icon

Kto nesie zodpovednosť, keď pes ujde?

15. mar 2026

Zaujíma ma váš názor, kto je na vine a kto by mal niesť finančné náklady toho ak pes ujde?
Moja teta a môj brat majú psa rovnakého plemena sú v aj psi príbuzenskom pomerne. Bratov je pes s PP. Teta má sučku ktorá pochádza z vrhu kde sučka tiež ušla.
Pes môjho je vycvičený, brat s ním chodí aj po výstavách
Väčšinou je vo vnútri s bratom alebo vo svojej voliére. Prosím nech to nikto neberie ako útok na moju tetu ale jej pes z toho nič nemá. Asi pochopíte bez toho aby som to rozpisovať.
Môj otec (alkoholik,70+ ) došiel k bratovi a nechal otvorené dvere a pes ušiel akurát vtedy keď sa tretina sučka hárala a teraz má šteniatka. Teta chce nehorázne peniaze za,, výchovu šteniatok,, že od brata. Teta údaje videla psa môjho brata u seba na dvore. Ešte by som doplnila, brat a otec nebývajú spolu ale otec keď má vypité chodí kade tade ako sa mu chce a nemusí mať ani kľúče

colsami
15. mar 2026
@biba_18

@colsami je nejaký zákon ktorý hovorí že pes nesmie bez dovolenia majiteľa nakrývať suku? lebo len vtedy by sa dalo hovoriť o nejkej zodpovednosti za toto… lebo o akej škode tu potom hovoríme?

@biba_18 pes nema co robit volne pusteny na ulici a na cudzom pozemku (tj utekat). To, ze urobil majitelke suky pes skodu je asi taky isty moralny argument (pretoze ano, urobil jej skodu, ma s tym zbytocne vydavky a vela starosti) ako ze defacto jasne ze za to "moze" opity pan otec ktory psa vypustil (hoci zodpovednost za psa ma majitel). Takze ja myslim ze v niektorych veciach (a najma v rodine) sa netreba ohanat len zakonmi, ale aj zdravym rozumom.

biba_18
15. mar 2026

@colsami ja sa pýtam akú škodu. má náklady na štenatá? nech šteňatá predá a bude mať zisk… a odhliadnuc od toho všetkého - ako vie že ju nakryl akurát ten jeden konkrétny pes? ak má háravú fenu prístupnú na dvore? ak si veterinárka tak vieš že to nie je také jednoduché…

simca06022011
15. mar 2026

Za mna, majitel harajucej fenky si ju musi zabezpecit riadne. Ak sa k nej takto hocijaky ujdeny pes dostane, tak asi ma velmi slabe zabezpecenu fenku. Teraz to bop.jeho.pes, nabuduce to bude hocijaky iny pes... prost3 je to.magnet pre psov... pamatam ako sueedov pes prezival susedovu haeajucu sa fenku zavijanim vo.voliere, dva tyzdne ani nezral pomaly, schudnuty a vsetko.. ten by aj ten plot dal dole urcite. Proste fenky musia byt zabwzpecene. Ak nechcu steniatka sterilizacia atd je cesta.

A k zodpovednosti. ona moze chciet akekolvek peniaze, mali by sa normalne dohodnut a nie z eteta si ide na tom ryzovat.

biba_18
15. mar 2026

@simca06022011 prečo nabudúce? mohol tam byť iný pes aj teraz…

simca06022011
15. mar 2026
@biba_18

@simca06022011 prečo nabudúce? mohol tam byť iný pes aj teraz…

@biba_18 mohol, ja predpokladam, ze nebol ak sa o.to.tolko hadaju... ale ano, moze to.aj takto brat otocit.a.dna testy ziadat 😂

wolf_
15. mar 2026

Za to, že fena čaká šteniatka nesie plnú zodpovednosť majiteľka feny, bodka. Tam nie je za mňa o čom. Je bezpredmetné, či ju nakryl taký alebo onaký pes, či ten pes utiekol alebo neutiekol alebo čo. A rovnako si za to nesie aj finančné a iné náklady/dôsledky.

Za to, že sa niekomu utečie pes si tiež plnú zodpovednosť nesie majiteľ psa, bez ohľadu na okolnosti.

bloger
15. mar 2026

@anonym_autor majiteľ zodpovedá za psa

chillibubble
15. mar 2026
@colsami

@biba_18 pes nema co robit volne pusteny na ulici a na cudzom pozemku (tj utekat). To, ze urobil majitelke suky pes skodu je asi taky isty moralny argument (pretoze ano, urobil jej skodu, ma s tym zbytocne vydavky a vela starosti) ako ze defacto jasne ze za to "moze" opity pan otec ktory psa vypustil (hoci zodpovednost za psa ma majitel). Takze ja myslim ze v niektorych veciach (a najma v rodine) sa netreba ohanat len zakonmi, ale aj zdravym rozumom.

@colsami sorry, ale ta fenka mala byt vykastrovana. bodka. potom by majitelka nemala ziadnu skodu a ziadne starosti. ked tu bude prispevok o tom, ze uteceny pes podrhol sliepky alebo na ulici niekoho ohrozoval, potom sa mozme bavit o zodpovednosti majitela psa. tu doslo k nakrytiu nekastrovanej feny ktovie akeho "plemena".

anonym_ad44f4
15. mar 2026

@anonym_autor poznam aktualne 2 pripady ked to pre psov nedopadlo dobre lebo ich majitelia boli cisto nezodpovedny ludia:

1. pripad bol ked pes s vedomim majitela behal po obci, dostal broky do boku

2. pripad sa tykal nemeckeho ovciaka s ktorym sa jeho majitel isiel poprechadzat na volno a samozrejme pes mu usiel a nasledne sa mu usla gulka od polovnika lebo nahanal v lese zver

Ja nechapem co je na tom tak vysoko problematicke:

A- dat psovi čip, obojok a v pripade vychadzok GPS snimac(keby daco)
B- ked so psom idem na vychadzku, nepustam ho na volno, ohrozuje zivoty
C- naucim jasne psa posluchat na prikazy
D- zatvaram a zamkynam si branu a branky v plote
E- pes v noci nesteka a neotravuje tak tym susedov

Ked sa ludia nevedia postarat o psa, nemaju ho vôbec mať, mal by nato existovat zakon, psa by stat odobral.

colsami
15. mar 2026
@biba_18

@colsami ja sa pýtam akú škodu. má náklady na štenatá? nech šteňatá predá a bude mať zisk… a odhliadnuc od toho všetkého - ako vie že ju nakryl akurát ten jeden konkrétny pes? ak má háravú fenu prístupnú na dvore? ak si veterinárka tak vieš že to nie je také jednoduché…

@biba_18 Ty si to vsetko velmi jednoducho predstavujes. Ano, majitelka ma uplne objektivne vzate skodu a ujmu, ak ma stenata, ktore nechcela. Za prve ako vies, ze tie stenata preda? Je teraz obrovsky problem s predajom, aj cistokrvnych steniat aj krizencov ani nehovorim, to len darujes, ani nie za naklady. Aj cistokrvne stenata ostavaju chovatelom dlho nepredane na dvoroch, a Ty si asi nikdy nezazila stadecko 5-6 steniat, ktore maju napr 4 mesiace a vyzaduju cas a venovanie, ktore im nemas sancu dat. Takze Ti vsetko demoluju, stekaju, mas s tym len starostiz tam kde ich mas mas statocny smrad (kazde stena kaka bezne 3-4 krat do dna take mas doma denne 20-30 hovien, ktore ak neodpraces, stenata su cele od nichz lebo nemas sancu stale medzi nimi byt) atd atd atd. Takze ano, z tohto smeru a to hovorim ako clovek co vie, co taky odchov obnasa - ma majitel suky skodu. Opakujem, svojou hlupostou !!! (Tj nestrazena suka na dvore).

Ale TAK ISTO ako majitelka argumentuje ze majitel psa za to nemoze a opity otec nemal vypustit psa, tak isto sa moze ohanat teta tym, ze cudzi pes nemal co robit na ich dvore.

Cize preto si myslim, ze v tomto sa uplne normalne a ludsky mali dohodnut a nie si nicit rodinne vztahy a hadzat spinu na druhych a vyvinovat sa z toho. Ak suku nevykastrovali ako gravidnu, treba to odchovat, najst tomu domovy. Byt majitelka psa a ide o moju tetu, tak sa snazim ludsky dohodnut a pomoct a poskytnut spoluucast. Ale ano sme ludia a ludia, mozem sa kludne vyhovarat na to, ze ja som bola v praci a nemozem za to, ze moj pes behal po dedine a cudzich dvoroch.

autor
15. mar 2026
@colsami

@biba_18 Ty si to vsetko velmi jednoducho predstavujes. Ano, majitelka ma uplne objektivne vzate skodu a ujmu, ak ma stenata, ktore nechcela. Za prve ako vies, ze tie stenata preda? Je teraz obrovsky problem s predajom, aj cistokrvnych steniat aj krizencov ani nehovorim, to len darujes, ani nie za naklady. Aj cistokrvne stenata ostavaju chovatelom dlho nepredane na dvoroch, a Ty si asi nikdy nezazila stadecko 5-6 steniat, ktore maju napr 4 mesiace a vyzaduju cas a venovanie, ktore im nemas sancu dat. Takze Ti vsetko demoluju, stekaju, mas s tym len starostiz tam kde ich mas mas statocny smrad (kazde stena kaka bezne 3-4 krat do dna take mas doma denne 20-30 hovien, ktore ak neodpraces, stenata su cele od nichz lebo nemas sancu stale medzi nimi byt) atd atd atd. Takze ano, z tohto smeru a to hovorim ako clovek co vie, co taky odchov obnasa - ma majitel suky skodu. Opakujem, svojou hlupostou !!! (Tj nestrazena suka na dvore).

Ale TAK ISTO ako majitelka argumentuje ze majitel psa za to nemoze a opity otec nemal vypustit psa, tak isto sa moze ohanat teta tym, ze cudzi pes nemal co robit na ich dvore.

Cize preto si myslim, ze v tomto sa uplne normalne a ludsky mali dohodnut a nie si nicit rodinne vztahy a hadzat spinu na druhych a vyvinovat sa z toho. Ak suku nevykastrovali ako gravidnu, treba to odchovat, najst tomu domovy. Byt majitelka psa a ide o moju tetu, tak sa snazim ludsky dohodnut a pomoct a poskytnut spoluucast. Ale ano sme ludia a ludia, mozem sa kludne vyhovarat na to, ze ja som bola v praci a nemozem za to, ze moj pes behal po dedine a cudzich dvoroch.

@colsami sorry ale veď som písala že brat bol by ochotný zaplatiť za zákrok len aby mal kľud ale teta už sľúbila 2-3šteniatka známym

majlo1234
15. mar 2026

Kazdy si ma zabezpecit psa tak, aby sa k nemu nik nedostal. Ked som mala haravi fenu, nenechavala som ju ani vo voliere, pre istotu

colsami
15. mar 2026
@anonym_autor

@colsami sorry ale veď som písala že brat bol by ochotný zaplatiť za zákrok len aby mal kľud ale teta už sľúbila 2-3šteniatka známym

@anonym_autor a kedy ten zakrok ponukal? Ono sa to tiez da len do urciteho casu. Ak este bol na to cas, tak potom by som sa nezavzdusnovala, ak ponukol financnu kompenzaciu a riesenie sa dohodnut. Pripadne ak sa im dohodnut neda, nech jej da financnu ciastku co by jej dal za kastraciu suky a teta uz nech si to dava na vychovu steniat. On bude mat svedomie ciste a dalej by som sa s nou absolutne nebavila, ak je pravda objektivne takato.

autor
15. mar 2026
@colsami

@anonym_autor a kedy ten zakrok ponukal? Ono sa to tiez da len do urciteho casu. Ak este bol na to cas, tak potom by som sa nezavzdusnovala, ak ponukol financnu kompenzaciu a riesenie sa dohodnut. Pripadne ak sa im dohodnut neda, nech jej da financnu ciastku co by jej dal za kastraciu suky a teta uz nech si to dava na vychovu steniat. On bude mat svedomie ciste a dalej by som sa s nou absolutne nebavila, ak je pravda objektivne takato.

@colsami hneď ako sa teta ozvala že tam videla jeho psa na jej sucke

anonym_e6fc5d
15. mar 2026

Vy ste na kompletku chorá celá rodina. Zabezpečím zi pozemok tak, aby sa mi tam ziadny 70+ rocný alkoholik nedostal. A ked viem, že mám takého otca, tak si zabezpečím psa tak, aby neušiel, keď sa mi otec vláme do domu. Kamera z činy stojí pár eur, pride fotka osoby, ktorá vkroči na pozemok. Teta si má psa, ktory je bez papierov sterilizovat. Nemá papiere, nemá ho množit. Koniec. Keď vidi, že sa jej fena hára a je na pozemku cudzi pes a 💩 nato, tak nech sa stará. Tetu by som pekne nahlasila ako množitelku. By som sa pozrela na CHS odkial je bratov aj tetin pes, ked im ušla chovná suka a mala štenata bohvie s kym a tie este predali bez podmienky sterilizacie.
Taku rozpravku mozes rozpravat tomu bezdakovi.

priscilla07
16. mar 2026
@anonym_2ae261

@anonym_autor Mali ste všetky psy vykastrovať, hlavne, keď stále utekajú. A teta bude rada ak si tie šteňatá niekto zoberie zadarmo a nebude ich musieť utopiť alebo vyhodiť za dedinu. Aj tak skončía zle, keďže krížencov je všade ako sračiek a presne takú aj majú cenu.

@anonym_2ae261 fujjjjj Ty si ale hnus...

zasz
16. mar 2026

Zodpovedný je majiteľ psa, teda brat. Ak vie, aký je otec, mal by zabezpečiť koterec pre takéto prípady.Teta nech predá šteniatka, získa peniaze.

autor
16. mar 2026
@zasz

Zodpovedný je majiteľ psa, teda brat. Ak vie, aký je otec, mal by zabezpečiť koterec pre takéto prípady.Teta nech predá šteniatka, získa peniaze.

@zasz prosím napíš akým spôsobom to mal spraviť. Lebo som už sto krát napísala že bpes.bol zatvorený a sám od seba nikdy neušiel.
Apropo ....Kde sa predávajú krizenci za dobré peniaze?

anonym_bd48d2
16. mar 2026

Stale mi unika pointa. Naco chce teta peniaze ked aj tak tie stenata niekomu ide dat/predat?
Kazdopadne chybu maju obaja. Aj brat aj teta. Zodpovedny je ale podla mna majitel feny. Ako pisali vyssie-mala ju dat kastrovat. A tiez ako je mozne ze vie ze prave tento jeden pes tam bol? Ziadeny iny za cely cas? Keby aj neriesim.
Mama nech tiez ignoruje. Jej starost ani zodpovednost to nie je.

anonym_7e14a5
16. mar 2026
@anonym_autor

@zasz prosím napíš akým spôsobom to mal spraviť. Lebo som už sto krát napísala že bpes.bol zatvorený a sám od seba nikdy neušiel.
Apropo ....Kde sa predávajú krizenci za dobré peniaze?

@anonym_autor tak krizence su to?
Nejako mi to stale nevychadza:
"Moja teta a môj brat majú psa rovnakého plemena sú v aj psi príbuzenskom pomerne. Bratov je pes s PP. Teta má sučku ktorá pochádza z vrhu kde sučka tiež ušla"

puertorico
16. mar 2026
@anonym_7e14a5

"Moja teta a môj brat majú psa rovnakého plemena sú v aj psi príbuzenskom pomerne. Bratov je pes s PP. Teta má sučku ktorá pochádza z vrhu kde sučka tiež ušla"

.
@anonym_7e14a5 ja som to tiež pochopila že sú psy súrodenci alebo otec/dcéra , matka/syn, len pes má výstavy, všetko čo má mať , ale so sukou sa nezaoberali a tá si žije svoj život na dvore .
autorka, takže.... najprv by som počkala ako šteniatka budú vyzerať , lebo ozaj ju mohol nakryť aj iný "trpaslík"... no a potom by som sa slušne tety spýtala aké € za výchovu žiada. nech si psov vychová nový majiteľ . a keď šteniatka predá , bude mať peniaze na sterilizáciu sučky . a určite by som jej peniaze nedávala. veď tie šteniatka môžu mať vady kvôli tomu že sú rodičia príbuzní .

autor
16. mar 2026
@anonym_7e14a5

@anonym_7e14a5 keď už dokážeš prekopirovať text tak možno dokazeš pochopiť aj význam kopirovaného textu. Keď niekomu sučka ušla tak vieš na istotu kto je otec tých štoeniať?
Desať šteniatkok môže mať aj 2-5. Otcov

anonym_c7aaf6
16. mar 2026

Ja sa len smejem na tom, ze za psa ma VZDY VZDY zodpovednost majitel a BODKA.. takze ked som v praci a pes je v zamknutom dome a niekto sa mi tam vlupe a vypusti psa a ten pes nieco urobi... Tak je to moja zodpovednost.. aha ok

autor
16. mar 2026
@puertorico

.
@anonym_7e14a5 ja som to tiež pochopila že sú psy súrodenci alebo otec/dcéra , matka/syn, len pes má výstavy, všetko čo má mať , ale so sukou sa nezaoberali a tá si žije svoj život na dvore .
autorka, takže.... najprv by som počkala ako šteniatka budú vyzerať , lebo ozaj ju mohol nakryť aj iný "trpaslík"... no a potom by som sa slušne tety spýtala aké € za výchovu žiada. nech si psov vychová nový majiteľ . a keď šteniatka predá , bude mať peniaze na sterilizáciu sučky . a určite by som jej peniaze nedávala. veď tie šteniatka môžu mať vady kvôli tomu že sú rodičia príbuzní .

@puertorico psi majú rovnakú iba matku sú z iného vrhu. Keby bola sučka s PP tak by sa nikdy s tete nedostala, ona by za psa toľko nedala. Ten kto sa trochu vyzná do daného plemena vidí už u dospievajúceho psa znaky odchýlky ,že nie je ,, čistokrvný,, môžem však napísať že som nevidela z tohto druhu,, divne flakaté ,,, šteniatka, a tie šteniatka u tety sú také

puertorico
16. mar 2026
@anonym_autor

@puertorico psi majú rovnakú iba matku sú z iného vrhu. Keby bola sučka s PP tak by sa nikdy s tete nedostala, ona by za psa toľko nedala. Ten kto sa trochu vyzná do daného plemena vidí už u dospievajúceho psa znaky odchýlky ,že nie je ,, čistokrvný,, môžem však napísať že som nevidela z tohto druhu,, divne flakaté ,,, šteniatka, a tie šteniatka u tety sú také

@anonym_autor tak jej môžeš argumentovať že šteniatka nie sú od vášho (bratovho) psíka , že je to očividné a peniaze jej nedáš. ak sa nechceš hádať, tak kúp nejaké balenie puppy granúl a máš svedomie čisté .

zuzanka.zuzu
16. mar 2026
@anonym_c7aaf6

Ja sa len smejem na tom, ze za psa ma VZDY VZDY zodpovednost majitel a BODKA.. takze ked som v praci a pes je v zamknutom dome a niekto sa mi tam vlupe a vypusti psa a ten pes nieco urobi... Tak je to moja zodpovednost.. aha ok

@anonym_c7aaf6 áno, presne tak

autor
16. mar 2026
@puertorico

@anonym_autor tak jej môžeš argumentovať že šteniatka nie sú od vášho (bratovho) psíka , že je to očividné a peniaze jej nedáš. ak sa nechceš hádať, tak kúp nejaké balenie puppy granúl a máš svedomie čisté .

@puertorico čo s tým mám prosím ťa ja? Aby som sa trepala na Slovensko

autor
16. mar 2026
@zuzanka.zuzu

@anonym_c7aaf6 áno, presne tak

@zuzanka.zuzu ok dobre, dajme tomu že to ozaj bol ten pes a žiaden iný pes neprešiel cez jej deravý plot. Brat ponúkol že preplatí zákrok keď teta donesie doklad od veterinára a ona odmietla.
Podľa fotiek sú krizenci a bodka

simca06022011
16. mar 2026
@anonym_autor

@zuzanka.zuzu ok dobre, dajme tomu že to ozaj bol ten pes a žiaden iný pes neprešiel cez jej deravý plot. Brat ponúkol že preplatí zákrok keď teta donesie doklad od veterinára a ona odmietla.
Podľa fotiek sú krizenci a bodka

@anonym_autor tak nech to vybavi brat s nou a vybavene, nedala by som jej nic, ma harajucu sa fenu, deravy plot a este chce aj zarobit na tom.. je to jej smola, mala ist na zakrok, fenku sterilizovat a nemala by taketo problemy. Toto bude mat pravidelne ak si to nevyriesi trvalo a bezpecne. Mama nech ju ignoruje kym si to nevyriesia s bratom, ona s tym aj tak nic neurobi.

chillibubble
16. mar 2026
@anonym_7e14a5

@anonym_7e14a5 matka tejto sucky bola nakryta ktovie kym. ak matka mala papiere a bola omylom nakryta psom tiez s papiermi, akonahle stenata nemaju papiere(co tetina fena nema), tak su to psy, co sa dalej nemaju co rozmnozovat a uz vobec nie predavat. aj keby 100% vyzeraju ako nejake FCI plemeno...