icon

11 ročný syn - rýchly fyzický nástup puberty

bubuku
5. dec 2020

Mam 11 rocneho syna (nar. 08/2009) a mam pocit, ze dospieva po fyzickej stránke raketovo.... je v poriadku, že sa mu začína meniť hlas, má cez 160 cm a úplne regulérne ochlpenie tam dole? Zatiaľ sa nehanbí, je milý, občas podráždený, ale len ak treba urobiť niečo veľké. Akí sú Vaši 11 roční chalani?

Strana
z2
majamat
11. dec 2020

@rebeca2 a co sa tyka tvpjej dcera, je na 51%. je prakticky na tej istej urovni ako syn.
jej predpokladana vyska podla vas oboch jej vychadza 167,5-179,5cm. a tiez tu plati to, ze moze rast podla jedneho z vas. zenska vyska podla mm je 183cm a ak je uz na zaciatku puberty, nepredpokladam, ze tuto vysku dosiahne, takze je kludne mozne, ze bude mat priblizne tvoju vysku.
podla pozicie v grafe, ktoru ma, ak bude rast priemerne ( to znamena, ze nebude mat ani oneskoreny,a ni spomaleny vyvoj ), tka bude mat konecnu vysku 167-168cm.

ani jedno s tvojich deti nesplna podmienky na endokrinologicke vysetrenie ohladom vysky, su uplne priemerne vysoki. no ak je u tvojej dcery podozrenie na ochorenie stitnej zlazy, nie je zle, aby ju endokrinolog sledoval, pripadne vylucil problem so stitkou. ak aj ma krv OK, tak casom sa to moze zmenit. pripadne moze mat len stitnzu zlazu zvacsenu,a le s normalnou funkciou.

co sa tyka jej rastu za posledne mesiace, tak to je malo,a le je tu moznost, ze to bude este predpubertalne spomalenie rastu, to sa vyskytuje pred pubertou a mozno aj na zaciatku puberty, aj ked dievcata rastu an zaciatku, chvilu predsa trva, nez sa rast rozbehne.

mpja dcera mala taketo spomalenie minuly rok. za rok narastla len 3,3cm, co je dost malo. je o 4m mladsia od tovjej dcery - ma 9r a 11m. a jej vyska je tak 128-129cm. tvoja dcera fakt mala nie je.

ak mas udaje deti,kolko kazdy rok vyrastli, mozem sa aj an to pozriet.

majamat
11. dec 2020

@att123 tvoj syn rastie zrejme podla teba, tvoju vysku ked zmenime na muzsku, tak vychadza 185cm. a pre porovnanie zenska vyska podla tvojho mm je 165cm, cize ty si v grafe ovela vyssie ako on. ty na 77%, a tvoj mm na 37%

veronicka1901
11. dec 2020

my máme zemiaky, mäso a základnú zeleninu domácu, napriek tomu 9 ročná dcéra má takmer 150 cm a zbadala som chĺpok pod pazuškou. Od malička vyzerala staršie, má spolužiačky, ktoré vyzerajú minimálne na 12. Mladšia dcéra je zasa opak, drobnejšia a jedia to isté....

att123
Odpoveď bola odstránená
majamat
11. dec 2020

@rebeca2 koli vyske vy sa malo dieta na endokrino vysetrit ak splna jedno z 3 kriterii
1. rastie mimo pasma podla vysok rodicov
2. rastie pod 3%
3. klesa v grafe ( dlhodobejsie, nemoze sa posudzovat az apar mesiacov ), co je sposobene spomalenim rastu. to teoreticky u tvojej dcery nastalo, ale v grafe je vysoko, no ak je tu podozrenie an problem so stritkou, tak by kludne an vysetrenie ist mohla. neviem ci jej robili sono stitky, ale aj to by bolo vhodne,a k ju ma zvacsenu.

majamat
11. dec 2020

@rebeca2 ozajm ak ma problem so stitkou, tak moze mat problem aj s pubertou, sittka je velmi dolezite pre spravnu funkciu pohlavnych organov.
inak casto dr neriesia ak je TSH mierne zvysene. moaj dcera ma prave problem aj so stitkou. a hormon T4 mala vzdy v norme ( raz od leikov bol nad normu, ale len prechodne a dr, nam vtedy znizila davku leikov ).
my sme zacali na endokrino chcodit koli rastu v 3r. pred 5r zrazu TSH nahle vyskocilo vyssie, aj ked stale este bolo v norme. dr. spozornela a dala nam o 3m kontrolu. TSH opat vyssie, ale stale este v norme. potom tusim o dalsie 3m bolo hranicne a za dalsie 3m asi uz nad hranicou. potom nam nasadila lieky. no zaujimave je, ze dcere sa spomalil rast uz vtedy, ked jej to TSH 1x tak viac vyskocilo. hoci to bolo este par mesiacov v norme, vtedy mi narastla za 9m len neico cez 3cm.

kubkovamama
11. dec 2020

@bubuku môj ma 175cm..zatiaľ nechlpatie,ale hlas trochu preskakuje,nálady a robenie pruserov že dovidenia.Akne má od 10r,teraz sa mu to dosť zhoršilo.Narastol cca 20cm za rok,chodí na ortopédiu už roky skrz úraz na tréningu keď bol malý,má zlé držanie tela samozrejme,nohy ako žirafa..inak je veľmi chudý.Ma hypermobilitu.Ortoped nám odporučil jedine tak,že základ ide od nôh,takže kvalitné topánky s pevnou patou-ortovložky vraj neurobia žiadnu službu,aby noha bola rovná a spevnená od chodidla a členka až po bedrá,aby sa príliš rýchlo rásť neodrazil na držaní tela a chrbtici.Plus cvičenie s fitloptou.A plávať.Moj pláva dlho,teraz cez koronu nic.No šport všeobecne v puberte je veľmi dôležity a dokáže dobre regulovať všakovaké odchýlky a držať telo pokope pri rýchlom raste.

rebeca2
11. dec 2020

@majamat ďakujem krásne za odpoveď🙂, to sono robí len endokrinolog alebo nás môže odoslať pediater hocikam ? ku endokrinologovi sa tak skoro kvôli termínom asi nedostaneme sakra

rebeca2
11. dec 2020

@majamat práveže nemám doma záznamy ročných prírastkov, iba za posledný rok to mám odsledované, že syn narástol cca 10cm a dcéra iba 6cm

miriam11
Odpoveď bola odstránená
veronicka1901
11. dec 2020

@miriam11 moje dieťa absolútne neje kupované kuracie mäso, ani žiadne iné, všetko mäso je od mojich rodičov v bio kvalite a celkovo to s mäsom doma nepreháňame. V škole im tiež veľmi málo varia kuracinu, keď pozerám jedálny lístok a napriek tomu je na svoj vek veľmi vyspelá.

rebeca2
11. dec 2020

@majamat dcéra mala tiež odmala nafúknuté bruško, meteorizmus, aj ju bolievalo...mávala bolestivé hnačky...v r. 2015 jej zistili pozitívny gén na celiakiu a hraničné hodnoty z krvi , odvtedy však má krv stále nagatívnu, nechápem... tiež mi za posledný rok a pol najprv schudla a potom pribrala ledva 1kg, ale ona práveže jedáva dosť a rada🙂 , gastro dr. hovorila, že 1kg za rok je normál, až teraz konečne začala priberať ,ale pomaly...od februára krv v stolici a zápchy, tak sme riešili toto....zápchy sú vraj pri štítnej, tak sa asi poradím aj s dr.,že čo ďalej, HIT má tiež, ale nedrží dietu...nemá žiadne príznaky, len trošku má tiež krupicu na tvári ale minimálne

majamat
11. dec 2020

@rebeca2 sono ako kde. u nas robi endokrinologicka,a le ked sme u nej boli 1x tak nas posala na sono inde. no oa dava ziadankiu na sono., obvodak by asi nedal.

ten rocny prirastok syna veru svedci pre pubertu, 10cm za rok je pomerne dost. je to v obdobi puberty OK, mimo puberty je to dvojnasobne tempo rastu,a le tak kedze v puberte je, tak je to prejav,
6cm za rok je rpiemerny rast mimo puberty. u dcery to este asi pride. dievca v priemere od zaciatku puberty narastie 20cm a chlapec 25cm, ale ako som pisala, toto ej len priemer a moze to byt inak.
1kg za rok nie ej zly prirastok v tomto veku, deti sice zvyknu priberat aj 2kg, ale nemusi to byt pravidlo. moja dcera vtedy, ked nechcela jest pribrala sice za ten 3r 1kg, ale teda to bol pomerne nizky vek. prave do 3r je tempo rastu vyssie a prirastok hmotnosti je sice podobny, ale pri takom vyskovom naraste aky je v tomto veku by dieta nieco pribrat malo. a teda v 2r je tempo rastu este o kusok vyssie,a ko v 3r, to mi nepribrala vobec.

majamat
11. dec 2020

@rebeca2 co sa tyka celiakie, pozitivna genetika je casta a ma ju mnoho ludi, no vacsina celiakiu mat nikdy nebude. pozitivnu genetiku na celiakiu ma az 30-40% ludi,a le celiakiu ma len 1-2%. cize 28-39% ludi s pozitivnou genetikou celiakiu nema.
a teda ak ma pozitivnu genetiku, tak ju mas bud ty, alebo aj tvoj mm. po niekom z vas ju zdedila.
no tazko povedat, ci sa u nej nieco rozbieha. na vyske to zatial nevidiet. tie ostatne tazkosti ma mnoho ludi, nemusi to byt z celiakie.
nie vzdy sa da na protilatky na celiakiu spoliehat. su celiatici, co to maju negativne.

co sa tyka HIT, vysetrenia su nepresne. to co sa vysetruje v krvi, ani sa poriadne nevie, co to znamena. su teorie, ktore hovoria o tom, ze enzym, co sa v krvi vysetruje, by tam byt ani nemal. cize v skutocnosti by ti, co maju nizke hodnoty, ani HIT nemaju. ci to tak je, netusim, ale faktom ostava, ze enzym Diaminooxidáza je potrebny na spracovanie enzymu v creve a v krvi nema vyznam. cize hodnotit podla toho, ake su hodnoty v krvi asi nema vyznam.

rebeca2
11. dec 2020

@majamat dcérka dodržiava HIT dietu? alebo len lepok ste vylúčili? naše obe deti majú HIT , ale sú bez príznakov...v poslednej dobe im dávam daosin, je čas kyslej kapusty, majú radi ryby a tuniaka v konzerve, tak pre istotu im ho dávam, syn mal astmu , momentálne vyhasnutú, zostala len alergia na plesne a roztoče, takže upchatý nos niekedy v noci
, je na antihistaminikách, možno má tu HIT aj z toho

mandarinka555
11. dec 2020

@pribinak Neviem, či je to tak....ja mám 162cm, manžel 174 a syn má 198 a mladší 194cm.

pribinak
11. dec 2020

@mandarinka555 kde píšem, že to tak musí vždy?

majamat
11. dec 2020

@rebeca2 nie je an HIT diete, iba na bezlepkovej. nikto poriadne nevie ako je to s HIT. ja mavam upchaty nos, kycham a neviem co vsetko a HIT nemam. cize toto su priznaky, ktore sa vyskytuju pri alergiach,a j pri HIT a niekedy je problem zistit z coho.

majamat
11. dec 2020

@mandarinka555 vyska sa moze deit aj po inych predkoch a teda je tu aj moznost poruchy rastu u rodica, ktory by inak mal geneticku predispoziciu mat vyssi vzrast, niekedy moze nieco rast zbrzdit.
vela sa hovori o tom, aku stravu maju nase deti. nemyslim tym hormonami napchate kurence, skor to, ze vsetkeho maju dostatok. ja som akod ieta nejedavala desiatu, jedla som az obed v skole. doma ranajky. jogurty som mavala len obcas a to boli dost kysle a na spodku dzem, ktory sa tazsie rozmiesal. tie terajsie jogurty su teda chutnejsie. a malis me ich len obcas. tvrde syti sme moc nejedavali, casto chleib s maslom a dzemom, ci medom. salamu suchu, lebo sunkova mi nechutila. tvrdy syr sme jedli malo. tusim tavene syry sme mali. ta strava kedysi bola fakt ina,a ko dnes.

Strana
z2