Koľko po zákroku je zub citlivý?
Ahoj, pisem sem, lebo uz som bezradna. Pred 3 tyzdnami mi zubarka vrtala zub, s ktorym som sa uz dlho trapila, kaz bol medzi dvoma zubmi takze ho nebolo ani vidiet, len som citila, ze nieco nie je v poriadku, vzdy sa mi tam usadzovalo jedlo a nevedela som ho dostat von ani nitou.
Vsetko mi pekne spravila, zub vyzera krajsie ako pred zakrokom, dostala som porcelanovu plombu. No problem je, ze uz pocas vypluvania, pocas zakroku som citila, ze je velmi citlivy, no myslela som si, ze to z vrtania. Ked som prisla domov, dva dni som sa nevedela napit vody, lebo som isla zosaliet, tak ma to bolelo - proste na studenu je ten zub velmi citlivy.
Po dvoch tyzdnoch som isla k zubarke povedat, ze to nie je v poriadku, nech s tym nieco robi, no povedala mi ze 6 tyzdnov mam pockat, ze je to normalne a ze sa to hoji. No ja si myslim, ze to normalne nie je. Nikdy som nemala problemy po ziadnom zakroku, a hlavne nie taketo. Povedala mi, ze ked mi to vadi, vyberie mi nerv zo zuba - no to nechcem, raz mi to robila a skoro som sa po....a. tomu by som sa chcela vyhnut. Zas na druhej strane ak viem, ze ta citlivost po tom zmizne, isla by som hned, ale nechcem riskovat, ze mi nieco spravi a potom to bude take iste. 😒 😒
Konzultovala som s druhou zubarkou , nasa cerstva znama a ona tvrdi, ze to tak dlho nemoze boliet a byt citlive a nahovara ma, aby som isla k nej sa na to pozrie, lebo ze ten zub moze odumriet a treba to zrentgenovat.
Poradte mi prosim ak mate podobne skusenosti, co mam robit. Nemozem povedat zubarke co mi ma s tym zubom robit, ved lekarom je ona! Ale zasa nejak jej po tomto nedoverujem a som bezradna, nerada by som podstupovala zbytocne zakroky - i tak ma ten zub stal 17€! Ale ani takto nemozem zostat, lebo ma to strasne trapi pri kazdom piti, ci jedeni. Studenu vodu nemozem vobec a teraz v tomto teple sa to zacina odzrkadlovat, lebo malo pijem a boli ma hlava. ☹
Budem rada za hocijaku radu, strasne sa s tym trapim. Dakujem
@maickamf no dufam este to pobolieva ale asi to chvilu moze vsak je podrazdeny ten zub. Najpr ze neda korunku a potom ze hej. Ak do stredy neprestane tak jej povo nech to necha dychat aj ked je zub zbruseny. Tolko uz dam pozor.
ahojte. mam taky problem. Zubár mi asi pred mesiacom vybral nerv zo zuba (vľavo dole stolička). Zub ma bolel tak mi ho ešte raz prečistil a dal mi tam vložku. Zub ma prestal bolieť no spravil sa mi pri ňom taky vačok - hnis. Navštivíla som opäť zubára, ktorý mi vyplnil nervové kanáliky a povedal, že zub ma može ešte bolieť 4 dni a že možem aj opuchnuť a ten hnis zmizne sám. Našťastie som neopuchla, no dnes je 3. deň a mam pocit že ta bolesť zuba sa stupňuje. Myslite si, že je to normálne, alebo máte niekto podobnú skúsenosť ?
@branislava9 podla mna blbost ak mas hnis a ti to vplnal to mal preliecit a ked bude ok vyplnit ....ako to nakoniec dopadlo kedze si to pisala dost davno?
@mamimilla zub ma prestal boliet, hnis zmizol a namiesto vlozky, ktorej tam mam mi da blombu. Zub ma odvtedy neboli a dufam ze uz ani nebude
ahojte, mám problém so zubom. Nedávno sa mi odštiepilo kusok zo zuba je to dolný zub vzadu. Isla som s tým k zubárovi on mi povedal že to nič neni ..vyplnil mi zub, dam mi tam asi blombu. Večer ma to začalo bolieť taký ktal alebo pichlaba bolesť bolelo to aj další den tak som išla zase k nemu .on mi povedal ze to tam nedržalo dobre.. ze mi to spraví ešte raz že sa nič nedeje. No povedal že predsa sa mu ten zub nezdá tak mi ho rozvrtal zase a vyčistil..niejaku spinku som tam mala ani nepovedal čo presne..neviem či tam nebolo ešte z niejakeho kazu. No bolest neprestala uplne boli ma to teraz hlavne večer.. najhoršie je ze sa mi spravil na kutiku opar a dosť velký hrozný takze k zubarovi teraz moc nemozem.. ale rozmušlam aj o zmene zubára. Večer ma to bolieva dosť je to asi taka bulzujuca bolesť a picha ma to je to nepríjemné.. može to byť kvoli nervu? ja neviem som zufala
@zuzanabartova ....spravil Ti RTG?
nespravil
@kajkas ... nespravil
@zuzanabartova ... ta bolest co opisujes sa javi ako pulpitida - zapal zubnej drene... na rtg by videl ci je kaz blizky dreni.... akutny pacient by mal byt osetreny aj s herpesom, resp. ked si ho prelepis naplastou a lekar da koferdam nemal by byt problem...
takže mala by som si isť asi dnes kupiť naplasť a stihnut ísť k nemu ešte zajtra ? a povedať mu nech mi spraví RTG. To bude akurat pred sviatkami to je blbé.. bojím sa čo mi s tým bude robiť.
Ahojte,, mam otazku? Nasla som si novu zubarku,,, a menila mi blomby za biele na moju ziadost,, 3 zuby mi vymenila a vsetky 3 ma bolia ,, reaguju na teple a na dotyk, nemozem nic tvrde jest, łebo ma boli cela strana,,, ale inak neboli,,, a uz je tomu mesiac co som tam bola,, a bolest neprestava,,,neviete co to moze byt? Dakujem
@zuzanabartova Ahoj, ako si dopadla, mám niečo podobné a fakt ma dosť bolí
Pekný deň prajem. Moje skúsenosti k danej téme. Pri preventívnej prehliadke rok 2015, mi zubárka urobila zub čo bol pokazený. Pri tej príležitosti sa pustila do zubu 22 rokov neošetrovaný a 20 rokov bez plomby...mal malý kaz. Pri vŕtaní sa zistilo že je malý kaz ale hĺbkový až ku koreňu. Nasledovalo vyvŕtanie zuba ku korienkom, vytiahnutie nervov a liečba. A tu nastali problémy. Zub odmietal všetky liečebné metódy typu: liečiaca vložka a na to tmel, nezvládal. Aké koľvek zacelenie zubu nepripadalo do úvahy. Toto obdobie (od júla 2015 do júna 2016) bolo utrpenie.
Jún 2016 rozhodnutie: striktne zmeniť zubárku. Tá predtým si zo mňa urobila šporkasku každá návšteva od 10-30 eur a výsledok v nedohľadne. Posledná kvapka v mori bola, keď ma poslala na špecializovanú kliniku na urobenie endodoncie , lebo ona nemá na to vybavenie. Táto klinika pracuje s microskopmi zo zubami kde už je kaz pri korienkoch zubu a nieje volným okom viditeľný. Cena na takejto klinike závisí od počtu sedení cca 100-400 eur a neznamená to že sa podarí zub zachrániť (pokiaľ kaz prešiel až do koreňa, zvyčajne tam už nieje pomoci ). Prišla zmena zubára (chvála bohu že ma osvietilo včas). O zub sa mi postarala naozaj na úrovni vysoko kvalifikovaného odborníka. Prišlo k liečbe čisteniu kanálikov do októbra 2016 s tým že do tohto času bolo aj doma neustále ošetrovanie zuba formou vatička namočená v listerine alebo riedenom alkohole aby sa do korienkov nič nedostalo z jedla.
26.10. prišiel deň D výplň kanálikov. Ako prvé prešpáranie najhlbšie ako sa dalo, následne vyčistenie nejakou hnusnou chémiou, čistenie vnútra ultrazvukom(mam pocit) následne výplach, a konečne vkladanie výplne a následne tmel na uzavretie. Výplach úst a zapitie 2x 200mg ibalgin, keď sa zub rozpumpuje. Na ibalgine frčim druhý deň pričom dnes už od obeda zatiaľ bez s malými znesiteľnými bolesťami.
Pravdepodobne večer možno bude treba ešte na spanie...uvidím..
Odporúčanie lekárky: vydržať bolesť a cez víkend za žiadnych okolností nevyberať výplň na pohotovosti. Prípadné obklady. pondelok alebo utorok röntgen a v stredu ak bude všetko ok tak plombu.
Zub je zatiaľ citlivý.
Tak doplnenie. 31. Oktober navsteva na rontgen, 2. November sedenie u zubarky skontrolovanie vyplne a nasadenie plomby. K dnesnemu dnu bez tazkosti a k spokojnosti. A bez problemov jem na oboch stranach konecne.
@henrietahena ahoj, ako dlho ta ten zub bolel? lebo mne robili predvcerom koren.vypln a velmi ma to boli, aj to trochu opuchlo
@erienka skoc za zubarkou, najma to je cudne, ze to opuchlo. To sa uz stalo aj mne, po par dnoch to sice prestalo boliet, ale opuchnute to bolo dlho. Po dvoch mesiacoch (aby som nebola za hysterku) som za zubarkou zasla a zhrozila sa, ze aky zapal a nechapala, ze ma to nebolelo. Otvorila a zistila, ze prehliadla jeden kanalik, cize precistila vsetko zas - odvtedy klop klop je to ok.
Erienka Zdravim. Zubárka mi robila zub v stredu, štvrtok piatok sobota nedeľa a pondelok pod Ibalginmi. Prvý krát bez podpory liekov v utorok. Boj so zubom bol u mňa 5 dní.
Ale každý zub je špecifický. Určite odporúčam rontgen či sa nevytvára lozisko, keď to opuchom. Len z rontgenoveji snímky vie zubárka vyčítať možný vznikajúci problém. Snáď sa zub umúdry a prestane sa priečky autorite...Budem držať palce
Ahojte, mala som hlboký kaz až ku korenu, zub ma trochu pobolieval, tak som zašla k zubarke, vyvrtala, vycistila,dala liečivú vložku, ale je to citlivé na skus, teplé aj studené a jemne bolí skoro stále, no nič strašné... Je to ok, treba len vydržať, alebo znova navštíviť zubarku? Kazala mi prísť o dva týždne na plombu...
@stanusa999 trpezlivosť pri liečení. Zuby sú potvory, každý sa chová inak. Zubárka navštívte ak by bol vážny problém, myslím tým opuch, zvýšená teplota, silná bolesť. Myslím že pred plombou urobí rontgen na vylúčenie ložiska pod zubom. Aj liečivá vložka má určitý čas na to aby začala reagovať so zubom.
@henrietahena ďakujem za odpoveď, pýtam sa preto, aby som si odkladom návštevy zubarky nepohorsila nejakým zápalom...
Je normalne ak je zub cca 3tyzdne po plombovani je citlivy na studene a obcas boli sam od seba potom prestane? Neviem ci ho nechat opat otvorit, alebo pockat este ci sa to neukludni
Ja mam podobný problem 2 týždne dozadu.som bola u zubara s bolesťou opracoval mi.2 korenove kanaliky vyplnil a nezaplomboval preco neviem iba povedal ze ked budem doma mam sa ozvat a dame plombu ...no ja som mimo SK a.zub bolí 😞 nechala som tam 96€ a som zúfalá
Treba ist nazad, ze boli zub nadalej. Zjavne nieje nieco ok. Urcite posle na rontgen ci sa tam nerobi lozisko pod zubom. V kazdom pripade k zubarovi. A cim skorej tym lepsie, aby sa dal zachranit.
Dobrý deň, pred mesiacom som bol u zubárky a vrtala mi zub (kaz) dala mi tam vložku na umrtenie s tým ze po týždni mam ísť na vybratie, po vybratí sa rozhodla ze mi to nechá otvorené..po dvoch týždňoch začal byt ten zub citlivý už len na dotyk..mam ísť zas ku zubárke?
Lebo som čítal ze to je normálne a ze to časom prejde..Vopred ďakujem za rady
@miso1308 dobrý deň. Každý zub sa chová inak. Treba to konzultovať s lekárkou. Môže sa pod zubom niečo tvoriť, môže tam byť ešte kúsok nervu. Ťažko takto povedať. Držím palce.
@erienka ahoj..ako si dopadla s tym zubom? Mne predvcerom cistil kor. kanaliky...dal mi tam antibioticku vlozku....zub moc neboli.ale nam mensi opuch....
@jakubjakovae uf, to uz je vyse 2 rokov, tak si ani dobre nepamam...ale myslim, ze mi to preslo. Ked mi robili koren.vypln na inom zube o rok, tak mi to zas opuchlo a zubarka mi to tusim rontgenovala a dala akesi atb...potom to preslo

@skaredekacatko len aby to dobre vyplnila a rýchlo sa to ukľudnilo, lebo zuby sú najhoršia bolesť.