16 - mesačný si nechce dať vyčistiť zuby

bashee
1. sep 2022

Od 8.mes si moj syn nechce dat vycistit zuby. Zuby mu rastu od 5.mes. Skusala som uz naprstok, normalnu dospelacku kefku ako mam ja, U-smile…nic. Cistim si zuby pred nim, nechavam jeho aby mi posuchal on…nic. Nasilu neotvori, reve jak tur. A take ich ma krasne…zatial. Max si da kefku teraz na par sekund do ust a v ramci hry nou potrasie. Ked ju skusim chytit a posuchat uz ju vybera a dost. Co viac skusit? Co pomohlo vam? Zaujimaju ma odporucania tych co si presli podobnym problemom s detmi

zuzanka.zuzu
1. sep 2022

toto radím do kategórie zdravie... štrajkovať môže pri farbe trička, pri hračkách, ale pri zdraví nie. takže u nás sa "krik" udial presne 2x - prvý zo šoku čo to je a druhý či to ozaj myslím vážne. odvtedy drží a pekne spolupracuje 🙂 robí sa to nasledovne - chytíš líce, stlačíš, otvorí pusinku, bude sa metať a revať, nevšímaš si to, umyješ, pochváliš, dáš "umyť" jemu, pochváliš za hocičo čo urobil, pokračujete v kúpaní (alebo v čom)... u vás to bude trvať dlhšie, lebo už je zvyknutý, že môže. ja som bola nekompromisná od prvého razu. držím palce 😉

levandullka
1. sep 2022

Ja osobne velmi s prispevkom vyssie nesuhlasim, pretoze to nemusi mat u kazdejo dietatka rovnaky efekt. Niektore deti tym este znasobia svoju nechut k cistenou zubkov. Skusat postupne - ja tebe, ty mne, odmena za vycistenie, rozpravky so zubkovou tematikou... U nas sa oplatilo proste iba cakat a dokola skusat. Vyskusajte dat teraz 2-3 dni bez cistenia. Nechat kefku tak, nestresovat ho a vyskusat zase sz o par dni. Hlavne si davajte pozor aby syncek nekonzumoval pocas tohoto obdobia kysle potraviny a zvysene mnozstvo cukrov. Drzim palce 🤗

andreatytler
2. sep 2022

@bashee Do tych 18 mesiacov, kym ho nezaujimali pesnicky s videom, tak som syna prisadla na zemi a kym reval umyla som zuby. Tiez sme skusali vselico. Davala som aj jemu kefku ale iba to zuzlal. Zuzle ju stale a teraz pyta aj zubnu pastu a to uz ma 2.5 roka ale ked pozera vecer pesnicky, tak si necha vycistit bez placu a kriku. Mam podmienku ze ak zacina strajkovat, musim vypnut pesnicku a tak suhlasi.
Mne sa osvedcilo neuyvat pred spanim, lebo vtedy je uz prilis unaveny a zarucene z toho dostane nervy. Umyvam asi hodinu pred spankom. Netrapim sa tym ze by sa malo umyvat po veceri. Staci mi ze mu raz denne poriadne umyjem povlak zo zubov a nemusi to byt po veceri. Zubky ma zdrave a krasne biele. Vsade dostavame komlimenty a dnes som bola na cisteni tak som ho zobrala so sebou a ked som bola hotova, rad si sadol do kresla a nechal si prezriet svoje zuby.

andreatytler
2. sep 2022

@zuzanka.zuzu Takze uz si sa aj ty stala "umyvacou fanatickou". 😀

stannkal
2. sep 2022

@bashee ja osobne nesuhlasim s tym ze umyvat nasilu aj ked ma tu vsetci ukamenuju :D my sme to mali podobne, dcerka nikdy nechcela aby sa jej niekto hrabal v ustach. My sme netlacili ale snazili sme sa ju motivovat. Hlavne dodrzat ten ritual ze 2x za den sa ide do kupelne umyt si zuby, kludne ale vyskusat aj v inej izbe. Mozno pomoze ked mu dovolis vybrat si zubnu kefku, nejaku s peknym obrazkom, a nechat ho s nou nech sa pohra, netlacit. Vysvetli preco si zuby umyvame, u nas funguje ze treba kefkou vyhnat chrobaciky. No a kym to umyvanie este nefunguje tak treba davat fluorid a davat pozor na stravu (sladke jedla). U nas sa to casom zlepsilo, teraz ma 2,5 a umyje si aj sama a aj necha nas potom trochu docistit (vacsinou 🙂 )

ivangeline
2. sep 2022

Moje deti si same od 1. zuba... ked vidim,ze sa im nechce,prejdem im aj ja a zvycajne nestrajkuju.

andreatytler
2. sep 2022

@stannkal To s vyhananim chrobacikov je dobra rada.
@bashee Toto radi Nevychova: Asi vela z toho robis, ale vela ludi robi chybu v tom prvom kroku.
1. Zmente svoj vlastny postoj k umyvaniu zubov ak nie je zrovna velmi prijemny. Skus sa zamysliet nad tym aky mas ty postoj k umyvaniu zubov. Mas to rada, alebo to len pretrpis? Vacsina dospelych to berie ako nudnu aktovitu, ktoru pretrpia a tak to nevedomky prezentuju aj detom. Necudo ze ju deti odmietaju. Deti kopiruju postoj rodicov.
2. Urobte z cistenia zubov zabavu. Idete do jaskyne ocistit zuby krokodilovi alebo kazdy zub je mala priserka, ktora potrebuje poskrabat...
3. Nestojte nad nim ako general a nenapomynajt ho za chyb. Sadnite si k nemu na vanu alebo na stolcek, aby ste boli s nim na jednej urovni.
4. Netrapte sa neuspechom. Ak ma z den a cistenie odmieta, nechajte to tak a netrapte sa ze ste zlihali. Budu zase dobre dni.

vreckovka2
2. sep 2022

@bashee u nas nezabra nic. Drobec ma 15 mesiacov. Jedine, s cim si necha vycistit je sablicka s nitou - pouzivame na predne zuby. Takze mu zjavne vadi kefka ako taka. Snazim sa rozlisovat, ci krici skrz to, ze neche, alebo skrz to, ze ho boli v ustach. Stane sa, ze pri cisteni prestane s krikom a len kuka a zase spusti. Uz su aj chvilky, kedy si necha nejake zuby umyt. Vysvetlujeme dokola, davam mu cas. Kupila som knihy. Umyvame si pred nim, spolu a aj navzajom. Raz sa to snad zlomi. Snazime sa vychovavat s respektom. Zuby su vsak moja hranica, kde to jedno umyvanie denne nepopustim.

marianarem
2. sep 2022

@bashee U nas zabral uplatok, ale az tak v 18m. Maly mal vtedy rad nalepky, sli sme do obchodu, sam si vybral sadu nalepiek a za kazde umytie jednu dostal. Velmi ho to motivovalo. Po case ho nalepky uz omrzeli, ale medzitym si uz na umyvanie zvykol. Nema ho rad do teraz, dava to najavo, ale nejako to pretrpi.

zuzanka.zuzu
2. sep 2022

@andreatytler anooo 😀 zivot nauci 😎

nicollette332
2. sep 2022

u nas velmi pomohla elektricka kefka s aplikaciou, ktoru si zapne, ked si ide cistit zubky. viem, ze elektricka kefka vo vasom pripade by bola este asi skoro, ale mozno ta aplikacia alebo podobne by mohlo pomoct. tam ide o to, ze vyskocia na displeji zubky a kefka ich cisti a vyhana bacili a spinky.

nevenka
2. sep 2022

@bashee nam nic ine, len nasilu - muz drzal a ked vrieskal, tak som chytro strcila kefku do ust, chytila pery, ci tak medzi zuby prsty, aby nezavrel hned usta a takto. Vsetky 3 deti vrestali. Teraz ma najmladsi 20 mesiacov, uz chape niektore veci, tak u neho zabralo - asi mesiac to funguje - ukaz ako robi zralok a vyceri zuby a robi pri tom wuaaaa a aj tak ho muz drzi a este mu ukazuje, ako vyskakuju cerviky zo zubkov a tlieskame mu vsetci. Reve uz podstatne menej 😅.

bashee
autor
2. sep 2022

Super dakujem za tipy a skusenosti. Byva to frustrujuce niekedy, lebo mu chcem dobre. Este mi napadlo ako byvaju take hracky napr krokodil s otvorenymi ustami a vidno mu zuby, ze si to zaobstaram a kefkou mu budem ukazovat ako cistit krokovi zubky. Hrou. Nech skusi aj on. Mozno taka pozitivna asociacia mu asom vznikne. A ked nepomoze ani to tak asi fakt nasilu. Kazdopadne dakujem

selest
2. sep 2022

Nasmu mensiemu sa velmi paci elektricka, kym on cisti tou, ja docistujem normalnou. Jasne ze to nejde tak ze otvori usta na povel a naraz vycistime. To nie, chvilku to trva, nahaname sa po gauci. Robime sasoviny, spievame atd. Ale zuby ma ciste a viem podla starsieho ze casom si bude dat pekne umyt na jeden x. Nasilu je tiez moznost ale moze to mat opacny efekt a takemu 3 rocnemu uz nasilu velmi neumyjes..

nykkushka
2. sep 2022

@bashee my sme kúpili detskú elektrickú Bob a Bobek, majú aj úplne malé hlavice, tak od roka, svieti a to sa mu páči. Teraz si pekne nechá vyčistiť kefkou, medzizubnou aj jednozväzkovu.
A v dracikovi som videla takú sadu na umývanie čo spomínaš aj ty, to je super vec podľa mňa... Skus a uvidíš

denden77
2. sep 2022

skus sonicku svietiacu kefku 😊

queen_mary
2. sep 2022

Pozri si zdravy smile na instagrame. Ty si sadni, dieta hlavu medzi nohy, ruky mu uchytis stehnami a umyvas. Pri zubnej hygiene netreba robit ziadne kompromisy, lebo na to doplati len to dieta.

miskaska
2. sep 2022

Po skusenosti s pokazenymi zubami u syna, som dcere cistila od prveho zubku a dokladne. Polahla som ju, pridrzala je ruky a umyla zuby - ci chcela, ci nechcela. Ma 7, nema ziadnu traumu 🙂 .

nevenka
2. sep 2022

@bashee nas aj vidi starsich surodencov, aj im cisti akoze zuby, aj nam a aj tak nasilu 🙈. Ale to obdobie prejde. Dcera napriklad prvy raz u zubarky ani nebola dnu, len zubarka vybehla na chldbu a v tej tme jej pozrela do ust, ze na zaciatok postaci. A ked jej zacali zubky vypadavat a potrebovali sme vytrhnut mliecny, ani nemukla, dostala injekciu a sedela ako 5 penazi a muz prisiel cely modry, zeleny, ze ked pocul, ze jej kusi trhat a jeden plombovat, tak mu zle prislo. A ona ani nemrkla. To sa zmeni, neboj 😉

srferreira
2. sep 2022

@zuzanka.zuzu tak tak dobrovolne nasilu. U nas si chce umyvat, ale SAM. Akonahle docistujem tak kriky. Ale uz je to podla nalady. Niekedy je pekne AAAAAAA a niekedy zas s krikom.
Autorka cistime od prveho zubku. A aj keby ho mam priviazat tak mu tie zuby umyjem 🤷‍♀️ Umyva si najskor sam, potom docistujem. Mame sonicku kefku od 0+. A aj som uz tak robila, ze on umyva mne a ja jemu. To ho naramne bavilo.

zuzanka.zuzu
2. sep 2022

@srferreira tebe reaguje na aaaaa? moj sa zacne rehotat lebo si mysli ze ideme santit a ja zacinam robit blbinky 🙊😂

srferreira
2. sep 2022

@zuzanka.zuzu tak reaguje podla toho aku ma naladu 😂😂 niekedy ked dobru tak mu hovorim, pod ideme umyt zubky a on hned aaaaaaa. Ale ked nie tak reve a medzi revom aaaa aby sa nepovedalo 😂