icon

Je dudlík menšie zlo, ako dávanie si prštekov do úst?

zaira301
14. mar 2013

Ahoj, prosím o radu a zároveň názor na to, keď moje dieťa stále dudluje a bojím sa, že bude to mať zlý vplyv na zúbky ako aj na čelusť, kedže som začala badať, že predné zúbky sú trošku ako by vysunuté a aj krivé.....snažím sa mu cumlík nedávať, ale keď mu ho nedám, tak si dáva ručičky do úsť a cumluje si prsty...som z toho nešťastná, lebo má 19 mesiacov a zdá sa mi, že chce dudlovať ešte viac, než keď bol malý.. vždy sa ho snažím niečím iným zaujať, ale ak si spomenie na dudel, tak nemôžem si s ním dať rady, dovtedy bude plakať a byť otravný, kým mu ten dudel nedám....ako to riešite vy?..... čo mám robiť? Včera som počúvala diskusiu v Tv, že ak si dieťa cumluje pršteky, tak to má zlý vplyv na zúbky a aj čelusť a potom že aj zle rozpráva ....no ale nehovorili tam o dudlovaní....čo je väčšie zlo, dudel, alebo pršteky? Hovorili v Tv, že treba kúpiť nejakú tinktúru na tie pršteky v lekárni, že potom dieťa získa odpor v cumlaní prstov, ale či by to bolo aj v prípade dudla, ak by som potrela s tou tinkúrou ten dudlík, či by potom to nepomohlo...fakt neviem, čo s tým....díky za rady...

Strana
z2
matafen
16. mar 2013

Moja mala dudlik na spanie presne do 4.narodenin a chrup ma bezchybny a neter nemala dudlik nikdy a nosi strojcek kvoli krivym zubom... 😉

pasarica
16. mar 2013

Jednoznačne som za cumlík. Môj si ho tiež vyžaduje, keď zaspáva, ale cez deň ho nenosí. Určite zlé je, keď si dieťatko cmúľa palec. Na prednáškach z logopédie som sa dozvedela, že cumlík je omnoho menšie zlo ako palec. Palec pri cmúľaní smeruje nahor, opiera sa o horné podnebie, čím sa podnebie časom prispôsobuje palcu a deformuje sa, čo má neskôr za následok poruchy reči, problémy pri rozprávaní. Ja som určite za cumlík, od cumlíka skôr odnaučíš 🙂 a nemyslím si, že tie zúbky sú také aké sú pretože nosí cumlík. Stále zúbky môže mať krásne rovné 😉

stanislava2
16. mar 2013

@pasarica aj ja som za cumlik od toho odnaučiš.Mám znameho a ten si cmulal palec ostalo mu to doteraz je ženaty ma deti a zuby zatlačene do dasien tak že vyzera akoby ich vobec nemal a palec rozmočeny a čapaty sám nevie kedy si ho v spanku dá do ust.Je to pre neho hrozne ako dietatu mu ho mama namočila do štiplavej papriky nič nepomohlo mysleli si že z toho vyrastie a nevyrástol.Ešte som nevidela že by dospely mal dudel taky pripad nepoznam takže my dudlujeme radšej dudel.

stanislava2
16. mar 2013

@matafen moje dcerky mali cumlik do roka a pol potom sme dudlik dali spapat havovi.Prva dcerka má zubky krásne rovne druha má vyvojovu vadu sánky zdedenu po mužovom strýkovi.Dcerka sa na neho aj podoba.Na strojček chodime od 6r.nosime ho od 9r.a o mesiac mame 16r.Máme už treti strojček 7r.nosenia a vytrhnute 2 horné šestky super krásne sa jej chrup napravil má krasne zuby može robit reklamu na zubnu pastu.Z dudla to nemá je to vrodené.Su deti ktore maju cumlik omnoho dlhšie a zubky krive nemaju.

aliza
16. mar 2013

@anjelicek26 no, realita je taka, ze dieta same len tak neprestane, moja bude mat uz 8 a stale cmula palcek 😒 A nejde o zuby, ale o celust a skus, to sa deformuje. Ja som tiez cmulala ako dieta a dost dlho a sice zuby neboli nejako krive, ale skus bol posunuty, museli mi ho zdvihnut nejakym mostikom, ci co to bolo a spodne zuby maju sikmy sklon dovnutra. Na dcere vidim, ze sa jej vytlaca horna celust, proste nema taky ten ovalny tvar, ale zacina sa tvarovat do tvaru trojuholnika, vytlaca si to tym palcom. Zubky ma momentalne rovne, ale ked jej vyjdu aj ostatne trvale, tak bude problem, nebudu mat miesto. Ono zalezi na intenzite a urcite treba prestat do tych 6-7 rokov, kedy zacinaju rast trvale. Nam sa to zatial nepodarilo 😢 . My sme cela rodina cmulacia, u nas sa to dedi 😀. A tak synator dostal cumel hned po porode....a ten ma len v noci na zaspanie, inak ho uz nechce a ani prst necmula, takze som stastna. Cumel sa da fakt ovplyvnit, maly bol najprv zavislak a postupne ho prestal uplne cez den cmulat, uz si ani nespomenie, co sa u palca povedat neda, ten je stale poruke a to je problem. Takze z vlastnej skusenosti som ja zasadne proti cmulaniu palcov. Doteraz si vycitam, ze som raznejsie nezakrocila, ked mala 2-3 roky. Tiez som si hovorila, ako ty, ze vsak sama prestane a nechcela som ju stresovat. Ale samozrejme, u vas to moze byt inak a drzim palce, aby aj bolo lebo je to fakt velke zufalstvo.

Strana
z2