icon

Kedy si vaše deti umývajú zuby?

monika07142019
13. nov 2023

Ahojte idem sa opýtať, len čisto na prieskum :D
Kedy si Vaše deti umývajú zuby ? Pred raňajkami alebo po raňajkách ? Ja ranajkujem neskôr, takže pred,, ale syn si umýva po ,, a minule som čítala jeden článok,, a nie je to tam jednoznačne dane ,, chcela by som len vedieť ako ste na tom vy s detmi 🙂

majamat
13. nov 2023

ja som kedysi citala, ze sa maju umyt po kazdom jedle, cize skor preferujem po. no dcera nema na vyber, lebo rano ma leiky nalacno a potom musi polhodinu cakat, kym sa moze najest. preto si umyva pred. casovo to tak lepsie vychadza, inak by nestihala do skoly.

alica2202
13. nov 2023

Deti si umyvaju zuby rano cca po polhodine od ranajok...niekde som citala, ze treba nechat nejaky odstup medzi jedenim a cistenim, nepamatam uz, nieco s kyselinami a pod.

ariannazara
13. nov 2023

Po raňajkách

sense
13. nov 2023

Dcéra po, a ja podľa toho či mám voľno alebo idem do prace... Ak mám voľno po, ak idem do prace tak pred

mikadooo
13. nov 2023

@monika07142019 po, máme klasické ráno, vstať, wc, umyť, obliecť, raňajky, zuby, vlasy a do školy/škôlky/roboty.

stanulienkat
13. nov 2023

Po. Ved ked sa najes, to jedlo ti kvasi v ustach niekolko hodin.

tiezjedna
13. nov 2023

@monika07142019 keď vylezieme z postele, pretiahneme si zuby a jazyk kefkou bez pasty, len vodou. A potom samozrejme po raňajkách. Logicky nepôjdem z baráku s rožkom medzi zubami...

kaajuiaatko
13. nov 2023

Tak ako píše @alica2202, najesť a počkať pol hodinu a až potom umyť zuby. Aj večer umývajú takto.

refly
13. nov 2023

Ach jaj, som z tohto trošku smutná...
Zuby sa majú umývať ráno pred jedlom. Celá pointa je, že máme v ústach baktérie, ktoré nahlodávajú kyselinami zubný povrch, keď sa kŕmia na karbohydrátoch a cukroch, čo im omylom kŕmime, keď jeme. Treba dať tie baktérie preč, pred tým ako sa najeme.
Ale aspoň že väčšina po jedle aspoň počká... lebo po jedle je z tých kyselín zubný povrch mierne rozleptaný a musí sa vyrovnať ph, aby sa manuálne nepoškodil zubný povrch kefkou. Najviac treba čakať po citrusoch, lebo tie sú mega agresívne.

alica2202
13. nov 2023

@refly ja si rano po prebudeni usta vyplachnem cistou vodou. Nedokazem jest, ked mam zuby vycistene (nejaky blok podla logiky zuby su ciste, teraz nemozem nic jest), a este ta chut pasty mi uplne prekryje chut ranajok. Ak by som si rano pred ranajkami umyla zuby, tak nevypijem kavu = celodenna bolest hlavy.
Kazdy robi tak, ako mu vyhovuje

mclissa
13. nov 2023

Akokedy, ked ide do skolky tak po ranajkach. Ked je doma niekedy, pred, niekedy po, a su dni aj ked az po obede.

refly
13. nov 2023

@alica2202 Je to každého vec. Ja som to písala kvôli tomu, že väčšina ľudí to robí "zle" z nevedomosti a možno by niekto uvítal informácie.
Neviem či stojíte o radu, alebo nie, ale... ak sa trápite s týmto, tak si môžte zuby preblafnúť kefkou bez pasty. Ide o manuálne odstránenie plaku - čiže baktérií a pastu vlastne moc ani nepotrebujete. Urobí to viac menej rovnakú službu.

20erika07
13. nov 2023

Deti neranajkuju pred odchodom do školy, nechcu,radsej si dlhsie pospia. Takze umyvaju si vzdy po zobudeni, potom po 1.hodine jedia v škole. Ked sa rano nikam nejde, umyvaju nejaky cas po ranajkach, nechce sa im hned a teda citam vyssie, ze je to tak vlastne správne.

deedol
13. nov 2023

@refly toto som presne minule citala v nejakom clanku a chcela som si to overit u svojej zubarky, ale este som nebola. ty nie si nahodou zubarka? 🙂 takze idealne je fakt pred? hm, po paste sa nenajem, ale asi teda zavediem dvojite umyvanie - pred ranajkami len s vodou a po ranajkach potom s pastou. ech.

monika07142019
autor
13. nov 2023

no ja by som potom musela syna budiť o pol hodinu skôr, aby po raňajkách sme mohli pol hodinku počkať,,
preto som chcela radu čo je vlastne "správne"
ale ako tam pozerám sú dva tábory :D

refly
13. nov 2023

@deedol Nie, nie som zubárka :D Len som nervózna ohľadne zubov a dosť ma štve že pomerne skoro začínajú degradovať. Ceny zubárov idú do nebies a aj tak by som mala ideálne čo najdlhšie vlastné zuby.
Tak som si to raz v dospelosti googlila, ako sa to vlastne umýva správne, či je dôležitejšie ráno alebo večer, ect. No a dočítala som sa ako tie kazy vlastne vznikajú a bola som maximálne vytočená že toto nie je verejne známa informácia. Takže som si 20+ rokov nechával nahlodávať zuby a potom som ich ešte dogabala drhnutím. Cool. Pritom by stačilo iba zmeniť poradie rannej rutiny. Keby mi to niekto jednoducho vysvetlil dvomi vetami, spolu s ostatnými hygienickými návykmi, kým som bola dieťa, tak by som to robila ináč. Možno by som teraz mala o nejakú plombu alebo dve menej.

deedol
13. nov 2023

@refly 🙂 som v rovnakej situacii, tiez som si to minule googlila a zostala som nastvana, ze preco ma (a vsetkych ostatnych) to cely zivot ucili naopak 🙂

alexka89
13. nov 2023

Ja synom umývam večer pred spaním ...ráno im neumyvam ...ale keď budú starší budú musieť aj ráno aj večer...už keď bude trvalý chrup...aby nechodili neumyty preč z domu

liz_lemon
13. nov 2023

pred ranajkami, ked sa zuby dobre umyju, jedlo sa na ne nezachytava, umyvanie po jedle je blbost, ktorou si zuby este mozeme poskodit, po jedle je lepsie si vyplachnut vodou

refly
13. nov 2023

@deedol Na zaplakanie :D
Ale je to ináč sranda... tie zuby celkovo. Zlé zuby sú problém moderného človeka. Kazy sú dôsledok moderného zloženia stravy (karbohydráty a cukry. Ovocie je zdravé, ale zuby nerátali že ho budú musieť odolávať kyselinám a cukrom aj mimo sezóny, keď ovocie nemá rásť. O zbytku cukrov a všetkého ani nehovorím) a krivé zuby / osmičky, ktoré sa nevedia zmestiť sú dôsledok príliš pohodlnej a mäkkej stravy. Keďže nemusíme toľko "žvachtať" a bojovať s jedlom, tak máme nedostatočne vyvinuté sánky a zuby sa nám tam jednoducho nezmestia. Zuby sú extrémne silný materiál. Ale až zúfalo neprispôsobený na náš aktuálny štýl života XD

livuska124
13. nov 2023

@alexka89 aj keď sa nepýtaš, poskytnem nevyžiadanú radu - v dobrom myslenú. Umývaj zuby minimálne 2x za deň, teda ráno aj večer, aj keď majú synovia ešte len mliečny chrup. Niektoré mliečne zuby im musia vydržať až do 10 - 12 rokov, niekto ich má ešte dlhšie.

A ďalší dôležitý dôvod (kopírujem z článku):

"Nezanedbávajte ošetrenie mliečnych zubov u vášho dieťaťa, pretože plnia dôležité funkcie pre formovanie procesov žuvania, rozprávania a vytvárajú správne podmienky pre rast trvalých zubov.
Dôsledky kazov na mliečnych zuboch:
Kaz na mliečnych zuboch môže spôsobiť až pulpitídu (zápal zubnej drene) pretože aj mliečne zuby majú korene. Pulpitída môže viesť ku zničeniu základov trvalých zubov a to tak, že ak sa mliečny zub nelieči tak infekcia sa rozšíri do embryonálnej oblasti trvalého zuba. Následne trvalý zub vyrastá s kazom. Taktiež ak trvalý zub vyrastá vedľa zuba, ktorý má zubný kaz tak je viac než pravdepodobné, že aj ten nový bude pokazený.
Okrem toho kazy na mliečnych zuboch môžu spôsobiť šírenie infekcie do nosa, uší a hrtana a v dôsledku toho ich zápal. Taktiež môže viesť k problémom s tráviacim traktom a oslabiť celkovú imunitu dieťaťa."

Takže kazom treba predchádzať, aby si v 9-10 rokoch nemusela minúť majland na ošetrenie mliečnych stoličiek, ktoré sú najviac namáhané, často sa kazia ako prvé, keďže s nimi všetko žujeme a ťažko sa čistia, keďže sú vzadu, natlačené na seba.
A v neposlednom rade - umývanie zubov je návyk. Keď ich to od mala učíš robiť len večer, môžu ti neskôr protestovať, keď zrazu prejdeš na ráno + večer. Tento návyk je dôležité formovať v útlom veku, aby sa im vštepil.