Môže hnisavý vačok na zube zmiznúť bez trhania?
Dcera 6 rocna ma asi mesiac vacok nad 4kou hore. Mala ho pomerne dost naplneny hnisom, boli sme vtedy u zubara, urobil jej len dierku aby hnis vytiekol a ze uvidime, ako bude dalej. Dnes sme boli na kontrole. Ma to urcite mensie, ale stale sa jej trochu plni hnisom. Niekedy je akoby uplne splasnuty, niekedy tam hnis vidno. Dnes sme sa dohodli, ze este mam posledovat 1-2 tyzdne, ci to uplne nezmizne, lebo bolo by fajn, keby tam este ten zub ostal. Ak sa to nezlepsi pojde von. Je nieco, co by sme mohli pocas toho 1-2 tyzdna vyskusat, aby hnis, resp. vacok zmizol? Ano viem ze nechat zub otvoreny nie je idealne riesenie, ale ako pisem, je to docasne riesenie. Dceru neboli ani vacok, ani dasno, ani zub, zub sa nekyve. Dohoda so zubarom je, ze keby zacalo boliet, mame prist hned. Inak o 1-2 tyzdne. Mate skúsenosť, ze by mohol hnis/vacok zmiznut aj bez trhania? Dakujem
po každom jedle si vyčistila zuby, vypláchla ústnou vodou a vyčistili sme to herbadentom. počase to prestalo. Ten zub jej nakoniec pred pár dňami vypadol už regulérne vytlačený trvalým rastúcim . ale fungovať to nemusí. treba skúsiť no...
Neda sa vyplachovat /dezinfikovat niecim po kazdom jedle a pred spanim? Skus sa poradit v lekarni, ale tak male dieta, nrviem ci bide nieco vhodne.
Pripadne potierat niecim dezinfekcnym, ale po kazdom jedle. A na pitie len cistu vodu /nesladeny caj.
Existujú len dve riešenia zubu s vačkom: endodontické ošetrenie (áno, kanáliky sa dajú ošetriť aj na mliečnom zube) alebo extrakcia. Mliečny zub sa NESMIE NECHÁVAŤ OTVORENÝ! Baktérie sa dostávajú do celého tela. Majte viac rozumu než váš zubár a dajte dcérke zub vytiahnuť.
(Som tiež ZL)
@alezia takýto zub je zdroj infekcie. Ak by aj vacok "zmizol" tak zápal zostáva v tele, baktérie sa krvou roznášajú po tele. Otvorený zub v ústach zostať nemôže, sú iba 2 možnosti, už vyššie spomínané. Zub vytrhnúť alebo vyplniť koreňové kanáliky a uzatvoriť zub..žiadna vata v zube, žiadne výplachy, vodičky nepomôžu. a keďže má už 6 rokov, tak potrvá cca 2-3 roky kým sa prereze trvala štvorka. A veeelky pozor na šestky, stoličky, ktoré sa už v 5-6. roku prerezavaju bez toho, aby nejaký mliečny zúbok vypadol. Treba ich poriadne čistiť, lebo sú veľmi náchylné na kazenie.
@alezia moja to mala tiež. Na pohotovosti prepichli, vyčistili. Naša Dr s tým nic nerobila, dala jej nejaky kremik, po čase opuchla, dostala ATB. A potom Dr skonštatovala, že zub je mŕtvy. Vyvrtala, nech sa to čistí.
Ja som jej kúpila taky sprej salviovy a tým sme striekali. Trvalo to dlho, ale teraz ma pokoj. Klop klop

Bude sa to robiť stále. Áno, aj my sme mali zub čistiť , davat si vatu pri jedle 🙈, ale všetko zbytočne a aj tak šiel von . Zbytočne dlho som nechávala infekciu v tele.