icon

Zlatý retriever alebo koker: Ktorý je lepší pre vás?

16. sep 2026

Haf haf :D, zdravím vás!

Hrozne by sme si chceli s partnerom zadovážiť psíka, obaja milujeme prítulných medvedíkov ja doslova zbožňujem psiu posadnutosť, no zároveň si uvedomujem, že pre naviazaného psíka nie je ľahké vydržať cca 8 hod. denne kým sa vrátime z práce. Uvažovali sme aj nad jazvečíkom, ale jeho temperament sa nám až tak nepozdáva aj keď je naozaj spratný. Žijeme zatiaľ v byte, ale už riešime domček, takže psík bude mať aj výbeh. Máte alebo sa vyznáte minimálne v týchto plemenách? Ktorý psík by bol lepší aj z pohľadu ako prvého psíka nášho života prípadne keď sa rozhodneme založiť rodinu, budú tieto psíky mierumilovné? Samozrejme, že chceme nášmu psíkovi dopriať čo najlepšiu starostlivosť a netrápiť ho. Naozaj si nevieme vybrať, ktorého adoptovať, ja by som bola za retrivera, ale zároveň ma odrádza, že sme ešte stále v byte, aby sa netrápil...

minenkaa
16. sep 2026

Dufam že si ochotná adoptovať starého psa ,keď chces cistokrvnu rasu

kacenocka2
16. sep 2026

Zlatý retriever keby že si mám vybrať

anonym_bb0f7e
16. sep 2026

Sup sup do utulku, tam najdes tolko spriaznenych dusi ze az.

ivicatolic
16. sep 2026

@anonym_autor koker, koker.... čo je to? môj pozná toto slovo ako " kurevský odpor k robote" 🤣😁🤣

lucibka
16. sep 2026

My sme mali kokerspaniela, bol krasny, inteligentny, strasne tvrdohlavy, zboznovali sme ho, ale je to zivy a energicky pes. A potrebuje pevnu ruky. Patri k polovnickym druhom, takze ho treba von unavit, vela beha, nahana vtaky v krikoch a skakal do malych deti. Ked tak fenku, alebo americkeho kokerspaniela. Retriever sa mi paci, je viacej k malym detom, ale tiez si ho nejak v byte neviem predstavit...

anonym_58b7a0
16. sep 2026

@anonym_autor Americky kokrspaniel k detom mozno aj ano ale anglickeho by som nekupovala. Su tvrdohlavi a ziarlivi. My sme potrebovali, aby bol aj straznym psom, kedze sme boli vela na samote. Ja som svojho milovala, ale bolo vela veci, ktore sa mu nepozdavali a deti nemal rad. Ja som bola jedina kto ho mohol kupat a cesat. Moja ucitelka mala tiez kokra a dvakrat ju pohryzol lebo raz jedol a raz zase spal.

anonym_6eaf0d
16. sep 2026

Určite retriever, to bez debaty. Koker je viac tvrdohlavý a temperamentný, takže ako vášho úplne prvého psa, by som ho moc neodporúčala. Mohlo by sa kľudne stať, že prevezme miesto hlavy rodiny, ani nebudete vedieť ako.

wolf_
16. sep 2026

pre naviazaného psíka nie je ľahké vydržať cca 8 hod. denne kým sa vrátime z práce
- bez ohľadu na plemeno toto je viac o výchove/prístupu, aj naviazanejšie plemená by mali byť schopné bez problémov vydržať samé doma, patrí to k základnému výcviku

keď sa rozhodneme založiť rodinu, budú tieto psíky mierumilovné?
- znova, toto je tiež do veľkej miery o výchove, resp. socializácii a celkovom prístupe

ja by som bola za retrivera, ale zároveň ma odrádza, že sme ešte stále v byte
- byt nie je problém, v podstate pri žiadnom plemene, záleží na tom ako mu ne/naplníte jeho potreby (ako sa mu ne/budete venovať)

Naozaj si nevieme vybrať, ktorého adoptovať, ja by som bola za retrivera
- adoptovať? Čiže staršieho PP psa? Či? Keď sa pýtaš na plemená... Alebo tým slovom "adoptovať" myslíš kúpu z CHS?

• Neporadím, ktoré plemeno z tebou vymenovaných. Napriek tomu, že kokeršpaniela sme mali doma a zlaťákov mám v svojom okolí tiež viac (resp. celkovo sa veľa pohybujem medzi psami), ale podľa toho, čo si napísala si netrúfam radiť, ktoré by vám sadlo viac 🤔 Ale príde mi, že ty predsa len najviac inklinuješ k zlaťákovi (podľa toho ako čo si napísala) 🙂

anonym_e2214e
17. sep 2026

@anonym_autor len ťa poupravím, navaiazaný psík vydrží bez problému 8 hodín, kým prídeš z práce, stačí ho poriadne vycvičiť. Nájsi si chs a kontaktuj ich ´, v klude im napíš tvoj životný štýl a poradia ti. Ale píšeš, že chceš adoptovať, takže psíka z útulku? Tam moc čistokrvných psíkov nieje

anonym_dbaf4d
17. sep 2026

@anonym_autor upravim ta pre naviazaneho psa je v pohode vydrzat aj dlhsie ako 8 hodin ale pre psa so separacnou uzkostou a/alebo nedostatkom fyzickej a mentalnej aktivity nie. Takze ak pes bude 8hodin sam a pred odchodom sa mu povenujes aspon pol hodinu, po prichode taku hodinku, pravidelne dostane nieco na zabavenie, vecer pred spanim tiez aspon 15-30min., cez vikendy cas od casu nejake vylety tak idealny bude kazdy pes a kazdy zvladne tych 8hodin, nie je to vobec vela ved to by nikto zo psickarov nepracoval alebo musel mat HO. Pes potrebuje aj cez den cas oddychu, vsetkeho vela skodi aj pozornosti aj aktivit.
Pri vybere odporucam zvazit povahu kedze tetriever a kokrsoaniel najma ten anglicky nie su si az tak podobne psy a ci im budes vediet zabezpecit dostatok pohybu mimo bytu ak byvas niekde kde budes s nimi chodit len na vodzke bez moznosti vybehania tak ani jedno z tychto plemien nebude vhodne a bude sa trapit.

iffushka
17. sep 2026

Ako dlhoročná chovateľka odporúčam kokeršpaniela. Ak by si sa chcela niečo opýtať, napíš mi.

2691
17. sep 2026

Retríver je mierumilovný psík plný lásky.
Joker je poľovnícke plemeno.Je to paličatý psík,
Nemá problém aj chmatnuť, keď sa mu niečo nepáči.Zo psíkov, ktorých som mala, bola jednoznačne najpritulnejsia buldočka francúzska a najmúdrejšia bola jednoznačne ratlička.Tá vedela aj to, čo si myslím.

anonym_be663c
17. sep 2026
@anonym_58b7a0

@anonym_autor Americky kokrspaniel k detom mozno aj ano ale anglickeho by som nekupovala. Su tvrdohlavi a ziarlivi. My sme potrebovali, aby bol aj straznym psom, kedze sme boli vela na samote. Ja som svojho milovala, ale bolo vela veci, ktore sa mu nepozdavali a deti nemal rad. Ja som bola jedina kto ho mohol kupat a cesat. Moja ucitelka mala tiez kokra a dvakrat ju pohryzol lebo raz jedol a raz zase spal.

@anonym_58b7a0 asi je rozdiel koker fenka a pes. My sme mali fenku (anglický typ) a bola veľmi milá, hravá a priateľská k deťom. To je pravda, že koker je veľmi energický a má rád pohyb.

anonym_e2214e
18. sep 2026
@2691

Retríver je mierumilovný psík plný lásky.
Joker je poľovnícke plemeno.Je to paličatý psík,
Nemá problém aj chmatnuť, keď sa mu niečo nepáči.Zo psíkov, ktorých som mala, bola jednoznačne najpritulnejsia buldočka francúzska a najmúdrejšia bola jednoznačne ratlička.Tá vedela aj to, čo si myslím.

@2691 Zlaťák mi dotrhal predchádzajúceho psa 😀 nemusia byť len mierumilovný, všetko je o výchoce každeho jedneho plemena

zojazoja
18. sep 2026

zlaty retriever moja skusenost: najväčší agresor u nás na cvicaku zo vsetkych plemien bol práve zlaty retriever. domáci ho nezladali, nevedeli s nim cviciť, vychovavat ho. prerastol im cez hlavu. a veru mali čo robiť s nim, aby ho vobec udrzali na voditku. pani to nezvladla, musel cvicak prevziat pan manzel. takze nie je všetko zlato čo sa blyští. vedia byť pekné potvory tieto rasy.