icon

12 ročný syn bude mať asi dvojku zo správania

bibimo
11. máj 2015

Dobrý deň. Syn má 12 rokov a problém v škole. Minulý polrok bránil spolužiačku pred spolužiakom, ktorý ju bil a strkal. Ten spolužiak syna buchol päsťou do brucha tak, že mu vyrazil dych. Keď sa syn spamätal, tak ten druhý chlapec pil z flašky vodu. Syn tú flašku potlačil a vtlačil mu do úst nasilu veľa vody. Syn dostal pokarhanie od riaditeľky na 1/4 rok a opakovane aj na 1/2 roka i keď v druhom 1/4 roku nič nespravil, nemal ani jednu poznámku. Od vtedy znovu nič, žiadne poznámky, na poslednom rodičovskom bol pochválený, že sa zlepšil aj v učení (má určité dis.... v písaní). Super. Minulý týždeň posunul spolužiakovi stoličku nabok a ten spadol a buchol si chrbát, na ktorom má teraz modrinu. Nespravil to za účelom ublíženia, ale zo zábavy. Nedávno to spravil iný spolužiak a všetci sa smiali. Tak chcel byť vtipný aj on ☹ Syna sme potrestali aj my, aj sme mu rázne vynadali. Syna to tiež veľmi mrzí, v škole aj plakal, chlapcovi sa niekoľko krát ospravedlnil, že mu nechcel ublížiť. Zhodou okolností to bol znovu ten istý chlapec. Poznámky mal dve za druhý polrok: zabudol si jednu učebnicu a stratil zošit. Triedna mu chce dať na konci roka dvojku zo správania. Mne to pripadá veľmi prehnané. Nechcem to zľahčovať, viem , že aj keď nechtiac, tak ublížil, ale 2 zo správania za niečo takéto? Áno, trest má dostať, aby sa poučil, že to nemôže, ale až taký ? Máte niekto skúsenosť?

Strana
z3
simca06022011
13. máj 2015

2jka je prehnana, zabudnuta uloha, alebo strateny zosit su blbosti, za to sa neznizuje znamka a veru ani sa to neberie do spravania. Este to tak 🙂)) vsetci by sme boli dvojkari, ak nie viac... a ucitelia a aj rodicia by sa mali uvedomit, ze deti su deti... a pri nezbedach sa stavaju aj nehody. Nie robit z komara somara, keby bol velky uraz pochopim, ale kydne na zem lebo netrafi na stolicku (no dovoli si tvrdit, ze to je bezna vec... u nas to zazil kazdy :P ) a dat zato dvojku? Za stlacenu flasu tiez? No nechapem... to potom ked dieta spadne z preliezky lebo sa blazdnia s dalsim, tak rovno do polepsovne, nie? Aj s rodicmi samozrejme 🙂)

kliara
13. máj 2015

@bibimo - nečítala som ostatné odpovede, ale mňa by zaujímalo, ako to vidí učiteľka? Nechce sa mi veriť, že by len tak pre nič za nič chcela dať dieťaťu dvojku zo správania. Ktovie, či sa nestalo ešte aj viac podobných príhod ako opisuješ, len o nich nevieme? Ktovie či v tom bol tvoj syn vždy tak nevinne, ako píšeš? Prepáč, ale proste neverím, že všetko je presne tak, ako si napísala. Keby niekto vyťahoval stoličku spod tvojho syna (je mi jedno z akého dôvodu, výhovorky, že predtým to urobil aj niekto iný, sa nerátajú, keď bude niekto iný kradnúť alebo vraždiť, nepôjdem predsa aj ja ) a on by spadol, udrel by sa a mal by dlho modrinu, tiež by sa ti zdalo, že nejde vlastne o nič? Ospravedlnenie je akosi málo platné, keď človek ubližuje druhému. Mal by sa správať tak, aby sa vôbec nemusel ospravedlňovať, teda aby iným neubližoval.

velkacica
13. máj 2015

toto je aj na trojku, ba aj vyhadzov zo školy...

moni244
13. máj 2015

@gaby21 my sme mali maly potok v starej casti sidliska, aj sad zanedbany, ja som vyrastala na sidlisku medzi chalanmi,cize viem, co sa robilo a nebolo to o nieco lepsie ako teraz

vedorka
13. máj 2015

@bibimo Prepac, ale to co popisujes, ze podla mna zial na dvojku zo spravania.... Jedine nespravodlive je to, ze mali by mat na vsetkych rovnaky meter, co asi nemaju. Zial uz raz uputal na seba pozornost, tak si musi davat pozor, lebo uz sa mu nebude nic tolerovat, to je hlavne, co ste mu mali povedat po prvom incidente.
Ja ked som mala na ZS kedysi davno upozornenie riaditelom skoly, bolo to za zasmiatie sa na hodine.... Toto co popisujes v oboch pripadoch mohlo skoncit velmi zle. Ked nabuduce zo srandy niekoho strci pri schodoch, tak cim to ospravedlnis? Predtym to ospravedlnenie typu ze branil spoluziacku je divne, lebo ta flasa s tym vobec nesuvisela. Ale budis, no neskor, ked vedel, ze ma problem, tak mal sekat dobrotu a nie robit srandicky.....

kliara
13. máj 2015

A nabudúce hodí možno niekomu tehlu do hlavy. Tiež zo zábavy. A bude sa čudovať, že to má aj nejaký následok v podobe úrazu. Čírou náhodou to bude opäť ten istý spolužiak. A ani si nechcem predstavovať ako mohlo dopadnúť, keby spolužiakovi vrazil fľašu do hrdla hlbšie.

lubiduch
13. máj 2015

@simca06022011 ked niekto to tvoje dieta by naschval z tej preliezky zhodil asi by si to tak easy nebrala.
Ta mamina pisala ze jej syn to spravil vedome a naschval s cielom ublizit tomu spoluziakovi. Prepac ale blaznenie sa a snaha niekomu vedome ublizit su dve uplne odlisne veci....

akoze by mi prislo decko domov s narazenou chrbticou lebo niekto si robil srandicky a posunul mu stocliku tiez som teda nahnevana ako matka....Je jedno ze to je "len" modrina, mohol tak nestastne spadnut ze si mohol nieco ovela vaznejsie sposobit.

si predstav u nas na skole vo vedlajsej triede chalan sa zabaval, vytiahol vreckovy nozik a aj s druhym chalanom sa zacali nahanat po triede ze akoze srandicky ako z hororu (myslim ze vtedy fical strasne Vreskot)...lenze zial ten co drzal nozik zakopol o lavicu a ked padal tak ten nozik zapichol do spoluziaka...V tomto pripade tu ani umysel nebol, bolo to zo srandy (ti chlapci boli normalne kamosi, nemali konflikty). Boli sme mozno tak v 6 triede ZS. Ale v tomto veku musia deti velmi jasne uz chapat co je sranda a co nie a co moze viest k vaznemu urazu (pichnuty chlapec nemal uplne vazne zranenia nastastie, na chirurgii mu museli ruku zasit).

Ja tvrdim ze v tych spomenutych situaciach islo o vedome ublizenie na zdravi a za to sa tresta... (ak je 100% pravda ako mama popisuje tak trest by mal stihat oboch chalanov).

simca06022011
13. máj 2015

@lubiduch mohlo mohlo... nemusi byt vsetko naschval. Ked sa deti blazdni napr. na suchackach a strcia sa jedno druhe, to urcite je rovno na vezenie :P Je jedno ake to ma nasledky, aky uraz.. vzdy je jeden z dvojky co utrpi vacsiu skodu ale na vine su obaja.

Zvelicuje sa uz vsetko v tejto dobe, rovnako ako nemoze ucitel napomenut ziaka prisnejsie, aby sa nahodou psychicky nezrutil, uz ani obycajne konflikty medzi detmi, nehody a pod sa neberu s rezervou. Spadnutie na zadok z 50cm vysky, no to mi je pre dieta fakt strasna trauma a uraz :P Modrinu tiez neprezije... mozno nabuduce ani on ( druhy ucastnik ) nebude vymyslat, lebo ani ten chalan viditelne nie je anjelik (pise sa ze predtym to urobil on) a kedze maju konflikty castejsie, tak maju urcite ine veci medzi sebou (napr. nejaku dievcinu, alebo proste chlapec ma len vplyvnejsiu maminu, co chodi za kazdu bolinku synacika do skoly robit cirkus) a to fakt ziadny dospely neporiesi. A dvojka zo spravania je neadekvatna, ci sa prihliadne na cin ako taky, alebo aj umysel urobit si zart z niekoho. Mozno chlapec vyvadza aj ine veci, vyrusuje, vyvadza v skole (a mamina to ani len nemusi vediet) a prihliadaju na to ucitelia, ale mali by mat o tom zaznam, na zaklade akych zavaznych veci daju dietatu dvojku zo spravania a patricne to odovodnit.
Zato noz v skole JE dovod na dvojku zo spravania. A je jedno ci tam bol umysel alebo nie. Lebo do skoly nepatri...

natuska87
13. máj 2015

@gaby21 U nas cez tri sisliska preteka potok, povazujem to za normalne...Nic viac, nic menej...

simca06022011
13. máj 2015

Ešte ma napadlo, kedysi boli deti v kuse vonku, bez dozoru.. a vedeli sa o seba postarat ale aj urazy sa stavali. Teraz su zavrete, pod dozorom vonku a pod. a proste nedokazu si dat na seba pozor, zhodnotit riziko a pod. 1,5 rocne dieta nevie, ze ked chyti zehlicku, popali sa, az kym to nevyskusa... podobne to plati aj o vacsich detoch... mozeme napominat, upozornovat, kym sa nestane daco nedaju si pozor, neuvedomia si.. mozete si byt isty ze ten chlapec, uz viac nikomu stolicku neposunie ;)

lubiduch
13. máj 2015

@simca06022011 ved jasne, vtedy myslim ten co ublizil dostal trojku zo spravania (bolo jasne v skolskom poriadku napisane ze noze sa nesmu nosit do skoly). a ten "ublizeny" na prekvapenie rodicov dostal napomenutie riaditelom (lebo to co vyvadzali bol vymysel oboch-priznali sa k tomu, pricom mohli touto svojou neadekvatnou "hrou" zranit dalsich spoluziakov).

ale stale si myslim ze tu spominana dvojka zo spravania je adekvatna cinom ktore chlapec vyviedol.

simca06022011
13. máj 2015

@lubiduch keby bola adekvatna, tak by s dvojkami zo spravania skoncilo 90% deti.. a aj ich rodicov v minulosti. Len malokto poslusne sedi a pozera okolo seba ;)

bibimo
autor
13. máj 2015

Ako som už písala, tak žiadne iné problémy so správaním nie sú. Pýtali sme sa triednej na jeho chovanie počas vyučovania, počas prestávok, voči učiteľom aj spolužiakom.... Všetko je v poriadku, na rodičovskom, ktoré bolo pred 2 týždňami syna chválila... Preto tú dvojku nedokážem pochopiť. Viem, že veľa z vás tu písala, že je to adekvátne k tomu čo sa stalo, ale to by potom znamenalo, že len môj syn je darebák a všetky ostatné sú vzorné deti, ktoré sedia so založenými rukami. Nechce sa mi veriť, že nikto nevyvedie pochabosť podobnú jeho. Neobhajujem jeho čin, dostal ,,hubovú polievku,, aj trest od nás, ale hodnotenie školy...

cobhan
13. máj 2015

cele to je divne. Uz to druhe pokarhanie na potvrdenie prveho bola blbost. A teraz davat dvojku sa mi zda prehnane. Spravil blbost, to ano, mohlo to mat nasledky a to si musi uvedomit, ale pokial sa naozaj nic ine nestalo, tak riaditelske pokarhanie by bolo tak akurat primerane. Ja dostat v puberte dvojku zo spravania, tak by som si asi povedala, ze kdyz uz, tak at, nech to za to stoji, ked uz mam dostat trest tak zasluzeny. 😝

rebekamarcusko
17. máj 2015

ja som mala 2ku v 9.rocniku,kvoli tomu ma nezobali na statnu za kozmeticku(svatoplukova)pritom na tu skolu chodia najhnusnejsi cigani,ktori nevedia ani kde sa ake i-y pise.2ku som mala kvoli neskorym prichodom a niekedy som vyrusovala. na druhu co som sa hlasila(cestovny ruch),ma nevzali kvoli nedostatku miesta,bola som 3.pod ciarou. tak som nakoniec isla na sukromnu a chvalabohu som aj zmaturovala.🙂 ale ta 2ka zavazi stale,od druheho stupna sa beru vsetky koncorocne vysvedcenia okrem 9.rocnika tam sa bere do uvahy 1.polrok. je jedno ci je to ucnovka,gumnazium. to spravanie je dolezite.

istanikova
26. máj 2015

Každá škola sa riadi vnútorným školským poriadkom. Treba si ho prečítať a zistiť, či sa v škole postupovalo podľa neho. (je tam rozpísané, za čo môže dostať pokarhanie, dvojku zo správania atď.) Môj syn tiež niečo vyviedol, aj keď mu to bolo ľúto, bolo už neskoro a dostal v 6 ročníku dvojku zo správania. Odvtedy nemáme v škole problémy s jeho správaním, proste sa poučil.....už je na strednej škole a vie, že mu rodičia nič vybavovať nebudú a následky za svoje správanie si nesie sám....

mircalla
2. jún 2015

@ivca88 za celu skolu sme mali jedneho chalana s horsou znamkou zo spravania...nad vyjadrenim, ze kazdy jeden na zhorsenu znamku zo spravania sa musim pousmiat
@bibimo podla mna to ucitelka brala po tom prvom incidente nieco ako podmienku - jedna dalsia vec a riesi to takto - ta vec sa stala....a bolo ot umyselne....i ked akoze zabava, ten chlapec ma modrinu, ze?....takze ja si myslim, z mojho pohladu je to spravne,ze to tak riesi

mircalla
2. jún 2015

s cim suhlasim, ze nemaju mozno rovnaky meter, ale bohuzial - syn si mal po prvom incidente davat velky pozor...ono zo zabavy - no zabavu z toho mal mozno on....ten, co spadol urcite nie....

jankali
12. jún 2015

nie je to na zhoršenú známku. a kde bol dozor - opakovane? ja neviem, dáš dieťa do školy a urobia z neho pomaly úchyla. prvá situácia je taká o afekte a nespravodlivosti (podľa opisu) a druhá - no stáva sa... treba tam riešiť aj ten dozor, inakšie by to mali zariadiť u skoto "puberťákov" - to nesrandujem.
A tá učiteľka, podľa mňa, pg. výkon na 2-3, konštruktívne riešenie problémov tiež... videla som už viac detí, čo ich rodičia mali iný názor na výchovu ako učitelia (dali do inej školy, viac sa zaujímali, riešili s riaditeľom) - a oprávnene. Netreba sa spoliehať, že "učiteľka vie čo robí, je spravodlivá" - teda nie 100 percent to platí.
A mimochodom, mala som na gympli nespravodlivú 2 zo správania (ospravedlnenie choroby na konci roka, keď som prišla po vysvečko, už tam bola - a aj ďalšie 2 úúúúplne nespravodlivé dvojky🙂)) a poviem ti, na to som nezabudla. Na druhej strane, aj keby sa na vysvečku objavila, svet sa nezborí, pracujte s tým ďalej🙂

Strana
z3