Pokazené mliečne stoličky
Dievčatá prisim vas, je tu nejaká mamička (aj s odstupom času, ktorá ma uz väčšie deti) a neriešila pokazené mliečne zúbky v obdobi 2-3rokoch dieťaťa ?
Moj syn ma 2,5roka a rozmýšľam ci ho dat do narkózy alebo nechať tie mliečaky tak, ked nebolia.
Preco musi ist do narkózy?
Ahoj, tak ja osobne take skusenosti nemam ale mam kamaratku, ktora bola s 2 rocnym synom u zubara a vrtal bez narkozy. Vraj to bolo dost na nervy ale zvladli. No a druha kamaratka zasa tvrdi ze dcerke ten zub radsej necha "vyhnit" ako by mali podstupit taky stres. Ja sama sa zubarov patologicky bojim ale od toho svojho viem, ze sposobuju aj vazne problemy ak sa neliecia.
Ak sa necha zub az vyhnit, treba si uvedomit, ze pod mliecnym zubom existuju zarodky uz trvalych zubov a infekcia z mliecneho zuba polahky prejde do zarodku trvaleho... Aku 'trvanlivost' bude mat asi taky 'trvaly' zub?
ahojko moj syn mal panicky strach zo zubarov (lekarov vseobecne) tak sme pokazene zubky nevrtali a nechali sme ich tak (dnes ma 14r.) postupne sa mu stolicky rozpadli a casom povypadavali, vysli trvale a tie sa casom tiez kazili ☹ s tymi sme uz museli chodit zubarom a bol to des. syn je asperger/autista. boj na dlhu ozaj dlhu trat. navstivili sme sukromnikov, dokonca ambulanciu pre problemove deti v ba na heyukovej, nepomohlo odisli sme odtial s tym, ze syn je nezvladatelny ked pohryzol lekarsku ☹ nasli sme si uzasnu pani doktorku, ktora ho zvladla pod dormikumom a naucila ho nebat sa zubnych ambulancii. vysvetlovala mu vsetko, dovolila mu na vsetko sahat, skusat... ale sme si to aj pekne v hotovosti vsekto zacvakali. desiatky kazov a vo veku 12r. ked pani doktorka zmenila miesto a odcestovala si uz dal opravit zuby aj u svojho obvodaka, inak tiez fajn zubara pod injekciou, hoci ma stale kazdy rok niekolko kazov. mozeme sa snazit ako chceme proste tvoria sa mu... pod narkozou nas spravit nechceli, ze najprv treba skusit "normalne" a ak to nepojde tak az potom sa detom robia pod narkozou ☹ no dieta treba naucit otvorit usta a dat si opravit zubky, bude to musiet tak ci tak neskor spravit nebude chodit s kazdym pokazenym zubkom do narkozy. toto si hlavne treba uvedomit. narkoza nie je riesienie. je to len pohodlnost rodicov, ako si ulahcit v tejto chvili zivot 😉
ps. 2r. detom sa zubky netrhaju nakolko sa chrup este len tvori a kym zacnu vypadavat je velmi skoro a zbytocne by sa im poposuvali zubky a rozisli. tu sa zubky zachranuju 😵
ja som bola v auguste a v septembri s 3 ročným synom. Dostal injekciu - lokálne umrtvenie (anestézu) a v pohode mu spravila zubárka 2 zúbky 4 a 5. O dva týždne sme si to boli zopakovať na druhej strane 4 a 5. Žiadne plače, pekne držal, zubárka ho vozila v kresle hore-dole, rozprávala, aby otvoril veľké ústa ako vráta do garáže.
Len ho bolelo bruško po anestéze. Prvý krát ju vyvracal a druhý krát ho prehnalo asi 2x.
Ak má kazy, určite to rieš so zubárom. Viem, že moja sestra mala kaz, zubár jej to nechal tak, že je to mliečny zub. Keď jej vyrástol trvalý bol pokazený. Takže jej ho hneď zaplombovali.
@kacena4 aj malym detom sa zuby v pripade potreby trhaju. Za ucelo zachovania miesta pre trvaly zub sa medzi zuby vklada medzernik.
@materina treba si uvedomit ze tie stolicky moze mat este aj 10 rokov. To ze teraz nebolia neznamena ze nezacnu. Deti sa daju osetrit aj v sedacii. Nie je to narkoza, dieta je pri vedomi ale nic si z osetrenia nepamata.
boli sme u dvoch zubárov. v sedacii sa mu to nebude dat urobiť lebo aj to musí spolupracovať co in teda nechce ani ústa otvoriť.
Kedze ma veľké ryhy v stoličkách tak sa začína pomaly na každom zubku ta sklovina makknut.
Viem ze tie stoličky musia vydržať este dlho a tak isto viem ze najlepsie by to bolo urobiť.
Ďalej viem, ze pokazený mliečny zub automaticky neznamená pokazené trvácne zuby. Z vlastnej skúsenosti. Kazy mam dva aj to až po každom tehotenstve jeden sa mi pokazil a mliečne som mala komplet zle.
Takze my mame asi len dve možnosti: bud zuby udržať take aké su (co asi tažko aby sa viac nakazili) pól roka alebo rok dokym mozno začne spolupracovať alebo druha možnosť je narkóza.
@kacena4 s každým pokazeným zúbkom určite nie do narkózy, ale ma zatiaľ dva kazy a ostatne stoličky ma v ryhach uz mäkkú sklovinu naleptanu tak rozmýšľam ze ked sa všetky uz začínajú kaziť tak este počkám a ked tak dám naraz urobiť.
a zúbky mliečne práveže sa trhajú ale to je úplne krajne riešenie.
@materina moje dieta malo v sedacii od spoluprace daleko, drzali ju traja dospeli. Nic si nepamata, k zubarovi chodi rada.
@marcelatje ved práve preto mu to nechcú robit ze by ho museli držať a boji sa ci by to asi 100% vyvrtala ten kaz za takýchto okolnosti.
Hľadám este nejaké kliniky kde riešia hlavne deti.
@materina ja som dala opravit zubky aj patrocnemu, hoci mi mnohi hovorili, ze naco, ze vypadnu, Ale kedy? zit par rokov s pokazenymi zubami, to snad nie. Cize este u mladsieho by som nevahala ani sekundu. Drzim palce, nech najdete ustretoveho a schopneho zubara.
Mojej malej pred dovrsenym 3 rokom vrtali bez injekcie.
My mame dve mliecne stolicky na vytrhnutie (tak zubarka povedala), zatial sleduje, ci sa mu nezapaluju dasna, chodime kazdy mesiac skoro na kontrolu, keby nieco, tak trha.. Ale tiez nebolia.. My uz sme si so zubami zazili tiez.. Zaplombovat si da v pohode.
nasa ma 3,5 r, ma vybite predne 1 .teda zlomene..pri nehode..jeden s ajje zacal kazit hned a druhy a ke dsi z neho odbila na dovolenke zas... boli sme za zubarkou hned ale nas presvedcila ze to nechat tak,..zubky to uz nedorobi..opravit sa to vraj da ale ze vraj naco ju tryznit...lebo nevydrzi plombovanie a narkozu neodporuca.. skusali sme aj inde aj na sukromnej kliniky ale len si nas pohadzovali ..asi sa obavali ...
u nas mame prave to iste ako u @migelka jeden zubar dcerke kaz len "vyskrabkal" a zaplomboval a samozrejme kratko na to mala pod nim uz dalsi kaz....a dalsiu uz vtedy napadnutu kazom stolicku asi radsej prehliadol...teda 2 stolicky na trhanie, cakame na moment, kedy uz bude nutne trhanie, ktoreho sa ale aj velmi obavam, kedze netusim ako to dcerka zvladne, aj ked ju na to uz postupne pripravujeme ...ma 5 rokov a stolicky jej mozu vypadnut aj vo veku az 12 rokov a kazy nepatria ani do mliecnych zubov, moj nazor...samozrejme odvtedy uz mame noveho zubara, pristup uplne odlisny ako ten predchadzajuci zubar.
@jarhal tiež mam taky pocit ze im sa nechce riešiť mliečne zúbky. Ale ved v podstate naco asi aj. Me raz moj zubar povedal ze co som v strese a ci si myslím ze ja som nemala kazy ako mala na mliečnych. Ze ved vtedy nam rodičia ani nečistili mliečne zúbky.
Na jednej strane ma to aj potešilo no len tak chvíľkoví 😂
A mna zas zdrbala, ze kde som bola doteraz..
@hradnapani ja by som dala tiež ihneď opraviť aj nech to stojí co to stojí ale syn nespolupracuje! Ani v analgosedacii nebude spolupracovať vraj a narkozu neodporúčajú kvôli dvom zúbkom. Ze mozno ked ich bude viac.
Nasa krici na deti, ked nespolupracuju, posiela von rodicov, je to hrozne, ale musim povedat, ze zas osvedcene..inak by s nim tiez vela nenarobila na zaciatku..a teraz uz v pohode spolupracuje.. Najprv sme trhali predne horne zuby, lebo mal taky zapal, ze soplil tri tyzdne z toho, potom parkrat este plakal, sa bal, ale ked videl, ze uz mu nic take nerobi, tak uz je spokojny a plombovanie ho asi neboli alebo nie az tak..
@materina veru necistili ale velmi dobre si spominam na tu bolest. Prvacka v tabore v zube diera ako svet a bolel az hruuuza 😞 do diery som si vkladala tablety acylpirinu (ci ako sa to pise) zazitok skutocne skvely 🙄
@materina napisala som ti IP
@materina my sme nasej Emmke zubky aj umyvali, ale dlho pila este mliecko z flase v noci teda po umyti zubkov na zaspavanie a podla nasej zubarky z toho sa jej pokazili. Dali sme opravit v narkoze. Ja sa cudujem ze na sk nechcu take malicke dietatko uspat. Teraz uz po vydrhnuti zubkov dostane tak maximalne cistu vodu. Akurat sa chystame na dalsiu kontrolu. Beriete nejaky fluor na zubky? To tiez velmi pomaha, aby sa nekazili
@henikav aj ja umývam každý vecer a potom uz nic nejedava ani nepije. a vidíš aké zle zuby.
oni nemajú problém s tým ze ho uspať ale s tým ze sa začínajú aj ostatne zuby kaziť a zbytočne ho uspávat teraz a za 2-3 mesiace kvôli ďalšiemu zubu opäť a kvôli ďalšiemu znovu.
Asi počkáme na všetky stoličky a dáme naraz

Boli ste u stomatologa