icon

Ako plánovať kastrovanie fenky, aby nekolidovalo s háraním?

lenkasmajlovaa
Dnes o 10:53

Ahojte, potrebujem radu. Mali sme uz objednany zakrok nasej 1 a pol rocnej fenky cavalierky na kastraciu lenze den pred tym zacala krvacat takze sa to musi odlozit, povedali nam ze mesiac po harani sa moze objednat. Lenze zacala harat 4 mesiac po povedali nam ze je to normalne ze hara fenka 2x do roka. Harala zaciatkom marca a teraz koncom jula hara. Chceli by sme to dat na december ked bude aj muz doma aby sme s nou boli pocas tazkych dni lenze mne sa zas ukazuje otazka ci zas v decembri nebude harat :/ vedia to nejak napr tyzden pred zakrokom vyzistit ci ma pred haranim ? Nechceme dlho cakat teda ja osobne sa obavam aby neochorela na maternicu a tie mliecne zlazy a hlavne aby sa prebudila po narkoze .. dakujem pekne

katkaseiner
Dnes o 10:57

mame labradorku a hara sa 2x do roka. Ci to oni vedia zistit ci sa uz bude harat... asi skor nie...
U nas to obdobie je velmi podobne, cize ten dec. by ste mali byt ok.
Z vlastnej skusenosti ale odporucam aj predoperacne vysetrenie. Nasa prva labradorka sa zo sterilizacie nezobudila 😢

anonym_f4d44b
Dnes o 11:21

V takomto teple ja by som ani nedala kastraciu rana sa moze hojit dlhsie. Idealne je od jesene do jari. Ja som dala mesiac po prvom harani. Takze aj teraz to vyjde cca na september a mozte dat ak nebudu horucavy. A preco po marcovom harani ste nedali? Mohla ist uz v aprily-maji.

modrykolibrik
Dnes o 11:23

@lenkasmajlovaa autorka dobrý veterinár vykastruje aj keď sa hara a za ten pol rok sa jej maternica nezapáli ani mliečne žľazy, to ta iba zbytočne strašia. Naša cena sa hara v októbri a v januári a v pohode nič jej není tak šup šup na kastraciu

modrykolibrik
Dnes o 11:25
@anonym_f4d44b

V takomto teple ja by som ani nedala kastraciu rana sa moze hojit dlhsie. Idealne je od jesene do jari. Ja som dala mesiac po prvom harani. Takze aj teraz to vyjde cca na september a mozte dat ak nebudu horucavy. A preco po marcovom harani ste nedali? Mohla ist uz v aprily-maji.

@anonym_f4d44b ja tak rátam že buď sa harala v januári alebo vo februári ale prečo čakali 4 mesiace to tiež nechápem. Veď každý vie že ceny sa hrajú dva krát do roka

modrykolibrik
Dnes o 11:26

@lenkasmajlovaa ja hlavne nechápem načo máš fenu keď nechceš stene. Mala si si kúpiť psa a nemusela si sa stresovať. Moja fena bude mať dva roky a veterinářka nám ju odmietla vykastrovat lebo psychicky není ešte vporiadku potrebuje ešte čas na dozretie.
Podľa mňa rok a pol je ešte krátka doba na kastráciu. A nie maternica ani bradavky sa jej nezapalia hneď ale po case

anonym_59cca3
Dnes o 11:35

Kastrácia nie sú žiadne ťažké dni. Po zobudení je trošku ubolená, viac bude pospávať a tá rana nie je nič strašné za týždeň bude v pohode, len treba tú ranu udržiavať.. My sme mali fenky dve,jednu sme dali vykastrovať, druhú nie lebo sme chceli šteniatka od nej. Veterinár vie z krvi aj ultrazvuku určiť blížiace sa haranie.
Fenka u ktorej sme odkladali kastráciu, napuchlo doslova z večera do rána brucho ale do enormnych rozmerov. Verdikt bol agresívny nádor a hromadenie tekutiny, žiaľ už iné riešenie ako uspanie nebolo, predostrel nám možnosť liečby,ale sám ju neodporúčal nakoľko nádor sa tak rýchlo rozširoval, že by to bolo pre toho psa už len trápenie. Takže nie nestrašia ťa zbytočne, každé ďalšie haranie zvyšuje riziko vzniku nádorov mliečnej žľazy. Pokiaľ nechcete šteniatka,nie je na čo čakať.

colsami
Dnes o 11:50
@modrykolibrik

@lenkasmajlovaa autorka dobrý veterinár vykastruje aj keď sa hara a za ten pol rok sa jej maternica nezapáli ani mliečne žľazy, to ta iba zbytočne strašia. Naša cena sa hara v októbri a v januári a v pohode nič jej není tak šup šup na kastraciu

@modrykolibrik nikto nikoho nestrasi. Kym nie je nutne, tak sa NIJAKE zakroky nevykonavaju pocas harania. Tak isto ako u ludi, suka pri harani ma vsetko enormne prekrvene - zle sa to operuje, vsetko extremne krvaca a velmi zle sa to hoji.
Nevidim najmensi dovod ist do uplne zbytocneho rizika. A uz som videla a viedla nejednu operaciu cez haranie.

Autorka: je optimalnejsie planovat operaciu podla toho kedy "moze" suka, nez podla toho, kedy "moze manzel"... A obdobie po kastracii nie su ziadne tazke dni, bohate staci primerana kontrola jednej osoby, aspon v prve dni po zakroku.
Drzim palce. Objednajte sa normalne na jesen, nech sa vam to zbytocne neodsuva.

A nie, suka sa vobec nemusia harat 2x do roka. To, ze je to najcastejsie, neznamena, ze je to pravidlo. Su suky co haraju kazde 4mes (to je v reprodukcii oznacene ako najminimalnejsi rozostup, ktory je brany ako OK), niektore kazdych 6 mes, vela z nich kazdych 8 ci 10 mes, alebo raz do roka. Takze povedat "suky sa haraju 2x rocne" je ako povedat "ved zeny maju cyklus 28 dni". Moznoze vacsina ano, ale ani zdaleka nie vsetky.

colsami
Dnes o 11:55

A k Tvojej druhej otazke - nie, ani tyzden dopredu sa pred samotnym haranim neda vyzistit, ci harat zacne.

anonym_6e72fa
Dnes o 12:16

a preco sa nemoze dat operovat vo stvrtok po praci, v piatok dovolenka, sobota, nedela a hotovo? prejdu teraz horucavy, to sa da na shmu odsledovat kedy sa ochladi a mozte ist na to. pripadne od septembra a mate po tom.

anonym_86b18c
Dnes o 12:30
@modrykolibrik

@lenkasmajlovaa ja hlavne nechápem načo máš fenu keď nechceš stene. Mala si si kúpiť psa a nemusela si sa stresovať. Moja fena bude mať dva roky a veterinářka nám ju odmietla vykastrovat lebo psychicky není ešte vporiadku potrebuje ešte čas na dozretie.
Podľa mňa rok a pol je ešte krátka doba na kastráciu. A nie maternica ani bradavky sa jej nezapalia hneď ale po case

@modrykolibrik Tak ak ma gaucoveho a ma sa to harat dva krat do roka ved to potom ma doma ako v dzungli,to je aj kvoli hygiene predsa,nie je nic horsie ako harajuci pes v interiery,vy psickri ste inak dost riadni humusaci ako tak citam.Ale ano z etickeho hladiska chudaci psy takto ich mezacit ale zasa stalw skoncia lepsie ako ine zvierata na bitunkoch.