icon

13 ročná dcéra chce ísť na koncert vo Viedni

salamistka
4. máj 2016

Ahojte, 13 ročná dcéra by chcela ísť na koncert skupiny Panic at the disco 6.11.2016 do Viedne a ja by som chcela vedieť, kedy boli vaše deti prvýkrát na koncerte a ako to dopadlo? Ja som nikdy na žiadnom koncerte nebola, takže neviem, ako to prebieha, dcéra by išla s kamarátkou a s dvoma dospelými ako doprovod, len neviem, či na to ešte nie je malá, či to tam nie je príliš hlučné, či je to bezpečné v koncertných sálach. Môj muž hovorí, nech dcéra nevymýšľa, že by to boli len zbytočné problémy navyše, ja si myslím, že by to bol fajn zážitok pre ňu, mám však obavy, aby sa jej niečo nestalo. Predsa len, Viedeň, nedeľa večer, v noci cestovať domov, aj keď by tam boli tí dvaja dospelý, ale človek nikdy nevie. A okrem toho, koncert bude až za pol roka a dovtedy sa jej už tá skupina nemusí páčiť, lístky by sme však mali kúpiť už teraz. Ďakujem za skúsenosti.

petulda333
5. máj 2016

@sardinka335 mss pravdu deti sa spravaju podla toho ako sa spravaju rodicia,hudba s tym vela neurobi...ak mas deti vychovane tak ich hudba neskaxi...ja pocuvam kadeco,rytmusa teda nie ale ine veci hej a nenadavam a nikdy som to nerobila,nefajcim,sem tam pohar vina raz za tyzden,jednoducho mama ma naucila co sa smie a to robim,hudba ma nijako neovplyvnila

bjeremiasova
5. máj 2016

@nyusika 😄😄😄

sardinka335
5. máj 2016

@bubinko1506 dnes sa velmi podcenuje vplyv prostredia a rodiny, ale tak nerobim si iluzie ked vidim kazdy druhy vztah a rodinu v rozpade...ten nahana zeny, zena rieši ,,noveho priatela,,....a deti su často len kolorit akoze rodiny...

@sissy27 ja som nikde nepovedala, ze deti treba držať v bubline, napisala som ze take videá kde na matku nadavali vulgarne moje deti pozerali a čo im to ako teraz mam dovolit a počuvat ako oni pozeraju na tieto vyplachy len preto aby som ich akoze ,,nechranila,,? Ani ty sama by si to dcere nedovolila keby si to počula, ale tu budeš presviedčať ako ti to nevadi, ze dieta pozera videá kde je sama nadavka....samozrejmem ze to neprestane existovat a vieme o tom, ale naučme sa vyberat čo ano a čo nie a nie len bezducho prijimat všetko čo nam šoubiznis ponuka lebo ved aj tak na to nemame dosah...máme len sa ho rodičia radšej vzdaju ako by sa často s dietatom natahovali a venovali mu čas, vysvetlili...tak radšej mavnu rukou nech maju klud.

bjeremiasova
5. máj 2016

Ach zeny ... Fakt nezavidim ako si niektore neviete uzivat zivot a ked to nie je podla knihy tak sa na ostatnych pozerate ako na zlych rodicov...a nemusi th byt nik vstahovacny nikomu konkretne nepisem ☺

0silvia0
5. máj 2016

@sardinka335 Rytmusa nepočúvam, moji rodičia sa doma nikdy vulgárne nevyjadrovali, takže som nemala potrebu si dvíhať ego vulgarizmamy z pesničiek. Brala som to vždy ako hudobnú produkciu, ako piesne, ktoré sa mi páčia, ale mala som nad sebou kontrolu, vedela som, že je to pesnička a nemala som potrebu implementovať nejaké vulgarizmy do môjho života. Tak isto som nemala potrebu implementovať punkového ducha piesní "sex, drogy a rock and roll" do môjho života. Nemusíš všetko posudzovať podľa svojho modelu. Jeden je ovplyvniteľný, druhý nie je ovplyvniteľný...
jedno si neviem predstaviť, fakt mi to hlava neberie, ako puberťákovi ovplyvniť hudobný vkus. To ako keby mne v puberte (čo som počúvala metal, skinheads a punk) otec vnucoval aby som počúvala napr. Beatles alebo Mariku Gombitovú. No jednoducho nie, nie a nie, v puberte decká rebelujú, hľadajú sa, a hudobné vzory zohrávajú obrovskú úlohu. Hudobný vkus sa nedá nanútiť, každý inklinuje k niečomu inému.
To, že si nemala tie správne vzory vo svojej rodine je tvoj konkrétny príklad, môj prípad je úplne iný 😉

tajka1986
5. máj 2016

@salamistka nepustila by som ju. Na koncerty ma este casu dost. V 13tich sa mi o koncerte ani nesnivalo. A na nieco to asi aj bolo dobre...a kedze do 18-tky ja som sef,tak na takuto alebo podobnu blbost moze zabudnut..

bjeremiasova
5. máj 2016

@0silvia0 detto.... A Beatles napr. ma satanisticke texty takze ... A to sa povazuje za nevinne a Beyonce Rhianna detto..tak nech pocuvaju gospel ci dhchovky

0silvia0
5. máj 2016

@nyusika ale daj sem svoje hudobné preferencie 😀 Inak presne aj mne je z tých kopulačných pohybov istého druhu hudobného štýlu blivno, takže v dnešnej hudobnej scéne nájsť dokonalého interpreta vhodného pre deti a mladistvých fakt nemožné...

nyusika
5. máj 2016

@bjeremiasova
frantisek kristof vesely, giza onova, fiha tralala, roxette

bubinko1506
5. máj 2016

@sardinka335 suhlasim, fungujuca rodina, hodnoty a zivotny styl rodicov do velkej miery formuju aj hodnoty a zivotny styl dietata. nerobim si iluzie o tom, ze moje deti v puberte nebudu rebelovat, nebudu chciet ukazat, ake su IN, ale budem na seba velmi hrda, ked z nich vyrastu slusni ludia, silne osobnosti, ktore budu vediet, co je vhodne a co nie.

bjeremiasova
5. máj 2016

@nyusika to prve dokonca mam aj rada ☺ ... Niektorym chyba aj umelecka dusa.... Niekedy mam pocit ze sem zeny pisu z roku 1500 ...

sardinka335
5. máj 2016

@0silvia0 kolko detí má dnes nad sebou kontrolu?A Rytmusa nepočúvaš? No to je mi prekvapenie...neviem či matka pubertakov zvykne počuvat vulgarne texty... Bola troška ina doba, iny štýl vychovy, iny typ detí ...takze porovnavaš neporovantelne. To ze ty si nemala potrebu je super,ale je stale dost detí, ktore tu potrebu maju, lebo sa potrebuju s niečím alebo s niekým stotožniť a hladaju vzory, ktore často doma nemaju - rodičia nemaju na nich čas, vlačene po kružkoch, pripadne rodičia nahanaju frajerov, frajerky...Sociálno patologicke javy a poruchy spravania su na vzostupe, nie na ustupe.
Samozrejme ja nehovorim ze jeden koncert urobí z dietata asociála - to ste si tu vy vydedukovali vo svojich hlavičkách. Nie...to musi byt dlhodoby vplyv. Ja sa ani nesnazim pubertaka prerabat- vychovava sa od mala a nie od 13 tich rokov...to je fakt neskoro snazit sa niečo vychovne presadzovat.

sardinka335
5. máj 2016

@bjeremiasova radšej budem z roku 1500 ako ,,moderna,, podliehajuca kazdemu odpadu, čo mi kto ponukne...pripadne mojim deťom.

nyusika
5. máj 2016

@bjeremiasova akoze, ja som konzervativna ako fras, o to zas pokoj 🙂

ale nemyslim si, ze je bezne, ze decka az tak strasne podliehaju vplyvu hudby.
ANO, stava sa...ale skor ide o akusi stadovitost a modnost, kym sa sami nejak nezaradia.
teraz je modne pocuvat toto - pocuva to cela trieda. potom zrazu niekto prinesie iny styl - vacsina prejde na iny styl. a tak podobne

0silvia0
5. máj 2016

@sardinka335 uber paru, ja tu nejdem riešiť všetky deti sveta, napísala som názor, že v normálnej rodine texty piesní pubertálne decko nepokazia. Sama si napísala, že v tvojej rodine sa vulgarizmy používali, tak máš extrémnu potrebu riešiť vulgárne texty. A ešte máš potrebu riešiť v jednej téme, že:
- výchova sa má začínať od mala - toto vieme snád všetci, načo to píšeš dokola?
- rodičia nemajú na deti čas
- deti sú vláčené po krúžkoch
- rodičia riešia frajerov
- sociálno-patologické javy a poruchy sú na vzostupe
A teraz sa ti k čomu mám vyjadriť prosím ťa? Radšej ti odpoviem na otázku tvoju prvú: Nie, Rytmusa nepočúvam, stačí? No to mi je prekvapenie 😀

sissy27
5. máj 2016

@bubinko1506 nechápem, kde si došla k tomu, že tu niekto toleruje vulgárne vyjadrovanie u detí...

bjeremiasova
5. máj 2016

@sardinka335 prepac ale to ze niekto nema potrebu zit a vychovavat podla dajakych unudenych predstav co je dobre a co zle neznamena ze je zly rodic.a vies kazde dieta je individualne.ja som bola v 13 rozumovo niekde inde ako napr moja sestra...niekto je viac a niekto menej zrely...co sa u Teba povazuje za spravnu hudbu? Dokonca Britney Spears lietala v drogach...idol nevinnosti...aj ja vychovavam dceru podla etikety ale netreba nic brat takym extremom...

bjeremiasova
5. máj 2016

@sardinka335 tak zjavne nevies tolko o hudbe ako napr ja co je mojim konivkom vis 😘

bjeremiasova
5. máj 2016

@sardinka335 a sorry druha vec zas nie vsetko sa toci okolo Teba nemyslis? Pisala som snad o Tebe? Nie..

bubinko1506
5. máj 2016

@sissy27 kde pisem o tom, ze tu niekto toleruje vulgarne vyjadrovanie u deti? to, ze napisem, ze svojim detom by som nedovolila sa vulgarne vyjadrovat, ze nevidim rozdiel medzi anglickymi a slovenskymi nadavkami a ze bezne pocujem, ako sa X-nastrocne deti vulgarne vyjadruju, neznamena, ze pisem o tom, ze tu niekto toleruje taketo vyjadrovanie u deti

pre mna, za mna, nech si kazdy vychovava svoje dieta po svojom.

sissy27
5. máj 2016

@bubinko1506 a čo má vulgárne vyjadrovanie cudzích detí spoločné s koncertom nejakej kapely?? lebo o tom je táto téma... o tom, či dovoliť alebo nedovoliť koncert, nie o tom, ako sa ktoré deti vyjadrujú a kde k tomu prišli...

bjeremiasova
5. máj 2016

@ervenka ja som bola tiez na Depeche tusim to bol rok 2005? Bola som deviatacka☺zazitok na cely zivot.nasi boli predtym na nich v Prahe takze som tam sla s rodinnymi priatelmi a tatko ma pockal vonku!..dokonca Dave G. spevak bol 5 min klinicky mrtvy kvoli drogam a v zivote som ani nehulila 😀

bluka2
5. máj 2016

Ja by som pustila, isla s nou a ten druhy dospely by soferoval. Dala by som si pohar vina, nech si aj ja koncert uzijem - lebo pravdepodobne to nebude tvoj uplne tvoj vkus ta skupina...super sa zabavite, prospeje to vasemu vztahu...

bubinko1506
5. máj 2016

@sissy27 citala si vobec moj prvy prispevok? pre istotu ti ho kopirujem:
bubinko1506 asi som stara konzerva a predpotopna, ale nepustila by som ju. pozrela som si niekolko klipov tejto skupiny a nie som presvedcena o tom, ze je to vhodne pre 13-rocnu. ked bude mat o par rokov viac, nech kludno ide.
navyse, pokial nie su miesta na sedenie, tak tym, ze je nizka, by som mala obavu, ze sa jej v tlacenici nieco stane

ostatne moje prispevky boli reakcie na dalsie prispevky, tak najprv citaj a potom vyskakuj

bjeremiasova
5. máj 2016

@bluka2 pozor ak si das pohar vina ci fajcis si zla mamka 😀

sardinka335
5. máj 2016

@0silvia0 pozri takto si to nenapísala a ani ja som nikde nehovorila, ze jeden koncert pokazi dieta. Ja som zaujata proti kazdej vulgarnosti - to je jedno či to je nadavka alebo niečo ine. Doba kedy sme my boli pubertiaci sa prudko zmenila, ak si si nevšimla. Zmenilo sa fungovanie rodin, zmenil sa vychovny štýl a pristup k detom. Ziadne dieta sa ,,nezopsuje len tak zo dna na den,, teda poväčšinou a preto som vymenovala všetko to čo tu zmenu ovplyvnuje.
@bjeremiasova pre teba extrem a unudene predstavy aj ked teda neviem čo je unudene na tom ze moje deti nepozeraju vulgarne videá primitívnych youtuberov ale tak budiš.... Ja mozno neviem o hudbe ani sa nejdem robit na odborničku, i ked hram na 2 nastroje tak snad nejaky ,,hluch,, mám a zaklady...neviem ani o učtovnictve, ani o stavebnictve a ani sa do toho nemontujem....viem však o pedagogike a vychove nakolko som to vyštudovala a odjak ziva s tym pracujem, od osobitnej školy po beznu zakladku, stretavam sa s detmi a rodičmi, takze neskromne podotykam, ze do toho trošku vidim.

sardinka335
5. máj 2016

@bjeremiasova to si povedala ty...no ked si myslíš ze toto je zla mama...nikto ti to neberie...ale na druhej strane matka ktora denne pije vino a fajčí krabičku...Klbko cností no....

jabadaba
5. máj 2016

@salamistka nie, nepustila by som ju. Add. jedna je este dost mala, add. dva ma vobec neberie nazov tej "kapely" - co to je, nejaky underground alebo odkial sa to cudo vzalo? Styl je to aky? Add. tri - Vieden uz nie je vonkoncom bezpecna v noci. To Ti referujem ako infomovana z prvej ruky od kamaratov Viedencanov, ktori uz ked nemusia, nocnemu viedenskemu zivotu sa vyhybaju. Nehovoriac o detoch. tie vozia vsade, same ich uz nenechavaju.

Ty si rodic, zvaz, ale za mna osobne by znelo razne nie!

salamistka
autor
5. máj 2016

ďakujem za rôznorodé názory 🙂 moja dcéra nerebeluje, spolu so svojou kamarátkou-spolužiačkou sú jednotkárki, pekne kreslia, veľa čítajú, keď prídem domov z práce, dcéra ma už naučená čaká...to, že akú hudbu počúva, naozaj neviem ovplyvniť, mne sa páčia slaďáky, jej hudba typu punk-rock či metal, ktorú doma nikdy nepočula a takisto nepočula ani nadávky...hudbu, ktorá sa jej páči, mi púšťala, klipy som videla, texty neriešim, myslím, že ani dcéra...možno ich ovplyvňujú ich spolužiaci, majú v triede väčšinu chlapcov...rada by som s ňou na ten koncert išla, bola by pod mojim dozorom, ale tiež si myslím, že má ešte čas, tiež sa bojím trochu, či nám tam dačo od tých migrantov nehrozí a rada by som sedela v hale, takže to sú veci, ktoré si musíme premyslieť...vôbec neriešim, či si to zaslúži alebo nie alebo či ju to ovplyvní v jej živote...zatiaľ som na ňu pyšná vo všetkom čo robí, dúfam, že to tak aj zostane...

bluka2
5. máj 2016

@bjeremiasova Haha. A ked sa tu pisalo Gasometer, predstav si, napadla mi taka nemecka pesnicka "20 Zentimeter" s trochu primitivnym, ale velmi vtipnym textom 😀