Biele pásiky na zúbkoch 1,5 ročného chlapca
Dobrý deň, neviete čo to je a ako sa toho zbaviť? Malý ma 1 a pol. Zubky umývame.

Nechce si to dať odfotiť. Tiež som najskôr myslela ze to tam ma len nanesene ale nejde to dolu s kefkou
Vyzerá to na odvapnenie zuba
Ďakujem za odpovede. Síce ma moc nepotesili 😣
@mirkasan ak by to bola fluoróza tak s týmito zubmi už nič nespravíte, ale určite treba zabrániť ďalšiemu príjmu fluóru (fluoridované pasty, voda v západných krajinách). Fluór poškodzuje nielen zuby, ale aj kostru, plus ďalšie veci. Ja nepoužívam floridované pasty dobrých 20 rokov, moje dieťa nikdy, umývame buď prírodnými, alebo kokosovým olejom. Kazy nemáme. Dôležitá je strava, keď sa dcére začali objavovať kazy na mliečnych zúbkoch, začali sme jesť lyžičku rybieho oleja denne. Odvtedy je všetko v poriadku, trvalé má zdravé všetky. Držím palce.
Nebral atb? Mojej dcere sa to vzdy urobilo, ked brala viac x po sebe, potom to zmizlo.
Nie kaz nemá, teda dúfam . Pastu nepouzivam.
@miiriaam moje skúsenosti sú také, nikdy som si nejako "extra" nečistila zuby, tj. nespomínam si, že ako dieťaťu mi ich niekto niekedy dočišťoval, zuby som si čistila 1x do dňa-ráno a aj tak som nemala jediného zubného kazu do dvadsiatky. Zuby sa mi začali kaziť až na VŠ, jednak nebolo peňazí nazvyš na stravu a istý čas som jedla vegánsky, spätne vidím problém v strave. Odkedy používame ten rybí olej, tak sa mi zuby už nekazia (roky) a dcére tak isto. Preto pokladám za kľúčový faktor stravu a nie čistenie. Stačí čistiť bežne, ráno, večer a pasty s fluorom ozaj netreba.
@mirkasan @isabellaa rybí olej kupujem vysokočistený z treščej pečene od slovenského výrobcu myslím Galvex. Príde mi dobrý pomer cena kvalita, ale iný som neskúšala, takže aj iné značky môžu byť dobré. Bezfluoridových zubných pást je na trhu už dostatok, takže treba študovať zloženie, vyskúšať a nájsť si to "svoje". Podľa mňa by kľudne stačil aj kokosový olej, sóda bikarbóna, aktívne uhlie, čistiť sa dá kadečím a aj receptov na domáce "pasty" je neúrekom. Veď aj zubári dnes vravia, že je dôležitá technika čistenia a nie až tak to, čím sa čistí. Fluór z vody sa varením neodstráni, na Slovensku sa do pitnej vody nepridáva, ak žijete napr. v Anglicku, tak by sa to dalo riešiť napr. reverznou osmózou. Vyššie píšete, že pastu nepoužívate, myslíte si, že u vás ide o florózu (je to len jedna z možných príčin)?
A našla som takýto vyčerpávajúci článok o tejto problematike a tam čítam, že Anglicko nefluoriduje vodu, ale Írsko áno, tak opravujem predošlý príspevok. https://martinchudy.blog.sme.sk/c/299395/fluori...
Moj to mal tiez..boli sme u zubara.
U mojho to ziadne prefluoridovanie nie je proste sa mu tak usadza pigment ci co?ze sa to bude menit...
To bolo ked mal cca 2roky tj cca 6 mes. Dozadu.
Fakt sa to zmenilo uz su to neni suvisle pasiky ale uz su akoby prerusovane...
Aj take flaky do veeeeeeelmi slabo hneda mal aj to povedal ze sa zmeni a zmenilo..
Odporucil ale gc tooth moose ten mu davam 🙂
Nemyslim si ze ide o fluorozu, podla farby a vzhladu dasna ide skoro trvale poskodenie z dovou dlhodobej pritomnosti povlaku. Je to odvapnenie, takze prave naopak, fluoridovat. Fluoroza by vznikla iba pri nadmernej, velmi silnej fluoridacii, ktora na trvalych zuboch nevznikne tak lahko...
@levandullka fluoridovat? mimochodom jedným z toxických účinkov fluoru je odvápnenie...
@zuzanaam Fluorid v odporucanom mnozstve je nie len ze bezpecny, ale aj velmi dolezity. Zubny kaz je ovela nebezoecnejsi, ako fluorid. Ten by bol nebezpecny napriklad, ak by dospely clovek skonzumoval 15 baleni zubnej pasty s ibsahom fluoridu 🙂. Takmer vsetko ma toxicke ucinky. Napriklad taka coca cola odvapnuje jedna radost 🙂. Skuste vycistit toaletu elmex gelom, alebo fluoridovou pastou a potom cocacolou 🤗
@zuzanaam A je pravda, ze je dolezita technika a nie aka pasta je pouzita, ale urcite nie soda bikarbona 😱. O rok o dva sa zuby zarucene “ozvu” 🙂. Mozno by bolo niekedy mudrejsie studovat zlozenie potravin a nie zubnych past 🙈
@levandullka tak cocacolu by som nikdy nepila, rozumnejšie sa mi zdá vyhnúť sa v čo najväčšej miere maximálnemu množstvu toxínov. A ten "test" by ukázal akurát len to, že kyselina fosforečná má iné chemické vlastnosti ako fluorid. O miere toxicity to nič nehovorí. Fluór je nervový jed, žiadne množstvo nie je bezpečné, dá sa nájsť k tomu plno relevantných zdrojov.
@zuzanaam Nebudem sa hadat 🙈. Bohuzial, vacsina ludi velmi podcenuje nebezpecenstvo zubneho kazu... Nastastie, velmi vela z nich, si da poradit 🙂
@levandullka prečo by sme sa hádali? Diskutujeme. Opieram sa o vlastné skúsenosti, fluoridovaným pastám sa vyhýbam 20 rokov a žiadne kazy sa nekonajú. Zato vidím silný vplyv výživy.
@zuzanaam Bohužial, ja sa v mojej pracu denno denne stretavam s ludmi a velmi casto aj s detickami, u ktorych je naozaj jednym z hlavnych a najefektivnejsich rieseni fluorid. Vdaka za ludi ako ste vy, ze sa zrejme viete postaraz o svoje zuby v podstate zrejme “iba” soravnou technukou cistenia... No 99% ludi potrebuje trochu “pomoc”. Niektori maju tu smolu, ze maju naozaj agresivne bakterie, ale niektori nevedia, alebo nechcu zvladat cistenie 😕
@zuzanaam dobry vecee aky typ stravy sa Vam ukazal ako priaznivy pre ochranu zubnej skloviny,m
@levandullka no práveže si myslím, že ani o čistení to veľmi nie je. Ako som písala vyššie, prvú polovicu života som si čistila zuby iba ráno, čiže som chodila spávať so "špinavými" zubami a do 20-tky som nemala jediného kazu. Potom sa mi začalo kaziť pár osmičiek v čase menej kvalitnej stravy a tiež som si žiaľ začala vplyvom jedného osvetového zdravotníckeho článku čistiť zuby po každom jedle. Dospelo to do štádia, že som mala také citlivé zuby, že som nedokázala jesť iné len tekutú stravu (smoothies, kaše a tak.) Potom som si na asi rok prestala čistiť zuby úplne, len vyplachovať vodou a urobila zmeny v strave. Dnes mám späť svoje "staré" zdravé zuby a mám už cca 10 rokov "pokoj". Ale de fakto, žiaden väčší kaz som nikdy nemala. Zaujímavo je táto problematika popísaná v knihe "Vyživujúca tradícia", tí domorodci si zuby nečistili a mali ich absolútne zdravé. Raz mi tiež starká rozprávala, že mali v dedine ženu, ktorá mala krásne biele zdravé zuby a tak sa jej opýtala, že nech jej poradí, čím si ich čistí. A tá na ňu len vyvalila oči, že zuby si v živote nečistila. Tie spomínané agresívne baktérie sú "vyšľachtené" zubnými pastami, resp. tie narúšajú zdravú prirodzenú ústnu mikroflóru.
@biela_sova ja som to mala tak, že cca od 13 rokov som bola vegetariánka, potom na VŠ som "pritvrdila" a začala jesť vegánsky, teraz si myslím, že to nebolo dobre. Dnes jem v podstate opäť vegetariánsky, plus občas ryby a morské plody a každý deň ten rybí olej. Ale už jem celkovo inak. Kedysi som sa držala odporúčaní pre vege stravovanie a moja strava bola postavená najmä na sacharidoch a minime tuku. Teraz to mám naopak. Takže dnes to vidím tak, že dobrá strava je hlavne strava prirodzená, postavená na kvalitných jednoduchých sezónnych surovinách. Základ zelenina, najmä zelené listy, potom kvalitné maslo, ghí, kokosový olej, vajíčka, ryby, kvalitné syry a jogurty (ak človeku nerobia problém), potom zdroje sacharidov ako obilniny, strukoviny, ovocie. Ja jem len bezlepkové, problémy so štítnou žľazou ma prinútili prejsť na AIP, tj. prakticky na paleodiétu, ale keďže nejem mäso z etických príčin (študovala som okrem iného zootechniku), riešim to takto a zatiaľ mi to vyhovuje. Kto chce jesť mäso, mal by si nájsť dobrý zdroj z voľne chovaných zvierat na pastve, platí aj pre mliečne výrobky. Každý si musí nájsť optimálny spôsob stravovania sám, ale nikto sa nepomýli, keď staví na prirodzenosť a kvalitu surovín 😉.
@zuzanaam dalujem velmi pekne za tipy!

@mirkasan je to zle vidieť...nie sú to nánosy plaku na zuboch?