icon

Strava 5 mesačného bábätka: koľko ovocia je vhodné?

96sofia96
24. máj 2026

Ahojte.
Mám 5 mesačné bábätko a začali sme s príkrmami v 4. mesiaci. Začali sme zeleninka potom masko a teraz ovocie. Na obed spapá 130g zeleniny a vydrží 4-4,5 hodinky do ďalšieho kŕmenia.
Na olovrant spapá - zatial mu dávam 100g (začala som, 60, 70,80… postupne navyšujem), za ovocím mu po pol hodinke- hodinke dám ešte 60 ml UM. Bežne vypije 133 ml).

A chcem sa opýtať, koľko g ovocia mu môžem dať spapať? Ak by spapal tých 130g, nahradí to dávku mliečka?
A miešate k ovociu aj niečo iné? Napríklad nejaké piskoty alebo niečo podobné, čo sa môže?

A ešte ohľadom obeda. Zatiaľ som mu dávala k zeleninku a masku bezvajecne cestoviny, môžem mu dať aj napríklad ryžu? Alebo niečo iné?

Ďakujem za každú radu ❤️❤️

anonym_b6fcec
24. máj 2026

@96sofia96 dávku mlieka v 5 mesiaci nenahradí nič ešte aspoň rok. A ovocie už vôbec nie z výživovej hodnoty. Za mesiac prikrmovania jedáva už mäso, zeleninu, ovocie aj cestoviny?? Prosím ťa podľa čoho ho takto kŕmiš? Nemáš sa kam ponáhľať. Kludne by mu zatiaľ stačila zelenina a mäso, mlieko samozrejme zostáva. Určite mu nedávaj nič kde je bielok, je to silný alergén a piškóty už vôbec nie, majú výživovu hodnotu 0. Akurát dáš dieťaťu ochutnať niečo sladké a potom ti plané prikrmi nebude chcieť. Čím neskôr mu dáš niečo s cukrom, tým lepšie. Tie cestoviny by som ja napr. ešte určite nedávala, stačí zemiak alebo iná príloha zeleninová k mäsu.
Verím, že všetko si mu dávala s najlepším úmyslom. Ale naozaj si nastuduj kedy sa co zaraďuje do stravy lebo nezačala si moc šťastne. Zaťažuješ bábätku trávenie, ideálna pôda pre alergie a iné ťažkosti a robíš mu zlé návyky do budúcna.

anonym_3eca43
24. máj 2026

@96sofia96 mne to nejak nevychadza..mesiac prikrmujes..mozno 6 týždňov...a uz ma toľko zavedených potravin? Nezmysel..niečo robíš zle.. prosím ta nastuduj si to, lebo takto to nieje správna cesta do budúcna.. ved on ma zatiaľ ochutnavat..nie sa z toho nejak plnohodnotne najesť.. potraviny striedas po 2-3 dňoch pretoze sleduješ reakcie..dúfam, zs mu nedavas bravčové alebo hovädzie mäso.. naozaj si to nastuduj alebo nám napíš podľa koho ideš.. lebo toto mi fakt nevychadza..

anonym_5b722b
24. máj 2026

Ja som tiez začala ked dieta ukončilo štvrtý mesiac. Začala som zeleninou,kazdu chutnala 3 dní. Na pol roka az mi pediatricka povedala ze maso ak zeleninu mame zaradenu...a az potom ovocie zaraďovať. Piskoty a ryža určite nie 5 mesacnemu.
Na nete aj najdes co kedy zaraďovať, riadila som sa aj tym 🙂 prvoradé mala vzdy mlieko a to mi aj pediatricka vzdy prizvukovala ze s jedlom sa dieta zoznamuje

michaela329
24. máj 2026

@96sofia96 ja som vždy po prikrme ponukla aj mlieko, tak som mala aj knihe o prikrmovaní. Tie množstvá, ktoré vtedy zjedol jednoducho nemohli dávku nahradiť, potiahol toľko mliečka, koľko potreboval 🤷 Piškóty som nedávala ani po zavedení lepku, zbytočný cukor za mňa.
Pozri IG Dr. Jaššovej - ona.posiela brožúru.o.prikrmoch a je dobre napísaná.

anonym_76b624
24. máj 2026

Ovocie, zelenina v tomto veku je len prikrm, nie plnohodnotná dávka jedla, to je ešte stále mlieko

andulka220989
25. máj 2026

Neváž porcie. Načo? Nech spapa koľko chce. A potom ponúkni kľudne mlieko, um alebo aj čistú vodu prevarenu ak je na um. Vždy nové treba dávať 3 dni po sebe (môžeš spojiť s tým, čo má zavedené). Sledujú sa tak reakcie, napríklad vyrážky, hnačka, .... V prípade nejakej reakcie danú potravinu znovu ponúkni až cca o mesiac. A teda neviem no. Ja som nový chod zaviedla vždy až cca po mesiaci. Čiže mesiac jedli len obed (zelenina, neskôr, mäso, žĺtok, obilniny - podľa veku samozrejme). Po mesiaci som pridala desiatu (ovocie, jogurt). Po ďalšom mesiaci večeru - kaše z obilnín, zeleniny. Ak chceš pozri u mňa v profile: Papaníčko 2. Dcéra bola na materskom mlieku, ale teda javila a stále javí záujem o jedlo. A teda je dobrý jedák oproti synovi. U nej to zavádzanie išlo trochu rýchlejšie, ale stále nová potravina 3 dni. Držím palce.

96sofia96
autor
25. máj 2026
@andulka220989

Neváž porcie. Načo? Nech spapa koľko chce. A potom ponúkni kľudne mlieko, um alebo aj čistú vodu prevarenu ak je na um. Vždy nové treba dávať 3 dni po sebe (môžeš spojiť s tým, čo má zavedené). Sledujú sa tak reakcie, napríklad vyrážky, hnačka, .... V prípade nejakej reakcie danú potravinu znovu ponúkni až cca o mesiac. A teda neviem no. Ja som nový chod zaviedla vždy až cca po mesiaci. Čiže mesiac jedli len obed (zelenina, neskôr, mäso, žĺtok, obilniny - podľa veku samozrejme). Po mesiaci som pridala desiatu (ovocie, jogurt). Po ďalšom mesiaci večeru - kaše z obilnín, zeleniny. Ak chceš pozri u mňa v profile: Papaníčko 2. Dcéra bola na materskom mlieku, ale teda javila a stále javí záujem o jedlo. A teda je dobrý jedák oproti synovi. U nej to zavádzanie išlo trochu rýchlejšie, ale stále nová potravina 3 dni. Držím palce.

@andulka220989 no papal dva týždne len zeleninu 3 dni jeden druh, po dvoch týždňoch som pridala mäso a žĺtok, po dalších dvoch - čo je teraz týždeň, pridávame ovocie.

96sofia96
autor
25. máj 2026
@anonym_b6fcec

@96sofia96 dávku mlieka v 5 mesiaci nenahradí nič ešte aspoň rok. A ovocie už vôbec nie z výživovej hodnoty. Za mesiac prikrmovania jedáva už mäso, zeleninu, ovocie aj cestoviny?? Prosím ťa podľa čoho ho takto kŕmiš? Nemáš sa kam ponáhľať. Kludne by mu zatiaľ stačila zelenina a mäso, mlieko samozrejme zostáva. Určite mu nedávaj nič kde je bielok, je to silný alergén a piškóty už vôbec nie, majú výživovu hodnotu 0. Akurát dáš dieťaťu ochutnať niečo sladké a potom ti plané prikrmi nebude chcieť. Čím neskôr mu dáš niečo s cukrom, tým lepšie. Tie cestoviny by som ja napr. ešte určite nedávala, stačí zemiak alebo iná príloha zeleninová k mäsu.
Verím, že všetko si mu dávala s najlepším úmyslom. Ale naozaj si nastuduj kedy sa co zaraďuje do stravy lebo nezačala si moc šťastne. Zaťažuješ bábätku trávenie, ideálna pôda pre alergie a iné ťažkosti a robíš mu zlé návyky do budúcna.

@anonym_b6fcec podľa odporúčania doktorky. Dva týždne len zelenina, po dvoch týždňoch pridať mäso a po dalších dvoch týždňoch pridať ovocie a “už všetko” povedala pediatrička.

96sofia96
autor
25. máj 2026
@anonym_b6fcec

@anonym_b6fcec nie je to ideálna pôda na alergie, keďže sme v imunologickom okne, ktoré je od 17-24 týždňa

96sofia96
autor
25. máj 2026
@anonym_3eca43

@96sofia96 mne to nejak nevychadza..mesiac prikrmujes..mozno 6 týždňov...a uz ma toľko zavedených potravin? Nezmysel..niečo robíš zle.. prosím ta nastuduj si to, lebo takto to nieje správna cesta do budúcna.. ved on ma zatiaľ ochutnavat..nie sa z toho nejak plnohodnotne najesť.. potraviny striedas po 2-3 dňoch pretoze sleduješ reakcie..dúfam, zs mu nedavas bravčové alebo hovädzie mäso.. naozaj si to nastuduj alebo nám napíš podľa koho ideš.. lebo toto mi fakt nevychadza..

@anonym_3eca43 hovädzie mäso dávam - to prízvukovala pediatrička, že tohto sa nemáme báť a mame ho podávať, taktiež králičie, teľacie, kuracie…

96sofia96
autor
25. máj 2026
@michaela329

@96sofia96 ja som vždy po prikrme ponukla aj mlieko, tak som mala aj knihe o prikrmovaní. Tie množstvá, ktoré vtedy zjedol jednoducho nemohli dávku nahradiť, potiahol toľko mliečka, koľko potreboval 🤷 Piškóty som nedávala ani po zavedení lepku, zbytočný cukor za mňa.
Pozri IG Dr. Jaššovej - ona.posiela brožúru.o.prikrmoch a je dobre napísaná.

@michaela329 náš by spapal aj mňa na obed, ak by mohol. Je to dobrý papkač 😁

96sofia96
autor
25. máj 2026
@anonym_3eca43

@anonym_3eca43 Mám od pediatrička brožúru a na prvej poradni, dva týždne po začatí so zeleninou, nám už prízvukovala, že už mame dávať mäsko. A keď budeme dávať dva týždne mäsko a zeleninu, tak mame začať dávať ovocie na olovrant, alebo desiatu + obed zeleninovo-masový prikrm (mäso 3-4x týždenne, v deň keď neni mäso, môže byt žĺtok). Prikrmujeme 7. týždeň.
Cestoviny z dôvodu pridania lepku - bezvaječné. Taktiež napr. olízať orech, sladkovodnú rybu, atď… vramci imunologickeho okna

96sofia96
autor
25. máj 2026

Brožúru máme od našej pediatričky, brožúra je napísaná MUDr. Bartekovou.To, že po obede nepodávam už mliecko je preto, že ho nevypije, neotvorí ani pusinku, keď som mu dávala fľašu, pretože je už sýty. Je to štuplík, takže 150g a viac nespapá. To, že sme pridali po dvoch týždňoch mäso tiež nie je zle, keďže v brožúre mám napísané, po 10-14 dňoch od zavedenia zeleniny. A ovocie po dalších dvoch týždňoch. Nevymyslela som si to, robím, čo odporúča naša pediatrička a ona na poradni mi dala tuto brožúru. Je tam napísané aj to, že ovocím nahradim ďalšiu dávku mlieka.

96sofia96
autor
25. máj 2026
anonym_b6fcec
25. máj 2026
@96sofia96

@anonym_b6fcec nie je to ideálna pôda na alergie, keďže sme v imunologickom okne, ktoré je od 17-24 týždňa

@96sofia96 to neznamená, že hneď na začiatku podľa imunologic.okienka mu treba všetko rýchlo rýchlo natlačiť.
Ale keď už sama všetko vieš, tak neviem načo sa tu vlastne pýtaš. Za mňa ho nestravujes dobre. Prekombinované, množstvo druhov, rýchlo, na také malé bábätko a zaklincuj to ešte tými piškótami. Ale je to tvoje dieťa, rob si s ním co chceš.

simca06022011
25. máj 2026

nikdy som svojmu dietatu nevazila zeleninu a ovocie.. dodrziavala som potraviny podla mesiacov, pestrost a postupne zavadzanie, riadila som sa tym ze jeden den v tyzdni zltko v obede, zvysok bol masovy, ked bolo zavedene maso samozrejme.. v 4mes som este dieta nedokrmovala myslim. Ziadne olizovanie jedla sme nepraktizovali :D ano po 2t zeleniny sa uz zacina pomaly pridavat maso do stravy... to je ok.. ale jedno jedlo sa dava denne, az neskor sa prechadza na dve tri...