Pomoc s medzerníkom na mliečne zuby detí
Mamicky pomoc!
Dcére, 6,5 roka ,museli vytrhnúť mliečnu hornú 4ku. Stále sa jej tam robil absces. Teraz s odstupom času neviem, nevyznám sa do toho, nedal sa čistiť koreň?
Ale to je jedno .. uz je vonku.
Lekárka povedala, že sa to posúvať nebude ,ale neviem. Písala som na instagrame stomatorodinke, veľmi dobrá zubárka a ta písala,že to pravdepodobne je potrebné.
No a problém je v tom,že sme z oravy. Všetko som tu obvolala, a samozrejme tu neviem nikoho nájsť kto by to robil. Bola som aj v Poľsku, tiež ma otočili no najprv si 50eur zobrali.
Prosím, robili vám to niekde??? Či musim ist až do BA???a ak vám to tk robili na koľko sedení to je? Lebo ist do ba na otočku nie je sranda...
Veľká vďaka za odpoveď
Mliečne zuby nemajú koreň, takže sa nedalo čistiť koreň. Pokiaľ tam bolo napríklad ložisko, tak je dobre, že je to preč, lebo by to bolo možno poškodilo zárodok trvalého zubu.
Zuby sa posúvajú celý život ale zubárka vidí priebežne či je tam dosť miesta na rast trvalého zubu v čase, keď bude rásť a v prípade pochybností môže spraviť rtg.
Bežne mliečne zuby vypadnú a chvíľu trvá, kým dorastú trvalé. Trojka vedľa je ešte mliečna? Naozaj nevidím dôvod na špeciálne zákroky, ak sú vôbec možné v konkrétnom prípade. Radšej by som podporila zdravie zubov, ústnej dutiny a celkovo, aby mohli narásť všetky trvalé zdravé a pevné. Prípadnú odchýlku v rovnosti trvalých zubov môžeš potom riešiť strojčekom, keď už bude jasné, že nadobudli svoju dospelácku pozíciu a nevyzerá to pekne alebo je tam nejaký funkčný problém.
Mliečne zuby nemajú koreň, takže sa nedalo čistiť koreň. Pokiaľ tam bolo napríklad ložisko, tak je dobre, že je to preč, lebo by to bolo možno poškodilo zárodok trvalého zubu.
Zuby sa posúvajú celý život ale zubárka vidí priebežne či je tam dosť miesta na rast trvalého zubu v čase, keď bude rásť a v prípade pochybností môže spraviť rtg.
Bežne mliečne zuby vypadnú a chvíľu trvá, kým dorastú trvalé. Trojka vedľa je ešte mliečna? Naozaj nevidím dôvod na špeciálne zákroky, ak sú vôbec možné v konkrétnom prípade. Radšej by som podporila zdravie zubov, ústnej dutiny a celkovo, aby mohli narásť všetky trvalé zdravé a pevné. Prípadnú odchýlku v rovnosti trvalých zubov môžeš potom riešiť strojčekom, keď už bude jasné, že nadobudli svoju dospelácku pozíciu a nevyzerá to pekne alebo je tam nejaký funkčný problém.
@tanyan co viem tak mliečne zuby maju koren
@tanyan mliečne zuby majú koreň, ako inak by držali v ďasne? Koreň sa vstrebáva až keď má zub vypadnúť a nahradí ho trvalý.
@anonym_cbf1e2 @januska12323 Nie sú to rovnaké korene ako pri trvalých zuboch, nedajú sa na nich robiť rovnaké zákroky. Táto spodná časť mliečneho zubu je v prípade poškodenia (napríklad pravdepodobný zdroj opakovaných absceosv) ohrozením pre trvalý zub.
@tanyan mliečne zuby majú normálne korene ako trvale....len časom sa "spotrebuju" a zub vypadne...by si sa divila ale veľké korene ma mliečny zub.. a aj sa cistia kabaliky, a zuby plombyju...ked synovi trhali tak som len pozerala a nechápala
@anonym_cbf1e2 @januska12323 Nie sú to rovnaké korene ako pri trvalých zuboch, nedajú sa na nich robiť rovnaké zákroky. Táto spodná časť mliečneho zubu je v prípade poškodenia (napríklad pravdepodobný zdroj opakovaných absceosv) ohrozením pre trvalý zub.
@tanyan mliecny zub ma obrovske korene a bezne sa robia aj korenove vyplne na nich.

@rosiejane skús Aurel kliniku v Likavke 🙂