icon

13 ročný chalan si kúpil ipad za 450 eur

babatkoling
7. jún 2014

Dnes si 13 rocne dieta (chalan), ktoreho poznam kupil iPAD za cca 450E. Peniaze s povolenim rodicov pouzil zo svojho setriaceho uctu, kde sa mu zhruba tolko nazbieralo od narodenia - peniazky nie len od starych rodicov na Vianoce, narodky, atd.
Otec tohto chalana uznava nazor, ze su to mladeho peniaze a ma pravo si s nimi robit co chce. Otec tym nadseny nie je, ale respektuje mladeho rozhodnutie.
Ja som z toho trochu mimo - neviem to presne vysvetlit... Moje peniaze to neboli, ide sice o clena rodiny, ja som sa vsak na rozhodovani ani samotnej kupe nezucastnila. Dozvedela som sa to az ked to bolo kupene.
Zaspala som dobu? 13 rocny chalan pouzil celozivotne uspory na iPAD, lebo vacsina deti v jeho triede ho ma (chalan chodi do sukromnej skoly).
Uvedte ma prosim na spravnu mieru...
Dakujem.

pribinak
8. jún 2014

Kúpa iPadu je OK, lepšie ako keby ich oplieskal kdesi s kamošmi a tak, my sme si kedysi kupovali
Walkman a neskôr mp3 prehrávače, dnes decká kupujú iPady.

Neviem co riešis, su to jeho prachy, co si ich ma šetriť do truhly?

daturka1
9. jún 2014

@celasapremenim prvotne plany mal ale tablet....lenze to sme doma vedeli,ze je rozmar,lebo mame pocitac,notbook aj xbox...a jeho starucky mobil fakt dosluhoval....

celasapremenim
9. jún 2014

@daturka1 vies, vzdy si spomeniem, co som investovala ja do akych veci a po com som tuzila ako taka mala a veru nebolo na to a musela som si setrit a zarobit na brigadach a potom za to bol nejaky rozmar a aku velku radost mi to urobilo
a pamatam si to 🙂 ze to bolo fajn, aj ked nie zrovna logicke 🙂

mimca77
10. jún 2014

@ada12345 pekne si to napisala, ten diel Simpsonovcov je fakt podareny 🙂 nehovorim, ze tablet je uplna blbost, aj ked mne zatial nechyba, ale minimalne s nim mohli rodicia pokecat o parametroch porovnatelnych vyrobkov za polovicne, ak nie aj tretinove ceny z dovodu, ze na nich chyba logo jablcka, 13rocny chalan je uz dost velky na to, aby mu vedeli vysvetlit pointu marketingu a ze sa netreba nechat oblbnut len znackou, ale zvazovat pomer cena/kvalita. Napriek tomu, ze dizajnovo sa aj mna vacsina produktov od Apple velmi paci, nevidim dovod za nich platit take sumy, ked vykonovo rovnake masinky inych znaciek stoja zlomok. Na zaver na odlahcenie, minule som citala vtip: Vies ako zistis, ze ma niekto nejaku masinku od Apple? Povie ti to! 😀

celasapremenim
10. jún 2014

boze chudak chalan, si kupil za nasetrene prachy pre seba nieco, co je pre neho parada a tu to rozoberate, akoby stiahol macku zaziva z koze :D

renca3
11. jún 2014

@babatkoling nevidim na tom nic hrozne, ze si kupil za vlastne v 13 tich vysnivany iPad. Obvykle ho kupuju RODICIA detom uz v ovela nizsom veku. Myslela si, ze mal setrit do svojej svadby a kupit si za to svadobny oblek a obrucky? Alebo na co uzitocne mal tie peniazky pouzit?

tanapeta
Autor odpoveď zmazal
willy_wonka
11. jún 2014

ma kapital v ipad e:D nevidim na tom nic zle .....

ajsenz
11. jún 2014

.... zaspala som dobu stebou. ..

celasapremenim
11. jún 2014

@tanapeta presneeee 🙂))))))))))))

maslenka47
11. jún 2014

@babatkoling co mu zavidis?

@ada12345 tablet doma nemate, ale pocitac tam mate urcite.. je v tom snad nejaky rozdiel. Tiez sme rodina ITakov a tablet doma nemame, zato pocitacov mame doma obcas viac, ako ludi. Ak si dieta kupi tablet za vlastne peniaze z vlastneho rozhodnutia, urcite to povazujem za lepsie riesenie, ako ked malemu dietatu rodic strci do ruky tablet (aby sa "ucilo anglictinu") a je nadseny svojim riesenim, lebo jeho dieta predsa nie je naucene travit cas za pocitaom 🤐 Pritom tablet JE pocitac... sice blby, ale pocitac.

@lienkafoj a co je to ten "obycajny tablet"? Tablet je hracka alebo "image"ovka. Seriozne pracovat sa na tom neda. Ani programovat, jak tu podaktore tvrdia. Ked niekto chce tablet ako hracku, tak si kupi ten za 50-100 eur, ked niekto chce tablet na "image", kupi si iPad (alebo inu z tych drahsich hraciek). Ked dieta chcelo tablet na image a rodicia mu to schvalili, prosim, nech ho ma.

slimstar
13. jún 2014

Ten ipad nema taku cenu, keby si ho kupil aspon na bazosi za nizsiu cenu, alebo notebook ten ma vacsiu hodnotu aj dobuducna ak ma dost vysoky hardwer. Bola to chyba, ale co uz. Asi zlyhala komunikacia, alebo sa rodicia v technike nevyznaju.

slimstar
16. jún 2014

Hrnčeková pizza z nátierkového cesta
http://veu.sk/index.php/chutne-recepty/1424-hrn...

slunce3
16. jún 2014

Aj moja mala 5. Ka svoje peniaze jasne aj ja setreni ale to je mimo ju, ale co ma k dispozici kesacne ma okolo 100€ vreckove a oed nieco chce tak si kupi so svojho...tak ju ucim a musim povedat ze nemina halabala na kazdu chujovinu co vidi.... Cim skor sa naucia robit s pejiazmi tym lepsie... Dnes sa inac neda, sem tam dostane od babky 5-10... A tiez dostane ak spravi nieco navyse svojich povinnosti.. Tak ked sa na to namaka nech si minie ako chce. Jasne ze buchacku by som jej zatrhla 😀

tinach
16. jún 2014

To je ale fak ze nedomyslene a neuvazlive 😅
Ved koľko za to mohol mat uterakov, osusiek, navlaciek a aj periny by vyšli do výbavy...

katka1981
16. jún 2014

@babatkoling, - celozivotne uspory? Nenazvala by som to tak. Ved ten chlapec nedostal vyplatene zivotnu poistku, resp. dochodkove sporenie. Predpokladam, ze to ani nemal setrenie co mal dostat na vlastne byvanie. Vacsinou si deti setria do prasiatka, kupia sladkosti, knihu, lego, listok do kina, aspon si to teda myslim. Dnes maju tablety, a inu techniku aj mensie deti, ani si nato nemusia setrit, ale rodicia im to kupia v ramci investicie do vzdelania. Najblizsie si mozno zacne setrit na auto alebo nieco ine. Tie peniaze asi jeho rodine nechybaju, a suhlasili s tym. 13 rocne dieta, ma uz rozumu dost, aspon ja som v tom veku urcite mala. Ja som pred 20 rokmi tak dostala ako 13 rocna bicykel, kt. vysiel do 10 000 Sk. A rozhodne sme nepatrili k bohatym, otcovi sa podarilo nasetrit kupil bicykel najprv bratovi a potom mne. Naozaj nevidim dovod na vzrusovanie sa. Ale kazdy vyrastal v inej rodine, inej vychove. Mne sa to moze zdat normalne, inemu uplne nenormalne. Ked som mala 18, zomrela mi babka a nechala mi 500 dolarov, kupila som si zato laserovu operaciu oka, za peniaze z poistky co mi rodicia od malicka seetrili, co ma v 18-tke vyplatili, som si zaplatila druhe oko. Mala som 18 a nepovazujem to za celozivotne uspory. Pokial to niekomu nenarusi rozpocet ze si nemaju z coho poplatit ucty, tak v tom problem nevidim. Je to sice dost za iPad, mam pocit, ze je to dost zbytocna haraburda, ale pre toho chlapca je to mozno splneny sen. A bud bude so svojim rozhodnutim maximalne spokojny alebo to bude lutovat a nabuduce si to lepsie premysli kam investuje "svoje" peniaze. V kazdom pripade s tym suhlasili jeho rodicia, nik iny do toho podla mna hovorit nemusi. Moj nazor je taky, ze mna taketo veci nevzrusuju, ajkeby si kupil rovno auto. Rovesnicka mojej dcery ma zakazdym k narodkam mega party s kateringom a ohnostroj. VYzdobu im robi firma. Prehnane? Z mojho pohladu vyhodene peniaze, ale nech si to uziju, je to ich vec. Mna by skor trapili choroby, alebo nejake vaznejsie problemy.

juliana77
16. jún 2014

@babatkoling aj ja som zaspala a budem spať ďalej.

katka1981
16. jún 2014

@babatkoling, co ta vlastne najviac znepokojuje na tom celom?
Samotna vec, ktoru si kupil?
Ze si minul uspory?
Cena?
Ze mu to dovolili?
Snazim sa ozaj vzit do tvojich pocitov, ale nedari sa mi to, prepac, asi som ti nepomohla.

kaktusik007
16. jún 2014

@lienkafoj je to apple.
@ada12345 existuju lacnejsie, podobne dobre a vykonne alternativy???? No jasne - toto je vecny argument tych, ktory apple poznaju vdaka iphonu. Az ked prejdes z okien na jablka pochopis, ze tie veci. Vobec nie su drahe - mac dostanem hned kompletne pripraveny na pracu, k inym notebookom potrebujem operacny system, a dalsi kopec programov - ale ano, tie pod win sa daju najst kreknute a tak su zadarmo - avsak legalne to fakt nie je. A uz obzvlast nie, ak pocitac pouzivas na pracu. A to nehovorim o tom, ze aj patrocny pocitac apple je stale dostatocne vykonny, avsak ten s oknami je uz davno v zbernom dvore....

Takze prosim, vyjadruj sa na temu os x a win a ich porovnavania az vtedy, ked budes vediet, o com hovoris ;)

kaktusik007
16. jún 2014

@mimca77 tiez nevies o com rozpravas ;)

kaktusik007
16. jún 2014

@maslenka47 ach jaj...

No nic baby, ja len tolko - ked prejdete na jablka, pochopite. Ako vsetci co to spravili - sa pytali sami seba, ze preco to neurobili uz skor ;)

meluela
16. jún 2014

@babatkoling
nie je to v poriadku, o dva-tri roky pride na to, ze z jeho velkych uspor ma akurat tak zastaraly srot.
Okrem toho je smutne, ze dnes deti takto silno riesia socialny status. Rodicom to vacsinou nevadi, lebo su rovnako preposrati z ludi co si kupia nieco drahsie nez oni.
Bola by to uplne ina situacia, keby si za tie peniaze kupil poriadny pocitac a ucil sa programovat. To by aj tak sedelo na super 13 rocneho chalana. Ale posuvat prstom po tablete kde si moze fakt len tak prezerat stranky, hrat hry a merat ako mu to zvysilo pulz a kde je sever, to mi pride dost biedne ...

lieska
16. jún 2014

@babatkoling - ja ta na "spravnu" mieru asi neuvediem, lebo som tiez mozno zaspala dobu, ked sa to aj mne zda prinajmensom hodne pozastavenia sa a zamyslenia sa! 🙂 Ale podla mna ide o to, ze vsetci my rodicia vychovavame deti nejak, vstepujeme im nejake zivotne zasady a priority...niekto vyhlasi, ze taky tablet VLASTNI uz jeho 2 rocne dieta ( 😅 ), iny, ze si podobnu vec kupilo dieta v 8-ich a preto teraz strci ucitelku anglictiny do vrecka a iny (Ty, ja, ...) sa nad tym pozastavime ci to je v takom veku spravne. ... niektori povazuju za pravo dietata narabat so "svojimi usporami" ako ono rozhodne, ini ho v tom usmernia. To aky je dnes trend vidis sama ... z toho, ze cela trieda toho chlapca uz v 13-tich iPad vlastni a aj z reakcii bab tu ... Ja osobne sa s tymto trendom nestotoznujem! Tot moj nazor! 😉

lieska
16. jún 2014

@meluela - 100% suhlas!!!

sarifa
19. jún 2014

Nasa 13 rocna ma tiez Ipad, sice ho nekupila ale ziskala v sutazi. Ked su to len peniaze co podostaval na narodeniny a vianoce tak je dobre ked si zane nieco kupi. iPAD dokaze byt velmi uzitocny.Mala si pomaha s nim s ulohami a dokonca aj nasa 2 rocna sa z neho dost uci. Ved ma len 13 sporit moze ked bude pracovat. Doba je ina a to nezastavime my sa drzime tej nasej.. Neviem ci to je tvoj syn alebo len niekto z rodiny, ale keby je to syn bola by som skor nahnevana preco otom neviem skor. Mohol by to minat na nieco horsie omnoho horsie.

stanislavao
19. jún 2014

@babatkoling a co to vas trapi, ze kto ako a naco pouzil?

stanislavao
19. jún 2014

@babatkoling a co to vas trapi, ze kto ako a naco pouzil? ked mu to rodicia dovolia, tak to je ich vec.

denise.v
19. jún 2014

moj 15 ročný syn si teraz kúpil kúpil notebook zo svojich našetrených penazí ktoré si sporil od malička.Ide na strednú kde potrebuje notebook. Podla mna takto aspon vie ,kolko musel nan šetrit. On ho už chcel aj skor ale sme mu vždy vraveli nech si nan našetrí.

dohna
24. jún 2014

podla mne je to tiež v poriadku, aj my tak fungujeme so synom od malička, dokonca za známky jednoty dostáva 0,30centov + nejaké narodky, meniny, takým 13r. deckám sa už zle niečo kupuje nejaké dary, ked tužia uplne po niečom inom, takže vždy ked našporí tiež si kupi niečo cennejšie, ked bol menší tak to boli autá, neskôr drahé lego a teraz mobili, bikeu , .... ale vždy sa zatial poradí so mnou 🙂

womankc
2. júl 2014

@babatkoling no za také peniaze mohol už mať kvalitný nootebook a to by podľa mňa radšej prijal, keby ho rodičia trošku usmernili , ipady sú také pekné tecnickejšie hračky, ale praktickejší pre neho by bol nootebook a inak sa mi to zdá , že bol aj zbytočne drahý . Inak , to že si chlapec kúpil za svoje peniaze je v poriadku i keď ho teda mohli trošku usmerniť a vybrať ozaj niečo s čím by bol "cool" a hlavne by to, ale aj na dlhšiu dobu využil .