icon

Prehnaná starostlivosť o zuby najmenších

24. nov 2025

Ahojte,

Mam male 1 rocne dieta. Od prveho zubka sa snazim poctivo cistit ale samozrejme je to nerealne. Nejde to po dobrom a ani po zlom. Myslim si ze rodicom to ani nemusim vysvetlovat ako to prebieha s cistenim. U zubara sme este neboli, a myslim si ze ani tak skoro nepojdeme lebo nase dieta nema rado cudzich ludi a aj navsteva pediatra dá vsetkym zabrat. No k veci co som chcela. Nemyslite si ze sa to dnes az extremne prehana so zubnymi osetreniami aj tych najmensich? Ze v 1,5 roku zivota dietata sa mu idu zuby nejak opravovat? Ze vela deti ma z toho strach a nedajboze traumu. Kolegynina dcera sa od navstevy u zubara pocikava. My s mužom mame po 30tke, a ked sme sa rozpravali s rodicmi tak vraveli ze ked sme boli takí malí, zuby nam necistili. Zuby mame zdrave, rovné a vsetky svoje, ziadny problem s rečou a pod. A myslim si ze aj vela nasich rovesnikov je na tom tak isto. V minulosti sa mliecne zuby velmi neriesili a tu sme. Dnes mi na ihrisku jedna mamicka povedala ze uz som davno mala byt s dietatom u zubara, ze to len socialne pripady tam nejdu🤣 nie som ani socialny pripad a ani nemienim svoje dieta vystavovat niecomu, comu viem ze nezvladne.
A otazka : kedy sa u vasich deti zmenilo spravanie ohladom cistenia zubov? Ze si nechali vycistit a nebojovali? Resp aj s kludom sadli do zubarskeho kresla a nechali sa vysetrit?
Dakujem za kazdy nazor

aurora33
24. nov 2025
@anonym_autor

Boze zeny, vy ste ma vobec nepochopili.. ja netvrdim ze netreba umyvat.. ved aj umyvam, kazdy vecer aj rano.. ale viem, ze to neni dokonale, lebo dieta nespolupracuje.. skusali sme uz vsetko, rozne kefky, hracky, rozpravky, cistime spolu vsetci, ale zazil uz toho tolko co sa tyka lekarov, ze proste ma strach aj z teplomera, aj z kremu😃 a viete co? Dnes hned rano som volala zubarke.. a div sa svetu, povedala ze kym nie je problem, chodit tam nemusime, lebo aj tak takym malym detom nic so zubami nerobia a nerozumeju ziadnemu ukonu… a ma pravdu.. cistime v ramci moznosti, sladke neje ani nepije, aj napr. jogurt je iba cisty biely, pije cistu vodu a na strave si davame zalezat.. cistime co to ide.. blbosti typu ze ked si neda vycistit tak zlyhala mama, si nechajte pre seba a svoje deti… tu nejde o to, ze sa ma dnes kaslat na zuby a neriesit.. ale ide o to, ze dnes su ludia schopní nechat aj uspať svoje 1 a pol rocne alebo 2 rocne dieťa aby mu dali opravit zub.. pritom nech si nastuduju aky to dopad ma na male dieta vo vyvoji.. majte krasny den

@anonym_autor hej kamoska ma pravdu. K zubárovi nechodí iba socky. Ja chodím s deťmi od prvého zuba. A čuduj sa svete, k zubárovi sa vždy tešia.

kiki68
24. nov 2025

@anonym_autor v AT od 3 rokov, iba ked je problem tak skor. Cize neviem preco na SK tak skoro .

autor
24. nov 2025
@aurora33

@anonym_autor hej kamoska ma pravdu. K zubárovi nechodí iba socky. Ja chodím s deťmi od prvého zuba. A čuduj sa svete, k zubárovi sa vždy tešia.

@aurora33 to je mile.. aj im nieco uz robili?

kiki68
24. nov 2025
@patus_2

@anonym_autor autorka, toto nieje biznis, ale predstav si 3-4 ročné dieťa s opuchnutou tvárou, ani oko nevie otvoriť, držia ho 3 ľudia a jeho prvá skúsenosť u zubára je taká, že sa trhá zapálený zub, kde ani lokálna anestézia nezaberie...

@patus_2 to robia len v sedacii co viem, to inak nespravis.

milanemila
24. nov 2025
@anonym_autor

@milanemila ty moja MILA, citas co pisem? Ci len potrebujes napisat zaujimavy komentar…🤣

@anonym_autor ano citala som tvoj prispevok a na ten som aj reagovala, tak skus vyjadrit ucelenu myslienku nabuduce tam…nastastie ziadna tvoja MILA nie som 👍🏼

aurora33
24. nov 2025
@anonym_autor

@anonym_autor samozrejme, napríklad už majú zapečatené všetky zuby čo sa dajú. Chodia pravidelne na dentálnu. Ak sa objaví malý kaz, tak hneď opravia. Proste čo treba to sa urobí. Za mňa radšej riešiť prevenciu ako potom riešiť ubolene uplakané dieťa.

kiki68
24. nov 2025
@anonym_autor

@anonym_autor inak nasmu uz robili 4 zuby, dva mal maly kaz v 4 rokoch a dva trebalo akoby zaliat. Zvladol to bez anestezy, isli sme vtedy, ked uz bol taky dobre spolupracujuci ale nebolo to nic hlboke, to by isiel na kliniku v nemocke a tam by to robili v sedacii/ narkoze. Nastastie nebolo treba. Vcera si vytrhol zub, ale to uz v 5,5 roku vypadol prvy prirodzene. Teraz pojde len na kontrolu. My ale zuby cistime od cca 4 mes , na zaciatku len dasna.

aurora33
24. nov 2025
@anonym_33c242

@anonym_autor tiež si myslím že je to prehnane a len biznis. V minulosti sa mliečne zuby neriešili. Na čo? Ved aj tak všetky vypadaju. Už o tie trvale sa treba starat to áno.

@anonym_33c242 jezisi toto je tak sprostý názor. V minulosti žili ľudia v jaskyni.

anonym_4aee6d
24. nov 2025
@anonym_autor

Boze zeny, vy ste ma vobec nepochopili.. ja netvrdim ze netreba umyvat.. ved aj umyvam, kazdy vecer aj rano.. ale viem, ze to neni dokonale, lebo dieta nespolupracuje.. skusali sme uz vsetko, rozne kefky, hracky, rozpravky, cistime spolu vsetci, ale zazil uz toho tolko co sa tyka lekarov, ze proste ma strach aj z teplomera, aj z kremu😃 a viete co? Dnes hned rano som volala zubarke.. a div sa svetu, povedala ze kym nie je problem, chodit tam nemusime, lebo aj tak takym malym detom nic so zubami nerobia a nerozumeju ziadnemu ukonu… a ma pravdu.. cistime v ramci moznosti, sladke neje ani nepije, aj napr. jogurt je iba cisty biely, pije cistu vodu a na strave si davame zalezat.. cistime co to ide.. blbosti typu ze ked si neda vycistit tak zlyhala mama, si nechajte pre seba a svoje deti… tu nejde o to, ze sa ma dnes kaslat na zuby a neriesit.. ale ide o to, ze dnes su ludia schopní nechat aj uspať svoje 1 a pol rocne alebo 2 rocne dieťa aby mu dali opravit zub.. pritom nech si nastuduju aky to dopad ma na male dieta vo vyvoji.. majte krasny den

@anonym_autor ale ved to umytie zubov nemusi byt dokonale. Deti maju medzi zubami velke medzery takze sa im tam jedlo nejak nedrzi ze by to bol veeelky problem. A ta poznamka ze neje sladke ani nepije sladke vody. Akoze a? Ani ovocie neje?

anonym_008994
24. nov 2025

To je určite kvalitná zubárka, keď ti povie, že nemusíte chodiť, kým nie je problém😏

aurora33
24. nov 2025
@anonym_008994

To je určite kvalitná zubárka, keď ti povie, že nemusíte chodiť, kým nie je problém😏

@anonym_008994 presne, k takej by som nechodila

anonym_1ea55d
24. nov 2025
@anonym_autor

@anonym_autor tiez nevidim dovod ist k zubarovi minimalne tak do 2,5 r - samozrejme, zubky mu vies skontrolovat aj sama a v pripade, ze by sa ti nieco nezdalo, treba ist, samozrejme, takze mne na tvojej uvahe nepride nic divne 🙂
take jednorocne dieta si tak ci tak nebude pamatat, ze uz bolo u zubara a ze mu tam ukazovali plysaka :D

autor
24. nov 2025
@anonym_008994

@anonym_008994 zaujimave ze ludia z MK vedia posudit kvalitu sluzieb lekarov najlepsie😃nema kazy co jej tam bude akoze robit, bude tam vrieskat akurat.. a usta neotvori

autor
24. nov 2025
@anonym_1ea55d

@anonym_autor tiez nevidim dovod ist k zubarovi minimalne tak do 2,5 r - samozrejme, zubky mu vies skontrolovat aj sama a v pripade, ze by sa ti nieco nezdalo, treba ist, samozrejme, takze mne na tvojej uvahe nepride nic divne 🙂
take jednorocne dieta si tak ci tak nebude pamatat, ze uz bolo u zubara a ze mu tam ukazovali plysaka :D

@anonym_1ea55d aj ja si myslim ze si to nebude pamatat vobec.. dufam ze aj k ocnemu chodia s malymi detmi aj ked problem nemaju.. aj tam nech sa zoznamia s prostredim😃

weleda123
24. nov 2025
@anonym_autor

@anonym_1ea55d aj ja si myslim ze si to nebude pamatat vobec.. dufam ze aj k ocnemu chodia s malymi detmi aj ked problem nemaju.. aj tam nech sa zoznamia s prostredim😃

@anonym_autor ty si dobre mimo 🤦 narozdiel od očného, absolvovať preventívne prehliadky u zubára je POVINNÉ. Vieš, v tom je ten rozdiel.

autor
24. nov 2025
@weleda123

@anonym_autor ty si dobre mimo 🤦 narozdiel od očného, absolvovať preventívne prehliadky u zubára je POVINNÉ. Vieš, v tom je ten rozdiel.

@weleda123 sak nevravim ze nie.. ale pisu tu mnohe ze sa tam ma ist ako 1 rocna zoznamit s prostredim.. pisem o malych detoch do 1 roka, ktore maju 4 zuby🤣 mimo si nechaj pre muza a tvoje deti

weleda123
24. nov 2025
@anonym_autor

@weleda123 sak nevravim ze nie.. ale pisu tu mnohe ze sa tam ma ist ako 1 rocna zoznamit s prostredim.. pisem o malych detoch do 1 roka, ktore maju 4 zuby🤣 mimo si nechaj pre muza a tvoje deti

@anonym_autor mimo je pre teba, lebo trepeš dve na tri. Aj moja bola ako 1- ročná. Áno, prvú prehliadku preplakala, pri druhej bola o čosi kludnejsia, pri tretej ako dvojročná spolupracovala s doktorkou priam ukážkovo. Ale kľudne si tam dieťa vezmi ako 5-6 ročné prvýkrát, nech ti tam potom vrieska ešte ako 8 ročné (skúsenosť z rodiny).

anonym_6e4dc7
24. nov 2025

Chodíme od roka, čistím zuby aj keď protestuje. Možno je toto celé zbytočné, ale počula som dosť odstrašujúcich prípadov kedy chrup malého dieťaťa rodičia zanedbali a nemám potrebu si neskôr niečo vyčítať. Myslím, že traumu zo zubára si vie vybudovať ako dvoročné dieťa tak 7 ročné. Proste niektoré veci sa absolvovať musia aj keď to prijemne nie je.

aurora33
24. nov 2025
@anonym_autor

@anonym_autor Ved a do roka tiež môžu ísť. Ja som šla presne tak a bolo to úplne v pohode.

autor
24. nov 2025
@weleda123

@anonym_autor mimo je pre teba, lebo trepeš dve na tri. Aj moja bola ako 1- ročná. Áno, prvú prehliadku preplakala, pri druhej bola o čosi kludnejsia, pri tretej ako dvojročná spolupracovala s doktorkou priam ukážkovo. Ale kľudne si tam dieťa vezmi ako 5-6 ročné prvýkrát, nech ti tam potom vrieska ešte ako 8 ročné (skúsenosť z rodiny).

@weleda123 ano a tvoja urcite na druhej prehlidke neplakala lebo bola na prehliadke predtym🤣urcite si to pamatala🤣 nevravim 6 rocne deti.. ale vravim zobrat ich vtedy ked uz rozumeju co im hovoris… ze vysvetlim co sa bude diat a ze mu nehrozi nebezpecenstvo.. myslim si ze este do 2 rokov by to dieta zvladlo.. do 2 rokov aj tak maloktory zubar nieco s chrupom robi, kedine uspavacka a ja pre zuby tak male dieta uspat nedam.. cistim pravidelne a smazim sa co najlepsie, aj keby jej zubarka pozrela na zuby tak inak cistit nebudem lebo sa neda..aj keby mi povedala ze ma zacinajuci kaz.. zatial ma 4 zuby daleko od seba, biele ako perlicky, ziadne pigmentove zmeny ani nic.. sledujem to.. takze trepes ty, nikde nepisem ze ju nevezmem k zubarovi ale momentalne to je zbytocne

weleda123
24. nov 2025
@anonym_autor

@weleda123 ano a tvoja urcite na druhej prehlidke neplakala lebo bola na prehliadke predtym🤣urcite si to pamatala🤣 nevravim 6 rocne deti.. ale vravim zobrat ich vtedy ked uz rozumeju co im hovoris… ze vysvetlim co sa bude diat a ze mu nehrozi nebezpecenstvo.. myslim si ze este do 2 rokov by to dieta zvladlo.. do 2 rokov aj tak maloktory zubar nieco s chrupom robi, kedine uspavacka a ja pre zuby tak male dieta uspat nedam.. cistim pravidelne a smazim sa co najlepsie, aj keby jej zubarka pozrela na zuby tak inak cistit nebudem lebo sa neda..aj keby mi povedala ze ma zacinajuci kaz.. zatial ma 4 zuby daleko od seba, biele ako perlicky, ziadne pigmentove zmeny ani nic.. sledujem to.. takze trepes ty, nikde nepisem ze ju nevezmem k zubarovi ale momentalne to je zbytocne

@anonym_autor bože, ty si ozaj mimoň. Nie, nevravím, že prvú prehliadku si pamätala. Ale napríklad, keď sme išli na tretiu a som jej povedala, že ideme pani zubárka, tak hneď otvárala ústa a ukazovala mi na zúbky, takže zjavne tam nejaká spomienka po tých dvoch razoch zostala a na tretí to už išlo pekne, bez plakania. Pozri, 90% žien ti tu píše, že treba začať čím skôr, minimálne kvôli budovaniu návyku. Štekáš tu na každú, ktorá má iný názor ako ty. Tak načo si zakladala tému, keď to aj tak vieš najlepšej a názory a skúsenosti iných ťa nezaujímajú?
Propo, mama toho 8 ročného, ktorého som spomínala, že ešte teraz plače zubárovi v kresle, práve po týchto skúsenostiach so starším, išla s mladšou k zubárovi už v 15m. Takže asi tak.

autor
24. nov 2025
@weleda123

@anonym_autor bože, ty si ozaj mimoň. Nie, nevravím, že prvú prehliadku si pamätala. Ale napríklad, keď sme išli na tretiu a som jej povedala, že ideme pani zubárka, tak hneď otvárala ústa a ukazovala mi na zúbky, takže zjavne tam nejaká spomienka po tých dvoch razoch zostala a na tretí to už išlo pekne, bez plakania. Pozri, 90% žien ti tu píše, že treba začať čím skôr, minimálne kvôli budovaniu návyku. Štekáš tu na každú, ktorá má iný názor ako ty. Tak načo si zakladala tému, keď to aj tak vieš najlepšej a názory a skúsenosti iných ťa nezaujímajú?
Propo, mama toho 8 ročného, ktorého som spomínala, že ešte teraz plače zubárovi v kresle, práve po týchto skúsenostiach so starším, išla s mladšou k zubárovi už v 15m. Takže asi tak.

@weleda123 mimoň si ty.. takze nepamatala si prvy raz ze tam bola ale pomohlo to 🤣 good job.. a ty tu naco chodis a komentujes, ked nikto nema pravdu len ty?🤣

eeffka
24. nov 2025
@anonym_autor

@weleda123 mimoň si ty.. takze nepamatala si prvy raz ze tam bola ale pomohlo to 🤣 good job.. a ty tu naco chodis a komentujes, ked nikto nema pravdu len ty?🤣

@anonym_autor dieta nemam mat navstevu zubara spojenu s bolestou, moje dieta som tam nosila od 4m vo vajci( nrmala som ju kam dat) a vzdy ked som sla bola so mnou ked bola vacsia 1rok tak ju vozil zubar na kresle, dal jej hracku, otvorila usta, nebojovala, bola zvyknuta

weleda123
24. nov 2025
@anonym_autor

@anonym_autor ja nehovorím, že len ja mám pravdu. Ja som ti napísala reálnu skúsenosť svoju s mojou malou, plus švagrinej s jej deťmi, z ktorých jedno tiež k zubárovi od mala nechodilo. Zoznámenie s prostredím a s lekárkou a sestričkami skôr ako neskôr určite prispelo k tomu, že sa dcérka už v dvoch rokoch vôbec nebála. Ja neviem ako to máte vy, ale moja malá krásne rozoznávala aj tváre ľudí, ktorých nevidela často cca od toho roka (či už rodinných príslušníkov alebo predavačky v obchode a podobne). A áno, v dvoch rokoch už vedela, kam ide, keď som jej povedala, že ideme zubárke.

breznica
24. nov 2025
@weleda123

@weleda123 môj syn bol u zubára prvý raz v 6 rokoch,keď už mal kaz a bolesti. Natrafili sme na pána doktora,ktorý to zvládol opraviť za 2 minúty a s úsmevom na obidvoch stranách. Podotýkam, že syn má detskú mozgovú obrnu a bol veľký problém nájsť zubára,ktorý by ho pozrel,ošetril. Teraz má 15 rokov,zuby zdravé, biele,rovné

weleda123
24. nov 2025
@breznica

@weleda123 môj syn bol u zubára prvý raz v 6 rokoch,keď už mal kaz a bolesti. Natrafili sme na pána doktora,ktorý to zvládol opraviť za 2 minúty a s úsmevom na obidvoch stranách. Podotýkam, že syn má detskú mozgovú obrnu a bol veľký problém nájsť zubára,ktorý by ho pozrel,ošetril. Teraz má 15 rokov,zuby zdravé, biele,rovné

@breznica nehadam sa, záleží aj od lekára, aj od daného dieťaťa. Mňa prvýkrát k zubárovi brali zo školy. Svoje zuby som mala hrozné aj mliečne a až v 30. Rokoch sa mi podarilo nájsť skvelú zubárku, ktorá mi dala zuby do poriadku - chodila som tam ako na klavír prvý rok, takže to stálo aj veľa času a nechcem ani rátať koľko peňazí. Ja zo zubára napríklad strach nemám, nikdy som nemala a zvládnem všetko okrem trhania bez anestézie. Môj manžel má zo zubára taký strach, že tam ide len keď už plače od bolesti a radšej si úkony platí sám, len nech tam nemusí chodiť pravidelne. Takže často si to človek nesie aj do dospelosti. A povedať, že veď voľakedy to tak nefungovalo, tak načo to teraz hrotit je taký argument, že nijaký. Nech teda idú dotyční žiť do jaskyne a loviť slony, keďže mamuty vyhynuli, veď voľakedy sa to tak robilo.

breznica
26. nov 2025
@weleda123

@breznica nehadam sa, záleží aj od lekára, aj od daného dieťaťa. Mňa prvýkrát k zubárovi brali zo školy. Svoje zuby som mala hrozné aj mliečne a až v 30. Rokoch sa mi podarilo nájsť skvelú zubárku, ktorá mi dala zuby do poriadku - chodila som tam ako na klavír prvý rok, takže to stálo aj veľa času a nechcem ani rátať koľko peňazí. Ja zo zubára napríklad strach nemám, nikdy som nemala a zvládnem všetko okrem trhania bez anestézie. Môj manžel má zo zubára taký strach, že tam ide len keď už plače od bolesti a radšej si úkony platí sám, len nech tam nemusí chodiť pravidelne. Takže často si to človek nesie aj do dospelosti. A povedať, že veď voľakedy to tak nefungovalo, tak načo to teraz hrotit je taký argument, že nijaký. Nech teda idú dotyční žiť do jaskyne a loviť slony, keďže mamuty vyhynuli, veď voľakedy sa to tak robilo.

@weleda123 nerobilo sa voľakedy. Normálni ľudia sa o zuby starali, lajdaci na to kaslali. Vidím to na mojich rodičoch- tatko bol bez zubov v cca 55,mama má 68 a všetky zuby svoje, pekné, samozrejme nejaké kazy má. Ale tatko sa o zuby nestaral nikdy a mama áno. Aj naša neboha starká (mamina mama) nám kázala po každom jedle vyplachnut ústa čistou vodou,zato tatkova mama na to totálne kaslala,týždeň sme tam boli na prázdninách a kefku sme ani nevideli,boli sme malé decká a doteraz si pamätám ten divný pocit v ústach, bol to samozrejme povlak 😅

aurora33
26. nov 2025
@anonym_autor

@anonym_autor takže ty si si tu jednoducho prišla po komentare že ano je ti zbytočne a prehnane. Ale nie je. Našťastie su tu mnohé mamičky, ktorým záleží na svojich deťoch a chodia k zubárovi aj s ročnými deťmi. Ale to lenivé hlupane ako ty nepochopia. Tak proste sa utešuj tým, že je to zbytočne a tvoje dieťa neotvorí ústa. Lutujem tvoje decko že ma takú blbu matku.

gregik66
26. nov 2025
@aurora33

@anonym_autor takže ty si si tu jednoducho prišla po komentare že ano je ti zbytočne a prehnane. Ale nie je. Našťastie su tu mnohé mamičky, ktorým záleží na svojich deťoch a chodia k zubárovi aj s ročnými deťmi. Ale to lenivé hlupane ako ty nepochopia. Tak proste sa utešuj tým, že je to zbytočne a tvoje dieťa neotvorí ústa. Lutujem tvoje decko že ma takú blbu matku.

@aurora33 ono podla mna aj ked neotvori… noaco. Ani moj neotvoril prvykrat. Ale oboznamil sa s prostredim, videl zubarku, ked som bola u zubarky ja, bol so mnou, sedel na mne a videl ze to je normalne….

beronsche
26. nov 2025

@anonym_autor s dieťaťom je dobré ísť k zubárovi, čo najskôr práve preto, aby sa nebálo. Aby to prostredie poznalo, aby vedelo, že keď otvorí ústa a ukáže zuby, neboli to.
S týmto súhlasí aj naša zubárka. Ona je presne ten empatický a trpezlivý typ, ktorý deťom dopredu hovorí, čo sa bude diať (vhodným slovníkom) a ukazuje, čo ide použiť.
Ist až s prvým problémom, je presne ten prúser, kvôli ktorému sa aj toľko dospelých zubára desí...

Nie je pravda, že malým deťom nikdy nič nerobia, hádam to záleží aj od problému. Neverím, že niekto necháva uspať ročné dieťa , aby mu mohli vytrhnúť trochu pokazený mliečny zub. Predpokladám, že zdravotný stav s tebou nekonzultovali, takže to bude len tvoja domienka, že je to len výstrednost rodičov.

A áno, poznám, keď dieťa nechce zuby cistit. To moje dlho nespolupracovalo. Tak sme umývali tak, ako sa dalo. Stále zubnú hygienu podceňuje, musíme dozerať (4.roc. ZŠ). Podľa našej dentálnej hygienicky je vhodné dozerať na deti do cca 12. roka, ale je to samozrejme individuálne.