Zamietnuté detské prídavky na Slovensku

karinka998
8. okt 2017

Dobry večer, je tu niekto kto robil alebo robi v CR alebo pobera stadial nejake prispevky na dieta? Mne skoncil v aprili RD.čo bolo ok lenže mne zamietli aj pridavok na dieťa.Vraj bolo zistene ze otec maleho pracuje v Cr a ja som nezamestna tak nas poslali si to vybavit tam.Co sme aj boli no prv isiel priatel .Dali mu tlaciva .Pootm.som vycestovala aj ja kedze mu pani na urade povedala ze ak to stihne do urciteho terminu tak sa oto skorej vybavi.tak som. Prisla aby som vypisla vsetky tlaciva medzi nimi pozEram ze bolo aj tlacivo ziadost o Rodicak..pani na úrade vravim ze mne u skoncil ale vraj ze u nich je RD do 4rokov takze.by to mali doplatit kedzE maly este 4 roky nemal az v marci..budu tomu uz dva mesiace co nam malo prist rozhodbutie no stale nic vraj este preveruje fin.urad..ja len ze ake mate skusenosti vy.Je mozne ze mi aj pridavok na dieta tam zamietnu ? Pani na urade mi tvrdila ze by priTel mal mat narok na RD aj Pridavok.cakeme druhy mesiac a stale noc

jatva
10. okt 2017

@karinka998 zalezi kolko zarobi. Pridavky maju len ti, co ich prijmy nepresiahnu tusim 2,6 zivotneho minima. A co sa tyka rodicaku, tak musis dolozit kolko si vybrala v inom state a ak si nepresiahla vysku 220tis a dieta ma menej ako 4 roky, tak ti to mozu doplatit. A pani na urade mi hovorila, ze to trva dost dlho, bo musia vsetko preverovat s tym druhym statom...

jatva
10. okt 2017

Tak je to 2,4nasobok zivotneho minima.

emilia25
10. okt 2017

U nas to bolo tak ze ja mam prac.zmluvu v cr a teda poberam aj doplatok k rd na sk tiez rd ale ked muz bol 1mesiac na urade papierovacky prebehli dost rychlo.tu na sk zamietli aj pridavky a v cr vyplacali vtedy to bolo odstupnovane podla veku nie prijmu.a behom mesiaca sa zas tie papierovacky vratili spet ked som im poslala muzovu zmluvu.nadsene veru neboli ale normalne som vsetko dostala.a takto to mam uz roky.

emilia25
10. okt 2017

A mne osobne to robi doplatok 2330ck kazdy mesiac takze je to rozdiel a keby vam to preplatili by to bolo super ale na 4 roky si treba dat pozor lebo prvych 24mesiacov je okolo 3000ck cize menej ako tu.tak nejak mi to vtedy vysvetlovala pred rokom.ja mam do nejakeho 30mesiaca malej.

jatva
10. okt 2017

@emilia25 teraz si vysku volis sama. Celkovo mozes vycerpat 220tis, si limitovana hrubou mzdou (nedaju ti mesacne viac ako 70% tvojej hrubej mzdy) a ked si nemala narok na matersku, dostavas automaticky 4 rocnu variantu.

emilia25
10. okt 2017

@jatva skoda ze to nejde ze viac daju naraz aj ked to clovek rychlejsie vycerpa.

jatva
10. okt 2017

@emilia25 mi hovor... chcela som rychlejsie vycerpat rodicak, lebo som bola tehotna a viac ako 11500 nedali... tak par desiatok tisic prepadlo statu :( od januara bude zmena a bude sa dat cerpat aj viac, ale stale bude platit tych 70% z hrubej mzdy

emilia25
10. okt 2017

@jatva ja by som to brala lebo takto som v takom zajati v tomto ze kedze zijem na sk a chcela by som tu popri rp pracovat tak musim poslat aku si ziadost na posudenie ktory stat je kompetentny a automaticky by som o rp v cr prisla.no zas v cr by som mohla pracovat kolko chcem tam to je robene presne ako tu.

emilia25
10. okt 2017

@jatva ja mam maximum vyse ako tych 2330 mi veru nedaju.moc som tam nezarabala.

jatva
10. okt 2017

@emilia25 tieto medzinarodne prkotinky nie su sranda, no.

karinka998
autor
10. okt 2017

@jatva vsetky papiere aj vypisi o poberani RD dokody a kolko kazdy mesiac som im predlozila poberala som rodicak tych 226eu aj a pridavkami tak bohvie ci tam nejaky rozdiel bude ktym 220tis kdiez by
Noa terZ ani neviem ci to budu vyplacat mne alebo priatelovi lebo on zaraba v cr ale mne zato ze som poebrala RD na sk.on zaraba ccirka 700 -800 e ale stoho su diety nieco neviem ako to budu oni brat.kolko je ta 4rocna varianta?

jatva
10. okt 2017

@karinka998 diety sa asi nezaratavaju, ale to ti neviem povedat urcite. Ak ma 800e, tak ti to na pridavky nevyda. Kolko ma dieta rokov? Ak to daju na neho, tak je mozne, ze budes moct poberat viac ako to minimum. Oni zoberu 220000- co si dostala zo svk a ten rozdiel ti doplatia. Max mesacnej davky bude zalezat na prijme muza (asi). A budu ti to davat iba kym maly nedovrsi 4r.

karinka998
autor
10. okt 2017

Malý ma 3,5r no od aprila nedostavame ani cent :( no takto som strasne zvedava este nech nam zamietnu aj tam plus este aj rodicak tak dakujem pekne.Uz je tomu pomalicky treti mesiac a ziadna posta v schranke a to sa bol priatel uz na urade v cr pytat vraj je unich vsetko ok len cakaju na nieco od finan.uradu tak bohvie co ta zas bude vybavovaciek a papierovaciek.a to my pani na urade taka natesena tu na sk vravela ze v cr mame nato narok mozte byt rada tam este viac dostanete no tak som vazne zvedava

karinka998
autor
10. okt 2017

Vyzera to tak ze. Bude druhe a neviete mi poradit ci toto iate bude aj s Rd ked sa mi narodi mimi? Ze tu nebudem moct poberat?

jatva
10. okt 2017

@karinka998 je to dost mozne. Nedavno som sa na taky pripad pytala na urade.

jatva
10. okt 2017

@karinka998 ak si ziadala pred tromi mesiacmi, tak to bol jul, moze sa ziadat tri mesiace spatne, takze ziadas od aprila. Ak si poberala rodicak 2,5roka, dostala si cca 160tis (neviem aky beru kurz), cca 60tis by ti mali este vyplatit. Keby to schvaili uz teraz, tak tych 6 mesiacov spatne by ti mali dat, plus do dalsich co zvysi.

maciatkolulu
10. okt 2017

@karinka998 ja cakam uz vyse roka na nedoplatok co sa dve republiky nevedia dohodnut, ze kto co ma vyplatit a refundovat.... Celkovo som bola bez ziadnych statnych socialnych davok skoro 10mesiacov....Takze pevny nervy

karinka998
autor
11. okt 2017

Dnes mi prislo z uradu v cr ze zamietaju detsky pridavok ze mam ziadat na sk cisty blazinec akoze velmi ..super noa za rodicak nic neskutocne:(

emilia25
11. okt 2017

@karinka998 treba ist na urad este na sk a tam im riadne vynadat a hned sa lady pohnu.ale ja ked som riesila rd tak najprv 1 urad ten zamietol a nasledne druhy potvrdil.a tu ked cr zamietlo tak sk by malo platit.komplikovane to je fest tieto urady.a co je horsie ze tie uradnicky sa tam striedaju kazde2 roky ine uradnicky.

jatva
11. okt 2017

@karinka998 to bude asi kvoli prijmu. My nemame narok ani na porodne ani na pridavky. Zober to vyjadrenie a skus to este raz u vas v meste.

maciatkolulu
11. okt 2017

@karinka998 mne bolo povedane tak, ze pokial si nezamestnana, v mojom pripade osoba starajuca sa o dieta do sest rokov, tzn.nezamestnana a otec pracuje v zahranici je primarnou krajinou na vyplacanie statnych socialnych davok zahranicie.... a madari sa ani nebranili, lenze sme si to museli vybavovat sami, kebyze cakam na dohadovanie sa medzi krajinami, tak nemam nic doteraz, vyplatili, ale spatne iba tri mesiace a na ostane cakame, ze teda ako sa dohodnu.... medzi casom problemy s potvrdeniami zo skoly pre starsie dievcata, cele zle. Pokial si nezamestnana a otec deti pracuje v zahranici, tak ti ma vyplacat zahranicie davky, tak mi bolo povedane, akoze mne to vyhovuje, kedze su tu vyssie. Takze to stalo za to "setrenie" este ked doplatia zvysok, tak budu fajn Vianoce 😀, ale silno pochybujem, ze sa to dovtedy vybavi, ked som urgovala SK, poedali, ze zdrzuju HU, ked sa volalo HU, povedali, ze SK nespolupracuje😅, tak sme povedali, ze to budeme riesit cez konzulat, stazovat sa atd, a hned to islo, ale len tri mesiace od poziadania nami, nie uradmi, proste na hlavu. Momentalne na to "se.... lebo nemam naladu sa dohadovat.