Strava 5 mesačného bábätka: koľko ovocia je vhodné?
Ahojte.
Mám 5 mesačné bábätko a začali sme s príkrmami v 4. mesiaci. Začali sme zeleninka potom masko a teraz ovocie. Na obed spapá 130g zeleniny a vydrží 4-4,5 hodinky do ďalšieho kŕmenia.
Na olovrant spapá - zatial mu dávam 100g (začala som, 60, 70,80… postupne navyšujem), za ovocím mu po pol hodinke- hodinke dám ešte 60 ml UM. Bežne vypije 133 ml).
A chcem sa opýtať, koľko g ovocia mu môžem dať spapať? Ak by spapal tých 130g, nahradí to dávku mliečka?
A miešate k ovociu aj niečo iné? Napríklad nejaké piskoty alebo niečo podobné, čo sa môže?
A ešte ohľadom obeda. Zatiaľ som mu dávala k zeleninku a masku bezvajecne cestoviny, môžem mu dať aj napríklad ryžu? Alebo niečo iné?
Ďakujem za každú radu ❤️❤️
@96sofia96 mne to nejak nevychadza..mesiac prikrmujes..mozno 6 týždňov...a uz ma toľko zavedených potravin? Nezmysel..niečo robíš zle.. prosím ta nastuduj si to, lebo takto to nieje správna cesta do budúcna.. ved on ma zatiaľ ochutnavat..nie sa z toho nejak plnohodnotne najesť.. potraviny striedas po 2-3 dňoch pretoze sleduješ reakcie..dúfam, zs mu nedavas bravčové alebo hovädzie mäso.. naozaj si to nastuduj alebo nám napíš podľa koho ideš.. lebo toto mi fakt nevychadza..
Ja som tiez začala ked dieta ukončilo štvrtý mesiac. Začala som zeleninou,kazdu chutnala 3 dní. Na pol roka az mi pediatricka povedala ze maso ak zeleninu mame zaradenu...a az potom ovocie zaraďovať. Piskoty a ryža určite nie 5 mesacnemu.
Na nete aj najdes co kedy zaraďovať, riadila som sa aj tym 🙂 prvoradé mala vzdy mlieko a to mi aj pediatricka vzdy prizvukovala ze s jedlom sa dieta zoznamuje
@96sofia96 ja som vždy po prikrme ponukla aj mlieko, tak som mala aj knihe o prikrmovaní. Tie množstvá, ktoré vtedy zjedol jednoducho nemohli dávku nahradiť, potiahol toľko mliečka, koľko potreboval 🤷 Piškóty som nedávala ani po zavedení lepku, zbytočný cukor za mňa.
Pozri IG Dr. Jaššovej - ona.posiela brožúru.o.prikrmoch a je dobre napísaná.
Ovocie, zelenina v tomto veku je len prikrm, nie plnohodnotná dávka jedla, to je ešte stále mlieko

@96sofia96 dávku mlieka v 5 mesiaci nenahradí nič ešte aspoň rok. A ovocie už vôbec nie z výživovej hodnoty. Za mesiac prikrmovania jedáva už mäso, zeleninu, ovocie aj cestoviny?? Prosím ťa podľa čoho ho takto kŕmiš? Nemáš sa kam ponáhľať. Kludne by mu zatiaľ stačila zelenina a mäso, mlieko samozrejme zostáva. Určite mu nedávaj nič kde je bielok, je to silný alergén a piškóty už vôbec nie, majú výživovu hodnotu 0. Akurát dáš dieťaťu ochutnať niečo sladké a potom ti plané prikrmi nebude chcieť. Čím neskôr mu dáš niečo s cukrom, tým lepšie. Tie cestoviny by som ja napr. ešte určite nedávala, stačí zemiak alebo iná príloha zeleninová k mäsu.
Verím, že všetko si mu dávala s najlepším úmyslom. Ale naozaj si nastuduj kedy sa co zaraďuje do stravy lebo nezačala si moc šťastne. Zaťažuješ bábätku trávenie, ideálna pôda pre alergie a iné ťažkosti a robíš mu zlé návyky do budúcna.