Ako umývať zuby 4-ročným deťom?
Sú niektoré činnosti ktoré môj synček nemá rád.
Patrí medzi ne aj umývanie zubov.
Umývam mu každé ráno ale není to 100 percentne.
On mi drží moju ruku a keď sa dotknem s kefkou jeho zubov odťahuje mi ruku.
Alebo vydáva zvuky že au boli to alebo už stačilo.
Má trochu žltý povlak na zuboch no si to nenechá normálne si umyť.
Neviem ako je to.
Sám si umyť nechce skúšala som, dotkol sa zubov s kefkou a povedal hotovo.
Ahoj, ja mám tiež 4 ročného a vôľa umývať zuby záleží od nálady, keď má dobrú, tak si umyje sám a ja dočistím ešte a keď nie,tak nasilu, vydrží tých pár minút, nakoľko keď bol menší nalomil si zub 2x pádom a napadla ho baktéria, tak má jeden a pol zuba čierne, boli sme s tým u zubára ešte keď mal len hnedý povlak, ale od vtedy sa to len zhoršovalo, tak dúfam, že to nezasiahne aj trvalé zuby 😬 a v škôlke si umýva zuby sám každý deň po obede.
Syn ma 4,5r docistujeme tiez. On si umýva sam ale viac popritom beha a rozprava ako umýva. Na zuboch sa mu vsak robia cierne povlaky, z bakterii co rozkladaju zelezo a deti v skolke sa mu smiali ze ma spinave zuby, tak si odvtedy necha vycistit aj jednozvazvkovou kefkou. Taky problem ako vy zatial nemame. 1,5 rocna dcera ma uz vsetky zuby, tiez si rada umyva aj hrackam ale sama, nevieme ju presvedcit aby si dala dosuchat.
Naša (tiež 4r) našťastie v pohode, umýva si aj sama aj nám dovolí.
Napadlo mi, skús Curaprox sadu, sú tam aj tetovačky aj audiorozprávku majú o Kazizúbkoch, podľa mňa je to super. A potom mu hovor koho vyháňaš (Fuj, cukrožrút, tu si sa schoval za zúbok?! Dlháň jeden omotaný, hybaj preč! Atď), našej sa to veľmi páči tak občas si vypýta komentáre k umývaniu zubov 🤣
Stvorrocny s tym nemal nikdy absolutne ziaden problem, nemusim ho nikdy odputavat alebo zabavat. Vie si umyt zuby aj sam, v takom pripade mu ich este vacsinou ja docistim, v uzkych priestoroch umyvame aj medzizubnou nitou. Ked mal necele 2 roky, tak na dovolenke a po dovolenke strajkoval, ale nebol problem, zeby mu vadilo samotne umyvanie, len nemal cas, ked uz so, ho nahnala, pekne drzal. To preslo behom oar tyzdnov. S 2 rocnym mam vacsi problem, bud ho musim nejako motivovat, ze fefka je vlacik a ide do tunela (pusa), alebo ze kefkou nahaname zubozruta a ked ani to nezaberie, umyvam mu nasilu, ked place, pekne otvori usta. Zuby mu proste zhnit nenecham. Obom umyvam od prveho zubka a je medzi nimi takyto rozdiel v spolupraci
@fowi Kde kúpim tú curaprox sadu?
Ja som mala takeho tretieho...nechcel umyvat zuby...bol to boj do 2-3r a tak to aj vyzeralo. A ano, skoncilo to tak, ze mal najhorsie zuby z mojich, stolicky mrtve, pokazene, uz sa mu aj neskor odlomili. Predne zuby boli ok. Uz ma 7r, rastu trvale, uz ma viac rozumu cisti si uz v pohode aj sam a ja mu docistujem.
My sme deťom ukázali par obrázkov z internetu, ako vyzerajú zuby čo sa necistia a snažili sa vysvetľovať, že pokazené zuby bolia, nedá sa jesť a jedine zubár pomôže. Dosť ich motivujú aj detské pesničky o čistení zubov, pustíme na nete - napr. Bibibum Kazík a pod. A keď boli dni, že ani to nepomáhalo tak ok, neumyjes si zuby, zajtra žiadne sladkosti. Ale že žiadne. Keď sa jedia sladkosti musia sa zuby umývať. Neumyvaju sa, nejedia sa sladkosti. V obchode si môžu (po dohode) kúpiť kefku ktorá sa im páči a tiež si vyberajú pastu. Niektoré im proste ,nechutia,.
...čistiť nasilu ako niektoré píšu? no neviem si predstaviť aký by bol efekt a hlavne asi by to deťom do budúcna nepomohlo vytvoriť nejaký pozitívny vzťah k ústnej hygiene. Skôr hladat cesty ktoré by dieťa prinútili čistiť si zuby.
U nás bol najlepším liekom na čistenie zubov rozprávka Bol raz jeden život - Trávenie. Tam sú baktérie, ktoré vŕtačkami a zabíjačka ničia zuby. Navyše som deťom ukázala svoju čiernu amalgámovú plombu. Oni si myslia, že je to diera od baktérii. Večer pri umývaní vymenujem všetko sladké a škodlivé jedlo, ktoré baktériám dáva silu, opisujem, ako oškrabujeme zo zubov baktérie a jedlo, nech sú zúbky čisté. Mladšia, ktorá roky zbrojila proti čisteniu, zmenila svoj postoj asi za 3 mesiace, že ma večer s prosí, aby som jej čistila zuby, že ona s baktériami spať nejde.
Ahoj, vymyslela som pesnicku o čistení zubov, nahanam kefkou bakterie (detska mi ukazuju kde su) curaprox ma aj obrazky takych bakterii a velmi mi pomohla rozpravka Bol raz jeden zivot cast zuby
V obchodných centrach mávajú predajné stánky alebo na stránke curaprox.sk
Neviem kde bývaš ale ako písali baby, tak v obchodných centralch v Curaprox stánkoch ale myslím, že aj na nete by si našla 🙂
Prvy rok umyvania zubov o tom asi vedel cely panelak, cistili sme aj nasilu - muz drzal maleho a ja som umyvala, potom zacal viac chapat, tak sme pustili rozpravku o zubokazovi a tiez sme ho vzali zapisat k zubarke, a kedze sa tam nechcel vratit, prestal pri umyvani zubov zavijat 😁 v skolke si tiez cistia zuby a tam si to medzi detmi uz aj oblubil
rano si cistila sama a ja som cistila vecer.. Na silu ked si nedala. Treba zobrat xkrat k zubarke, na dentalku a vzdy som malej prizvukovala, nebude umyvat zuby = bude u zubara casto. Bohuzial. TU neexistuju ziadne kompromisy, by si sa cudovala ale aj o mnoho starsie deti su nervne, ked su kontrolovane pri cisteni zubov :D darmo sa vsetci tvaria ze nie, je velmi casty boj s umyvanim zubov :D Ked mala velmi protestovala, tak si normalne lahla, ako uzubara a ja som jej po jednom tie zuby vycistila... a teda ani neviem kolkokrat som musela navrieskat na nu, ziadne lahko vyhrate vojny to u nas neboli
Myslela som napr. ze elektircka kefka pomoze a bude ju to viac bavit a figu :D
@mima172 malym detom sa bezne tie dentalne nite davaju (sablicky), moja ma 12r a iba tento rok sme presli na medzizubne kefky aj to nie na vsetkych zuboch.
@simca06022011 Mne malej zubárka odporúčala medzizubné už na prvej prehliadke (dcéra mala niečo pred 2r), takisto tí dvaja zubári v skupine to odporúčajú, tak som s tým bojovala ale absolútne mi to nešlo. Čiže za mňa tak, či tak vyhrali tie šablicky 🙂
Fiha. To uz je dost velky chlapcek. Asi ine nezostava, iba cistit nasilu. Ja mam panicky strach zo zubara. Mama mala viac menej na haku moje zuby. Tak u syna som si dala zalezat. Ma 5 rokov. Na preventivku chodi od 1 roka (postupne, 1 rocny si sadol so mnou do kresla a chvilku pozeral okolo, 2 rocny sede sam, 3 rocny otvoril usta 1.x a 4 rocny si dal uz zubky prezriet). Na hygiene bol 1.x ako 4rocny. 30 min v kresle, z toho mu dlho cistila. Nechapala som ako to dr super s nim vedela. Ale teda stale mu umyvam zuby ja, nikdy nie sam. A neexistuje ist spat bez umytia
Syn si tiež nechcel umývať zuby, tiež aukal, jajkal pokiaľ som s nim nešla do dm a tam zbadal elektrické kefky a odmietal odísť domov bez jednej z nich, tak som kúpila najlacnejšiu, detskú dm kefku, však nebudem zbytočne míňať na niečo co bude stáť v poličke a umývame jedna radosť, počas dňa s nou beha on a večer čistím ja alebo manžel... Inak na tej kefke sa mu najviac páčili nalepky, co boli ku kefke, ktoré si môže na ňu sam nalepit
Náš si dá zuby dočistiť ale dakedy popri tom veľa rozpráva, zaviera ústa a hryzie do kefky. Vtedy zaberá buď súťaž (kto z nás vydrží mať dlhšie otvorené ústa) a najlepšie čo sme si vymysleli je, že mu rozprávam čo jeho zubykazy práve robia (napr. teraz sa schoval medzi zuby a jeho mama zubykazka ho chce vyhnať von, alebo práve chcú ísť na výlet tak ich musíme z úst dať von a pod.) alebo nám akože zubykazy píšu odkaz na zuby a ja ho musím prečítat, ale píšu na zadné zuby tak musí riadne otvoriť ústa aby som vedela prečítať. Naše zubykazy ale vždy všetko popletú a to sa malému tak páči, že s otvorenou pusou počúva a už sa vždy teší na to čo zas zubykazy napíšu 🙂 A keď nemá náladu a ja trpezlivosť lebo vymýšla, tak mu poviem, že mu zuby neumyjem, nech si ich umyje poriadne sám, ale keď nebudeme poriadne umývať tak sa mu môžu pokaziť a vtedy prosí aby som mu ich umyla :D
moja odkedy ma aky taky rozum som jej vysvetlila ze ked jej neumyjem tak jej ich zozeru kazy … odvtedy reve ked nepocuva a sa jej vyhrazam ze pojde spat bez umytia … :D proste bez umytych bola v noci za svojho zivota 1x a nikdy s tym nemala problem. Ale niekde som citala ze to zavisi aj od toho aky vztah maju k umyvaniu a zubarom rodicia … ja si zuby umyvam viac x do dna lebo neznasam povlak a ona to vidi .. ale musim sa priznat ze umyvame len vecer … rano len ked si spomenie ze si chce sama .. lebo nikdy som proste nevedela ci umyt po jedle alebo pred 🤣 ma 4roky a ani naznak kazu.
Sadni si na postel, nohy daj do V, maleho poloz hlavou smerom k tebe, medzi nohy. V tejto polohe je lepsi pristup k zubkom. Ked sa brani rukami, ruky daj pod tvoje stehna a mozes umyvat 😊 aj moje bojovali, teraz si uz pozeraju pri tom co chcu a umyjem najprv 1-zvazkovou (curaprox alebo dr max) a pastou, potom este prejdem klasickou (osvedcila sa mi curaprox, ma najkratsie stetinky z tych co sme mali zatial).
Moja rada a trochu aj prosba je nerobiť to nasilu. Je to porušenie hraníc tela dieťaťa. Treba si uvedomiť že dieťaťu nasilu dávame cudzí predmet do úst. Pekne o tom hovorí pani Zdenka na IG deti jsou taky lidi. Je veľa spôsobov ako čistiť nie nasilu. Napíšem pár mojich trikov, ktoré som využívala a stále využivam. Môj 2 ročný tiež neobľubuje umývanie zúbkov.
Čistíte si navzájom zuby.
Choďte si spolu kúpiť kefky, aj rodič aj dieťa si vyberie svoju. Potom večer komentujte že idete umývať zuby s tou krásnou kefkou, ktorú ste kúpili.
Rozprávajte pri tom rozprávky. U nás bola kefka akože myška a utekala po zubkoch lebo ju naháňala mačka. Potom to bol zajko, ktorý hľadal mrkvu medzi zúbkami.
Spievajte si pesničku o čistení, je veľa detských pesničiek s touto témou.
Vysvetlite prečo je čistenie dôležité, prečítajte si o tom knihu, urobte si večerný postup činnosti. My sme mali po čistení zúbkov čítanie rozprávky. Kým neboli zúbky umyté nečítali sme.
Dajte dieťaťu pauzu pri čistení. Chápem že zo začiatku to nepôjde hneď ale keď sa dohodnete, že najprv umyjete spodné, potom bude pauza a tak vrchné mohlo by to fungovať. Ja som tak umývala synovi zúbky aj 30 minút. Mal vtedy rok a nedával to naraz. Tak som sedela a čakala a on vždy prišiel nechal si vyčistiť jeden zúbok a odbehol. Našťastie to trvalo iba týždeň.
Dôležitý je tiež správny výber kefky, niektorá kefka môže byť príliš tvrdá a naozaj to dieťa bolí a preto si potom nechce umývať zúbky.
A ešte odporúčam zmeniť zubárku. Nie každý zubár vie pracovať s deťmi. Skúste pohľadať takého zubára, ktorý má dobrý prístup k deťom, nerobí nič nasilu, ale nechá dieťaťu priestor aby sa osmelilo.
Ja umyvam tak ze syn pozera videa, pesnicky. Miluje ich ale pozera ich len pri vecernom cisteni zubov. Ak neotvori usta, vypnem pesnicku. Toto ti ale vemi nepozome, lebo vravis ze videa nezaberaju na toho tvojho.
Moj muz k tomu este aj komentuje a vysvetluje. "Tu mas este kusok tej cokolady co si jedol, umyjem to" Aha a tu je vela omrviniek z chleba aj tie musime vycistit a tak vymenuje vsetky jedla co boli v ten den.
Ma rad sladskosti? Ak ano, skus to vyuzit a dat mu volbu. Dobre, nemusi umyvat, ale nemoze zjest nic sladke, lebo cukor sposobuje kaz a kedze nebude umyvat, nemoze dat cukor na zuby. Ze je to na nom co si vyberie.
Skusila by som kupit este maksiu kefku a pri umyvani velmi netlacit aby ho to skutocne nebolelo.
Ja som asi stará.Mam 44rokov,no aj keď sa o tom bavím s rovesníkmi nikdy nám rodičia zuby neumyvali. Kvalita zubov je daná aj geneticky.Ja idem k zubárovi raz za rok.Jeden mi povedal,že mám zuby nadstandartne čisté a hygienicka sa ma pýtala,či mám zuby bielene. Nevenujem čisteniu zubov žiadnu extra pozornosť.Normalne v rychlosti
Nasa 3 rocna si umyje sama a potom jej ja este poriadne docistim. Mala obdobie, ked mala asi 2 roky, ked si nechcela umyvat, ale to som ju donutila. Je to asi jedina vec kde som isla aj cez plac, kedze to je naozaj dolezita vec. Neda sa tam robit kompromisy.
Samozreme ze sme boli uz aj u zubara. Ma vsetky zubky pekne a zdrave.
@katarinka289 ano, moji rodicia na to tak prisne nedohliadali ci som si umyvala zuby alebo nie. Mam 4 plomby a 1 zub vytrhnuty a velmi ma to hneva. Zelala by som si, aby boli moji rodicia vtedy doslednejsi....zial, uz sa to neda zmenit.
@katarinka289 aj u nás tak, doteraz si pamätám tu bolesť, keď mi zhnité zuby sa drvili a kým vypadli, to bolo vzrušo, peňazí nebolo, tak do mňa matka dávala tabletky proti bolesti. Len si tie zuby pekne umývajte, aj deťom.
@katarinka289 presne tak, švagriná synovi zuby neumyvala a on nemá žiadne kazy, dcére umývala a aj tak jej odhnili predné zuby.
Neriešila som vôbec.Mliecne vypadali a teraz má pekné svoje.Aj to dakedy umyje,niekedy nie, ale nemá kazy.Chodi každoročne na preventívku ku zubarke
@katarinka289 u nás to bolo podobne. Ja som zažila i časy, keď sme sa kúpali raz do týždňa a i to traja v tej istej vode, lebo sa šetrí 🤷♀️
Mne sa ako malej urobil na spodných zuboch kameň, mala som ich žlté, deti sa mi smiali. Nikto mi nepomohol, neporadil. Až som prišla na to sama, že sa to da odstrániť niečim tvrdým.
No teraz je už doba ina. Odhliadnuc od národov alebo našich predkov, ktorý si tiež zuby neumyvali, no zároveň jedli úplne inú stravu a nesladili cukrom, by som nenechala dieťa si zuby neumývať.

Odporúčam fb skupinu "Mame zdrave zuby - diskusní skupina". Je to skupina vedená dvomi zubármi (manželia Bednárovci). Nájdeš tam veľa zaujímavých info.
To hlavné - žiadne gumené "kefky" na prst, ideálne curaprox. Ja malej čistim s klasickou curaprox kids, jednozvazkovou curaprox a mali by sa používať medzizubné, no s tým som veľmi bojovala, tak mi malej zubárka odporučila tie šablicky s niťou a tým to je ok, chce to len troska cviku. Jasne, ze to malú nebaví ale proste sa to musí a hotovo, o hygiene s nou debatovať nemienim (má 3 a pol roka).