icon

Výrastok pri zube u 6 ročnej dcérky

9. máj 2021

Mamicky neviete prosim co to moze bit?Moja zubarka neodpisuje a nevola naspat tak kym zozenieme ineho zubara co jej konecne aj zubok spravi.To cudo ju neboli ale davnejsie ju pobolieval ten zubok kedze tam ma kaz.Ja hlupa som cakala ze ved ma 6 vypadne alebo zubarka vytrhne ak pojde ale ta nema ani do juna volny termin,co mi jej muz povedal 😔

Výrastok pri zube u 6 ročnej dcérky
mliekosgrankom
9. máj 2021

Zdravím. Škoda, že ste čakali pretože tento zub by tam mal v idealnom prípade ešte aspoň plus minus 4 roky pobudnúť. To len rada do budúcna, kazy v mliečnom chrupe treba ošetriť čím skôr ak už teda vzniknú pretože často krát rýchlo postupujú ďalej a ako aj v prípade vašej dcérky - do nervu. Odtiaľ sa infekcia dostala postupne až do kosti a keď nebolo inej cesty preč, vybrala si cestu najmenšieho odporu a postupne až cez sliznicu napovrch čo teraz vidíte v ústach.
Terapia podľa rtg a spolupráce dcérky. Jedna komplikovanejšia finacne náročnejšia možnosť, ktorú nerobí každý zubný lekár keďže to nie je "len tak" jednoduchý výkon je osetrenie koreňových kanálikov. Druhá možnosť je vytiahnuť ho a rátať s tým že pravdepodobne dôjde k posunu zubov a zub ktorý sa má na jeho miesto prerezat (cca v 10tich rokoch) nemusí mať v tom čase miesto alebo sa prereze "nakrivo"
Tak nejak v skratke. Všetko uz závisí od rtg, od spolupráce dcérky, od Vášho lekára a v neposlednom rade od rodiča 🙃

autor
9. máj 2021

@mliekosgrankom dakujem krasne za obsirnu odpoved moc si to cenim 🤗 Zial zubarke som pisala a neodpocedala uz cca 3mesiace dozadu a inu tu nemame ktora by ma financne nezruinovala 😔 poslala som jej teraz foto a som zvedava co povie kedze je mi jasne ze to neni ok 🤨 Ale ano moja chyba mala som radsej utekat k inemu no po mesiaci som malej pozrela zubky a tam takyto kaz a vyrastok 😢

gabulienka623
9. máj 2021

Hnisavy vačok. Treba zub otvoriť, aby nenastali komplikácie. Riešili sme to v zime, ten istý zub u 6r dcéry. Zubárka jej to rozvrtala, aby mal hnis kadiaľ odtekat. Trhať jej ho nechce, aby sa jej nepoposúvali ostatné zubky. Šla by som na pohotovosť, keď vás zubár nereaguje. A mimochodom moju ten zub tiež nebolel, mala ho mŕtvy.

autor
9. máj 2021

@gabulienka623 boze to vazne 😲 takze vrtat.Napisala som masej zubarke a poslala foto.Mebolelo to dcerku ked jej ho brtala a co potom s tym zubkom?Dakujem

gabulienka623
9. máj 2021

Moja v tom zube mala kaz, asi pred rokom jej ho vrtali a plombovali, ale teda znovu sa jej pokazil a spravil ten vačok. No a tak jej ho rozvrtali a nechali tak, má tam dieru. Vŕtanie ju nebolelo, jej vlastné len tu pôvodnú plombu vybrali. Pokiaľ ju nebude bolieť, nechajú jej to takto. A inak hrozí z toho zápal okostnice.

ivangeline
9. máj 2021

Je mi luto..ze tak skoro uz take zle zuby...maju deti. :(

autor
10. máj 2021

@gabulienka623 boze ja sa bojim ze ju to bude boliet a bude mat blok zo zubara ako ja a nechala som to zajst moc daleko zuby v hroznom stave 🙄Ale u nas je to dedicne mame zuby co sa rozsypaju 😔 Len som difala ze ju to obide.

autor
10. máj 2021

@ivangeline zial niekedy ani cistenie nepomoze a u zubarky sme boli pred druhou vlnou jej plombovala zubok a ziadne ine kazy nemala 😔

naja94
10. máj 2021

Môj syn mal veľký kaz na hornej štvorke, zub ho začal bolieť, ale vačok pri zube nemal, zubárka zub vytrhla... Ta diera v zubku bola tak veľká, že nemalo cenu ho vŕtať a čistenie kanálikov by bol komplikovaný zákrok s neistým výsledkom. Ja myslím, že vytrhnutie zubku bolo najlepším riešením, napokon, na zachovanie medzery medzi trojkou a päťkou sa dá medzi zuby nasadiť taký, ako to nazvať, oddeľovač, ktorý zabezpečí zachovanie medzery. Môjmu synovi to zubárka nedávala, tvrdila, že ak je to v hornom rade, tak aj vplyvom gravitacie vyrastie nový zub bez problémov.

autor
10. máj 2021

@naja94 ano niekedy je ozaj zbytocne nechavat zubok skoda ze moja to ma dole a ma to hned vedla twj plombovanej stolicky 🙄

kimina21
9. jún 2025
@naja94

Môj syn mal veľký kaz na hornej štvorke, zub ho začal bolieť, ale vačok pri zube nemal, zubárka zub vytrhla... Ta diera v zubku bola tak veľká, že nemalo cenu ho vŕtať a čistenie kanálikov by bol komplikovaný zákrok s neistým výsledkom. Ja myslím, že vytrhnutie zubku bolo najlepším riešením, napokon, na zachovanie medzery medzi trojkou a päťkou sa dá medzi zuby nasadiť taký, ako to nazvať, oddeľovač, ktorý zabezpečí zachovanie medzery. Môjmu synovi to zubárka nedávala, tvrdila, že ak je to v hornom rade, tak aj vplyvom gravitacie vyrastie nový zub bez problémov.

@naja94 chcem sa opýtať,vyrástli zúbky v pohode?netrebalo strojček?