icon

Zmeny správania pri prerezávaní zúbkov u detí

9. apr 2025

Mamičky, ktoré už máte deti prosím o pomoc. Máme 8 m synčeka, ktorý nebol ľahkým orieškom od narodenia, mal koliky a reflux ale cca po troch štyroch mesiacoch sa to unormálnilo. Nebol kojený, nemala som mlieko, nechcem to ani rozoberať. Potom sme si pekne nažívali, užívali sme si spoločný čas, chodili sme na prechádky, hrali sa, túlili, pusinkovali atď. Príkrmy pekne príjma, má desiaty aj obedy, všetko mu to varím čerstvé každý deň, stravu má pestrú, Devit, Biogaia, občas dávam Sabsimplex keď ho bolí bruško. Zmena nastala cca 2 a pol týždňa dozadu,neviem cca kedy, zlievaju sa mi dni. Zmenil sa o 180stupňov, 70 percent dňa sa prejeduje a preplače. Už sme zúfalí. na poslednej poradni nám doktorka povedala, že má opuchnuté trocha ďasná ale jemu žiadny zubok nevyšiel doteraz. Nemám ponatia, či táto zmena súvisí so zúbkami, lebo tak predpokladám , že ho to dráždi ale robí aj veci , ktoré s tým nesúvisia, odtláča ma, kope ma, hádže sa mi z náručia na postel, obliekanie , vyzliekanie a prebalovanie - z toho mám nočné mory. Prerevané, prevreštané, búcha ma rukami vykrikuje mama mamaaaa a jeduje sa - tak chodíme von na prechádzky, ze ja som kompletne spotená, vyklepaná, so slzami na krajíčku. Už to nezvládam, bojím sa sním uz hocico robiť lebo výsledok je rev. Hrávame sa na posteli, máme bezpečnostné zábrany okolo celej manželskej postele, nahádzem mu tam hračky a hráme sa, chvílku ho to baví ale potom sa ide dať na 4 a tvárou sa hádze do matracu. Pred spaním čo sa najeduje v postielke, to je naplač, slintá, plače, sople sliny mu tečú a tak nejak zaspí vo vlastných slinách, je mi DOPLAČU VTEDY. Má aj skákadlo, tam tiez uz moc nechce byť, už občas ani na rukách, ani na posteli ani v kočíku, nikde, len jedovanie sa , buchanie. Potom mu trocha prepne a zas je chvilku normálny ked to tak mám nazvať. Ja som uz maximalne unavená psychicky vyčerpaná a vyhoretá. Snažím sa s ním aj počas tých amokov rozprávať kludne, spievam mu, snažím sa ho objať, odtláča ma štípe ma. Cítim sa ako HOVNO. Každý večer zaspávam vyčerpaná smutná a budím sa rovnako, chytila ma depresia, neteším sa z ničoho, už iba robím veci manuálne, predstieram smiech a úsmev. Mám strach že tento stav je nenavrátiteľný a takto to uz ostane. neviem co robím zle. Máme len jeho , s dieťaťom sme si počkali , kým sme si zabezpečili vlastné bývanie , kým sme mali stabilnú prácu, ja mám 35, partner 37, nie sme sopliaci. Mám strach z každého dňa, z každého ukonu, zo strihania nechtov aj kupania. Občas ma prekvapí a je to v pohode ale vacsinu dna je zlý,inak to nazvať ani neviem. Prosím mamičky, je to tými zubkami alebo som niečo pokazila, niečo robím zle alebo som zlyhala ako matka alebo čo, prosím poradte mi. S doktorkou som to konzultovala, navrhla mi aby som mu skusila dať nurofen ked chytí taký plač, ale velmi nerada to robím, dala som mu raz ráno ked začal plač, síce prestal ale ja to neviem nejak odsledovať, lebo niekedy sú hodiny ked neplače a hrá sa a ja netusím ci to bolo nurofenom alebo nie. Nechcem z neho robiť pokusného králika, ona to myslela tým, ze mu to mám dat a odsledovat, ci bude plakalt a ekd nie tak teda to budú zuby a ked áno tak niečo ine a mam to snou nadalej konzultovať. Podla tohto opisu , je to podla vás normalne? robilo to aj vaše dieťa? zmení sa to? Ďakujem vopred,prosím neodcudzujte ma lebo som uz beztak na zemi.

ukgirls
9. apr 2025

zmeni sa to..ked vyjdu zubky .. niekomu idu hned a inemu sa hlld deru .. kup mu daco na dasna aby ho neboleli..gelik hryzatko chladive a podobne a pevne nervy ...

autor
9. apr 2025

@ukgirls má vsetko, chladivé hryzatka, kamistad, calgel, taký silikonovy naprstok s čím mu masírujem ďasná

ukgirls
9. apr 2025

tak uz len vydrz.. nebude to zo dna na den ale prejde to ..

zuzanka.zuzu
9. apr 2025

podľa mňa je celé materstvo pokus-omyl 😂 daj sa do kľudu, nemusíš byť taká premotivovaná a striktná a upätá 😉 JE TO LEN OBDOBIE - opakuj si to dokola 🤷

buducamama
9. apr 2025

Camiliu mu davaj, Viburcol, ak myslis, ze ma bolesti, paralenovy cipok, ten je jemnejsi. My sme frcali len na tomto, je to kvoli zubom.Na striedacku do troch rokov, kym nevyrastli posledne dva🫣

lucia13022023
9. apr 2025

Ajaj neporadím asi ale taketo obdobia mal aj môj syn, doktorka na kazdej poradni od 4m ze to sú zuby, že už ich vidí, už vyjdu... A nakoniec vyšiel prvý keď mal 15m...v takýchto prípadoch ako opisujes som mu dala nurofen, asi 4x sa tak stalo. Vtedy sa ukludnil..ci to boli zuby alebo co to bolo...sama neviem. Paradoxne keď sa mu zub prerezal, absolútne nič nenasvedčovalo tomu, že mu idú zuby 🤣 žiadne slintanie, žiadne bolesti, žiadna nervozita, nič...

sovica
9. apr 2025

Na 95% si myslím, že to budú tie zuby. Však tých príznakov si tam napísala toľko, čo sedia práve na prerezávajúce sa zuby: častý plač, podráždenosť, slintanie, opuchnuté ďasná, dieťa sa ukľudní, keď zaberie liek na bolesť... Je to malé dieťa a nevie povedať, že ho niečo bolí. Dáva ti to najavo práve tým plačom a podráždenosťou. Aj ty by si bola podráždená a bolo by ti do revu (možno by si aj revala), keby ťa boleli zuby. Chápem, že si z toho na nervy, ale to dieťa to nerobí naschvál. Má aj nejaké iné prejavy, ktoré môžu upozorňovať na prerezávanie zubov? Napr. časté strkanie si rúk do úsť, môže byť aj mierne zvýšená teplota, častá je aj strata chuti do jedla, hnačky... Ale každé dieťa to má trochu ináč. Nič iné ti neostáva, len dávať tie chladivé gely na ďasienka, hryzátka, jemne masírovať ďasná (ľahšie sa potom zúbky prerezávajú), kľudne daj ten Nurofen, keď vidíš, že dieťa je z tej bolesti nervné. Ver mi, že nie si v tom sama. A neboj, aj toto obdobie prejde a budeš sa opäť tešiť, že máš milé a dobré dieťa🍀👶

petkavka
9. apr 2025

Ono, ešte by som zvážila ďalšie možnosti – zájsť k zubárovi, požiadať o kontrolu a prípadne nech pomôže s „prerezávaním“. Oni to vedia presne vyhodnotiť a dieťatku sa môže výrazne uľaviť.

Potom by som zhodnotila reakciu na očkovanie (časovo to predpokladám nevychádza, takže tam asi nebude súvislosť).

Ak vylúčiš tieto dve možnosti a dieťa sa upokojí po podaní ibuprofénu, budeš vedieť, že ho ešte môže trápiť niečo iné – a vtedy už môžeš zatlačiť na lekárku, že chceš komplexné vyšetrenie.

monicatko20
9. apr 2025

Nám presne v 8 mesiaci takto začala separačna úzkosť 🫣 malý presne jak tvoj, do 4 mesiaca kolíky, reflux a u nás ešte ďalšie diagnózy.. Neporadím ti jak to zmeniť, žiaľ musí to prejsť.. Mne pomohlo malého zamestnať formou,, učenia,, - vyčerpávajúce ale pomocné.. Keď som mu zamestnala hlavu bol kľud 🫣 veľa som ho zapájala aj do bežných domácich prác, jasné bez efektu 🤣 ale kým som ja napríklad umyvala riad on vysaval alebo utieral skrinky 🫣 Držím palce nech to to čím skôr prejde 🙏