icon

Nervózna sučka prenáša šteniatka. Čo robiť?

Včera o 09:35

Čaute "kynológovia"
Často som tu našla dobré rady tak skúsim aj takú "nekoníkovskú" tému, lebo už neviem kde sa opýtať.
Naša sučka belgického ovčiaka má prvý krát šteniatka. Majú týždeň a stále ich prenáša z miesta na miesto, fučí a je strašne nervózna. Jedno už kvôli nej zomrelo. Mala teplotu, veterinár jej pichol injekciu proti teplote a kalcium a vyzeralo, že bude fajn. Kalcium jej dávame aj ako tabletky. Ale má stavy, že je v pohode a stavy, že vláči šteniatka a hodí ich na zem. Nestretli ste sa s tým náhodou? Neviete čo môže pomôcť? Ďakujem.

anonym_ee101a
Včera o 09:37

@anonym_autor @colsami

katkaseiner
Včera o 09:39

nie som profik, ale tiez planujeme steniatka... nemoze mat fenka tiez nejaku poporodnu depresiu? Len sa pytam a zaujimaju ma samozrejme odpovede ludi ktori maju skusenost, kedze takemu stavu by som sa chcela vyhnut

anonym_2e3159
Včera o 10:01

@anonym_autor nie som odborník , ale dúfam že ste šteniatka odobrali keď sa takto chová. Určite potrebuje dr a možno ešte jednu injekciu. Je asi v strese , možno ma nejaku infekciu , bolesti ... Je toho viac . Držím palce , verím že vás táto situácia znepokojuje. Ja som sa občas vedela aj len poradiť s veterinárom aj z iného mesta, pekne som ho poprosila či mi môže poradiť .

autor
Včera o 10:18
@anonym_2e3159

@anonym_autor nie som odborník , ale dúfam že ste šteniatka odobrali keď sa takto chová. Určite potrebuje dr a možno ešte jednu injekciu. Je asi v strese , možno ma nejaku infekciu , bolesti ... Je toho viac . Držím palce , verím že vás táto situácia znepokojuje. Ja som sa občas vedela aj len poradiť s veterinárom aj z iného mesta, pekne som ho poprosila či mi môže poradiť .

@anonym_2e3159 sme pri nej aby ich nenosila.
Veterinári povedali, že viac injekcií nepomôže. Nevedia nám poradiť nič konkrétne.

anonym_bd010d
Včera o 10:19
@anonym_autor

@anonym_2e3159 sme pri nej aby ich nenosila.
Veterinári povedali, že viac injekcií nepomôže. Nevedia nám poradiť nič konkrétne.

@anonym_autor poradte sa s chovatelom, od ktoreho mate chovnu fenu. Mozno sa s tym uz stretol.

colsami
Včera o 10:40

Necitam zatial komentare, ale som veterinar a chovatel, takze z praxe:

Za prve, kalcium sa len tak NEDAVA nikdy suke po porode, ak na to nie je vazny dovod. U vasej suky nevidim dovod davat kalcium. Kde mate suku aj so stenatami? To su prve?
Injekcia proti teplote - to je co ako? Mala teplotu? A nejake normalne vysetrenia sucka mala, ci to ju len niekto odoka napichal? Bude treba to riesit poriadne, inak na to doplati sucka ci steniatka.

ivicatolic
Včera o 10:41

@anonym_autor my sney podobné zažili v máji, mala prvýkrát, vôbec nemala o nej záujem , dôvod bol ten, že mala zapálené prsníky a veľmi ju to asi bolelo

autor
Včera o 10:45
@colsami

Necitam zatial komentare, ale som veterinar a chovatel, takze z praxe:

Za prve, kalcium sa len tak NEDAVA nikdy suke po porode, ak na to nie je vazny dovod. U vasej suky nevidim dovod davat kalcium. Kde mate suku aj so stenatami? To su prve?
Injekcia proti teplote - to je co ako? Mala teplotu? A nejake normalne vysetrenia sucka mala, ci to ju len niekto odoka napichal? Bude treba to riesit poriadne, inak na to doplati sucka ci steniatka.

@colsami od pôrodu ju videli traja veterinári.
Áno, sú prvé. Je v garáži odkiaľ mohla ísť kedykoľvek na dvor ale keďže ich vynášala von tak už chodí len pod dozorom.

autor
Včera o 10:49
@ivicatolic

@anonym_autor my sney podobné zažili v máji, mala prvýkrát, vôbec nemala o nej záujem , dôvod bol ten, že mala zapálené prsníky a veľmi ju to asi bolelo

@ivicatolic ona zápal nemá. Bola na kompletnom vyšetrení, röntgen, sono... všetko má v poriadku.
@colsami Jeden z veterinárov povedal, že je to asi preto, že je to pes zvyknutý na tréningy a že sa správa ako pracovný pes. Muž obvolal všetkých možných známych čo mali ovčiakov so šteniatkami ale nikto sa s tým nestretol.

anonym_50d6e3
Včera o 11:05

Trvajte na kontrolnom krvnom teste na hladinu kalcia (ionizované kalcium, ak je možné). To je jediný spôsob, ako potvrdiť, či je eklampsia stále aktívna, alebo či je dávka kalcia dostatočná. Nechajte veterinára skontrolovať mliečne žľazy, hmatom na teplotu, sčervenanie, bolestivosť, prípadne zmenu farby/konzistencie mlieka. Merajte jej telesnú teplotu aspoň 2x denne (normál cca 38–39 °C) – ak stúpa, treba späť k veterinárovi ihneď. K tomu sa u prvorodičiek, najmä u pracovných, teda vysoko nervovo naladených plemien ako belgický ovčiak, môže pridať aj stres a neistota z materstva. To však samo o sebe zvyčajne nespôsobuje horúčku.

anonym_7361c4
Včera o 11:07

Nestabilná hladina vápnika / eklampsia: Aj pri suplementácii môže mať telo problém vápnik správne vstrebávať. Nervozita, fučanie, panika a bezcieľne prenášanie šteniat sú klasické počiatočné príznaky rozbiehajúcej sa eklampsie.
Pôrodná psychóza alebo extrémny stres: Sučka môže mať pocit, že pôvodné miesto nie je pre šteniatka bezpečné (tzv. "nestabilné hniezdo"). Hormonálna búrka po pôrode vie sučke úplne "vypnúť" materský komfort.
Skrytá bolesť alebo zápal: Horúčka, začínajúci zápal mliečnej žľazy (mastitída) alebo popôrodné komplikácie v maternici spôsobujú, že sučka je v strese a nevie si nájsť pohodlnú polohu.

anonym_7361c4
Autor odpoveď zmazal
anonym_e80716
Autor odpoveď zmazal
colsami
Včera o 11:30
@anonym_autor

@ivicatolic ona zápal nemá. Bola na kompletnom vyšetrení, röntgen, sono... všetko má v poriadku.
@colsami Jeden z veterinárov povedal, že je to asi preto, že je to pes zvyknutý na tréningy a že sa správa ako pracovný pes. Muž obvolal všetkých možných známych čo mali ovčiakov so šteniatkami ale nikto sa s tým nestretol.

@anonym_autor akoze sa s tym nikto nestretol, ved od kamosov chovatelov a vycvikarov, co chovaju (odchovavaju) cely zivot stenata BOM aj NO viem, ze je to bezne 🙂
A nikto z nich nikdy nenechava suke priestor aby mohla behat hore dole. Suka s tak malymi stenatami (a najma prvymi) je vzdy zatvorena v malom priestore, presne preto aby ju nic nerozptylovalo - i tak sa chce len starat, lezat, krmit. Ak je vyluceny zdravotny problem, kalcium nie je bezpecne ani vhodne (to znamena, ak to nemate potvrdene laboratornymi testami, ze bol vyslovene jeho deficit), ale to uz som spomenula.
Suka vo vasom pripade je nespokojna, rozptylovana, excitovana, a preto naraba so stenatami. Potrebuje klud, tichot, pritmie, uzavrety mali priestor.

colsami
Včera o 11:36

Aj k tomu venceniu, nechodit s nou "kazdu hodinu" lebo je nespokojna, bezne sa sucky od malinkych steniat vencia len 2-3x denne, za prve castejsie nepotrebuju, za druhe, ked uz su vzite do role matky a starostlivosti, ani nemaju zaujem od noch ist castejsie vonku. Proste nic ine nechcu a nepotrebuju, len lezat pri nich. A to su vsetko co mam skusenosti pracovne BO/NO, zucastnujuce sa aj MS atd, takze "zvyknutie na treningy" ako dovod, no... 🙂

Cize ako hovorim, ak bol vyluceny zdravotny problem, je problem vo vasom menezmente a v drzani sucky, priestoroch, venceni. Presne toto iste sme riesili asi pred 2 mesiacmi u jedneho chovatela. Najprv mu v prvych dnoch uhynulo pol vrhu ako ich suka rozvlacala, kym sa nechal presvedcit a dal si povedat, ze ma nespravne nastavene podmienky. A ked sa pridrzal instrukcii, zrazu bola spokojna suka aj stenata. 🙂
Drzim palce, s prvorodickami je to vzdy trosku "hladanie", najma ak majitel s odchovom este nema vela skusenosti. Nech sa dari.

autor
Včera o 11:39
@colsami

@anonym_autor akoze sa s tym nikto nestretol, ved od kamosov chovatelov a vycvikarov, co chovaju (odchovavaju) cely zivot stenata BOM aj NO viem, ze je to bezne 🙂
A nikto z nich nikdy nenechava suke priestor aby mohla behat hore dole. Suka s tak malymi stenatami (a najma prvymi) je vzdy zatvorena v malom priestore, presne preto aby ju nic nerozptylovalo - i tak sa chce len starat, lezat, krmit. Ak je vyluceny zdravotny problem, kalcium nie je bezpecne ani vhodne (to znamena, ak to nemate potvrdene laboratornymi testami, ze bol vyslovene jeho deficit), ale to uz som spomenula.
Suka vo vasom pripade je nespokojna, rozptylovana, excitovana, a preto naraba so stenatami. Potrebuje klud, tichot, pritmie, uzavrety mali priestor.

@anonym_50d6e3
@anonym_7361c4
@colsami
Veľmi pekne ďakujem 🙂

colsami
Včera o 11:43
@katkaseiner

nie som profik, ale tiez planujeme steniatka... nemoze mat fenka tiez nejaku poporodnu depresiu? Len sa pytam a zaujimaju ma samozrejme odpovede ludi ktori maju skusenost, kedze takemu stavu by som sa chcela vyhnut

@katkaseiner poporodnu depresiu nie, ale v zavislosti od plemena a jedinca su, zial, mnohe sucky problemove v tom, ze nemaju uz instinkty, ktore by mali mat, a stenata mozu ignorovat alebo este horsie, napadat. Tak isto ako byva problem s krytim, tak aj s porodom, odchovom, pretoze niektore veci uz nefunguju tak, ako by v priprode mali.
Samozrejme, takato sucka je potom v kombinacii s neskusenym majitelom velky problem co sa tyka odchovu a prezivatelnosti steniat. Skvele online videomanualy na to mali dve baby chovatelky, tam sa venovali aj presne tymto temam a vsetko na spracovanych videach vysvetlovali - kedy sa ako suka moze alebo nemoze spravat, co ako chovatel treba alebo netreba robit, ako tomu viete pomoct, vela uzitocnych rad a tipov (myslim ze to bolo na webe Svet psov, tam k tomu mali chovatelske online kurzy a videa).

katkaseiner
Včera o 13:44
@colsami

@katkaseiner poporodnu depresiu nie, ale v zavislosti od plemena a jedinca su, zial, mnohe sucky problemove v tom, ze nemaju uz instinkty, ktore by mali mat, a stenata mozu ignorovat alebo este horsie, napadat. Tak isto ako byva problem s krytim, tak aj s porodom, odchovom, pretoze niektore veci uz nefunguju tak, ako by v priprode mali.
Samozrejme, takato sucka je potom v kombinacii s neskusenym majitelom velky problem co sa tyka odchovu a prezivatelnosti steniat. Skvele online videomanualy na to mali dve baby chovatelky, tam sa venovali aj presne tymto temam a vsetko na spracovanych videach vysvetlovali - kedy sa ako suka moze alebo nemoze spravat, co ako chovatel treba alebo netreba robit, ako tomu viete pomoct, vela uzitocnych rad a tipov (myslim ze to bolo na webe Svet psov, tam k tomu mali chovatelske online kurzy a videa).

@colsami dakujem, pohladam

2691
Včera o 20:19

@anonym_autor urobte jej útulný kútik, kde sa jej bude páčiť a kde bude mať ticho a kľud .
Žiadne pozeranie šteniatok cudzími ľuďmi
Potrebuje mať absolútnu dôveru k svojmu pánovi. Bojí sa o ne. Treba ju chváliť a ukľudniť.
Či ste vybrali správne miesto,to uvidíte hneď.
Von pustiť iba na venčenie.

anonym_715248
Dnes o 11:42

Zistili ste si nieco o chove steniat? Suka je stale v porodnom boxe prve dni-tyzdne na zemi ma jednorazove podlozky na spodu na tom vetpady, ktore sa pravidelne vymienaju a peru a tam je cely den so steniatmi max na potrebu ide von, nema ziaden velky priestor a uz vobec nie na chodenie von. Po prvych tyzdnoch zacina chodit opat do nejakeho vyhradeneho priestoru/skladacej ohradky so stenatmi na zahradu a naspat do porodneho boxu, postupne ten cas von sa predlzuje a neskor aj na chvilu sa mozu nechat stanata aj vo vnutri navolno. A "volne" zije az ked prestane stenata dojcit. Toto ake ste dali jej podmienky na chovanie steniat nie je absolutne vhodne a netreba sa cudovat, ze sa tak sprava ako sa sprava.