Pokazené zuby 4 ročnej dcérky
S dcerkou od jej 1 roku chodim pravidelne na prehliadky k zubarovi, snazime sa zubky cistit, no napriek tomu hore ma skoro vsetky pokazene a z prehliadky odchadza s tym , ze uz sa neda nic robit. Neviem, preco to dojde az do toho stadia 😒 Ma styri. Minule, ked dr zistila, ze ma dole na stolicke malicky kaz mi odporucila, aby sme prisli na plombu, ze aby sa mala nebala vrtacky a tak.... A tak sme sli. Pani dr vyvrtala, dala cervenu plombu, zaplatili sme 6 e a sli sme domov. Do tyzdna sme boli nazad, malej sa urobil obrovitansky opuch a tak zub bolo treba vyvrtat. Pani dr nas privitala so slovami, ze sme tam nejako casto, zub uvolnila, skonstatovala, ze je to gangrena a popytala 7 e... ze doma mame presprtavat kanalik sparadlom. opuch neustupoval, naopak doma sa este zväcsoval a tak po tel konzultacii s lekarom sme nasadili antibiotika(podotykam bolo to v piatok podvecer, byvame daleko od mesta, inac sa to uz riesit nedalo.)..To nastastie pomohlo, lenze odvtedy ma dcerka v zube dieru ako dom, omieta jest. lebo kanaliky sa jej upchaju, ja to s tym sparadlom neprepcham, väcsinou to len zapcham dalej a zub stale hnisa a robia sa vacky. ☹ Ako dalej? co s tym.. ☹ ☹
@simca06022011: no veď to s tým neurobím nič, ak nechce blombovať tak čo len ma to štve, mladšieho syna bolel zub a mu ho len prevrtala a nechala tak, a teraz ho stále bolí, tak ma to mrzí mohla už mu zablombovať a bol by pokoj
@hameeda no ved, ale mozno je to dobre.. lebo ked nevie urobit dobre plombu dietatu, tak to zvykne urobit este vacsiu sarapatu... ale zub nesmie ostat otvoreny, ved to povie hociktory lepsi lekar... aj dospelych to vie potrapit, a nie to este deti :(
@hameeda @simca06022011 nasa tiez nechala dcerka otvoreny zub, musim jej ho cistit a kloktat kazdy vecer inak jej tam zostava jedlo
@ludmilabb no chudiatko
Synovi (skoro 3 roky) minuly tyzden odumrela predna dvojka, mal tam hnisavy vacok. Zubar vyvrtal zospodu, dal liecivu vlozku a zatvoril. Vravel ze kedysi sa to zvyklo nechavat otvorene ale ze to je uz stara skola, treba zatvarat kvoli bakteriam a tak zabranit dalsiemu hnisaniu.
@mamainprogress Ako vies, ze mu odumrel zubok? Myslis tym ze sa zapalil a nahnisal, ci aj odumrel? Ked nahnisa znamena to uz ze zubok je odumrety? Som zvedava ako to pojde s tym zubkom a ci sa hoji tak ako vam to spravil. V USA zubky s hnisavym vackom hned trhaju.
@akamila zubok je uz rok cely bez skloviny, ta mizla postupne odkedy mal 18m. Zubar vravel ze mozno odumrie. Neviem ako na to dosiel ze odumrel, ked sa mu spravil vacok, hned ten den sme sli za nim , lozrel to a skonstatoval ze odumrel. Vyvrtal, dal vlozku a uzavrel, vacok zmizol. Ale ako sa zistuje ze je odumrety, to neviem. Ked ho otvoril tak hovoril ze ano naozaj je odumrety, vidiet to. Mliecne zubky nechce v tak maol veku trhat(syn este nema 3 roky), lebo vraj drzia miesto pre dospele a keby neboli tak dospele sa mozu poposuvat v chrupe.
@mamainprogress Aj nam tak najskor odisla sklovina na dvojkach, vsimla som si to po prvy krat ked mala asi 16 mesiacov. Teraz ma 2.5 (3 v lete) a tie dvojky su vlastne cele prec, len v dasne ma take zvysky. PAci sa mi ako to radsej nechaju tak na SK, tu v USA by to hned vsetko vytrhli, a potom by mala same prazdne miesta. Nam chceli vytrhnut tie dvojky (tie jej nerobia problemy teraz vobec), potom par stolickiek a dokonca aj jednotky jej vacsina zubarov chcela trhat, i ked jedna je v pohode a druha je akurat odlomena ked spadla (ale zvysok drzi). Takze by ostala uplne bezzuba. Som rada ze som sa dozvedela ze u vas vravia to nechat tak, lebo ja som si myslela ze to musi von ked je to uz pokazene. Mate problem aj s inymi ci len s dvojkami?
@akamila ako vidim nase deti maju identicky problem. Aj synovi v roku a pol zacala
Schadzat sklovin z dvojekz 3 roky bude mat v juni a dvojky ma teraz take male hnede kyptiky, ktore sa postupne zmensuju az sa zmensia na uroven dasna. Zubar nam
Povedal ze tak je to ok, ze sice budu taketo ale vnutri drzia miesyo trvalym. Sklovina synovi postupne odchadza aj z hednotiek, a to smerom z hora dole, cize pri dasienku uz sklovinu nema ale na zvysnych cca 2/3 este ano. Myslim ze predlzujem jej zivotnost cistiacimi a stravovacimi navykmi ktore sme si museli vybudovat. Strava: ziadne sladkosti(okrem sem tam gumenych medvedikov), ziadne citrusy(leptaju sklovinu. Ak niekedy zje citrus, hned vyplachujeme usta a neutralizujeme pozuvanim kuska syra), ziadne dzusy len cista voda(to dodrziavame na 100%), ziadne mlieko v noci(od 18m, dovtedy mal v noci materske mlieko). Cistim na striedacku pastami s obsahom fluoridov a kazein fosfatu(GC Tooth Mousse), hlavne od objavenia GC mousse sa mi zda ze to sklovine ozaj pomaha. A kazdy vecer pred spanim vyplachuje ustnou vodou Elmex. Niekedy, ked ma silnejsi povlak na jazycku zo dna(zdroj kvasenia bakterii), na kefku dam stipku sody bikarbony(normalna kuchynska baking soda) a vycistim jazyk, krasne zide tak dole povlak a pripadna kyslost(kysle ph velmi nici tu poskodenu sklovinu).
Okrem dvojek a jednotiek mal este problemy so 4kami, hore aj dole. Tie zubar opravil a zaplomboval ale na jednej stvorke hore mu tiez zacal proces odpadu skloviny, uz polovica zuba je bez nej, tak uvidime ako to dopadne s tou stvorkou. Trojky a patky zatial bez problemov, takisto dolne 1 a 2 su pekne. Aj ked zubar vravi ze to moze byt len otazka casu kedze syn ma tak makku sklovinu, ze vraj ak by chcel tak ju da zo zubov zubarskou spachtlickou dole ako maslo...
Kedysi som mala hroznu depku z tohto stavu zubkov syna, obvinovala som sa, a nechapala som preco, lebo cistime od zaciatku. Ale snazim sa mu pomahat ako viem aspon dodrziavanim pravidiel so stravou a cistenim. Moj brat mal taketo zuby v detstve a teraz ma trvale nadherne.
Na tvojom mieste asi nedam vytrhnut, lebo fakt ma este malicko rokov a aj ked v obmedzenej miere, tie zubky pomahaju pri zuti potravy ale hlavne drzia miesto pre trvale. Inac u nas je problem najst zubara ktory nieco vie o detoch a je ochotny ich riesit, az na 3ti krat sa nam podarilo. Prvy zubar nad nim len mavol rukou ze to nic to su mliecaky, nevedel nic, ziadna rada. Teraz za zubarom dochadzame 100km ale vie to s detmi, vie o detskom chrupe, proste mam k nemu doveru.
@akamila este nieco, pises ze pokazene zubky. Mne stale zubar hovori ze moj syn nema pokazene zubky, nema zubny kaz ziaden(aj ked to tak vyzera). Ale ze ma defekt zubnej skloviny.
Vravi, ze by sme mohli dat urobit geneticke testy kde by to ukazalo ale ze naco- zbytocne drahe a nevylieci to, akurat nam to povie to co uz vieme, ze ma defektivnu zubnu sklovinu.
@mamainprogress Zaujimave, presne s tymi istymi zubami mame problem. To su asi tie najviac nachylne. My mame tiez problemy so vsetkymi 4kami, a 5ky vsetlky a 1,2,3 dole mame zatial krasne, a snad aj ostanu.
My sme tiez robili Tooth Mousse, to som zacala robit asi od 17 mesiacov ked to vsetko zacalo, ale ja som zas nemala ten pocit ze to pomaha, tak som to casom prestala. Ale mozno to pomahalo, neviem, ja som to davala na tie 2ky a tie sa nadalej drolili napriek tomu ze som jej kazdy vecer po spani nanasala tu Mousse. Ale pravdou je ze som ju nemohla odnaucit od kojenia a teda i ked som jej to dala vecer, za par hodin mala zas materske mlieko, a to asi islo proti nam. Ja osobne si nemyslim ze je to problem vrodeny, ze slaba sklovina, ja myslim ze to bolo to nocne kojenie (ja sa tiez za to dost obvinujem ze som to dopustila a ze som ju nasilu neodnaucila skor). I ked vravis ze vy ste prestali uz v 18 mes, ale mozno to bolo dost na to aby sa sklovina znicila. Dceryne 5ky su nadherne a ja si myslim ze je to tym ze od kedy narastli nekojili sme v noci az tak casto (stale trochu este v tom case ale zdaleka nie az tak vela ako pred tym ked narastli predne a 4ky). Takisto sa starame ovela viac ako pred tym a to tiez urcite pomaha. Ale keby to bolo vrodene, ze sklovina je slaba, neboli by aj 5ky zle. Spodne zubky su asi preto dobre lebo tam sa zdrziava viac slin, v noci horne zubky nedostavaju tolko slin ako dolne a tak nie su chranene a to mlieko sa tam zdrziavalo. Myslim ze co zubar to iny nazor z coho to je, nie je na to jednotny nazor, ale ja som vela citala od kedy to zacalo s malou a skoro vsetci co maju problemy kojili dlhsie v noci, takze aspon to prispelo ked uz nic ine. Verim, ze niektore deti mozu kojit v noci a zuby maju stale dobre (moj synovec) takze mozno fakt niektore deti maju tu sklovinu slabsiu, ale zas si myslim ze i s tou slabiou sklovinou by ten zubok vydrzal lepsie keby sa neposkodila tym nocnym mlieckom.
Urcite mas pravdu, lespie je to netrhat. Ja som rada ze som na to prisla nez som sa dala prehovorit na to co mi tu vsetci zubari vraveli a nedala jej vytrhnut tolko zubov. Ja by som bola rada keby mi tu nejaky zubar dal taku radu, ako vam, ze vsak len mliecne, nechaj to tak 🙂 Mna tu vsetci len strasili a automaticky ze to vsetko sa musi riesit, trhat, korunky, root canals atd...a hned planuj narkozu. Nam povedali ze tam je aj kaz, ked je sklovina prec tak bakteria sa dostane dnu a potom to je uz aj kaz i ked to zacalo tak ze sklovina odisla. My sme mali zapal na 4ke, horne ma take uplne bez skloviny a dolne maju zas diery (jedna mala a jedna velka).
Zaujimave, aj moja dcera mava biely jazyk, musim jej ho zacat cistit lepsie. My robime vela xylitolu, ma sa to robit 5 krat denne, aspon 5g, a vraj to ma velky ucinok na zubky. Vraj ma pomoct aj na pokazene ale hlavne je to dobra prevencia. Vacsinou jej ho rozrobim s vodou a davam jej plachat pocas dna, i ked je to tazke lebo ona je trvdohlava a stale sa treba s nou natahovat.
Tak to je dobre ze brat ma dobre zuby napriek tomu ze mliecne boli zle. Ja sa niekedy obavam aby jej to vsetko neovplyvnilo druhe zuby. Aj na to su rozne nazory, ale myslim ze by to nemalo mat vplyv.
Ozaj, a bolia syna zubky ci vobec nie? A tiez, ako znasa navstevy zubarov a hlavne ked mu daco robili?
@mamainprogress Este som zabudla, my tiez nejeme vobec sladkosti, ani nikdy nejedla. Ani dzusy nepije a nikdy nepila. Len vodu a mlieko vacsinou. Ine deti piju dzusy, jedia sladkosti (kopu mojich znamych) a zuby maju dobre. Vzdy som si potrpela na zdravu vyzivu a viem ze jeme ovela lepsie ako vela ludi co poznam a napriek tomu mame taketo problemy. Geneticky to tiez nemala po kom dostat. Ja nemam zuby najhorsie ( a ako dieta som nemala ziadne kazy) a manzel ma zuby dokonale, nikdy v zivote ani jeden kaz. Stale vinim to caste nocne kojenie.
@akamila normalny pediatricky zubar v usa zuby netrha ak to nie je uplne nevyhnutne. abscess u mliecneho zubu je znakom, ze infekcia je uz aj na kosti! to je ale na vas rodicoch, ze ste to nechali zajst az tak daleko, lebo to je posledne stadium pokazenosti zubu. zuby, aj mliecne normalne opravuju, spravi sa vzdy najprv rontgen a podla toho sa potom postupuje. robi sa vypln, korunka, alebo ciapocka, robi sa aj root canal. vythnutie zubu je posledne nevyhnutne riesenie. po vytrnuti zubku sa dava na vedlajsi zub "medzernik" ktory pevne bude drzat miesto ako bolo predtym so zubkom, aby sa vedlajsi zub neposuval.
@mamainprogress
@akamila
Skuste sa zubarov opytat, ci by vo vasom pripade nepomohlo aj pouzivanie zubneho gelu, vola sa to Elmex gelee. Mne to odporucila nasa zubarka, pretoze dcera mala zacinajuce zubne kazy, ktore ju aj boleli pri jedle. Po troch tyzdnoch od prveho uzitia je uplne v poriadku. Pomohlo to aj muzovi na poskodenu zubnu sklovinu. Je to nejaky druh fluoru, ktory dokaze "opravit" sklovinu a tym aj zubne kazy.
Nerobim reklamu, preto sa radsej spytajte u zubara. Ale mojej dcere to velmi pomohlo a nemuseli sme ani vrtat.
@briketa
'normalny pediatricky zubar v usa zuby netrha ak to nie je uplne nevyhnutne' To sa neda tak jednoznacne povedat, ze co je uplne nevyhnutne! Mozno mas ine skusenosti, ale my sme navstivili dokopy 5 zubarov a kazdy mal iny nazor, takze je to tiez vec nazoru, niektori chceli trhat a niektori robit root canal a korunku na tie iste zubky...Takisto jej chceli 2 zubari trhat obe jednotky, ktore ma uplne funkcne a jedna je skoro uplne v poriadku (okrem par malych hnedych fliackov) a druha je sice zlomena od padu ale drzi a moze s nimi jest. Oni ale boli toho nazoru ze byt bez prednych zubov dalsie 3 roky je lespie ako mat to co ma, co by malo vplyv na jej rec, nemohla by vobec zakusnut atd. A tiez som sa rozpravala s maminami cez internet a viem vela o tom ake skusenosti mali ostatni tu s pediatrickymi zubarmi. Dost casto nie velmi dobre, su az prilis agresivny, a casto rodicia co hladali ine riesenia ich nasli a vyhli sa prehnanym zasahom a narkoze, zuby vydrzali i bez koruniek, root canals a trhania.
' to je ale na vas rodicoch, ze ste to nechali zajst az tak daleko' Je lahko hodnotit niekoho, ked nevies co vsetko sme pre tie zubky spravili!! Moj cely den sa toci okolo jej zubkov, cistenie, plachanie, strava, ked ide spat este aj vtedy stravim nejaky cas s jej zubkami, kedze niektore veci sa robia lespie ked spi, stale o tom citam a hladam riesenia, kupila som kopu veci a hladam stale ze co by mohlo pomoct...
K zubarovi sme isli hned ako sme zisitili ze je problem. Boli sme aj u jedneho zubara 3 hodiny od nas, lebo jeho pristup je iny ako typicky pediatricky zubar, on robi s ozonom co casto dokaze zastavit kaz. Boli sme na ozonove liecenie (bohuzial len raz, lespie je ist par krat), ale bolo to tazke lebo dcera je velmi hystericka pri kazdej navsteve, a pri zakroku to uz ani nehovorim, bol to velky stres, a dlho potom sa prehnane bala vsetkych ludi, zle spala atd.
Preto ze mala teraz zapal na zubku neznamena ze nerobime vsetko preto aby sme jej stav zubkov zlepsili! Za to ze som neprijala riesenie vacsiny pediatrickych zubarov ze pojde pod narkozu ked este nemala ani 2 (alebo aj teraz) neznamena, ze sme to vedome nechali 'zajst az tak daleko'. Robime co mozeme bez toho aby som podstupila riziko narkozy v takom mladom veku. Nazory co robit pri zapale sa tiez lisia ako vidim, kedze na SK sa to riesi uplne inac, a myslim ze je to lepsie ako agresivne trhat a davat pod narkozu. Mne zomrela kamaratka pod narkozou, dospela, operacia s dobrym lekarom. Takisto som pocula o jednom 3 rocnom dievcatku co zomrelo pocas zubarskeho zakroku po tom ako jej dali oblbovacie lieky (ani nie uplna narkoza). Nie je to sranda, a nemalo by sa to brat tak na lahku vahu ako sa to berie tu. Okrem toho sa neodporuca davat deti pod 3 roky pod narkozu, kedze moze mat nasledky na cely zivot.
@bosoriak Dakujem za radu. My mame Elmex zubnu pastu, je ten gel nieco ine? Ale obavam sa ze tieto pasty s fluorom co spevnuju sklovinu su len ucinne ked este tam ta sklovina je, ale ked uz je prec, fluor asi moc nepomoze na tie zubky, kedze sa vstrebava len do skloviny. Moze to byt dobre na tie zubky co este ma cele. Inac co som citala, mozu sa zmineralizovat aj zubky bez skloviny, citala som vela o tych co sa im podarilo zastavit uz pokrocily kaz a zubky sa zmineralizovali aj v takomto stadiu, teda uplne zatrvdli a i ked mali dieru, funglovali dobre a netrebalo nic robit kedze povrch zatrvdol.
@akamila citala si knihu Cure Tooth Decay? Hovori vela o strave, remineralizacii zubkov bez skloviny. Mam ju ak ju chces. Po velkej noci budem doma a mozem ti ju poslat. Teraz nemam so sebou PC.
@akamila Ten gel je naozaj nieco ine, nez pasta, je to v podstate cisty fluor. Ale mechanizmus pouzitia a vhodnost naozaj radsej skonzultuj s lekarom, lebo vy mate taky specificky problem.
Ale inak vela ludi je na tom tak, ze maju jednoducho geneticky podmienene problemy so zubami. Mozu robit co chcu, kazia sa. Mozno treba skor hladat pricinu v nedostatku nejakeho mineralu, pripadne treba zistit, ci dcera nemoze mat nejaku poruchu funkcie niecoho v tele alebo ochorenie, ktore toto sposobuje. Verim, ze si citala vsetko, vsak kto by to nerobil. To ma len tak napadlo, ci napr. v traveni nema dcera problem spracovat z jedla napr. vapnik a fluor. Analogicky s tehotnymi zenami - niektore ked su tehotne, tak sa im tiez kazia zuby sustavne, mozno keby si sa opytala lekara na nejaky mechanizmus fungovania a ci to nahodou nemoze byt podobne u tvojej dcerky.
No drzim palce, nech sa to poriesi, aspon na dospelackych zuboch nech uz je dobre.
@mamainprogress Citala som, ale ta dieta je narocna a dost nerealna, hlavne pre male dieta, ktore nezie hocico. V podstate dost sa snazim, a aj dost robime podla knihy, ale nie presne zdaleka. Par krat som to chcela vyskusat na plno, ale fakt neda sa s 2 rocnym deckom, a okrem toho nezda sa mi ta dieta velmi zdrava, taka obmedzujuca a velmi vela masovych vyrobkov. Co dodrzujeme z knihy, davam malej len surove mlieko a mliecne produkty, od krav co sa vylucne pasu na trave (co ma vraj tie spravne vitaminy), kupujem priamo z farmy, i ked teraz som malej odmezdila mlieko a syr lebo mava zacpy a to je k tomu prispieva, takze okrem masla a jogurtu neje mliecne. Tiez som sa snazila jej davat ten vyvar z kosti, o ktorom sa tam pise, ale to je tiez tak ze niekedy mi to vypije a niekedy nie (ma sa to pit denne). Tiez tam pise ze treba jest vnutornosti, a to som si ista ze mi nezje (ani ja to nemam rada tak som to nikdy nekupovala a nerobila). Odporuca uplne obmedzit vsetky obiloviny, strukoviny a orechy a myslim aj vacsinu ovocia (hlavne zo zaciatku), co je pre dieta dost nerealne. Nemoze zit na mase, mliecnom a zelenine. Odporuca jest vela masla, a rybi tuk z pecene (to som jeden cas davala a stale to obcas davam, i ked nie pravidelne). Je uplne proti fluoru, s cim aj ciastocne suhlasim, i ked nie uplne, verim ze fluor je velmi toxicka latka ale trochu v paste je zrejme ok (i ked nie som presvedcena ze to naozaj treba na zdrave zuby, vela ludi nepouziva a ma dobre zuby a naopak, aj moja osobna skusenost je taka). Viem ale ze vela ludi co skusili tu dietu, aspon ciastocne, mali s nou uspech. Ale neviem si predstavit ako to robili s detmi, a ci je to celkovo zdrave (okrem toho ze je to dobre na zuby). Ty si to citala? Mas s tym nejake skusenosti?
@bosoriak Mas pravdu, je taka teoria ze zuby su len vecou vnutornou. Spominala som prave tu knihu hore, kde autor pise ze vsetko je na strave a zuby sa mozu zacelit ked zmenis stravu, lebo ked mas zle zuby chybaju ti tie spravne vitaminy a mineraly a ked ich nahradis v dostatocnom mnozstve, zuby sa zacnu hojit a mineralizovat. Neviem, nieco na tom je, a viem ze su ludia co sa im to podarilo a co zmenou stravy toto dosiahli, ale zas su ludia co jedia hoci co a maju dobre zuby, tak neviem ci je to uplne tym. Je mozne ze moja dcera ma nejaky nedostatok, ze sa jej strava nedobre vstrebava v creve, ma problemy s alergiami a ekzemom a aj s travenim by som povedala, lebo casto ma zacpu a tym padom z toho aj bolest bruska a vetry. Je to mozno vsetko prepojene. Viem, ze jej stale asi nieco skodi v strave, teraz sme vylucili mlieko a vacsinu mliecnych vyrobkov, lebo niektori ludia velmi zle travia mliecnu bielkovinu. Zas sa obavam ci jej to nebude chybat, ten zdroj vitaminov a mineralov. No ale ked jej to spozobuje zapal v creve tak to moze narobit vela sarapaty.
@fidra ahoj moj 5rocny sincek to iste stale ho boli zubky nechce papat a kazdy vraci ze to zo sladkosti ale on do 3rokoch nehedol sladkosti a umyvame zubky od roka ties neviem znami radia nam pod narkozov vytrhat zuvky neviem si to predstavit
Mmali sa strasne boji zubara
Moj syn ma teraz uz 7 rokov dala som mu vytrhnut jednotky lebo kazdy den mal na nich hnisavy vacik to mal 4.roky. Ked mal 2,5 opuchal zo 4 rok hore a museli mu to vytrhnut. Ako som mu dala vytrhnut tie jednotky nemame ziadny problem a uz ma obe krasne vylezene dospele a pekne. Len sme boli velmi srandovnh lebo mal pol roka len jednu lopatu . Ale on sa prave neboji doktorov vobec neplakava aj sme mali dva razy ruku zlomenu a nikdy neplakal. Dali sme aj vapnik skontrolovat ma ho ok. Maminky drzte sa to vsetko dieta prerastie. Myslim ze je to vsetko genetika, a nie sladkosti.

@hameeda no to je uz nazor lekara s tym neurobime nic.. ked som ja bola mala tak iba trhali hlava nehlava.. hned ako sa im nezdalo... no co uz 🙂