Batoľa - pokazené zuby

4. feb 2024

Stretli ste sa s tým že by malo už 2 - 3 r. dieťa pokazené zuby? Minule som videla chlapca .. okolo 3r. a nemal predné zuby, nechápem prečo či boli pokazené a vypadli? Za to ta otázka lebo sa mi to zdá nejako skoro..no neviem čo v tom mohlo byt.

vahcaac
4. feb 2024

Vybité najskôr 🙂

mabenn
4. feb 2024

niektore deti maju tzv medove zuby - google...narodia sa so slabsou sklovinou

20erika07
4. feb 2024

Ano mame v rodine take dieťa, chudatko uz ked mu rastli ,tak pokazené hneď.

stastnamanzelka
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
mamelka
4. feb 2024

Ja som sa s tým stretávala v práci denne... príčin môže byť veľa, ale dôležitú úlohu zohráva aj ústna hygiena a strava... a pravdepodobne malo dieťa už vyhnité zuby. Jedna na IG ktorú sledujem má dcéru a chrup smeruje tiež k tomu,že nebude mať zuby ...

autor
4. feb 2024

@stastnamanzelka ja som brala železo keď som bola tehu. a chvála Bohu s tým problém nemáme . Má 2,5r. a zatiaľ kaz nemá,snáď to aj tak ešte aspoň chvíľu ostane. ( klop, klop).

mamelka
4. feb 2024

@stastnamanzelka ja som taktiež všetky tehotenstva užívala železo a deti sú bez kazov

autor
4. feb 2024

Tak aspoň že sú to teda mliečne aj keď si ešte potom detičky na trvalé trošku počkajú, no. Snáď aspoň trvalé im už vídu zdravé a nemajú potom také podobné problémy ako s mliečnymi 🤷‍♀️.

stastnamanzelka
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
stastnamanzelka
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
mamelka
4. feb 2024

@stastnamanzelka ,,sranda,, ze na každého železo inak účinkuje. Ja mam pri železe opačný problém 🙈😂 a to som menila lebo ma celá pokožka tak svrbila, že som sa až do krvi škrabala.

stastnamanzelka
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
anavixy
4. feb 2024

Niektore atb uzivane v tehotenstve alebo ine lieky a tiez rozne infekcie (virozy,choroby) mozu mat vplyv na vyvoj zubov, deti sa casto uz takto narodia a uz prve zuby rastu s poskodenou sklovinou. Pri takychto zuboch, demineralizaciach alebo DMH je este dolezitejsie aby bola hygiena 100%na, no bohuzial casto su taketo zuby citlive aj na dotyk a tak je cistenie peklom- pre dieta aj rodica.. a to je potom uz len krocik k tomu co popisujes. Mam to doma (atb v tehotnestve), dcera ma len 2, zuby este ma relativne ok, no uz sa predne strbia, uz ked vyrastali boli viditelne skvrny, hrozu mam z toho co bude… Dokonca aj trvale zuby mozu byt takto uz v zarodkoch poskodene, to sa vola MIH.

klip0
4. feb 2024

Ano samozrejme, veď zuby vyjdú prvé povedzme okolo 6m. Čiže v tom veku sú v ústach už 1,5-2,5 roka. Aj za oveľa kratšie sa vedia zuby pokaziť tak, že im niet pomoci
Preto treba čistiť od prvého kúsku prvého zúbka

anchie
4. feb 2024

Nám vyrástol v 2.mesiaci predný zub už s tmavým fľakom. Žiadne čistenie 3x denne nepomáhalo. V cca 1 roku zubárka to trosku vyvrtala a dala bielu výplň.
Tiez som brala železo v tehu a mala zafarbenú plodovu vodu.

nika11103
5. feb 2024

@anchie v roku vŕtali ? Wow ako to dieťa zvládlo ? Mojej sa k pusinke momentálne ani priblížiť nedá

jana_eyre_2
5. feb 2024

Ja som brala železo pri všetkych troch deťoch.. prvý mal krásne zuby, druhá mala už jeden od narastenia zlý a tretí mal zle až 4ri zuby.. (najprv biele fliaciky, ktoré neskôr stmavli, on býval aj často veľmi chorý a mal viac ATB.. zubárka vravela že tomu tie sirupy pridali) už ich majú dávno vonku, majú trvalé a bez kazov.. tak ako na každu ženu železo pôsobí inak, tak pôsobí aj na každé dieťa inak..

stastnamanzelka
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
sherynkamalinka
5. feb 2024

vsetky moje sesternice a bratranci mali cierne zhnite zuby. Dôvod? Rodicia im na noc davali cumel do medu

mogaa
5. feb 2024

Podľa mňa u takých malých detí robí veľa aj genetika...ono to proste tak je....ak sa narodí a má sklon k pokazeným zúbkom, tak ich bude mať pokazené a keďže v drvivej väčšine mliečne zubky ani neopravujú pri takýchto drobcoch - vyhnijú.....

anchie
22. feb 2024

@nika11103
Vŕtanie zniesla v pohodicke. Vlastne lepšie ako teraz ako veľká slečna. 🙂 bolo to viac zafarbenie a taký mini povrchový kaz, takže aj vŕtanie trvalo len pár sekúnd. Samozrejme sme si všetci predtým sadli do kresla, aby videla, že to nie je nič strašné a sme jej robili animátorov.

maryetta
22. feb 2024

Poznam pripad kedy sa dietatu mliecne zubky doslova rozpadli. Malo cca pol roka a odmietalo mlieko-akekolvek. Mliecne vyrobky len minimum. Ci to bolo tym? Neviem.
Potom tiez take kedy zial prve pady si odmiesli zubky. Ktore zacali postupne černať.
A tiez podobne cumlik do cukru. Do medu… 🙈

Moj prvy syn mal skaredy kaz. Mohol mat fakt 3-4roky. Neviem do teraz. Bud nocne kojenie-co mi bolo povedane ze z toho nie-ale aj nazor ze ano moze to byt tym…
Alebo caj. Ked zacal prikrmy a ako prvorodicka aom davala tie granulovane. Lebo ved caj/vodu musi… ine odmietal ☹
Pritom druhu dcerku som tiez dojcila. Ona uz ale mala iba cistu vodu (po prvej skusenosti som radsej vynechala ten caj) a ma 6,5r a zubky krásne.
Treti syn rovnako. Snazim sa ozaj hlavne sladene vody na minimum. Mal aj cumel ale to sam vypluval-mal len ozaj kym zaspal 5min a vyplul. Navyse vzdy som umyvala aj zubky aj cumel.
Ma 3,5roka a zatial tiez zubky krásne.