icon

Čo varíte psíkom? Inšpirácie na varenú stravu

Dnes o 09:23

Ahojte, čo varíte psíkom? Nikdy som to nerobila ani nevidela, naši doma psov vždy kŕmili buď zvyškami, alebo klasicky granule/ konzervy, ale nikdy nie varenú stravu. Mám yorka, čiže malé a vraj majú citlivé žalúdky, zatiaľ som dávala len granule a konzervy, ale vraj môže aj ryžu napríklad, tak dumem, či niečo neskúsiť aj také pre zmenu a spestrenie. Ďakujem za každú radu (k veci a dobre mienenú 😉 )

anonym_51ca48
Dnes o 09:30

@anonym_autor ryža, kuracie srdcia, pečienky, mrkva

stellarstar
Dnes o 09:31

Zvyknem dávať mrkvu, jablko, jahody, banán, čučoriedky, bravčové alebo kuracie mäso, aj kačicu majú radi najviac milujú paštétu kt robím sama

bubinda
Dnes o 09:38

Robim mu ryzu, mrkvu, brokolicu, kus kus, ovsene vlocky uvarene. Ma rad kuracie srdcia, pecienky, krky…a zalejem mu to tym vyvarom. Vsetko bez soli. Z casu na cas mu pridam pivovarne kvasnice pre psov. Kludne moze aj biely jogurt neochuteny, ovocie (okrem hrozna). Nas ma rad aj surovu mrkvu, kusok jablcka. Dostava aj varene vajicko. Ma krasnu lesklu srst a “paradne” kako :D muz hovori, ze ma lepsiu stravu ako on 🙂

autor
Dnes o 10:03
@bubinda

Robim mu ryzu, mrkvu, brokolicu, kus kus, ovsene vlocky uvarene. Ma rad kuracie srdcia, pecienky, krky…a zalejem mu to tym vyvarom. Vsetko bez soli. Z casu na cas mu pridam pivovarne kvasnice pre psov. Kludne moze aj biely jogurt neochuteny, ovocie (okrem hrozna). Nas ma rad aj surovu mrkvu, kusok jablcka. Dostava aj varene vajicko. Ma krasnu lesklu srst a “paradne” kako :D muz hovori, ze ma lepsiu stravu ako on 🙂

@bubinda 😀 to je mega 😍

minenkaa
Dnes o 10:07

Kaleráb surový,varený,brokolica varená päť min alebo na pare ,vývar ,mrkva varená

autor
Dnes o 10:09

Zeny a take ze lososa napriklad? Akoze ked ho urobim pre nas, tak mozem aj jemu dat, nie? Ja ho korenim len bylinkami, to by nemuselo vadit, pripadne oskrabkam, otriem to korenie. A vyvar asi len maso a mrkvu, pripadne kalerab a uplne bez korenia? Ani nechat vyvarit nove, bobkac a tak? Da sa to aj zamrazit, aby som mala na dlhsie?

kiki68
Dnes o 10:15

@anonym_autor ja uz nemam komu varit v tomto smere, ale 12 rokov som varila a teda :
Rozne typy masa, ale najradsej mal hovadzie, kralika, morku a ryby.
Prilohy hlavne zemiak, ryza, davala som mu aj sekane bylinky do toho, trosku salatu/ spenatu, morskej riasy
Korenova zelenina, cvikla bezne - dobre prevarena
Z ovocia broskyne bez supky, struhane jablko, hruska, banany, proste ten pes ochutnal hadam vsetko .
Tiez som sem tam davala jogurt, tvaroh, moja mama mu davala pribinacik ( ano miloval to) a na prilepsenie mal aj piskoty.
Z vitaminov sme davali immunoregen a tiez take ako Roboran. Tiez na klby som mu rozvarala paprcky na huspeninu, tiez pridavala vyvar. Ako ten pes sa mal tak, ze jeho lekar sa spytal, ci by sa nemohol u nas stravovat 😂🙈
A tiez sme davali kozie kolostrum do jedla a furt nieco skusali

kiki68
Dnes o 10:16
@anonym_autor

Zeny a take ze lososa napriklad? Akoze ked ho urobim pre nas, tak mozem aj jemu dat, nie? Ja ho korenim len bylinkami, to by nemuselo vadit, pripadne oskrabkam, otriem to korenie. A vyvar asi len maso a mrkvu, pripadne kalerab a uplne bez korenia? Ani nechat vyvarit nove, bobkac a tak? Da sa to aj zamrazit, aby som mala na dlhsie?

@anonym_autor lososa mal bezne, ked sme mali my, mal aj pes

kiki68
Dnes o 10:16
@anonym_autor

@anonym_autor mozes vsetko zamrazit a rozmrazovat, vela ludi to takto robi. Je to totiz pomerne prakticke

anonym_0eb80b
Dnes o 10:18
@anonym_autor

@anonym_autor nedávaj mu z toho čo varíš pre seba, ak mu chceš variť, tak zvlášť. Pes nemá jesť soľ ani korenie, samozrejme ani cibuľu, cesnak... veď to sa dá všetko vygooglit

stellarstar
Dnes o 11:26
@anonym_autor

@anonym_autor lososa môžeš ale bez korenia. Moji ho milujú

sisska96
Dnes o 11:28
@anonym_autor

@anonym_autor drahý losos pre psa???? Džíííííízs

misulka22
Dnes o 11:51

Podstatna info je ci krmis len takto. Ak krmis len varenou stravou ,tak treba pocitat s tym,ze pes potrebuje maso,vnutornosti,zeleninu,tuky atd...vo sa tyka masa pre psa su omnoho hodnotnejsie rozne orezy- svslovina,slachy,chrupavky atd.nedavat len cistu svalovinu.pri varenej strave treba doplnat mineralne latky a pocitat s tym,ze varenim sa nicia bielkoviny a vitaminy. Ja krmim barfom , ako vyzivara nema varena strava benefity okrem psov co maju vyslovene traviace problemy a surovu stravu nezvladaju pripadne napr pecenova dieta

autor
Dnes o 11:58
@misulka22

Podstatna info je ci krmis len takto. Ak krmis len varenou stravou ,tak treba pocitat s tym,ze pes potrebuje maso,vnutornosti,zeleninu,tuky atd...vo sa tyka masa pre psa su omnoho hodnotnejsie rozne orezy- svslovina,slachy,chrupavky atd.nedavat len cistu svalovinu.pri varenej strave treba doplnat mineralne latky a pocitat s tym,ze varenim sa nicia bielkoviny a vitaminy. Ja krmim barfom , ako vyzivara nema varena strava benefity okrem psov co maju vyslovene traviace problemy a surovu stravu nezvladaju pripadne napr pecenova dieta

@misulka22 nie, nechcem krmit len takto, davam zatial granulky Royal Canin a pre spestrenie a doplnenie kupujem rozne kapsicky, konzervy a podobne, ale ked stojim za sporakom a varim pre nas, tak si vravim ze ved odoberiem trochu a spravim aj jemu, kludne v zvlast miske aby teda som nedala ziadne korenie a sol, takto to asi aj vyskusam a uvidim, ci to bude chciet vobec jest 🙈

tamvtme
Dnes o 12:01

Maso (okrem svaloviny aj hodne vnutornosti, pecienky, srdcia, zaludky, pluca atd atd) a vacsinou ryzu, mrkvu, obcas ovsene vlocky zaliat vyvarom….varila som takto psikovi na stare kolena, ked granule zacala odmietat, konzervy vzdy rozhodili travenie a potrebovala som aby poriadne jedla….

vero13
Dnes o 12:09

Nemiešala by som jeden a druhý typ stravy, buď ho maj na kvalitných granulach, alebo teda prejdi na stravu chystanú doma, psom nerobia dobre tieto zmeny, keď majú tráviaci trakt zvyknutý na jeden typ krmiva… úplne inak im trávi priemyselne spracované krmivo a inak mäso, ja osobne teda síce nevidím nejaký benefit vo varení, ale teda to už je na tebe, prečo neskúsiš surové?

marci9
Dnes o 18:30

Je veľmi vhodné psíka odmalička zvykať na pestrú stravu. Ja mojich psíkov napríklad vôbec nekŕmim granulami, ani konzervami. Veľkých mám na BARF-e /tzn. surovej strave/ a malým varím. Väčšinou kuracie alebo hovädzie mäso s ryžou, alebo cestovinami a zeleninou /nastrúham mrkvu, petržlen, kaleráb, brokolicu, karfiol, tekvicu, uhorku, cuketu.../, do toho vajíčko, občas trošku ovsených vločiek...Dávam aj vnútornosti /kuracie pečienky, srdcia a žalúdky/, ale len vo veľmi malom množstve, lebo vnútornosti preháňajú. Občas im dám ako dezertík tvaroh, syr Lučina, za lyžicu bieleho jogurtu...A pozor! Vôbec nie je pravda, že pre psa sa má variť bez soli! Na 1 liter krmiva sa dáva 1 zarovnaná čajová lyžička soli. Pri tejto dávke má optimálnu hladinu sodíka v krvi. Mám to odskúšané. Každú porciu krmiva posypem kostnou múčkou /dá sa kúpiť na zoohit.sk/, aby mal psík dostatok vápnika.

anonym_14b9e9
Dnes o 18:43

Nas ma granule, cca raz za tyzden dostane ryzu s masom a mrkvou. Pre nas je barf alebo aj varenie neprakticke kvoli cestovaniu

wolf_
Dnes o 19:39

Za mňa je blbosť stravovať psa bez rozmyslu, že aj granule, aj konzervy, aj varená strava, aj všetko. V prvom rade pes nie je človek. Jeho tráviaca sústava funguje inak ako tá ľudská. Také niečo ako "pestrá strava", z každého rožka troška by som nazvala ako poľudšťovanie - skrátka to nekorešponduje s tým ako funguje psí organizmus.
Za ďalšie pri takomto type kŕmenia nemá človek prehľad ani v tom, či a do akej miery dáva psovi potrebné živiny vo vhodnom pomere. Taktiež má menší prehľad v kŕmnej dávke, čo môže negatívne vplývať na kondíciu psa. Pes môže začať byť výberavý, odmietať jesť, čím sa človek dostane do cyklu "hľadám čo ďalšie psovi dať, aby mu to zachutilo a tým sa pes stáva ešte viac a viac výberavý", a tým celým sa frustruje aj človek, aj pes, aj to negatívne vplýva zdravotne. Nehovoriac o tom, že varom sa ničia aj živiny a skrátka to pre zdravého psa nie je vhodné.
BARF (s potrebnými znalosťami) - super. Ale dávať psovi mix všetkého od výmyslu sveta v mene lásky je pre psa v konečnom dôsledku skôr ubližujúce.