icon

Strava 5 mesačného bábätka: koľko ovocia je vhodné?

96sofia96
Včera o 18:37

Ahojte.
Mám 5 mesačné bábätko a začali sme s príkrmami v 4. mesiaci. Začali sme zeleninka potom masko a teraz ovocie. Na obed spapá 130g zeleniny a vydrží 4-4,5 hodinky do ďalšieho kŕmenia.
Na olovrant spapá - zatial mu dávam 100g (začala som, 60, 70,80… postupne navyšujem), za ovocím mu po pol hodinke- hodinke dám ešte 60 ml UM. Bežne vypije 133 ml).

A chcem sa opýtať, koľko g ovocia mu môžem dať spapať? Ak by spapal tých 130g, nahradí to dávku mliečka?
A miešate k ovociu aj niečo iné? Napríklad nejaké piskoty alebo niečo podobné, čo sa môže?

A ešte ohľadom obeda. Zatiaľ som mu dávala k zeleninku a masku bezvajecne cestoviny, môžem mu dať aj napríklad ryžu? Alebo niečo iné?

Ďakujem za každú radu ❤️❤️

anonym_b6fcec
Včera o 19:56

@96sofia96 dávku mlieka v 5 mesiaci nenahradí nič ešte aspoň rok. A ovocie už vôbec nie z výživovej hodnoty. Za mesiac prikrmovania jedáva už mäso, zeleninu, ovocie aj cestoviny?? Prosím ťa podľa čoho ho takto kŕmiš? Nemáš sa kam ponáhľať. Kludne by mu zatiaľ stačila zelenina a mäso, mlieko samozrejme zostáva. Určite mu nedávaj nič kde je bielok, je to silný alergén a piškóty už vôbec nie, majú výživovu hodnotu 0. Akurát dáš dieťaťu ochutnať niečo sladké a potom ti plané prikrmi nebude chcieť. Čím neskôr mu dáš niečo s cukrom, tým lepšie. Tie cestoviny by som ja napr. ešte určite nedávala, stačí zemiak alebo iná príloha zeleninová k mäsu.
Verím, že všetko si mu dávala s najlepším úmyslom. Ale naozaj si nastuduj kedy sa co zaraďuje do stravy lebo nezačala si moc šťastne. Zaťažuješ bábätku trávenie, ideálna pôda pre alergie a iné ťažkosti a robíš mu zlé návyky do budúcna.

anonym_3eca43
Včera o 20:00

@96sofia96 mne to nejak nevychadza..mesiac prikrmujes..mozno 6 týždňov...a uz ma toľko zavedených potravin? Nezmysel..niečo robíš zle.. prosím ta nastuduj si to, lebo takto to nieje správna cesta do budúcna.. ved on ma zatiaľ ochutnavat..nie sa z toho nejak plnohodnotne najesť.. potraviny striedas po 2-3 dňoch pretoze sleduješ reakcie..dúfam, zs mu nedavas bravčové alebo hovädzie mäso.. naozaj si to nastuduj alebo nám napíš podľa koho ideš.. lebo toto mi fakt nevychadza..

anonym_5b722b
Včera o 20:11

Ja som tiez začala ked dieta ukončilo štvrtý mesiac. Začala som zeleninou,kazdu chutnala 3 dní. Na pol roka az mi pediatricka povedala ze maso ak zeleninu mame zaradenu...a az potom ovocie zaraďovať. Piskoty a ryža určite nie 5 mesacnemu.
Na nete aj najdes co kedy zaraďovať, riadila som sa aj tym 🙂 prvoradé mala vzdy mlieko a to mi aj pediatricka vzdy prizvukovala ze s jedlom sa dieta zoznamuje

michaela329
Včera o 20:14

@96sofia96 ja som vždy po prikrme ponukla aj mlieko, tak som mala aj knihe o prikrmovaní. Tie množstvá, ktoré vtedy zjedol jednoducho nemohli dávku nahradiť, potiahol toľko mliečka, koľko potreboval 🤷 Piškóty som nedávala ani po zavedení lepku, zbytočný cukor za mňa.
Pozri IG Dr. Jaššovej - ona.posiela brožúru.o.prikrmoch a je dobre napísaná.

anonym_76b624
Včera o 20:59

Ovocie, zelenina v tomto veku je len prikrm, nie plnohodnotná dávka jedla, to je ešte stále mlieko