icon

Zhnité zúbky

vikulka05
16. nov 2022

Dobrý deň,
Nasla som prispevky z roku 2019 ohladne problemov so sklovinou u malych deti, ktora u mnohych prerastla do velkych problemov. Nepodarilo sa mi uz reagovat na konkretnu skupinu, tak aspon takto. Mozno to pomoze mamickam do buducna. Väčšina lekarov totiz mamicky odbija (aj podla reakcii mamicie, ktore k danej teme boli) s tym, ze nesmu pit/jest sladke, ze dovodom je dojcenie a podobne.
Takze nas pribeh bol taky isty. Horne dvojky vysli s divnou hrudkovitou sklovinou zakrpatene. Neskor sa zacala kazit sklovina aj na jednotkach. Vsetci dr ma odbijali s tym, ze je to z dojcenia, lebo mliecko je sladke. Nakoniec vsak obvodna prisla s tym, ze to moze byt z nedostatku zeleza, ak mi chybalo aj v tehu. Po krvnych testoch sa totopotvrdilo. Zubky sice nakoniec museli ist von vsetky 4.

vikulka05
autor
16. nov 2022

Ale aspon sme zistili pricinu a riesili a mozno predisli horsiemu. Obvodna s tym prisla, ked uz sa prva jednotka zlomila, co bola taka oslabena. Nejaky cas sme tak fungovali, no v jeden vecer zacal mat hrozne bolesti, rano sme sli k novej zubarke a zubok siel von. S tym, ze tam bol hnis. Zubky odhnivali. Neskor zacal mat problem s dalsim a tak dr usudila, ze by bolo dobre vybrat uz vsetky"postihnute" zubky, nakolko ho to isto boli, len si na to zvykol a uz aj tak neplnia svoju funkciu, kedze koli bolesti ich nepouziva. A ked mu ich vyberali, uz mal zahnisany dalsi... takze takto to bolo u nas. Snad to inym pomoze. Nedajte sa odbit a rieste, ci dieta nema nedostatok nejakeho vitaminu. U nas konkretne to sposobilo zrejme zelezo. Ma sice 2 zubky s kazom, ktore mu pravidelne potieraju, aby sa nejazili dalej, ale inak uz ma zubky krasne a snad teda vydrzime az po tie trvale. Teraz ma 5r

marzuz89
16. nov 2022

@vikulka05 nuz, povedzme si uprimne, len minimum rodicov dba na ustnu hygienu svojich deti. Dojcenie ako take zubkom neublizuje, ublizuje im neustale obmyvanie sladkym mliekom bez dostatocnej hygieny a bez umyvania, vyplachovanie vodou. Ked babatko pije z flasky, je to take viac "organizovane". Pije kazde dve, tri hodiny. Kojene deti - a vidim to z diskusii - su na prsniku z velkej casti skoro nonstop. Ja som kvoli zubkom zrusila aj nocne mlieko, ziadne nocne cucanie v 2 ci 3 rokoch. A od prveho zubku dokonala hygiena rano aj vecer.

Syn mal nedostatok zeleza, velky, bral dlhodobo preparaty. A zubky ma zdrave. Ani jeden kaz. Takze by som sa skor zamerala na to, kedy ste boli prvy krat u zubara, ako casto si umyvala zubky, s akou kefkou, aka bola dynamika kojenia. Pises, ze doktori mali rozne nazory, vyriesila to az obvodna. Zubar mal aky nazor? Ci u neho ste neboli?

Ja totiz neverim na taketo dovody. Zubky ak nie su geneticky "chore" su potom oslabene a hniju zlou hygienou, neustalym obmyvanim sladkym mliekom, rodicia velmi casto nevodia svoje deti k zubarom na preventivky, a podobne. Alebo ze ich nicia atb. Syn mal pol roka v kuse atb a zvysok roku neustale sirupy, lieky. Zazltli mu zubky, lebo pigmentacia. Dentalna hygiena to odstranila. Ale nie je pravda, ze zubky z Atb hniju. Cize by som to neskryvala za hento, ono, tamto. Nech si to napisala v akokolvek dobrej viere ❤️

mamula20
Odpoveď bola odstránená
hilda08
16. nov 2022

@mamula20 presne tak toto iste mame za sebou s prvým, ked som si uvedomila, ze to zapríčiňujú lieky na železo, skoncili sme s nimi nastastie sme zuby zachránili aj ked len vďaka tomu aky je trpezlivý a vydrzi u zubara… a to ústna hygiena u nas od prvého zubu je prísne dodržiavaná ja som mala hrozne problemy so zubami nedopustila by som aby aj moje deti mali…a predsa

dskjhfdlkdjhl
16. nov 2022

@vikulka05 Hlavne netreba zabudat na to, ze kazdy clovek je iny. Moje deti boli kojene dost dlho aj v noci a zuby mali a aj maju krasne, ale verim, ze ak ma niekto sklony ku kazivosti, tak mu nocne kojenie moze dopomoct k este horsej situacii. Zato, ze sa niekomu kazia zuby z nedostatku zeleza, to neznamena, ze kazdemu. Ale rozhodne je hygiena dolezita a dolezite su aj preventivky u zubara, a toho si treba dobre vybrat. Su taki, co mliecne zuby odmietaju opravovat, od takych treba utekat.

mamula20
Odpoveď bola odstránená
hilda08
16. nov 2022

@mamula20 no presne, maltofer aj u nas bol základ problémov, aj s tym zapekanim a záchodovým narekom sme si prešli…

mamula20
Odpoveď bola odstránená
hilda08
16. nov 2022

@mamula20 Boze to je strasne, moj ma len tri a nastastie uz je to skoro v norme, len ked horsie ide musim ho drzat za ruku, to som mala pocit, ze sa riadne vytrápil..ale ako vidim este je ten lepsi pripad

mamula20
Odpoveď bola odstránená
141117mmn
16. nov 2022

Moja mala v podelok 5 rokov...
Pije prevazne iba z flasky najradsej jablkovy dzus (tej pre "babetka" 😁 co podla niektorych max do pol roka je dovolene - potom pohar) ..
Nekojena, predciasniatko...bez zeleza narodena..
Tretia zuba preventivka teraz v oktobri - perfektne zuby...
Zuby umyva prevazne tato a to iba rano..v zivote nesla spat s umytymi zubami...
K tej flaske len tolko - uz neexistuje pomali dospely , ktory nepije z flase 😀

veve_ad
16. nov 2022

@141117mmn Tak tuto tvoju vetu "Zuby umyva prevazne tato a to iba rano..v zivote nesla spat s umytymi zubami..." , tak tu by som sa fakt hanbila napisat 🤦‍♀️ To ti fakt gratulujem, k akemu navyku svoju slecnu vediete 👍

filipka250
16. nov 2022

@marzuz89 ked dieta pije z flasky, mlieko tecie v ustach kade tade . Pri dojceni strieka priamo do hrdla.
Len tolko k teme dojcenie vs. pokazene zubky

hilda08
16. nov 2022

@filipka250 a ked v noci zaspi na prsníku? Nedrží sa mliecko v ustach? Pýtam sa normalne, zo zaujímavosti, sama neviem ako to je.

141117mmn
16. nov 2022

@veve_ad ja idem tiez spat bez umytych zubov🙈 robim aj nocne a zaujimave, ze ani kolegovia a kolegyne si nejdu zuby umyt...pruser..poviem im do duse..

141117mmn
16. nov 2022

Skratka ... nie je to iba o umyvani zubov ...ale to tu uz vsetci vedia..

nevenka
16. nov 2022

@marzuz89 nasi dvaja boli kojeni den-noc, do cca 20 mesiacov, zubky bez kazov, krasne, bez demineralizacii. Tretie dieta to iste a hned, ako zubky vysli, tak uz mali odvapnenia na sebe, a to mal 4 mesiace - tak ako 4 mesacnemu zrusis nocne mlieko, neviem. Ked este 6 tyzdnovy sa prvy raz naucil prisat poriadne na prso. Ak som chcela, aby rastol a priberal, tak aom mu mlieko davala na poziadanie, kolko chcel.
Od mojej zubarky viem, ze materske mlieko okrem cukrov, ma aj enzymi, ktore dokazu eliminovat zle ucinky cukru. To nie je cukor z umeleho mlieka. Funguje tam akesi samocistenie. Ovela horsie podla nej su prikrmy a hlavne ovocne kyseliny a banan - ten ostane nalepeny na zubkoch, taky ten povlak, skus si to vsimnut, ked zjes banan, mas to desne. Tak ze toto demineralizuje sklovinu ovela viac ako materske mlieko.

tehula2016
16. nov 2022

@vikulka05 ahoj, prosim, kedy prislo dietatko o vsetky 4 zubky?Ja mam 4 rocneho syna, zial chybaju mu horne dvojky (nema zarodky, tuto “vadu” mame v rodine) a po pade sa mu ako 3 rocnemu zlomila horna predna jednotka, cele to zahnisalo a cely zub musel ist von, cize v tom prazdnom priestore mu ostala uz len 1 horna jednotka, ktora sa zial zacala pomaly rozpadavat, uz tam ma len kyptik, zub je mrtvy, dali sme vytiahnut nerv, aby ho nebolel..stale sa vsak zmensuje, neviem ci ma zmysel aby tam mal len zbytok zubu..velmi ma trapi, ze horne 4 zuby prakticky nema..nemate problem s jedenim, rozpravanim?

filipka250
16. nov 2022

@hilda08 nie. Deti zaspavaju zvacsa tak, ze tesne pred uplnym zaspatim iba ,,dudluju" prsnik, uz nesaju.