icon

Prehnaná starostlivosť o zuby najmenších

24. nov 2025

Ahojte,

Mam male 1 rocne dieta. Od prveho zubka sa snazim poctivo cistit ale samozrejme je to nerealne. Nejde to po dobrom a ani po zlom. Myslim si ze rodicom to ani nemusim vysvetlovat ako to prebieha s cistenim. U zubara sme este neboli, a myslim si ze ani tak skoro nepojdeme lebo nase dieta nema rado cudzich ludi a aj navsteva pediatra dá vsetkym zabrat. No k veci co som chcela. Nemyslite si ze sa to dnes az extremne prehana so zubnymi osetreniami aj tych najmensich? Ze v 1,5 roku zivota dietata sa mu idu zuby nejak opravovat? Ze vela deti ma z toho strach a nedajboze traumu. Kolegynina dcera sa od navstevy u zubara pocikava. My s mužom mame po 30tke, a ked sme sa rozpravali s rodicmi tak vraveli ze ked sme boli takí malí, zuby nam necistili. Zuby mame zdrave, rovné a vsetky svoje, ziadny problem s rečou a pod. A myslim si ze aj vela nasich rovesnikov je na tom tak isto. V minulosti sa mliecne zuby velmi neriesili a tu sme. Dnes mi na ihrisku jedna mamicka povedala ze uz som davno mala byt s dietatom u zubara, ze to len socialne pripady tam nejdu🤣 nie som ani socialny pripad a ani nemienim svoje dieta vystavovat niecomu, comu viem ze nezvladne.
A otazka : kedy sa u vasich deti zmenilo spravanie ohladom cistenia zubov? Ze si nechali vycistit a nebojovali? Resp aj s kludom sadli do zubarskeho kresla a nechali sa vysetrit?
Dakujem za kazdy nazor

Strana
z3
vkatush
24. nov 2025

Milujem túto tému, tak sorry za rozsiahlu odpoveď 😂

Zubár môže založiť dieťaťu kartu od prvého roka. Takže kľudne si mala pani na ihrisku povedať, že naozaj by si tam šla zbytočne skôr, ak nebol problém so zubami (zlomený zub, viditeľný kaz, infekcia,...).

K tomu, že deti by už mali od roka chodiť.
Je to kvôli prevencii, aby ak sa vyskytnú kazy alebo iné problémy, tak sa to podchytilo včas. Máme v rodine ženy z fachu, ktoré sa zameriavajú práve na detské zuby a niektoré prípady čo mali, pfuuuu... A ľahšie sa opravuje jeden zub, ako potom viaceré, keď sa to rozšíri alebo nebodaj to riešiť pod anestézou v nemocnici. Takže prevencia je jedna vec.

A druhá vec je to, aby si dieťa na prostredie zvyklo. Prvé návštevy sú zväčša len o tom, že dieťa sedí na rukách rodičovi v kresle, zubár mu ukazuje, čo všetko tam majú, aké prístroje a zrkadielkom pozrie, či je všetko v poriadku. Nič dramatické, drastické. Mnoho zubárov používa plyšáky, na ktorých to ukáže najprv, aby sa deti nebáli, aby to samé skúšali. Majú šuplík "odmien", kde si dieťa môže zobrať domov nejakú mini hračku. Dostane omaľovánku, pečiatku, diplom,... Treba nájsť jednoducho dobrého zubára, ktorý to s deťmi vie.

Že sa to predtým tak neriešilo. Ako u koho, ako v ktorej rodine. A áno, niektorí sú luckeri, že aj keď im rodičia neumyvali zuby alebo nechodili k zubárovi, boli bez kazu. Ale sú aj takí, ktorým aj keď sa dokonalo starali o chrup, ten kaz sa tam aj tak urobil. Viackrát tu na MK bola téma, kde dospelí ľudia obviňovali rodičov, že rodičia zanedbali zubnú hygienu a teraz v dospelosti musia dávať ťažké peniaze za opravovanie zubov. Takže tí by asi tiež nesúhlasili s tým, že je blbosť to riešiť od malička.

Máme síce zdravotníctvo aké máme, ale zároveň máme výhodu, že môžeme chodiť s deťmi 2x do roka ba preventívnu prehliadku zadarmo. A nechať si preplatiť niektoré úkony. Čo v niektorých krajinách môžu len snívať o zdravotnej starostlivosti, ktorá ich nezruinuje (a to hovoríme o vyspelých štátoch). Prečo nevyužiť, keď môžeme? Prečo neviesť deti od malička k starostlivosti o ich zdravie, telo?

A k otázkam zo skúsenosti: pre nás bol boj o život pri čistení zubov zo začiatku. Ale tak skúsili sme všetko možné a časom sa to zlepšilo (asi tak od 1.5 roka to ide bez plaču). Má pesničku na mobile o umývaní, vybral si sám kefku a pohár, umývame si spolu s ním, nech to vidí, vysvetľujeme si dookola prečo to robíme, plus že umývame, aby ich mohol ukázať zubárke, aké sú pekné (stále sa smejem, že tu ešte ostalo mäsko, tu máš ešte jogurt, tu ešte umyjeme rožok, aby nevedela, čo si papal...).
U zubárky je to kedy ako, podľa toho, aký má deň. Niekedy pohoda, niekedy boj o život , ale vždy odchádza s úsmevom. Stále ju referujeme pozitívne, žiadne strašenie v zmysle, že ak si nebudeš umývať, bude vŕtať alebo že to bude bolieť, ked tam pôjdeme,... Vravíme, že pani zubárka skontroluje, či sme dobre umývali, či sú zdravé pekné,...

A moje motto vždy bolo a je, keď doma vystrájal a nechcel umývať, že radšej 2-3 minúty plaču doma ako 2-3 hodiny plaču a bolesti v zubárskom kresle. 😁

vilma7
24. nov 2025

Myslím ze hore už bolo napísané všetko. .ja som síce išla s deťmi až predtým ako nastúpili do škôlky, a teda synovi sa robili kazy už na mliečnych (aj napriek pravidelnej starostlivosti), dcéra zatial nemala žiaden kaz.
Skús umývanie zúbkov spojiť s niečím príjemným, ako vyššie spomínala vkatush. Potom to deti zaujme a nebude pri tom cirkus.
A tiez je ľahšie odstrániť kaz, ktorý len začína ako hlboko vŕtať.

Našťastie mam deti, čo si sadli do kresla a síce s vypleštenymi očami ale držali a spolupracovali. Toto záleží od povahy dieťaťa a nie od veku (si myslím ja), možno ma niekto ine skúsenosti.

anonym_6e9cac
24. nov 2025

Vieš prečo sa chodí tak skoro s dieťaťom? Lebo ja keď poviem mojim, že ideme k zubárovi, tak sa tešia ako keby som povedala, že ideme do Disneylandu 🙂. Nemajú žiadnu negatívnu skúsenosť, napriek tomu, že už synovi jeden mliečny zub musel zubár opraviť v 5r. Kdežto ak by som tam šla s dieťaťom až keď zub bolí, tak by si to už spojilo s bolesťou… to že sa ročné dieťa bojí cudzích ľudí sa môže o pol roka zmeniť.

siemi_na
24. nov 2025

@anonym_autor u náš je to tiež ešte stále boj ale sestrina malá má 4 roky a keď som sa jej pýtala, že od koľkých rokov si nechala pekne čistiť zúbky tak povedala tak od 3 rokov ale samozrejme, že aj to je individuálne

som_realistka
24. nov 2025

Ja aom chodila s detmi k zubarke od 1roku, ale prve dve navstevy omietli vobec otvorit usta, tak sa s nimi zubarka rozpravala, ukazovala nastroje-zrkadielka a na plysakoch ukazovala ako bude kontrolovat ich zubky, od tretej navstevy bez problemov.

olga_hurajova
24. nov 2025

Ja som ako dietka videla prvý krát zubára ako 8 ročná na hromadnej preventívnej prehliadke zo školy. Bol to nepríjemný zážitok. Pár spolužiakov a spolužiačok predomnou tam revalo (rodičia mali možnosť napísať na lístok že súhlasia priamo s ošetrením kazu ak sa nejaký vyskytne). Samozrejme taký napísali moji rodičia aj mne a si predstav, že ideš do kresla s tým, že si počula z čakárne ziapať aj tých najväčších “bossov” triedy tak som vedela, že nič dobré ma nečaká…
A skúsenosť mojich deti? Našla som super zubárku v Dubnici nad Váhom (vlastná super-moderná ambulancia) ktorá to s deťmi riadne vie. Prvé návštevy sú čisto o tom, že sa vozia na kresle, hrajú so zrkadielkom, púšťajú vodu do pohára a nenapadne vrámci hry ím pozrie do úst a skontroluje či je všetko ok. Potom na záver samozrejme si môžu vybrať nejakú odmenu… od mala sa tam tešia. Majú presne 0 stresu z toho čo je oproti mojej skúsenosti obrovský rozdiel.

Si zober, že okrem času a možno dopravy ťa to nič nestojí, tak prečo to nevyužiť?

mimimoje
24. nov 2025

v minulosti sa mliečne zuby neriešili a ja od detstva trpím nenormálne, čo ja mám problémov so zubami. Mám 40, nemám 3 zuby z trvalých, čo sa nedali opraviť a to v dospelosti sa im venujem nadmieru. Platím za mostíky, ťahanie nervov, poškodený trojklanný nerv a podobne. Takže ak chceš, aby možno tvoje dieťa malo takéto problémy v dospelosti, môžeš namiesto preventívok u zubára chodiť do cukrárne, "poďakuje sa" neskôr.

sense
24. nov 2025

Ja som šla s dcérou keď mala dva roky a žiadne problémy , aby videla že preventívna neboli, nemusí sa báť a aby sme videli ako je na Tom so zúbkami. Všetko prebehlo úplne bez problémov , bude mať 13 aj jej zuby už trhali a všetko v pohode žiadne strachu, žiadne révy, žiadne kroky . Zúbky mala čistenie odmala najprv handričkou neskôr kefkou a vzdy spolu, ona svoje, ja moje a potom som docistila

anonym_f93acc
24. nov 2025

ja som mala mamu ako ty-alle nemala som tvoje stastie... zuby pokazena stoja ma tisice... a nie neprehana sa to- zuby su zaklad-mat skarade zuby hned si to kazdy vsimne . dat ich neskor dokopy stoji kopu sil penazi a bolesti ... moja je ucena od mala- zuby si cisti k zubarovi 2 do roka .. zubna hygiena raz za rok-kedze skor sa nam na sk chodit neda .. nieje nic horsie ako vidiet pekne dieta /cloveka a pri smeve je to sama morzeovka plus smrad ani nehovorim

anonym_33c242
24. nov 2025

@anonym_autor tiež si myslím že je to prehnane a len biznis. V minulosti sa mliečne zuby neriešili. Na čo? Ved aj tak všetky vypadaju. Už o tie trvale sa treba starat to áno.

weleda123
24. nov 2025

No švagriná tiež takto prvému dieťaťu odkladala zubára. Nakoniec ho nikto vziať nechcel (ona chodí súkromnému, ten ho tiež odmietol) a keď potreboval opraviť zuby, tie mliečne mal hrozné, tak si všetko museli platiť sami, lebo nemal preventívne prehliadky, plus chlapec má aktuálne 8 rokov a zubára sa boji ako čert kríža. Ja som s mojou malou bola prvýkrát u zubárky na jej prvé narodeniny (zhodou okolností to tak vyšlo). Umývame tiež od prvého zuba a teraz má malá 2.5 roka a stále je to niekedy boj. To sú proste deti. Ale umyť musí, či sa jej to páči alebo nie. Predné začínala mať cca rok dozadu trochu zažltnuté, keďže ma nebavilo s ňou istý čas bojovať, ale som si povedala, že toto teda nie. Je to síce niekedy ako boj s tigrom, ale dávame to. Zubárky sa už nebojí. Prvýkrát bol samozrejme cirkus, druhýkrát tiež, no a pred mesiacom sme boli tretíkrát a už pekne spolupracovala, dokonca sama otvorila pusu a počúvala doktorkine pokyny. Takže za mňa určite treba ísť skôr. Nech si dieťa aj zvyká, jednak aj na to prostredie a jednak aj na spôsob vyšetrenia a všetko okolo toho.

sissy27
24. nov 2025
@anonym_33c242

@anonym_autor tiež si myslím že je to prehnane a len biznis. V minulosti sa mliečne zuby neriešili. Na čo? Ved aj tak všetky vypadaju. Už o tie trvale sa treba starat to áno.

@anonym_autor zuby som dcere cistila od malicka, 1x bola u zubara ako skolkarka, prvy (a zatial jediny) minikaz mala ako 18r.
Mne mama cistila zuby tiez od malicka, presne si nepamatam, ale mam fotku kde ako 2r stojim na stolicke pri umyvadle a cistim si zuby, takze tiez asi dost skoro s tym zacala. Zubara som 1x videla asi na zs, na hromadnej povinnej prehliadke. Nastastie ziadne vacsie problemy so zubami som nikdy nemala.
Hej, v minulosti sa zuby nejak extra neriesili a tak to aj dnes vyzera. Dobieha sa to v dospelosti a je to drahe.

@anonym_33c242 tazko na hnilom zaklade vybudujes pekny trvaly chrup. Mliecne vypadaju ale davaju zaklad tym trvalym, mliecny vypadava az ked ho vytlaci trvaly a aj to nie vsetky naraz. Takze hadaj co sa stane, ked je v ustach jeden pokazeny mliecak a pod nim / okolo neho uz trvale - kaz sa rozsiri aj na tie trvale.

anonym_f3a514
24. nov 2025
@anonym_33c242

@anonym_33c242 Ja som bola pred dvomi týždňami s 12 ročným synom u zubárky a našla mu na mliečnom zube kaz, a povedala, že to ani nebude opravovať lebo je to mliečny zub, že však aj tak za nejaký čas vypadne. Tak neviem čo si mám mysliet o tom ked niekto vraví že treba opravovať kazy aj na mliečnych zuboch a niekto že netreba.

anonym_93caec
24. nov 2025

Neumývať hoc mliečne zuby je hygienicky humac, dieťa si nevytvára zidny návyk do dospelosti. Pokazené zuby bolia, na dasnach sa tvoria hnisave fistule, zub musí von - myslím, že to je vacsia trauma ako sa raz za rok ukazat v zubárskymi kresle.

anonym_11446f
24. nov 2025
@anonym_33c242

@anonym_33c242 ja milujem taketo nazory u laikov. Mliecne zuby sa niekedy neriesili a mozem to povedat, ze ako dieta som si odkladala mliecne zuby a pamatam si, ze som mala v jednej stolicke dieru ako svet. Lebo predsa mliecne zuby sa neriesili. Ci to malo alebo nemalo vplyv na trvale zuby ti povedat neviem, nie som odbornik. Ale pamatam si ten zub a mam z toho hrozu. Roky som mala hrozu zo zubarky, mam ustupene dasna, preco? Zle zvladnuta dentalna hygiena. Zaplatila som si kurz, nasla som si dobru zubarku a dentalnu hygienicku a robim, co je v mojich silach, aby to iste nemuselo zazivat moje dieta. Od prveho zubu to cistenie bol boj, ale ako bolo spomenute v prispevku vyssie, radsej kazdy den 2x boj doma ako zhnite a pokazene mliecne zuby, ktore vplyvaju na trvaly chrup.
Tato tema sa ma velmi dotyka. Moje zuby su aj krive a riesim si ortodonticku liecbu, ako dieta som strojcek nemala. Zo samostudia viem minimalne tolko, ze ked ti vypadne pokazeny mliecny zub, ma to vplyv na vyvoj tevaleho zubneho obluku, to iste ci s trvalymi zubmi ked ti jeden vytrhnu a nenahradi sa. Zuby sa zacnu posuvat, nie je tolko miesta na prerezanie trvaleho chrupu a tym padom sa dostavas dalej k liecbe u ortodontistu.
Taktiez mam vela nastudovane o vyvoji chruou skrz cumle, cmulanie palca, cez vyvoj reci, dychanie ustami vs nosom a z toho vyplyvajuce orl problemy, alergie u deti, atd atd.
Nemam za zle rodicom, ze sa to pred vyse 30 rokmi takto riesilo-neriesilo, nebolo tolko dostupnych informacii. Ale ked ma v dnesnej dobe niekto takyto postoj, som z toho pekne povedane rozcarovana. Aby niekto odflakol zubnu hygienu detom? Tie zuby maju v ustach niekolko rokov. Vies ako dlho ma dieta v ustach mliecne stolicky? Vies aky je problem s osetrenim detskeho pacienta, ktory musi ist do celkovej anestezy alebo sa mu musi dat oblbovak na osetrenie? Kolko to vsetko stoji penazi a co si z toho dieta moze odniest?
Skutocne, radsej 15 minut 2x denne cistit s dohryzenymi prstami a s placom ako niekomu od ranneho veku riesit pokazene zuby a ortodonciu za niekolko tisic eur. O tom, ze deti sa budu dalsiemu dietati s poskodenymi zubami v skolke a skole vysmievat ani nehovorim. A ze to tie deti sakra boli a maju problem s jedenim to je tiet sama o sebe kapitola. Dnes je viac dostupnych sladkosti, nie ako pred cca 30 a viac rokmi, kedy deti nezuli kazdy den keksik a nemali lizatko kazdy druhy den. Na kazivost zubov ma ruka v ruke so zlou hygieniu vplyv aj strava.
O tejto teme by sa dalo hovorit do zajtra.
Radsej dietatu vytvorit zvyk od mala na cistenie a navstevu zubara na pravidelnej baze ako riesit financne narocnu liecbu a traumu.

1gramofon
24. nov 2025

mne rodičia tiež neumyvali zuby, ale predné som mala komplet čierne. Potom som mala dlhé roky otrasnu zubárku a stále sa bojím. Zuby mám problémové... Radšej nech si dieťa postupne zvyká. Ani do mš ho nedáš lebo nemá rado cudzích?

cyberk
24. nov 2025

Ja som na strane tvojej kamaratky, tiez si myslim, ze k zubarovi nechodia len socialne pripady; A to, ze si doteraz neprisla na to ako umyvat zubky dietatu bez toho aby malo nervy/stres je fail na tvojej strany, ako jeho matky. 🙄
Ja som to prv zobrala ako formu hry, potom to prerastlo do povinnosti, nema preco sa branit, ma dost rozumu aby pochopila, ze to je nieco, co prinasa hlavne pre nu benefit a nie pre nas.

autor
24. nov 2025
@1gramofon

mne rodičia tiež neumyvali zuby, ale predné som mala komplet čierne. Potom som mala dlhé roky otrasnu zubárku a stále sa bojím. Zuby mám problémové... Radšej nech si dieťa postupne zvyká. Ani do mš ho nedáš lebo nemá rado cudzích?

@1gramofon myslim ze je rozdiel 3 rocne doeta co ti rozumie, tomu aj zuby umyjes alebo si ich aspon ciastocne umyje samo a docistis.. a je rozdiel 1 rocne, ktore nechape ze mu nehrozi nebezpecenstvo ako v zubarskom kresle, tak aj doma pri cisteni… moje dieta bolo xy krat chore a tolko ukonov co muselo zazit, tak sa uz boji aj merania teploty.. je traumatizovane z lekarov a aj obycajnych ludi..

patus_2
24. nov 2025

@anonym_autor autorka, toto nieje biznis, ale predstav si 3-4 ročné dieťa s opuchnutou tvárou, ani oko nevie otvoriť, držia ho 3 ľudia a jeho prvá skúsenosť u zubára je taká, že sa trhá zapálený zub, kde ani lokálna anestézia nezaberie...

anonym_11446f
24. nov 2025

@anonym_autor k tovjej otazke, dcere vysiel prvy zub cca v 5.mesiaci. K zubarke chodi od roka, bola tam uz 2x, po novom roku pojde 3x, vzdy otvorila usta, pani zubarka robi s detmi, pozrela jej ich a nebol problem, zatial, ale vieme, ze u deti to je rozne. Zuby umyvam od prveho zubu. Bol to boj, velakrat mi dobryzla prsty, kopla ma a pod. Co chvila bude mat 2 roky a uz s tym je relativne ok, necha si pekne umyt a to ja umyvam dlho, lebo pouzivam medzizubne kefky, jednozvazkovu a klasicku kefku. Aj medzi rokom a dvoma rokmi mala obdobia kedy to bolo lepsie. Horsie to bolo, ked jej rastol novy zub a mala navrete dasna. Ale vidim, ze moja praca a starostlivost mala zmysel. Neuvidis to po tyzdni, mozno po polroku, roku, ale pride to. A tak som to mala so vsetkym. Vzdy sa mi zatial ukazalo, ze to, co som do dietata investovala sa mi vratilo. Od navstevy lekarov, fyzioterapie, Vychovneho pristupu pocas vzdorov a pod. Vzdy moja trpezlivost mala zmysel, aj ked som bola velakrat v priebeju procesu nastvana.

anonym_4aee6d
24. nov 2025
@anonym_33c242

@anonym_33c242 ide aj o navyk. Kto sa o zuby nestaral od mala v dospelosti tazko. Je to ako s jedlom alebo cvicenim. Ked dieta odchovas na pribinacku a gaucovani asi tazko sa bude zdravo stravovat a zit aktivne.

really8
24. nov 2025
@anonym_autor

@1gramofon myslim ze je rozdiel 3 rocne doeta co ti rozumie, tomu aj zuby umyjes alebo si ich aspon ciastocne umyje samo a docistis.. a je rozdiel 1 rocne, ktore nechape ze mu nehrozi nebezpecenstvo ako v zubarskom kresle, tak aj doma pri cisteni… moje dieta bolo xy krat chore a tolko ukonov co muselo zazit, tak sa uz boji aj merania teploty.. je traumatizovane z lekarov a aj obycajnych ludi..

@anonym_autor uz dvojrocne ti rozumie. U nas je umyvanie zubov zabava. Mensi by si chcel umyvat aj cez den a to ma 1,5.
Ako ti uz pisali je to na tebe ci prva navsteva u zubara bude pohoda kedy sa len pozrie a vsetci budete stastny alebo to bude problem lebo uz je kaz, dieta urevane ubolene v novom prostredi, ty s nervami v kybli vystrasena.

zuzubb007
24. nov 2025

Toto je zastaraly názor, neviem kolko máš rokov ale podľa tohto by som povedala, že aspoň 50+, zuby sa deťom majú umývať od prvého zúbka za jedno, za druhé ako chces dieťa naučiť chodiť k zubárovi, lebo plačká nepôjdeme tak nech mu zhniju zuby, kazia sa zuby deťom extrémne rýchlo, a nedaj zablombovat, zápal kosti a ešte horšie ja by som toto dieťaťu nespravila, proste objednať k zubárovi, tak čo vyreve sa nebude prvé ani posledné zdravie je najviac

gregik66
24. nov 2025

Moj ma 2,5 a pri umyvani zubov vrieska od prvehu zubu, zlepsuje sa to az teraz. U zubara sme boli prvykrat ked mal 1,5 lebo je presne taky ako popisujes. Vrieska ked sa na neho niekto cudzi iba pozrie. Pri prvej navsteve mu zalpzili kartu, dali zubnu kefku a pastu a spocitala kolko ma zubov 😅 pri druhej rovnako. Teraz uz chape co sa s nim deje, vysvetlila som mu ze v zubkoch je kazizub, a kefkou ho vyzenieme, najprv umyjeme zuby hrackam, mne, potom si pozuzle kefku on, snazi sa uz aj suchat po tych zubkoch, a nasledne cistim ja. Ale ozaj, doteraz som kazdy vecer aj rano cakala ci nepridu susedia ze co s nim robim….

autor
24. nov 2025

Boze zeny, vy ste ma vobec nepochopili.. ja netvrdim ze netreba umyvat.. ved aj umyvam, kazdy vecer aj rano.. ale viem, ze to neni dokonale, lebo dieta nespolupracuje.. skusali sme uz vsetko, rozne kefky, hracky, rozpravky, cistime spolu vsetci, ale zazil uz toho tolko co sa tyka lekarov, ze proste ma strach aj z teplomera, aj z kremu😃 a viete co? Dnes hned rano som volala zubarke.. a div sa svetu, povedala ze kym nie je problem, chodit tam nemusime, lebo aj tak takym malym detom nic so zubami nerobia a nerozumeju ziadnemu ukonu… a ma pravdu.. cistime v ramci moznosti, sladke neje ani nepije, aj napr. jogurt je iba cisty biely, pije cistu vodu a na strave si davame zalezat.. cistime co to ide.. blbosti typu ze ked si neda vycistit tak zlyhala mama, si nechajte pre seba a svoje deti… tu nejde o to, ze sa ma dnes kaslat na zuby a neriesit.. ale ide o to, ze dnes su ludia schopní nechat aj uspať svoje 1 a pol rocne alebo 2 rocne dieťa aby mu dali opravit zub.. pritom nech si nastuduju aky to dopad ma na male dieta vo vyvoji.. majte krasny den

anonym_a63a83
24. nov 2025
@mimimoje

v minulosti sa mliečne zuby neriešili a ja od detstva trpím nenormálne, čo ja mám problémov so zubami. Mám 40, nemám 3 zuby z trvalých, čo sa nedali opraviť a to v dospelosti sa im venujem nadmieru. Platím za mostíky, ťahanie nervov, poškodený trojklanný nerv a podobne. Takže ak chceš, aby možno tvoje dieťa malo takéto problémy v dospelosti, môžeš namiesto preventívok u zubára chodiť do cukrárne, "poďakuje sa" neskôr.

@mimimoje toto by som netvrdila, skôr to že niektorí rodičia to neriešili som skoro o 10 rokov staršia a ako dvojročnej mi opravovali jeden zub, aj som ho trochu uhryzla, lebo empatický k deťom, ale
v socíku obyčajný človek nemohol vyberať lekárov.
A k tým krivým zubom a mostíkom: v socíku som mala na rozdiel od dnešných detí strojček zadarmo.
Keďže som mala od mala o 2 zuby menej tak rástli kadejako, následne o 4 stále zuby menej(nie kazy, ale genetika)a kvôli tomu mám 30rokov mostík. Kazy som mala skôr počas tehotenstiev

milanemila
24. nov 2025

@anonym_autor stale viac si vsimam (v roznych temach), ze ak jeden clovek nieco nezvlada/nevie, nerobi dostatocne alebo uspesne, tak zacne zosmiesnovat tych, kt to zvladaju.
To ze tvoji rodicia a rodicia tvojho muza vase zuby neriesili a nemate s nimi problem neznamena, ze je to pravidlo, lebo statisticky zanedbany detsky chrup je problem. To, ze tebe sa nechce natahovat so zubami tvojeho dietata a tak si povies, ze je to zbytocne, tak to tiez nie je pravidlo.
S detmi umyvame zuby od prveho zubu a aj chodime pravidelne k zubarke. Maju skoro 6 a 3 a zubky maju pekne (ziadne opravovanie niecoho v 1,5r). Deti maju traumu zo zubarov prave preto, ze ich tam rodicia prinesu az ked maju nejaky problem a nieco ich boli. Alebo razia teoriu, ze naco opravovat mliecne zuby 🤦🏼‍♀️ Prave tymi preventivnymi navstevami u zubarky vybudujes v detoch to, ze si na to prostredie zvyknu a nemaju ho spojene uba s negativnou emociou.
Takze ty kludne svojim detom zuby neumyvaj a nechodievaj k zubarke, ale naozaj nevidim dovod na to, aby si zosmiesnovala ludi, kt sa u zuby svojich deti staraju 🤷🏼‍♀️

autor
24. nov 2025
@milanemila

@anonym_autor stale viac si vsimam (v roznych temach), ze ak jeden clovek nieco nezvlada/nevie, nerobi dostatocne alebo uspesne, tak zacne zosmiesnovat tych, kt to zvladaju.
To ze tvoji rodicia a rodicia tvojho muza vase zuby neriesili a nemate s nimi problem neznamena, ze je to pravidlo, lebo statisticky zanedbany detsky chrup je problem. To, ze tebe sa nechce natahovat so zubami tvojeho dietata a tak si povies, ze je to zbytocne, tak to tiez nie je pravidlo.
S detmi umyvame zuby od prveho zubu a aj chodime pravidelne k zubarke. Maju skoro 6 a 3 a zubky maju pekne (ziadne opravovanie niecoho v 1,5r). Deti maju traumu zo zubarov prave preto, ze ich tam rodicia prinesu az ked maju nejaky problem a nieco ich boli. Alebo razia teoriu, ze naco opravovat mliecne zuby 🤦🏼‍♀️ Prave tymi preventivnymi navstevami u zubarky vybudujes v detoch to, ze si na to prostredie zvyknu a nemaju ho spojene uba s negativnou emociou.
Takze ty kludne svojim detom zuby neumyvaj a nechodievaj k zubarke, ale naozaj nevidim dovod na to, aby si zosmiesnovala ludi, kt sa u zuby svojich deti staraju 🤷🏼‍♀️

@milanemila ty moja MILA, citas co pisem? Ci len potrebujes napisat zaujimavy komentar…🤣

mimimoje
24. nov 2025
@anonym_autor

Boze zeny, vy ste ma vobec nepochopili.. ja netvrdim ze netreba umyvat.. ved aj umyvam, kazdy vecer aj rano.. ale viem, ze to neni dokonale, lebo dieta nespolupracuje.. skusali sme uz vsetko, rozne kefky, hracky, rozpravky, cistime spolu vsetci, ale zazil uz toho tolko co sa tyka lekarov, ze proste ma strach aj z teplomera, aj z kremu😃 a viete co? Dnes hned rano som volala zubarke.. a div sa svetu, povedala ze kym nie je problem, chodit tam nemusime, lebo aj tak takym malym detom nic so zubami nerobia a nerozumeju ziadnemu ukonu… a ma pravdu.. cistime v ramci moznosti, sladke neje ani nepije, aj napr. jogurt je iba cisty biely, pije cistu vodu a na strave si davame zalezat.. cistime co to ide.. blbosti typu ze ked si neda vycistit tak zlyhala mama, si nechajte pre seba a svoje deti… tu nejde o to, ze sa ma dnes kaslat na zuby a neriesit.. ale ide o to, ze dnes su ludia schopní nechat aj uspať svoje 1 a pol rocne alebo 2 rocne dieťa aby mu dali opravit zub.. pritom nech si nastuduju aky to dopad ma na male dieta vo vyvoji.. majte krasny den

@anonym_autor na čo sa tu vôbec pýtaš, keď ťa iné ako podporujúce odpovede na tvoj názor nezaujímajú?

autor
24. nov 2025
@mimimoje

@anonym_autor na čo sa tu vôbec pýtaš, keď ťa iné ako podporujúce odpovede na tvoj názor nezaujímajú?

@mimimoje nie ze ma nezaujimaju, ale napisem nieco a hned koment pod tym pise o mne uplne nieco ine, co nerobim, resp, vyjadruje sa ked necitala co pisem

Strana
z3