Otvorený mliečny zub u 5,5-ročného dieťaťa
Máte niekto skúsenosť, že zubár nechal 5.5 ročnému dieťaťu otvorený mliečny zub?
Dôvod, že len ak by robil veľkú sarapatu, až vtedy sa vytiahne, aby sa neposuvalo zuboradie.
Tomu by som rozumela, ale zub, keďže je otvorený, je citlivý a niekedy syn cíti tlak. Máte prosím nejaké skúsenosti? Ďakujem
@karrinka nechal ho otvoreny kvoli tomu, ze ak by ho zaplomboval, dieta by opuchlo. Niekedy sa to tak robi a dietatko vycmukava zo zubku. Ak je zub citlivy, znamena, ze tam ma v tej dierke zvysky jedla, vysparajte ihlou a davajte pred jedlom vaticku. Niektori zubari mliecne aj endodonticky osetruju, ale to skor na klinikach.
@elmivelmi ďakujem. Keď som sa opýtala prečo ho necháva otvorený, tak vravel, že kaz (zápal) je v mäkkom tkanive.
Ja chápem, že nechať otvorený, dať liečivú vložku, ale otvorený zub neviem, či môže robiť dobrotu. Dieťa chodí do škôlky, ale jednoducho tam si suchat zúbky je zatiaľ nezavedene.
Ide o to, že otvorený je už asi desať dní a citlivý je stále. A v škôlke dávať vatu pred jedením, to by si učiteľky mysleli, že sa mi sníva.
Nikdy by som dietatu (ani sebe) nenechala otvoreny zub..neda sa dobre vycisit,a vzdy tam nieco z jedla ostane a bude hnit..otvoreny zub je priama brana infekcie do celeho tela..na tvojom mieste by som vyhladala ineho zubara a cim skor nechala zubok zas osetrit a zavriet..mojej 5.5 rocnej vypadla plomba,okamzite jej zubarka nasla termin aby jej to opravila...
@karrinka ak je kaz velmi hlboký a zasahuje koren tak to nemôžu len tak plombou zaplatat. Je potrebne ošetrenie koreňa, a tým ze sa mliečny koren v dasne vstrebáva tak nie je možné tam dat cement ako sa dava dospelakom ( koren by sa vstrebal a cement by ostal v dasne nadalej). Mliečny koren je možné vyplnit špeciálnym vstrebatelnym materiálom, ale je pomenej zubárov ktorí to vedia a chcú robiť, naviac to chce silnú spoluprácu dieťaťa. Preto vela zubarov pri tak hlbokom kaze nechava zub len vyvrtany nech drzi miesto co najdlhšie.
@karrinka no ,pocujem to inak prvy krat.Ako som pisala,moja 6r od 3,5r chodi plombovat zuby,ma uz asi 6 plomb ano vela inked naozaj cisti si sama zuby a docistujemaj medzizubne mame.A taky zub,jej vybrala nerv a dala plombu.Kamoske tak zub umrtvili potrerim roztoku a mala dostala o rok zapal okostnice,atb a zub siel von.
Ale tak nemusi to byt vas pripad,Len si vezmi ze tie stolicky bude mat aj do 12 rokov
Ďakujem vám všetkym veľmi pekne za ochotu napísať mi vaše skúsenosti. Dnes ideme navštíviť zubára, som zvedavá kde postúpime. Veľmi pekne vám všetkým zo 💗ďakujem. Prajem všetko dobré 🌼🌼🌼
Prosim vas ako vam to dopadlo s tym zubkom?
@slecnazelka ďakujem za opýtanie, nuž zmenili sme zubára, trápili sme sa s nimi asi mesiac a museli sa vytiahnuť. Pán "zubár" nechal zub "otvorený" spôsobom napoly vyvŕtaný, takže sa za tú dobu zápal šíril ďalej a už sa doliecovat nedalo. Jednoducho dnes platí, že odborníkov je veľmi málo a človek musí spoliehať maximálne na intuíciu a nenechať
na riešenie čakať. Zubarko robí veselo ďalej a nič sa nedeje. Veľmi zvláštna doba. Ste milá a veľmi ďakujem za opýtanie. Od zmeny zubára máme pokoj už veeeeeelmi dlho 🙏🙏🙏🙏

@karrinka preco nedal plombu?No kamaratkinej dcere5,5r tak pokazeny zub zubarka len potrela nejakou vodou,on osivel,ze normalna reakcia,ze ho tak umrtvila aby nemusela plombovat kaz a ze zub takto je ok.Lenze asi po roku sa jej cez ten zubok dostala infekcia nvm ako a opuchla cela-zapal okoatnice a atb a zub siel von.Tak sa radsej este poinformuj,inde.Preco ho nezaplomboval?Mojej uz z mliecneho normalne vybrala nerv a dala plombu.