole s ostatnymi clenmi rodiny. Vsetky deti by boli take, kompletne uplne vsetky. Myslis ze keby pri odmietani jedla mojmu synovi dam chrumky a tycinky, ze by sme dopadli inak? 😉 Nie, rovnako.
V decembri, ked bolo same pecenie, kolace, medovniky.. Sme mali stav krajnej paniky doma. Nejedol by noc ine, len kolaciky, zakusky, medovniky. Ked som mu dala polievku, vrieskal 45minut,ze chce medovnik. Mala som 2 moznosti. Bud mu dat "vianocnu" misku s medovnickami alebo inymi kolacikmi na ranajky, ci ako olovrant, ale po zvysok dna trvat na normalnom jedle aj za cenu scen, sedivych vlasov a poviem ti ze aj hanby, ked mi toto urobil pri vacsom rodinnom obede...
Alebo mu dat x krat denne medovnik len preto, ze nic ine nechcel jest, a v januari tu potom zalozit diskusiu o tom, ako mi dieta NIC neje.
Co myslis?
Ano, som sediva 🤣 ale uz zasa papa normlane...
@tehulka999 môj mladší syn je predčasne narodený. Tiež bol čiastočný nejedák. Bol kojený 8 mes, potom závislosť na fľaši s mliekom. Mlieko pred spaním z umelej fľaše pil do 8 rokov. Nechcel sa jej vzdať. Často doslova meditoval pred raňajkami. Stalo sa, že aj 2 hod. Potom ma to prestalo baviť. Nezjedol, odložila som, dala raňajky do sáčka, aby nevyschol. Pred obedom ponúkla, ohrnul nos. Zjedol polievku, išiel spať. A na večeru zjedol ten obschnutý chlebík so zeleninou. Praženicu nechcel, postrúhala som mu syr, ktorý mal rád. Teraz ju zje samozrejme bez syra. Paradajky nechce, nepáčia sa mu prekrojené.. Ale paradajkovú polievku zbožňuje, aj omáčku. Kyslú kapustu ochutnal, doteraz nechce ani vidieť. Tak na Vianoce má hlivovú krémovú polievku.
@zuzap33
@marzuz8
@marianarem
@elizabet173
Jasne , my musime vypustit mlieko a hlad asi spravi svoje .kazdopadne v pondelok pre istotku mame doktorku. Krv, moc a niake vysternia. U mne vela zohrava aj to , ze ma syn naozaj brutalne obdobie vzdoru a za vsetko vresti , krici , place aj hodinu vkuse . Neviem ci to moze byt uz obdobie vzdoru alebo niaky problem lebo je to naozaj extremne . Za vsetko sa hadze o sem , plieska sa o stenu . A nemozem ho ignorovat lebo je to az nebezpecne co robi . Preto som mu uz niekedy tu chrumku dala aby som aspon vedela poslat balik na poste alebo kupit aspon niake rohliky v obchode lebo to si ani neviete predstavit. Sbskar sa prisiel pozriet ci ho nebijem 🙈ale on tam len nechcel byt .
Ale zatial to zvladam dnes aj ked nalada katastrofa. Rano zjedol aspon cely banan . Potom uz nechcel nic len amok az dam isiel do postielky kde chcel mlieko áe nestol . Bol to brutal ale na moje prekvapenie po 25 min sa sam ukludnil a zaspal . Ked sa zobudi mam nachystany obed. Priznak sa ze je mixnuta zelenina a kusok masa aby to neboo hned sok ale zamiesala som mu tam tarhonu aby tam mal aj kusky . Jedla . Drzte palce a naozaj dakujem za kazdu radu . Urcite ma kazda nakopla. Dakujem🙏🏼❤️
@kath1210 dakujem . V pondelok ideme k nasej lekarke .
@tehulka999 Drzim palce, vsak napis potom o par dni ci sa nieco zmenilo, mna zaujima, co komu na taketo problemy pomohlo.
@marianarem jasne ozvem sa 🙂 po tyzdni , ze kde sme . To uz bude aj po vysetreni . 🙏🏼
@tehulka999 drž, buď pevná v svojich zásadách. Keď uvidí, že nepoľavuješ, zmení sa aj on. Ustúpiš len raz a si prehrala. Veľa úspechov vo výchove
@zuzap33 dakujem 🙏🏼
@tehulka999 moja dcéra už ako ročná bola v škôlke a zistila že keď nezje čo ma tak jej dajú sladké ryžové chlebíky, alebo krekry a prestala jesť úplne všetko lebo vedela že keď nezje to tak dostane niečo iné, v čom ju bohužiaľ podporoval aj otecko......bol to boj ale konečne po 4 rokoch začala jesť rybu....ale väčšinou som to skúšala v podobe ovocných tanierov, nejaké smajlíky, zvieratko som vytvorila a trochu si zobla a to bolo všetko, mohla som jej núkať zo všetkého možného a radšej zostala hladná a nič nezjedla akoby mala zjesť čo jej dávam 🤦 teraz má 5 a tiež mi povie že ona toto jesť nebude a radšej bude hladná ale čo už nenutim, bude chcieť povie, ale vždy jej hovorím že stačí aspoň trochu, že nemusí všetko zjesť a je to ok
@tehulka999 ahojte dievcata , tak je to tyzden a ziadna zmena , prave naopak . Podla doktorky je vsetko ok, syn je zdravy , len ma fobiu z jedla . Mame to skusat , davat veci ktore este nejedol . Dostali sme B-komplex na chut do jedla a mame bojovat .
Od kedy nedavame poobede mlieko je to katastrova co sa tyka nalady . Nepomohlo to zatial vobec. Jedine co zje za cely den je jeden jogurt ( iba jeden druh dokonca )
Skusal som polievky , omacky , cestoviny , dokonca domacu pizzu , ovocie nakrajat, chleba , syr a nic .
Uz som mu do toho kelinku od jogurtu dala zemiakovy privarok , otvoril pusu a ako zistil ze ina chut cele si to vytiahol z ust .Vsetci sme pri nom jedli ale on zakazdym hysteria a zahodi tanier .
Uz som na prasky🙈uz mi je dorevu zakazdnym ako mame ist jest 🙈 maly cely den krici , place , vrešti , hadze sa o zem 🙈
Takze zatial takto . 🙈🙈🙈
@tehulka999 Ja by som sa asi docasne vratila k tomu mlieku, nechala ho ukludnit a po case zacala pracovat na tej fobii z jedla. Vies po anglicky? Ja som citala dobru knihu Stories of Extreme Picky Eating, je tam vela tipov, co robit s takymito jedlofobikmi.
@tehulka999 skus mu nedat nic, ani neponukaj, ani k stolu nedavaj. Proste nic. Nech pije cistu vodu. Jeden dva dni hladu nikoho este nezabili. Ved pri crevnej viroze napr tiez sa dva tri dni neje. Uvidis co urobi na druhy den rano. Ak nie na obed. Ziaden jogurt a sprostosti. Polievku na veceru. Bol by v tom zazrak, aby po 2 dnoch nejedol
@tehulka999 a to hadzanie si nevsimaj. Nevie sam co chce, najviac asi uputat pozornost. Take amoky mal aj moj mladsi. Hadzal sa o zem a vrieskal na cely blok. Vyrastol z toho....
@tehulka999 A z flaše mu dávaš len mlieko, alebo vypije z flaše aj kaše, polievky rozmixované?
@loliki vies co mlieko , caj a voda …skusala som akonahle zistil , ze tam je nieco ine hned hnev, amok .takze uz to nerobim aby mi nezacal este flasu odmietat lebo to by som si hodila 😅🙏🏼
@marianarem ano dakujem precitam , len ked sa vratim len k mlieku bojim sa , ze necacneme jest nikdy .bude mat dva roky uz 🙈
@zuzap33 dnes sme este nejedli , ide aj k ladnicke dam mu vybrat jogurt , potesi sa , uteka do stolicky , necha ma ho otvorit a ako mu idem dat prvu lyzicku k ustam amok , chyti si tvar a rev (3 krat za sebou ) . Ja mu proste nerozumiem .
Ja som mala celkom narocne 1.ve dieta a myslela som , ze ako som na vsetko pripravena. A mam pocit , ze s mladsim totalne zlyhavam uz 🙄
@tehulka999 Neboj zacne. V tej knihe su rozne patologicke pripady, horsie ako tvoj. Je tam chlapec, ktory este v skole iba cucal kapsicky a aj to len asi 5 vybranych. A zacal jest.
Teraz podla mna by nebolo zle, keby sa ukludnil a chvilku sa jedlo neriesilo.
Inac ja by som ti tu knihu kludne aj pozicala, len som z BA, neviem, ci by sme si to vedeli nejako odovzdat.
@tehulka999 A skúšala si nájsť odborníka na tento problém? Lebo tu Ti moc asi nepomôžeme. Moje dvojičky napr. mali reflux. Mliečko išlo dnu a potom von. Tiež na psycho. 😨 Keď už mohli konečne príkrmy, tak sa to začalo upravovať. Myslím si, že pomohli ovocné pyré, začali jesť lyžičkou, rohlíky, mixované polievky atď. a išlo to. Neterka v tom istom čase a veku ani za ten svet jesť lyžičkou a ako tvoj všetko odmietala. Ešte rozmýšľam, či by si nemohla dať nejaký čaj na trávenie, alebo na ukľudnenie, aby nemal také nervy a stresy. B vitamín kvapky. Opýtaj sa v lekárni, možno poradia a určite radi všeličo predajú 🙂, tak najprv si urob prehľad, čo by si asi tak potrebovala.
Vitaj v klube. Moj ma 22m a zje vyvar ale iba so slizami, suchu ryzu (sem tam s kuracimi prsiami), suche cestoviny, jogurt a vajickovu polievku. Ked ma dobry den natlacim do neho ovocnu kapsicku. A skoncila som. Ranajky su jogurt, desiata obcas-ovocna kapsicka, obed bud vyvar alebo ryza alebo cestoviny. Ale pozor. Vyvar moze byt max dva dni po sebe. Olovrant jogurt, vecera obcas rohlik s maslom (nezje viac ako polku), alebo opat ryza, cestoviny, vyvar alebo vajickova. Kazdy moj pokus zaviest mu opatovne normalnu stravu zlyhava. On papal pekne, lubil sosovicu, hrasok, mrkvu… ovocie. Rano maval ovsene kase s ovocim, miloval pseno s hruskou a bananom. Teraz sa zatvari akoby dostal otravu na potkany 😂🙉🙈
Skusala som vsetko od vyhladovania cez mixovanie do roznych hustot, az po “vizualne” pekne jedlo. Nic. Keby nemal velke problemy z vyprazdnovanim (comu sa pri takej strave ani nedivim), tak neriesim. Moj starsi bol strasny jedak tiez. Teraz ma cez osem rokov a zlepsuje sa to 😆
Tak si drzme palce, nech ich to rychlo prejde ✌️
@sam2 ja ti normlane zavidim🤣🤣🤣🤣mne by stacil vyvar a ryza 😅😅😅 lebo my sme dnes jedli opat iba jogurt a tomu predchadzal boj😀🙈ktory si robil sam.. pretoze sam si jogurt zobral sadol si a zrazu namiesto jedenia amok😅na 3x ho zjedol … a potom az kasa o 17:30 …takza tvoj vyvar a ryza su super🤣🤣🤣🙏🏼

@tehulka999 Toto robil aj moj, jedine suche tvrde veci mu nevadili, inac nechcel skoro nic ani do ruky, nieto este do ust. Ani cestoviny, ani pecivo. Tiez ho napinalo z kadecoho a doteraz (2r2m) je citlivy na strukturu jedla. Velmi sa zlepsil a stale sa zlepsuje, ale to sa ozaj dost snazim a vela veci sa zatial do jedalnicka nepodarilo zaradit.
Cestoviny sa podarilo zaviest pomocou hier. Jednoducho som mu to dala do misky iba na hranie, nic som mu nenukala jest. Islo mi o to, aby vznikla dobra nalada, vtedy je pristupnejsi skusat. Prve razy to ozaj len sme vselijako prehadzovali v miske, nahanali sme sa s tym, potom ma krmil, bola som rada, ze to vobec chytil. No a raz sme takto krmili jeho oblubenu hracku a zrazu som videla zvedavost v ociach a ochutnal. Zjedol jednu ale bol to uspech. Postupne sa rozbehol. Aj s inymi vecami som kadeco vymyslala, az sme sa prepracovali nie k jedeniu vsetkeho, ale aspon k pestrej strave. Stale ma averzie, ale inac ziskal k jedeniu pozitivny vztah. Vari so mnou, pecie, ochutnava, zvedavo nakuka, co bude mat na tanieri, vymysla, cim ochutit, az sa cudujem, ked si predstavim, ako sme zacinali.
No len tazko povedat, ci u tvojho maleho ide o podobny problem. Moze byt problem aj vo vsetkom, co tu odznelo vyssie. Ako je na tom s inymi zmyslovymi vnemami? S hmatom napriklad? Nevadi mu zaspinit si ruky, vie sa v niecom magat? Nie je citlivy na oblecenie? Deti s averziami v jedle obycajne maju averzie a vyssiu citlivost aj v inych oblastiach.