icon

Adopcia psíka: Je to správne rozhodnutie?

patricia909
Dnes o 19:11

Uz naozaj dlhsiu dobu premyslam nad adopciou psika. Dokonca uz na neho cakam. O 3 tyzdne by sme si mali ist vziat cca 3 mesacnu fenku. Oriesok, nasla sa niekde v dedine na vychode a momentalne je v docaske. Tym, ze na nu musime cakat, tak mam vela casu na premyslanie ci to naozaj chcem. Neviem sa rozhodnut. Na jednej strane strasne tuzim po psikovi a na druhej strane je fajn, ze sa teraz s priatelom mozeme kdekolvek a kedykolvek zobrat a ist niekde. Teda nie ze by sme niekam chodili :D mozno 1-2krat do roka na vikend predlzeny a raz do roka dovolenka. Inak navstevujeme pravidelne na vikendy moju mamu kde mame fenku a kocura. To mi tiez trosku lepi ci nebude problem s tou mackou, ale verim, ze ked ide o steniatko, tak sa na macky nauci. Psika pri mamine mame vonkajsieho, ma pristup do kotolne, kuchyne, chodby.... ked su mrazy, tak ju davame dnu a ked su horucavy tak ju tiez davame dnu aby sa schladila, cize cele leto sa chladi na dlazbe vnutri, vie nam dat najavo kde chce byt... trosku sa bojim ako to tato fenocka vezme ked prideme a nebude s nami 24 hodin denne ale bude musiet byt cast dna aj sama. My inak zijeme v byte s priatelom.
Nakolko psika a kocura mame, tak viem co obnasa starostlivost, vencenie ci je mraz, zima, horucavy, vietor, dazd... vsetko viem, viem kolko stoja granule a veterina... vsetko si uvedomujem len mam pocit, ze spekulujem kvoli tomu ze mam proste cas spekulovat... isli by ste do adopcie?

alcielle
Dnes o 19:15

Ano

anonym_1475c4
Dnes o 19:22

Isla by som, ale ak mas obavy s vacsinou utulkov sa da dohodnut na docastke najprv a potom adopcii, ja som tak mala z utulku u nich to bol standardny postup ako davali psikov, chceli mat istotu ze bude vsetko v poriadku. Tusim po mesiaci (uz si to presne nepamatam po tolkych rokoch) prisli z utulku priamo ku mne a vtedy sa podpisala aj adopcna zmluva.

anonym_512e30
Dnes o 19:24

1) na macku sa pes nauci, aj dospely, nieto stena
2) ano, pes je obmedzujuci, na to treba mysliet. Kazdopadne vzdy si vies najst aj nejaku varovku, dnes je kopa aj dobrych hotelov, strazeni... Zas nie je to tak, ze so psikom (alebo bez neho) sa naozaj nemozes ani pohnut.

Hlavne si to dobre premysliet. Je to zavazok na najblizsich 10-15 rokov. Ak navyse budete mat psika, vsade budu chlpy. Plus ak v blizkej dobe planujete dieta, tam je dalsich vela otaznikov, co sa tyka casu, starostlivosti, vencenia (aj v zlych pocasiach), atd atd atd...

motylik2559
Dnes o 19:32

Mam adoptovaneho psika uz 10 rokov. Ale ked takto spekulujes, ci do toho ist, tak to nie je bohvieco. Ja som vedela na 100%,ze si psika vziat chcem aj ked som vedela,ze to ide na ukor niektorych veci. A to som si nebrala steniatko, ktore si mozes naucit podla seba, ale 2 rocneho psika, s ktorym trebalo pracovat, lebo mal co to uz za sebou a nie dobre veci. Ale mala som trpezlivost a aj ked to trvalo dlhsie, tak sa z neho stal pan pes🥰 Bal sa aj vlastneho tiena, ked som si ho brala, nechcel sa ani len onuchat s inymi psikmi...a ked som ho postupne socializovala, tak sa s druhymi hafanmi hral a behal vo vybehu pre psikov. Na steniatko bude treba tiez vela trpezlivosti, kym ho naucite zakladne veci, pokial ho to docaskari nenaucia. So psikom mozes ist aj na dovolenku ci predlzeny vikend - na chatu napriklad na Slovensku, alebo je aj ubytovanie v rodinnych domoch, kde moze ist psik. Aj na dovcu mozete ist mimo SK, ale tam bude zrejme treba vybavit psi pas a idealne vlastnou dopravou a bud len do dogfriendly hotelov, alebo co prenajimaju v Chorvatsku napr take to volne ubytovanie v domoch. Riesit sa to da aj tym,ze by vam psika niekto postrazil. Ja ked som isla na dovcu, tak mi ho vzala mamina, ona ma tiez psika, maju sa velmi radi, su ako partaci. Ale na SK idem aj s nim. Ked som normalne doma, tak väcsinou prisposobujem jemu cas, myslim vencenie, doma sa mu venujem. Jasne, ze chodim si aj svoje-fitko, s kamoskou na kavu, ale s tym,ze kym odidem je poriadne vyvenceny. Premysli si to ozaj este, riesit sa to da, ale psik je zaväzok. Nerada by som bola, keby dopadol tak,ze si na vas zvykne, bude vas mat rad a potom ho date naspät do utulku, psikovia toto tiez pocitia na psychike, vedia byt potom sklesnuti a smutní...

anonym_83f494
Dnes o 20:29

Keď chcete ísť na nejaký víkend existujú psie hotely. Na pár dni to nebude nejaká extra veľká pálka. Ak sa mu budeš venovať hlavne zo začiatku naučíš ho byt aj kľudne samého. Aby mal svoj pokoj a vedel oddychovať. Ale vždy sa treba psovi venovať, nie je to hračka ktorú odložíš. A premysli si to lebo tiež nie je dobre vziať si psíka a potom ho vraziť naspäť. Človek mu druhý krát zlomí srdce

anonym_4625d0
Dnes o 20:35

Mám dva psy z útulku. Jedného som brala ako 4 ročného, mačky boli zo začiatku problém ale naucil sa a teraz mame plus dvoch kocúrov, ktorý mu nevadia. Druhu sme brali ako stena a ta si podľa mna aj teraz v piatom roku života mysli že Macka a pes sú jeden živočíšny druh 😂😂.
Cestujú s nami, doma normálne ostávajú počas našej neprítomnosti.
Ako si naučíš tak budeš mat, hlavne sa nebáť. Samozrejme ak by ste robili obaja 12h smeny a potom riešili len svoje záľuby do ktorých sa pes zahrnúť nedá, určite by som psa neodporúčala ale ak väčšinu roka máte možnosť poskytnúť psovi dostatok času, tých pár dni na dobolenke či výlete sa vždy da nejak vyriešiť.

anonym_52d39c
Dnes o 21:28

Nie, ked vahas tak urcite nie. Psa mas u mamy, tam sa s nim mozes pohrat kedy chces a doma mas pokoj a mozes cestovat kde chces kedy chces. A pes do bytu podla mna ani nepatri, ber ohlad aj na susedov, ked to tam bude stekat kym budete v praci, nadseni asi nebudu.

anonym_b88be1
Dnes o 21:31

Nie nešla by som do adopcie, pretože útulky v adopčnej zmluve požadujú kastráciu a ja kastrovanú fenku nechcem /stretla som sa v minulosti s veľmi závažnými následkami kastrácie a viem o niekoľkých prípadoch, keď fenka kastráciu neprežila/. To, že si fenku viem ustrážiť počas hárania, aby nemala šteniatka /chovám psíky 44 rokov a ešte sa mi nestalo, aby moja fenka mala nechcené šteniatka/, útulky neakceptujú, trvajú na kastrácii, ktorej ja svoju fenku vystavovať nebudem, preto si fenku z útulku neadoptujem.

anonym_2915fa
Dnes o 21:36

Ahoj. Aj ja som váhala, bála som sa toho množstva rizík. Váhaš, pretože vieš, aká to je zodpovednosť. No čo ti poviem, už ho mame rok a pol a je to obrovská láska.