Plombovanie 5 ročnému dieťaťu mliečnych zubov v narkóze
Ahojte. Prosím o radu, kde dať súrne ošetriť pokazené mliečne zúbky neošetriteľnému (nepomôže milé vysvetľovanie, upokojovanie, podplácanie darčekmi, proste nič, strach je vačší) 5-ročnému dieťaťu, ktorý už po všetkom, čo doteraz prežil, má paniku pri každej návšteve akéhokoľvek lekára (reve, už keď vidí paličku do hrdla, alebo keď mu na orl bezbolestne pozerajú do nosa), keďže je pomaly už 2x mesačne chorý (alergik, dopovanie liekmi, sprejmi, kvapkami - pravdepodobne imunoglukany, antibiotika a sladke sirupy mu dopomohli ku kazom). Do 3 rokov odmietol vôbec otvoriť u zubára ústa, tak sme to odložili, žiaľ - potom už bolo neskoro a keďže má všetky stoličky tak natesno, že tam nedostanem medzizubnú kefku, ledva niť, tak má všetky pokazené (8 kazov medzi stoličkami, čo nebolo vidieť, len na rontgene). V narkóze bol už ako 3-ročný, keď mu vyberali zväčšenú mandlu (čo nakoniec ani nepomohlo☹ a bojím sa to riešiť zas, ale neviem, čo si počať, keďže lokálnu anestézu ešte ako-tak vydržal, ale akonáhle prišla odsávačka a vŕtačka, tak do nej zahryzol a začal jančiť tak, že sa zubárka viac nepohla, šup 50,- Eur. Skúšali sme opakovane, nakoniec sme si vybavili v Martine sedáciu, stálo nás to tam 250,- Eur (dieťa bolo nalačno niekoľko hodín, pretože cestovanie a čakanie, kým zaberie oblbovák) - nakoniec, ale nepohli ani s tým, nedovolil, oblbovák prekonal (on zdolal ako dvojročný aj oblbovaciu tabletku v lietadle a celý čas podskakoval). Nakoniec sme stoličku po telefonickej porade s naším zubárom nechali rovno vytrhnúť, lebo kaz už bol vyslovene bolestivý a až pri koreni. Čiže 1 stolička nás stála cca 3 pokusy u zubárov a spolu 300,- Eur. Následne sme skúšali vedľajší zúbok opať u svojej zubárky, opäť neúspešne. Volali sme do Roosveltky v BB, postoj bol odmietavý, zabila ma poznámkou, že najbližší termín nám vie dať o rok!!! O rok, keď dieťa má bolestivé kazy na oboch stranách a nemá ako jesť! Neviem, čo mám robiť a kam sa obrátiť, volali sme kade-tade, už nám zostáva asi len Bratislava, ale nemám žiadne referencie, neviem, čo očakávať, ako to vychádza časovo, finančne, aký kvalitný výsledok majú. Ak máte radu, kde v BA robia kvalitne, zodpovedne a profesionálne a adekvátne tým besným cenám, budem vďačná. Ďakujem.
zrejme nepomozem, ale docitala som do konca... no chcela som poradit aspon ohladne zubara ale vidim ze toto fakt inak nepojde.
Skus ale pouvazovat ze co bude az toto vyriesis... nikdy nepojde viac k zubarovi? Takymto stylom nevies riesit zubara kazdy rok.
Len podotknem ze moji chodia k zubarovi 2x rocne cca od 1 roka... povozia sa na kresle, zubar spocita zuby a ano, obaja mali aj vrtane aj plombovane este v skorsom veku. Zial kazia sa im zuby velmi aj ked si ich denne 2x umyvaju... ale kedze sa kazia, musia sa aj opravovat... cize skus sa prelusknut tymto problemom a potom skus dieta ucit na to ze zubar zuby kontroluje (aj bez zakroku, aj ho napr. zober na tvoju preventivku). My chodime vsetci 4 spolu na preventivku a casto deti isli so mnou k zubarovi lebo som ich nemala kde nechat. Vedia ze aj nam opravuje a musia aj oni vydrzat... (teraz maju 6 a 9)
@srnka79 ahoj ja navštevujem v BA Dr. Martin dental. Maju tam aj pani zubarku ktorá je len detská zubárka a veľmi si ju chvália. Cenovo to je drahšie ale na webe je cennik. Keď som tam čakala videla som ze berie aj choré detičky ktoré majú špeciálny prístup a dávali ich do narkozy. Skus si precitat o nich recenzie sú aj na FB aj webovú maju. Inak poradiť neviem držím ✊🏻 nech mate čím skôr po problémoch.
Neskusala ste zavolat do Demidentu v bb?
preco narkoza vyskusajte najprv sedaciu, t.j. tabketku oblbovak vacsinou ma rovnaky ucinok ako narkoza
@srnka79 a u koho v MT ste boli?
@srnka79 do narkózy, opraviť čo sa dá a hotovo
@katkaseiner ratam s tym, ze ako starsi to bude coraz lepsie chapat, lenze on je odmietac cohokolvek od malicka, aj ked sa mu pekne vysvetluje. Povie, ze chape, slubi, ze vydrzi a ked pride na vec, tak nevydrzi, jednoducho z toho bude musiet vyrast... kym sa mu to priamo nedeje, tak sa s nami bavi, akoze to berie, zial realita je uz potom ina, bojimsa uz dopredu a to nekricime, nestrasime... o tyzden davame posledny pokus u jeho zubarky a potom uz nebudeme mat na vyber...
@srnka79
http://www.stomahol.sk/
Skúste Stomahol v Nitre, ambulancia, kde robia aj deti v sedacii (oblbovaci sirup+rajský plyn), ak to nejde alebo ide o väčší zákrok, tak v narkoze. Ceny sú vyššie, ale môžte skúsiť, či nedajú skôr termín keď je to bolestivé.
@srnka79 http://www.stomatorodinka.sk/detske-zubky/neose...
Do narkózy a všetko opraviť zaplatite určite veľa, ale nedá sa inak.Myslim, že on ma takú fóbiu, že ani vekom to nebude lepsie
@lenicka777 pardon, v ziline sme to boli, nie v mt.
@srnka79 ahoj, ale to je bezny stav. Ja som v cechach a tiez sa caka na konzultaciu + anglosedaci takmer 6 mesiacov. Ten problem je hadam vsade. Robi to malo klinik - ako tam treba hrozne stavu + anesteziologa tak to trva zohnat ludi. Este co sa spytaj je -ze ked rano nepride dieta, ci by ti nemohli zavolat. Skoncis k lekarke pre potvrdenie a zoberies volne miesto. Aj to sa da. Dieta nemoze mat ani nadchu v den osetrenia. A poznas to .. nadcha kam sa pozries.
@srnka79 v MT robia narkozu ekadent aj deťom skúste tam 🙂 ja som tam kedysi robila
@kittykat22 ano, ale my uz riesime pol roka od februara ako blazni neuspesne a nielen zuby, ktore sa vtedy este dali zachranit a teraz su uz dost v keli, ale nastastie dnes sa mi podarilo vychytat, ze sa niekto odhlasil, takze to mozno cele do dvoch tyzdnov poriesime a hoci je uz skoro leto fuc, mozno z neho este nieco konecne uzijeme bez stresov a bolesti. Niekto riesi dovolenky a niekto zdravie, no co sa da robit, mozno raz sa to zmeni🤦😂
@srnka79 ja som to horko tazko - ako ty vybavila na klinike, a ti mi 14 dni pred terminom oznamili, ze anglosedaciu uz robit nebudu. Ja som myslela, ze dostanem zachvat. Nastastie som to riesila pomerne skoro, takze tie kazy boli male. Ale trvalo nam skoro ROK A POL dostat sa k zakroku. 2x ochorel pred osetrenim. Ako ta anglosedace to bolo ... nakoniec ked mu to spravili, tak anesteziologicka povedala, ze maly sopel nevadi a sup, a uz to bolo. Inak ani nevedel, ze mu nieco robili. Povedala som mu to rok a pol po zakroku 😅🙈 nemal ani pojem ze sa nieco dialo.
@kittykat22 zajtra mam ist do ba a dieta od stredy bolesti brucha, asi crevna viroza, tak robim, co mozem, aby som ho z toho dostala, lebo uz neviem, ci mam revat, alebo sa smiat🤦🥴😂 vsetci ostatni mi davali termin najskor o 3 mesiace a maly ma otrasnu imunitu, to proste nie je mozne poriesit, tak sa zubami nechtami drzim tejto sance, aj ked si pripadam ako idiot, lebo blava zajtra vstupna a naspat, pondelok bb na predoperacne a hned naspat ba a vysledky mailom + pediatricka ma dv, no neskutocne polena pod nohy a jednym aj po hlave, nech je vacsia sranda😂 inac, ak to teraz vyjde, tak to tiez bude cca 7-8 mesiacov trapenia dokopy, takze chapem, o com pisete, lebo ja uz roky nic neplanujem, nakolko to kvoli zdravotnemu stavu maleho nema ziadny vyznam a tak to cloveka mrzi hlavne kvoli trapeniu dietatka, co miesto hrania a uzivania detstva nonstop riesi choroby, lekarov a stopanie vsetkym moznym... nejako bude... drzte sa
@srnka79 vitaj v mojom svete 😀 ako ta ja chapem. Blizi sa termin a drb nadcha 🙈😅 neboj, nakoniec to zvladnes. Drzim vam palce 🤞🏻🤞🏻
@amstelko my chodime do Stomatorodinky v Dubravke, minuly tyzden sme tam boli a pani zubarke prave niekto volal a do telefonu vravela,ze uz neberu novych pacientov,ale niekoho odporucala..nepamatam si koho,asi ma nejaku znamu zubarku..v Ba je toho vela, pocula som este o Oradente, Schill , vsetko ale pododbne ceny, bez zmluvy so ZP. Nas napriklad minule plombovanie 2 stoliciek vedla seba vyslo 225 eur( je tam zaratany aj taky oblbovak co vypije predtym aby ako tak spolupracoval-ten stoji 60eur).
@amstelko boli sme u dr.martina u p.zubarky marcanovej, prostredie pekne a ciste, je to kusocek od drazdiaku, takze kym sme cakali, mohli sme sa prechadzat okolo jazera. Parkovanie maju priamo tam za rampou, ale pokial viem, maju sa niekam stahovat. Pristup profesionalny, ziadne dlhe cakanie, malemu vsetko poukazovali, aj so sestrickou prijemne, mile, ale samozrejme, na nasho bez narkozy veru nemaju, na kontrole akurat tak otvoril usta, ale nic ine nedovolil, to nemame sancu ani s najlepsim psychologom, bohuzial. Co sa tyka narkozy, vsetko nastastie prebehlo v poriadku, anesteziolog mily, vysvetlil, poucil. 2 zuby sa zachranit nedali, takze trhali, jeden polepili a dali pod korunku a 4 stolicky plombovali. Dokopy s tou vstupnou prijimacou prehliadkou a zalohou za anestezu plus samotny zakrok v narkoze nas to vyslo cca 1300€. Takze my sme si miesto dovolenky uzili takto - 3x bratislava🤦👍, ale zuby su na nejaky cas spravene a hlavne - momentalne nebolestive (okrem toho kvovoeho, co mozu byt vraj rozne priciny, uvidime casom), a to bol ciel nasej polrocnej snahy. Bol tam aj mladsi chlapcek, ktory zvladol osetrenie pri lokalnom oblbovaku, takze robia aj to. Drzim palce.

Ešte doplním, že aj pri tej prvej narkóze sa im zobudil už pri vychádzaní z operačnej miestnosti a mal takmer hodinový záchvat, čo mu bolo zle, ledva som ho dokázala udržať, kým to prešlo, pričom druhé dieťatko po ňom si tú hodinu v kľude prespalo (a vyspalo sa z najhoršieho), následne vstalo v pohode a odišlo dokonca skôr ako my...