icon

Fľakaté mliečne zuby u ročného syna: čo je príčinou?

1. feb 2025

Caute prosim kto ma skusenost maly ma 1 rok a 3 m momentalne je nachladeny a pri odsavani soplikov som si vsimla ze ma akesi flakate zubky...cistime kazdy den samozrejme ..chxem sa opytat ci tieto flaky su sposobene tym ze ma nadchu a dycha pusou alebo je to nieco ine? Doplnim este ze mpmentalne ma aj soor v puse

Fľakaté mliečne zuby u ročného syna: čo je príčinou?Fľakaté mliečne zuby u ročného syna: čo je príčinou?
kaca222
1. feb 2025

Z fotky ťažko určiť, ak je biela linka pri ďasienku, bude to odvápnenie. Ak belavé fľaky rôzne po zubkoch, prikláňam sa k vysušeným zubom kvôli dýchaniu ústami pri nádche

autor
1. feb 2025

@kaca222 nema praveze linky pri dasnach skor po ploche celeho zuba je to take flakate

a_andrejka4
1. feb 2025

Nemoze to byt fluoroza?

autor
1. feb 2025

@a_andrejka4 a ta vznika pouzivanim zubnej pasty?

kaca222
1. feb 2025

Fluoróza nie je na mliečnych zuboch a nie, nevzniká používaním zubnej pasty, ale nadmernou konzumáciou fluoridov. Krásnym príkladom je podávanie fluoridových tabliet, ktoré sa v minulosti používali, aby mali deti lepšie zuby

kittykat22
Autor odpoveď zmazal
mima172
1. feb 2025

Áno, môže to byť spôsobené práve dýchaním cez ústa počas choroby. No tie výrazne biele fliačky najmä pri dasnach mi prídu ako demineralizácia, čiže z toho častom vzniká kaz ranného veku. Skus troška popracovať na technike čistenia, v tejto fáze zúbkov som používala len klasickú + jednozvazkovu kefku, no akonáhle sa zúbky spájali tak aj šablicky s niťou (zubárka kázala medzizubku, no s tou som nemotorna).

kaca222
1. feb 2025

To má z tej nádchy a dýchania ústami ☺️ zmizne to. Aj vy keď budete mat dlhšie otvorené ústa (napr u zubára), budete mať potom belšie zuby/flaky na zuboch

autor
1. feb 2025

@kittykat22 iba fenistil som davala 3 dni po sebe

autor
1. feb 2025

@mima172 tie flaky pri dasne su iba odlesk svetla ale na fotke to vyzera abo biele

kittykat22
Autor odpoveď zmazal
autor
1. feb 2025

@kittykat22 posledujem to snad to prejde 🙏

mima172
1. feb 2025

Pred chorobou to nemal? Ak nie, tak pravdepodobne pôjde len o to dýchanie ústami. Do pár dní po chorobe, keď už bude opäť dýchať so zavretou pusou, by to malo zmiznúť 🙂

lenka_da
1. feb 2025

U nas sa takto prejavila demineralizacia. Bohuzial, na radu lekarov, som deti stopala mliecnymi vyrobkami. Cim viac mliecnych vyrobkov som im davala, tym horsie to bolo. Nakoniec sme az po rokoch zistili ABKM, konecne sa tym vyriesili aj ine sprievodne tazkosti. Bohuzial, niektore ine problemy sa objavuju az teraz :(

lasona
1. feb 2025

Mne to príde ako demineralizacia zubnej skloviny. Mrkni na nete medové zuby

a_andrejka4
1. feb 2025

Ja neviem ja nie som odbornik mladsia dcera to tiez mala a zrušila som jej pastu s fluoridmi, mame zltu pastu/gel od weledy uz vyse 2 rokov a nema ziadne flaky, ale zas zubar fluoridy odporuca aby sa nakazili zuby takze tazko povedat, asi by som riesila s odbornikmi a nie googlom.

kaca222
1. feb 2025

dievčatá zubná pasta s fluoridmi s belavými fľakmi na zuboch nesúvisí, som zubárka. Naopak, niekedy je pre zuby práve výhodou, ale to je už iná situácia, než opisuje autorka

eset17
13. feb 2025

Moja dcera mala podobne flaky, neriesila som, len som poctivo umyvala. Zistila som, ze ma slabu sklovinu, takze remineralizcne pasty, poctiva hygiena, nit(nie medzizubna kefka, tou dcere kusok zuba odpadol) a vysledok je, ze aj tak ma cierne predne zubky( dostala pastu na zastavenie kazu), ma kovove korunky na zadnych zuboch(5-tkach, lebo sa rozpadali) a ja fakt netusim, akoby tie zuby vyzerali, keby som sa tak nestarala.
Poznam aj pripad, kde predne zubky vytrhli.
Nemusi to byt tvoj pripad a drzim palce, aby to nebol, ale mozno tato info niekomu pomoze a bude to riesit prv ako som to riesila ja. A ja som to riesila v cca 2 rokoch.