icon

Dá sa hrať s fixným strojčekom na zuboch na klarinete - saxofóne?

plutvonozec
10. aug 2023

Ahojte. Dcére nasadili fixný strojček, s ktorým skúšala hrať na klarinet. Na nástroj chodí už dlho a veľmi ju to baví. Zistila, že jej to so strojčekom nejde, lebo keď pritlačí zubami na náustok tak ju to bolí, a aj sa bojí, že si pokazí strojček. Je z toho veľmi smutná, a preto prosím o radu tie, ktoré majú nejaké skúsenosti, alebo učiteľku zo zuš-ky, či je vôbec možné hrať so strojčekom na tieto nástroje. Ďakujem

kacena4
10. aug 2023

dcera mala strojcek a hrala ma flaute, mozno to chce chvilu pockat kym si zvykne na strojcek, ten bolí sam o sebe

rusalinka
10. aug 2023

Ja som mala strojček a na priečnu flautu som mala problém, musela som mať úplne iný nátisk, ale dalo sa to. Ťažké bolo potom vrátiť sa späť 😀 musí na ten náustok pritlačiť nejako inak, spodkom zubov. Neviem, tam je to asi dosť iné, možno viac stisnúť pery. Moje malé zlaté, úplne mi jej je ľúto, že sa teraz musí s takým niečím trápiť ☹

rusalinka
10. aug 2023

@kacena4 u flauty je to iné, tá sa len priloží k perám (aj zobcové aj priečna), ale klarinet sa dáva tak viac do úst :-/

plutvonozec
autor
10. aug 2023

Ďakujem dievčatá. Dúfam, že sa jej časom bude dať hrať, lebo po 4 rokoch flauty prešla na klarinet a v ňom sa našla.

rusalinka
10. aug 2023

@plutvonozec ja myslím, že keď sa zžije so strojčekom, tak jej to pôjde, teraz je to nové pre ňu, bolestivé, má toho veľa v ústach. Zvykne si 🙂 Že ju pozdravujem 🌷

danieladugard
10. aug 2023

@plutvonozec ano, hram od 8 rokov, medzi 14-16 som mala fixny strojcek, ziadny problem.

plutvonozec
autor
10. aug 2023

@danieladugard Hráte na klarinete? A neboleli Vás predné zuby, keď ste si prichytila náustok?

danieladugard
10. aug 2023

@plutvonozec ano, na klarinete aj saxofone. Zuby boleli len vtedy (1-2 dni), ked strojcek pritahovali.

plutvonozec
autor
11. aug 2023

@danieladugard Ďakujem. Dcérku to povzbudilo, aby hru nevzdala.

danieladugard
11. aug 2023

@plutvonozec drzim palce 🙂