icon

Liečba fistuly pri mliečnom zube

katrin3588
3. jún 2025

Dobrý deň mamičky,
chcela by som sa spýtať, či ste nejako urgentne riešili hnisavú fistulu pri mliečnom zube , ktorý bol opravený aj vyvŕtaný kaz, vyčistený zub. Už druhý krát sa dcére urobila fistula, ktorá sama praskla, vyčistila som a natrela propolisom, zub ju nebolí .Teraz po mesiaci sa sej znova urobila, budúci týždeň ideme k zubárke máme termín, tak budem už žiadať , aby vytrhla, myslím si že asi aj zubárka vytrhne. Zvyknú dávať aj atb , keď je tam takýto hnisavý zápal?
Ďakujem za Vaše rady alebo skúsenosti. Pekný deň.

glade22
3. jún 2025

Ahoj, riešila som viackrát s deťmi. Žiadne ATB sa nedávajú, proste zub vytrhnu a bude pokoj.

bambulka98765
3. jún 2025

Moja skusenost - co zubar to iny nazor
Ja by som dala von ak sa to opakuje...
Odisla som od zubara co daval na to synovi antibiotika....

katrin3588
autor
3. jún 2025
@bambulka98765

Moja skusenost - co zubar to iny nazor
Ja by som dala von ak sa to opakuje...
Odisla som od zubara co daval na to synovi antibiotika....

@bambulka98765 presne takto sme skončili aj my už 3 tí zubár :( no aj naša terajšia zubárka povedala, že ak sa bude opakovať tak vytrhne. Tak si myslím že aj tak urobí bud. týždeň.

katrin3588
autor
3. jún 2025
@glade22

Ahoj, riešila som viackrát s deťmi. Žiadne ATB sa nedávajú, proste zub vytrhnu a bude pokoj.

@glade22 no tak to bude aj náš prípad, ja len dúfam, že tam vo vnútri nie je nejaký zápal. Ale to by ju asi bolelo a mliečne nemajú korene ako trvalé , či ?🙈

kaca222
3. jún 2025

ATB netreba, to len v prípade obrovských opuchov. Urgentne to riešiť nemusíš, ten týždeň to asi počká, ak nebolí. Ale píšeš, že už sa urobila druhý krát. Nabudúce to treba riešiť hneď, ten vačok znamená zápal v kosti pod zubom a aj keď vačok zmizne, zápal tam ostáva, kým sa príčina nevyrieši. Sú len dve riešenia - urobiť koreňovú výplň alebo zub vytrhnúť. Väčšinou sa tie zúbky dávajú von, keďže máloktoré dieťatko zvládne taký dlhší výkon na kresle.
Niektorí (najmä starší) zubári tie zuby len vyvŕtajú a nechajú otvorené, to je ale zastaralý postup a už by to nikto nemal robiť.

kaca222
3. jún 2025
@katrin3588

@glade22 no tak to bude aj náš prípad, ja len dúfam, že tam vo vnútri nie je nejaký zápal. Ale to by ju asi bolelo a mliečne nemajú korene ako trvalé , či ?🙈

@katrin3588 zápal tam je, ale chronický. Občas akútne vzplanie, vtedy to bolí. Vďaka tomu, že jej ten hnis odteká do úst cez fistulu, ju to až tak nebolí. Najväčšia bolesť je, keď ten hnis nemá kam odtekať a hromadí sa v okolitej kosti. Nič to ale nemení na tom, že v oboch prípadoch je prítomný zápal a treba to riešiť

katrin3588
autor
3. jún 2025
@kaca222

ATB netreba, to len v prípade obrovských opuchov. Urgentne to riešiť nemusíš, ten týždeň to asi počká, ak nebolí. Ale píšeš, že už sa urobila druhý krát. Nabudúce to treba riešiť hneď, ten vačok znamená zápal v kosti pod zubom a aj keď vačok zmizne, zápal tam ostáva, kým sa príčina nevyrieši. Sú len dve riešenia - urobiť koreňovú výplň alebo zub vytrhnúť. Väčšinou sa tie zúbky dávajú von, keďže máloktoré dieťatko zvládne taký dlhší výkon na kresle.
Niektorí (najmä starší) zubári tie zuby len vyvŕtajú a nechajú otvorené, to je ale zastaralý postup a už by to nikto nemal robiť.

@kaca222 no nám presne toto urobila, že vyvŕtala, vyčistila a nechala otvorený zub a začali sa jej tie fistuly robiť, tak sama povedala, že nech prídeme a predpokladám že vytrhne a bude pokoj, nerada by som aby to zašlo do nejakého zápalu 🙄

katrin3588
autor
3. jún 2025
@kaca222

@katrin3588 zápal tam je, ale chronický. Občas akútne vzplanie, vtedy to bolí. Vďaka tomu, že jej ten hnis odteká do úst cez fistulu, ju to až tak nebolí. Najväčšia bolesť je, keď ten hnis nemá kam odtekať a hromadí sa v okolitej kosti. Nič to ale nemení na tom, že v oboch prípadoch je prítomný zápal a treba to riešiť

@kaca222 tak dúfam, že to zubárka vyrieši ako má a keď jej vytrhne nájde si cestu trvalý zub? Navrhla nám na trvalé zúbky aj zapečatenie, tak zvažujem že dám.

kaca222
3. jún 2025
@katrin3588

@kaca222 no nám presne toto urobila, že vyvŕtala, vyčistila a nechala otvorený zub a začali sa jej tie fistuly robiť, tak sama povedala, že nech prídeme a predpokladám že vytrhne a bude pokoj, nerada by som aby to zašlo do nejakého zápalu 🙄

@katrin3588 trvaj na vytrhnutí a nabudúce hneď, nenechávaj dcérke otvorené zuby. Baktérie sa odtiaľ šíria do celého tela

kati1303
3. jún 2025

určite dat zub vytrhnúť. aj synovi sa spravila, mal zaplombovany zub, zubarka mu to zle opravila, spravila sa fistula tak zub isiel von.

katrin3588
autor
3. jún 2025
@kaca222

@katrin3588 trvaj na vytrhnutí a nabudúce hneď, nenechávaj dcérke otvorené zuby. Baktérie sa odtiaľ šíria do celého tela

@kaca222 veď to nechcem aby toto presne sa robilo, že jej všetko pôjde do tela.

katrin3588
autor
3. jún 2025
@kati1303

určite dat zub vytrhnúť. aj synovi sa spravila, mal zaplombovany zub, zubarka mu to zle opravila, spravila sa fistula tak zub isiel von.

@kati1303 ďakujem za vaše skúsenosti, určite dám vytrhnúť aj ďalšie 2 ak bude treba tie sú tiež už kazové. Nebudem čakať kým začnú bolieť 😒

jazula
3. jún 2025

Vytrhli, bez ATB. Vraj stačí odstrániť zdroj zápalu (lebo tá fistula je len prejav, že si hnis našiel cestu von) a on pominie.

jazula
3. jún 2025
@katrin3588

@kati1303 ďakujem za vaše skúsenosti, určite dám vytrhnúť aj ďalšie 2 ak bude treba tie sú tiež už kazové. Nebudem čakať kým začnú bolieť 😒

@katrin3588 Zasa mu nedávaj trhať zub, len preto že má kaz. To ešte vôbec nemusí dospieť k zápalu kosti..

katrin3588
autor
3. jún 2025
@jazula

@katrin3588 Zasa mu nedávaj trhať zub, len preto že má kaz. To ešte vôbec nemusí dospieť k zápalu kosti..

@jazula ten jeden zub dám určite, tam už 2 fistuly boli hnisavé raz z vnútornej strany a raz z vonkajšej strany. A tie ostatné 2 zuby uvidím čo povie zubárka.

glade22
3. jún 2025
@katrin3588

@jazula ten jeden zub dám určite, tam už 2 fistuly boli hnisavé raz z vnútornej strany a raz z vonkajšej strany. A tie ostatné 2 zuby uvidím čo povie zubárka.

Nám to zubár vysvetlil tak, že proste sa tam dostala nejaká baktéria a ten hnis sa tvorí akoby medzi mliečnym a trvalým zubom. Že to nie je zápal kosti. Stačí ten mliečny zub vytrhnúť, aby ten priestor ostal otvorený, ono sa to vyčistí a je pokoj.
@katrin3588

alantroj
3. jún 2025

synovi zubar zaplomboval aj kaz a urobilo sa mu to iste. zubarka ina povedala ze uz v tomto stadiu ina cesta ako vytrhnut zub nie je. bol to mliecny zub.

katrin3588
autor
3. jún 2025
@alantroj

synovi zubar zaplomboval aj kaz a urobilo sa mu to iste. zubarka ina povedala ze uz v tomto stadiu ina cesta ako vytrhnut zub nie je. bol to mliecny zub.

@alantroj no nech vytrhne, ktoré má vytrhnúť a opraví tie čo treba a a trvalé dám hneď zapečatiť a bude pokoj 🙂

elly23
6. jún 2025

Synovi sa zopakoval zápal 3 krát, zub išiel hneď von. Nemá zmysel opakovane dávať ATB. Nám prvý zub vytrhli bez čistenia a liečenia. Včera zub otvorili, vypustili hnis, vyčistili a zub zavreli. Zubárka ešte chcela zub zachrániť. Do kedy by mala fistula zmiznúť po čistení?

jamabe
6. jún 2025

Dcera to mala, nas zubar si urobil aj rtg, ukazal mi, ze aj tak uz je nachystaný trvaly v dasne - vytrhol ho a bol pokoj. Bez atb.

doris11
2. júl 2025
@jamabe

Dcera to mala, nas zubar si urobil aj rtg, ukazal mi, ze aj tak uz je nachystaný trvaly v dasne - vytrhol ho a bol pokoj. Bez atb.

@jamabe nevieš prosím ako to je potom s trvalým zubom? Nájde si cestu ? Neposunú sa mliečne zuby nejako?

jazula
2. júl 2025
@doris11

@jamabe nevieš prosím ako to je potom s trvalým zubom? Nájde si cestu ? Neposunú sa mliečne zuby nejako?

@doris11 Nám povedali, že závisí od umiestnenia. Pri predných zuboch sa to nerieši, ale pri chýbajúcej stoličke dávajú medzerník, tuším len pri stoličkách.

jamabe
2. júl 2025
@doris11

@doris11 dcere pekne vyrastol