Detské zubné kazy
Baby ja sa cítim ako hrozna matka... Mám dvoch synov jeden bude mať 5 a druhý má 6. Boli sme u zubárky v januári asi a tam našla staršiemu tri kazy mladší ani neotvoril ústa...boli sme u nej asi v aprili staršiemu urobila dva zúbky tak že mu ostali také čierne no a ostal vlastne jeden platili sme 60 eur čo mi prišlo veľa na to že je zazmluvnena...
Nakoniec sme išli k inej lekárke aj skrz ceny ale aj vzdialenosť tá nakoniec vycapila oznam že nebudú môcť byť zazmluvneny skoro ma porazilo no ale k veci. Bola som tam s nimi tento týždeň robila staršiemu RTG zubov a pozrela im zuby a až mi bolo do revu. Odhliadnuc od toho že som za toto zaplatila 60 eur tak som skoro skolabovala koľko majú kazov. Staršiemu som si myslela že ostal jeden ona mi povedala že má 5 a mladší ani neviem či 7 ci 9. Prídem si ako hrozna matka ako keby im ani necistim vôbec zuby. Veď si musela pomyslieť a keď si ja pomyslím na tie ceny 😭😭😭 všetko sú to mliečne zuby u mladšieho mi vravela že dosť hlboké vraj a s ním je zlá spolupráca má epilepsiu a on jednoducho keď sa zatne neotvorí ústa hovorila mi o nejakej vodičke čo zastavuje kaz že ak neotvorí ústa ale že ostanú zuby čierne to mu ju rovno môže dať vypiť pri toľkých kazov a budú sa mu smiať že má celé ústa čierne :( čo si o Tom myslíte je to podľa vás riadna hanba že deti majú toľkoto kazov však. Ako to majú vaše a ako to máte s cenami.? Objednala nás na december tak neviem ako to zvládnu mladší nechce ani ústa otvoriť
mojej s diagn. PAS našla 4 kazy - cena 218 e. spravila to na posedenie, ale bol to boj. aj keď mám z tej zubárky zvláštny pocit, ale kde nájdem zubárku k dieťaťu s diagnózou.
to každý pred nami zatvára dvere ako by sme mali lepru. nájsť zubára je nadľudský výkon. dokonca má na dverách vycapené že k dieťaťu musí byť aj jeden dospelý pacient - rodič. inak nezoberie dieťa ako pacienta.
mojej s diagn. PAS našla 4 kazy - cena 218 e. spravila to na posedenie, ale bol to boj. aj keď mám z tej zubárky zvláštny pocit, ale kde nájdem zubárku k dieťaťu s diagnózou.
to každý pred nami zatvára dvere ako by sme mali lepru. nájsť zubára je nadľudský výkon. dokonca má na dverách vycapené že k dieťaťu musí byť aj jeden dospelý pacient - rodič. inak nezoberie dieťa ako pacienta.
@anonym_7baf9b no inak to je fakt moji v podstate ani nemajú diagnózu aj keď mladší má nejaké štrukturálne zmeny na mozgu a ťažko sa s nim spolupracuje ale inak sa javí normálne až na podľa mňa hyperaktivitu ale kam som volala tam.ich nechceli zobrať že majú plno
@anonym_autor Mam dve deti, obe vyse 10 rokov a su bez kazov. V zivote sa nestalo, ze by isli spat s neumytymi zubami. Budem za zlu, ale je to doslova KATASTROFA!
@anonym_autor Mam dve deti, obe vyse 10 rokov a su bez kazov. V zivote sa nestalo, ze by isli spat s neumytymi zubami. Budem za zlu, ale je to doslova KATASTROFA!
@charaka a vies,ze to nie je len o neumyvani?Nase si cistia zuby aj medzizubnymi kefkami a jedna ma dva kazy druha tri mozes robit co chces aj tak si tie zuby pojdu vlastnou cestou.
Nikto učený z neba nespadol. Na Slovensku je slabá hygiena. Nejde len u cistenie ale veľkú úlohu zohráva hlavne medzizubny priestor,kde maju deti najčastejšie kaz.taktiez stačí ak na žuvacom lôžku maju deti hlbšie ryhy a nedocisti sa.
Zubná nit každý vecer pred umývaním, umytnzuby a rodič musí docistit. Po umyvani čistú vodu..
A netreba si nic vyčítať...
A tu ,,,vodičku,, si mozno myslela SDF? (diamín flourid strieborný) to čo viem z prace sa nanáša takú stetinkou ale nedáva sa vypiť. A ano, po osetreni s SDF zub je čierny presne na mieste kde sa vytvoril kaz. Väčšinou to robia aby to stopli a potom vedia ošetriť neskôr,ked dieta spolupracuje.
Nikto učený z neba nespadol. Na Slovensku je slabá hygiena. Nejde len u cistenie ale veľkú úlohu zohráva hlavne medzizubny priestor,kde maju deti najčastejšie kaz.taktiez stačí ak na žuvacom lôžku maju deti hlbšie ryhy a nedocisti sa.
Zubná nit každý vecer pred umývaním, umytnzuby a rodič musí docistit. Po umyvani čistú vodu..
A netreba si nic vyčítať...
A tu ,,,vodičku,, si mozno myslela SDF? (diamín flourid strieborný) to čo viem z prace sa nanáša takú stetinkou ale nedáva sa vypiť. A ano, po osetreni s SDF zub je čierny presne na mieste kde sa vytvoril kaz. Väčšinou to robia aby to stopli a potom vedia ošetriť neskôr,ked dieta spolupracuje.
@mamelka áno to som myslela a boli to myslené len ako vtip.ked má toľké kazy 🙈
@charaka no ja viem že je to katastrofa
60€ za detskú výplň u zazmluvneného zubára je adekvátna cena, za tú cenu sa to už dá opraviť kvalitne a na vysokej úrovni.
Ak majú deti toľko medzizubných kazov, je pravdepodobné, že ste zanedbali čistenie medzizubných priestorov. Tie treba čistiť od prvého kontaktu, u nášho syna pouzivame medzizubné kefky od 1,5 roka. Ako najdôležitejšiu investíciu by som teraz videla návštevu dentálnej hygieny, ale takej, kde vás poriadne naučia čistiť zuby. Dôležitá je aj strava, absolutne najhoršie je, keď rodičia deťom dávajú piť sladené vody/čaje. Dieťa má piť len čistú vodu.
Ten roztok je roztok SDF, super riešenie u nespolupracujucich detí. Na to, že budú zúbky čierne sa vykašli, tu už ide o zdravie, nechceš predsa, aby ste skončili s opuchom na pohotovosti
60€ za detskú výplň u zazmluvneného zubára je adekvátna cena, za tú cenu sa to už dá opraviť kvalitne a na vysokej úrovni.
Ak majú deti toľko medzizubných kazov, je pravdepodobné, že ste zanedbali čistenie medzizubných priestorov. Tie treba čistiť od prvého kontaktu, u nášho syna pouzivame medzizubné kefky od 1,5 roka. Ako najdôležitejšiu investíciu by som teraz videla návštevu dentálnej hygieny, ale takej, kde vás poriadne naučia čistiť zuby. Dôležitá je aj strava, absolutne najhoršie je, keď rodičia deťom dávajú piť sladené vody/čaje. Dieťa má piť len čistú vodu.
Ten roztok je roztok SDF, super riešenie u nespolupracujucich detí. Na to, že budú zúbky čierne sa vykašli, tu už ide o zdravie, nechceš predsa, aby ste skončili s opuchom na pohotovosti
@kaca222 no ja neviem čo mám známu u zazmluvnených zvyčajne ani neplatia a hlavne to robila len tak že ten zub ostal čierny. Bojím sa ale hlavne na ceny tu keď nemajú zmluvu. a je fakt že medzizubné kefky nepouzivame
Choďte na dentálnu hygienu, aby deti i teba naučili správne čistiť zuby. A myslím si, že chyba bude aj v jedle. Možno veľa jedál, ktoré oslabujú sklovinu. Sladkosti, koláče, džúsy, sirupova voda,...
Choďte na dentálnu hygienu, aby deti i teba naučili správne čistiť zuby. A myslím si, že chyba bude aj v jedle. Možno veľa jedál, ktoré oslabujú sklovinu. Sladkosti, koláče, džúsy, sirupova voda,...
@lilke hej určite mladší si vždy dokáže niekde vyhrabať cukríky nech ich schované.hocikde stačí že od niekoho dostane
@charaka stav zúbkov u detí moja pekná závisí od imunity, liekov ktoré brali, genetiky, pridružených ochorení. Stačí jeden blbý reflux a zúbky sú v kely tak láskavo nemudruj a mepovyšuj sa. Ja dúfam, že každá normálna matka dnes vie, že zúbky deťom ná čistiť do istého veku ona a denne..
Darmo tu budeš matku obviňovať a seba vynášať do nebies.
@kaca222 prosím ťa, ktorú medzizubnú kefku používate? Naši majú zúbky dosť pri sebe a jedine nitka im tam vôjde. Stačí 1 x do dňa medzizubnou?
Kašli na to. To sú iba mliečne. Raz dva už nebudú
Kašli na to. To sú iba mliečne. Raz dva už nebudú
@sisska96 no vraj aj tie môžu potom ovplyvniť aj trvalé zuby ale keď si predstavím koľko peňazí teraz vrazim.fo zubov čo za chvíľu vypadnú 🙈
K tym kazom a cisteniu: moj muz vobec nepouziva medzipriestorove kefky a chodi kazde 3 mes na zubnu hygienu. Ja ich pouzivam denne, cistim zuby a zial stale kazy. Preco? Lebo mam tichy reflux a dalsie tieto problemy. Proste ta kyselina nici sklovinu. Tam je vela faktorov, nie je to iba cistenie. Nas syn ma 5 rokov a v 4 robili 6 zubov, ale na dvoch bol kaz a ostatne nejako obrusili a zatavili to. Ze ma zly tvar tej plochy ci ako.
@kaca222 prosím ťa, ktorú medzizubnú kefku používate? Naši majú zúbky dosť pri sebe a jedine nitka im tam vôjde. Stačí 1 x do dňa medzizubnou?
@anonym_89fd7d curaprox červenú, ale ono je to dosť o technike, ideálne keby vás to naučila hygienička.
Zubárke povedz o tvojej obave z financií, verím, že spolu nájdete vyhovujúce riešenie 🙂 napr aj ten roztok SDF, pripadne lacnejšie výplňové materiály… síce je tam potom kratšia životnosť, ale určite lepšie, než nechať kazy neopravené, ak vam to nebude finančne vychádzať 🙂
@anonym_89fd7d curaprox červenú, ale ono je to dosť o technike, ideálne keby vás to naučila hygienička.
Zubárke povedz o tvojej obave z financií, verím, že spolu nájdete vyhovujúce riešenie 🙂 napr aj ten roztok SDF, pripadne lacnejšie výplňové materiály… síce je tam potom kratšia životnosť, ale určite lepšie, než nechať kazy neopravené, ak vam to nebude finančne vychádzať 🙂
@kaca222 naše deti zubné kazy zatiaľ dúfam nemajú takže si chcela odpovedať niekomu inému od polovice tvojej odpovede. Nám sa medzizubné kefky nezmestia, lebo mame príliš úzky (žiaden) medzizubný priestor. Ďakujem za rady, možno sa nám zídu, lebo sme mali atb a konkrétne tie, ktoré kazia zuby :(.
@charaka no ja viem že je to katastrofa
@anonym_autor Možno skúste doma aj niečo také, že po jedle (sladkom, kyslom - ovocie) vyplachovať ústa čistou vodou, nech nie je v ústach kyslé prostredie. Po sladkom/kyslom umývať zuby cca o 30 minút... ono stačí iba kefka/voda, nemusí byť pasta... Nemudrujem, to len také typy a večer na tie zúbky ozaj dohliadnuť...
@charaka stav zúbkov u detí moja pekná závisí od imunity, liekov ktoré brali, genetiky, pridružených ochorení. Stačí jeden blbý reflux a zúbky sú v kely tak láskavo nemudruj a mepovyšuj sa. Ja dúfam, že každá normálna matka dnes vie, že zúbky deťom ná čistiť do istého veku ona a denne..
Darmo tu budeš matku obviňovať a seba vynášať do nebies.
@anonym_89fd7d Ja sa nevynášam do nebies... viem, čo ma to stálo námahy, aby deti boli bez kazov... Ja som nenapísala nič útočné, ale niekde chyba je... bez vetra sa ani lístok nepohne... tak asi treba niečo zmeniť...
Tak je to masaker kazov, uprimne mne, keď má dieťa jeden kaz za rok poráža má, a ešte sa bojím, aby malo svoje zuby v dospelosti, lebo úsmev robí všetko, ale k veci zuby si dieťa musí umývať minimálne 2 x denne, z toho vždy večer doumyvam zuby ešte aj ja, existuje pasta CG pasta používa dcéra ktorá je na citlivé zuby so sklonom ku kazom, ale samozrejme pred večerným spaním dám deťom žuvačku nech ten bordel zo zubov nalepený ide von a potom umyť, nikdy po umytí už nejedia nič ani nepijú, ak čistú vodu, pretože ak dáš sladký čaj zbytočne si umyvali
@anonym_89fd7d Ja sa nevynášam do nebies... viem, čo ma to stálo námahy, aby deti boli bez kazov... Ja som nenapísala nič útočné, ale niekde chyba je... bez vetra sa ani lístok nepohne... tak asi treba niečo zmeniť...
@charaka čo ťa to stálo? Ovplyvnila si genetiku? Imunitu? Choroby čo nevedia ani lekári rady? Ty si asi iný Boh teda. U deti s predispozíciou zvlášť, sa kaz šíri veľmi rýchlo a na mliečnych zuboch zo dňa na deň.
@charaka čo ťa to stálo? Ovplyvnila si genetiku? Imunitu? Choroby čo nevedia ani lekári rady? Ty si asi iný Boh teda. U deti s predispozíciou zvlášť, sa kaz šíri veľmi rýchlo a na mliečnych zuboch zo dňa na deň.
@anonym_89fd7d Co som ti urobila prosim ta? Komplexy si prosim ries sama so sebou.
@anonym_89fd7d Co som ti urobila prosim ta? Komplexy si prosim ries sama so sebou.
@charaka mne nič, ale tvoje povyšenecké vyhlásenia od veci. Keď sa niečomu nerozumieš, tak nepíš hlúposti. Dodržiavanie hygieny ti bezkazovosť u detí nezabezpečí, pretože sú tu aj iné silné faktory, ktoré len hygienou neporiešiš.

@anonym_autor moja mala za polroka 6 kazi(chodime každých 6m na preventívku) umyvame kazdy den zuby viac menej mala medzi zubne kazy (kazdy mesiac sme chodili niekedy aj dvakrát sme.isli spraviť) robila jej len stoličky kedze tie ostávajú dlhsie predne zubky nevrtala kedze.zacali jej vypadavat (1tky vypadli jej uz, este ma.kazy ma 2kach a 3kach ze ak ju neboli nebude plombovat.kedze.kazdu chvíľu vypadne) davala.jej detské plomby 20eur/ks az na jednom zube jej dala dospelu a za.to.sme.platili 40eur.
A to sme chodili od maja do augusta vrtat.zubky, minulý rok tiez mala asi 3 4 kazi nepamätám ale viem ze tiez vrtala jej
Ma 7r dcera.