14-ročná dcéra chce mať zajtra so mnou babský deň
ahojte mam dcerku 14 rocnu, a zajtra by sa malo idt do skoly viem. Nikdy som toto neurobila ale opytala sa ma či by sme si nemohli zajtra urobiť taky babský den. Dcéra je na gymnaziu a nikdy sme takto nevynechali len mi to prislo ako super napad urobit si predlženy vikend. Veľmi málo sa vidime kedže stale pracujem. Myslite ze to je dobry napad?
Moja dcéra má skoro 14 a dožičíme si,niekedy spolu, niekedy potrebuje ona sama oddych.... Teda mne to padne vhod, keď chce byť doma a pomôcť.. Keďže má ešte 3súrodencov
Keby to moja dcéra odo mňa chcela, neváham ani minútu. Dva roky deti v škole neboli, jeden deň s mamkou je pre citovú výchovu na nezaplatenie. Aj keby nemusel byť práve v školský deň, stále platí hore napísané.
Autorka: Znovu, evidentne si to chcela urobit, ked Ti sem aj niekto napisal, ze by to neurobil (nie vsetci moralizovali), tak si to aj tak nebrala, tak si myslim, ze jedna dospela zena, matka-naozaj nepotrebuje peciatku od MK, aby mohla konat tak ako chce. A ak je o svojej pravde presvedcena, tak potom ju nevzrusi ani ziadne moralizovanie. Ak o svojej pravde presvedcena nie je, tak sa aspon na chvilu zamysli a nevyskakuje ako certik z krabicky.
@beronsche mentalna anorexia, sebaposkodzovanie, elektivny mutizmus - nerozpravala sa s nikym iba s nami a iba doma. Dieta na antidepresivach a 5 mesiacov sme nevedeli zohnat ziadneho psychologa. Skusali sme aj IP a nesadla si s psychologickou. Co nam pomohlo v najhorsom bola krabicka bezpecia z IP. Neprajem nikomu toto zazit a sledovat nove rany na tele vlastneho dietata a tahat ho z toho sami doma, nespat, sledovat a vazit co je, dozorovat aby nadmerne necvicila,.....nastastie sme to podchytili relativne vcas a uz je zastabilizovana - po 8 mesiacoch. Co to spustilo este nevieme, nechce o tom rozpravat ani s nami ani s psychologickou, stale sa stiahne. O tom, kolko stoja psychologovia ani radsej nebudem pisat a poistovna nepreplaca nic. Takze u nas aj keby chcela kazdy tyzden den volna, tak ho ma. mame to vlastne potvrdene od lekarov. Mozno keby sme na zaciatku reagovali aj my menej striktne, tak to nemuselo prist az tak daleko. Preto netreba pocuvat reci typu - nemoze si robit prazdniny kedy chce a nema disciplinu,.....lebo to su reci ludi, ktori nezazili taketo veci a idu radit tam, kde nepoznaju detaily
Uplne staci ked si ty myslis ze je to dobry napad. Riad sa sebou nie druhymi, Usetris si vysvetlovacky.
@sissik uf, tak toto je silná káva. Mrzí ma, čo ste si zažili a držím palce, nech to zvládnete.
Mňa sa môj syn v 1.triede po pár mesiacoch školy opytal, že kedy on bude chorý. Som najprv nechápala, tak som sa ho opýtala, prečo chce byť chorý. A on, že lebo tí, čo sú chorí, sú týždeň doma. A on by tiež chcel byť týždeň doma. Ja som mu na to povedala, že on nemusí byť chorý, aby bol týždeň doma, že stačí povedať. A tak vždy, keď chcel, bol doma. Kľudne aj týždeň. Naša škola s tym našťastie nemala problém. A je fakt, že chorý nebol nikdy. Mnoho detí je často chorych aj preto, lebo potrebujú oddych od školy a jedine týmto spôsobom ho dosiahnu. Bohužiaľ.
@sissik och, to ma mrzi. To sa hrozne cita, nie este zaziva...
Mate podozrenie, co sa mohlo stat? Sikana, alebo chlapec alebo cosi take?
Drzim vam palce, aby to bola uz len hrozna spomienka!
Inak to je az sialene, ze v tejto krajine ti vlastne odbornik ani nemoze pomoct, Lebo sa k nemu jednoducho nedostanes.. ☹️
Ja by som to kludne urobila..my sme robili občas (možno raz za rok) niečo podobné ale s ocinom že mi povedal že zajtra by sme mohli ísť na výlet či sa môžem uliať zo školy😁A tie dni su niečo čo si budem navzdy pamätať
@beronsche mame podozrenie na viac veci, nieco o bodyshamingu napisala aj do dotaznika lekarke, ma aj NKS a ked chce rychlo rozpravat nie vzdy dobre artikuluje, vsimli sme si ze k nam nechodia kamosky, ktore boli varene-pecene cele leto a aj prespavali obcas - tak sa mohli pohadat. Jednu vec by zvladla, ale asi sa zosypalo viac naraz a to uz nedala. Raz sa mozno dozvieme a mozno ani nie. Preto ked vidim takuto otazku v diskusii nemozem nereagovat a poviem, nech radsej necha doma aj tyzden ak treba a zvysi obozretnost
@akvi veru, deti v skolach maruje aj taka vec, ako je hluk. Ono sa to nezda, ale v triedach s same tvrde povrchy a ekd tam mumle 30 deti, tak je to na nevydrzanie. Sama sa cudujem tym ucitelkam, ako to tam vobec davaju. Potvrdila mi to aj spec. pedagogicka v skole a dokonca zriadili aj oddychovy tichy kutik. Niektore ucitelky tam posielali ziaka, ktory vyrusoval. Uzasne. Nastastie to nam uz doma povedala a ked sme "reklamovali", tak ho tam prestali posielat
Ja mojej dcere z času na čas deň voľna zo školy doprajem. Vybrala si ho včera. Po troch rokoch. Mne mama tiež tolerovala jeden dvakrát do roka jeden ulievaci deň. A to bola - o hrôza hroz - sama učiteľka. Svoju prácu milujem, od problémov neutekam, mojou prácou je problémy riešiť. Rešpektujem pravidlá. A vyhradzujem si právo porušiť ich, ak ich dodržiavanie prináša so sebou viac negatív než ich dodržanie. A vôbec sa za to nehanbím.
Ahoj troska i neho súdka. Ja by som s nou šla pokiaľ hovoríš ze je to výnimočné a vôbec ze 14 roč.dievca chce tráviť čas s mamou. Netreba hneď za tým hľadať nič zlé a nedoverovat. Keby sa aj ukázalo ze za tým dačo bolo do budúcna budeš vedieť a dat jej to ako príklad prečo ju podozrievať a nechceš lebo....
Mňa napr moja mama zo školy nenechala doma až kým som nekaslala ako tuberak tiež bola stále v praci.( spolužiačky bezne) Stal sa zo mňa profesionálny klamár a tiež aj zaskolak...známky som mala dobre len do školy sa mi nechcelo chodiť...z 4 dňovej PN bola 14dnova a tak. Áno extrém. Pracovná morálka u mňa na výbornú mala som výbornú prácu teraz som po 13rokoch na materskej a viem ze keby moja dcéra niečo o také požiadala nemám s tým problém pokiaľ budú výsledky v škole OK. Presne deň v skole neutečie. PS: S mamou si absolútne nerozumiem a povedala by som ze ani nemáme dobrý vzťah a ani si ho nevie vytvoriť s vnúčatmi.
Nedavno ma tu vysokoval anonymny prispevok niekoho, kto bol zjavne v uplne prvom zamestnani v zivote, v skusobnej dobe a frustrovany, kedy ma mat "osobne volno". Lebo oslavy, zabava. Hm? Pracovna doba pon-pia cca 8,00-16,00. Asi pre autorku boli velmi krute zistenie, ze osobne volno zacina skoncenim pracovnej doby, dovolenka sice nabieha, ale zamestnavatel ju dat v skusobnej dobe nemusi, ze priepustky treba normalne dokladovat potvrdenim od lekara a ani ju zamestnavatel nemusi uznat na cely pracovny den.
Dufam, ze dcera raz nebude podobny adept.
Mne sa blicovanie bez dovodu tiez nepaci, neschvalujem. Prazdniny su o chvilu, spravte si normalne pekne dni. Vztah tym nijak neutrpi, ak sa dcere venujes, neodpalkujes ju ked si unavena, viete sa porozpravat, tak si ho nemas ako pokazit.
Ja by som jej povedala ok ale napr. V stredu by to šlo a podľa jej reakcie by som sa zariadila. 😉
Tiež mám doma 14 ročného a skúšal aký je chorucky.... že má soplik. Tak po ihrisku behať ti nevadilo ale keď do školy treba ísť, tak ma soplik. A to ma školu rád. Je deviatak a také decko som ešte nestretla, on by chodil aj cez prázdniny.
Nemám problém pýtať deti na dovolenku ale vtedy keď už je "po všetkom" nie teraz keď je vstupná písomka za písomkou. Keď sa idú pripravovať na testovanie a prijímačky. To ma chlapec smolu. Keby prišiel, že chce zrazu so mnou tráviť čas, najprv by musel vyklopiť o čo ide, hop alebo trop. Patrične by som mu vysvetlila prečo áno alebo prečo nie.
Suhlasila by som, podla mna super napad! Kiezby som ja mala s mamou taky vztah, ze by som si s nou mohla spravit takyto “babsky den”, urcite to vyuzi. Je velmi pekne ze ta takto zavola, moznoze ti chce nieco dolezite povedat, alebo ak aj nie tak chce byt s tebou a to je krasne 🙂 mozes jej povedat ze taketo spravite teraz naozaj len vynimocne, a nabuduce mozes nieco take zorganizovat ty, nie pocas skoly napr. Dufam, ze aj moje dcery budu chciet so mnou takto travit cas ❤️
ja a dcera mame kopu babskych dni - ci uz pyzamove vikendy,vilety, flakanie sa po obchode.. ale nikdy ju neberiem zo skoly ... proste musi vediet ze skola je dolezita a volno mame na zabavu ... a to si nemyslim,ze som zla ci prisna mama .. ale vsetko ma svoje pravidla a vynahradzame si to pocas volna ...
@ddaassuullaa deti sa maju vychovavat k zodpovednosti. A prilezitostne "volno" v skole sa s tym nijako nevylucuje. Staci rozumne zvazit kedy ano a trvat na dobehnuti uciva (podla mna bezna vec).
Z dietata vedeneho k zodpovednosti zvycajne vyrastie sudny a zodpovedny clovek, ktory sa nad takou kravinou Ako je v tebou spominanom prispevku, Ani nezamysli..
Na druhej strane, Len to, ze dieta je v skole vzdy, neznamena, ze podobne ocakavania mat nebude..
Ziadna priama suvislosti medzi casom stravenym v skole a zodpovednostou totiz nie je..
@tinamar333 to s rodičom súhlasím. Nasi boli rovnaki kým sme nekaslali ale že brutál ani za svet k dr. Si pamätám ako mi raz učiteľka v treťom ročníku na ZŠ povedala že mám máme odkázať že nech ide so mnou k dr tak jej odpoveď bola že načo.
@beronsche moja kamaratka tak este na ZS obcas vyhovela dcere. 1x za rok, 2x a potom pri pisomkach a podobne. Vztah mali krasny, vtedy. Keby sa mi chce pisat litanie, tak pokracujem....potom prislo sebaposkodzovanie, uteky z domu, nedokoncenie strednej skoly a teraz, ked ma dcera o chvilu 25 rokov sa uz ani nekontaktuju. Je to extrem, ale ona sama lutuje, ze sa nechala manipulovat. Iste, neda sa jednoznacne dokazat ani priama a dokonca ani nepriama suvislost, ona vsak pri synovi po viacerych rokoch zvolila uplne iny pristup a vysledok je uplne iny - pri vsetkych povinnostiach nadherny vztah mama - syn. Suvisi to? Nesuvisi? Netusim. V kazdom pripade, z vlastnej skusenosti toto nepoznam, lebo....nase decka aby nemuseli v case osobneho volna, ktore im vzdy bolo vzacne (aktivni sportovci od prveho stupna ZS), dopisovat/dorabat skolu, radsej isli do skoly (aj po navrate z pretekov v nocnych hodinach) a odsedeli si to radsej v skole, a to boli aj vopred ospravedlneni skolou😁 jediny raz som vzala dceru zo skoly, lebo 1 rok nemala poriadne prazdniny a dalsie mali byt uplne rovnake, ale to odsuhlasila az ked mala uzatvorene znamky a s kludnym svedomim sme odisli v juni k moru🤷♀️🤭
@zuzitko74 Presne tak!
@ddaassuullaa neviem, z akého dovodu si niektoré ženy myslia, ze ked si dcérami nechajú skákať po hlave, tak s nimi budú mať lepšie vzťahy, ako keď im slusne vysvetlia, co sa patrí a co uz nie.
Mimo to, aj tu je viacero diskusii, kde matky placu, ze kde je chyba, že dcéra si robi co chce a nerešpektuje och... vsak jej vzdy dovolili všetko čo chcela.. ale ok.
Nechapem preco nemôžu spolu stráviť babsky den v sobotu alebo nedeľu? Jak, či vtedy je uz vlastne s kamoškami a nemusí si vymýšľať dôvod na oficialne "blicovanie" zo školy?
Tiež poznám situácie, ktoré popisujes aj ty. Mama je jednoducho mama a kamoska je kamoska, tieto 2 statusy si netreba zamieňať.
Každá to mame inak a ak matka trávi s dcérou dostatočne veľa času, nie je potreba si spraviť babsky čas v piatok počas školy. Ale! Ak ako ty opisuješ, ti časovo nevychadza tráviť s ňou toľko času, čo by bolo žiadúce, nie je o čom. Neváhala by som ani sekundu ❤️
No ja by som to urobila v iný deň alebo piatok poobede a víkend s ňou. Teda neviem ale u mojho syna by nič okrem choroby alebo vážnych dôvodov neprešlo aby vynechal zo školy. Ja si tiež neberiem voľno kedy sa mi chce lebo ani nemôžem. Plánujem vopred. Ale tak to som ja a moja výchova
@lienka.7 mat poziadavku na rodica je podla teba skakanie po hlave? Ta dcera je tiez clovek s potrebami a pocitmi, za to, ze je to este “dieta” sa k nemu netreba spravat s uctou a respektom a proste vyhoviet jej poziadavke? Smutno mi je z tohto pristupu niektorych rodicov k vlastnym detom, len zato ze su “mama”.
@hederamonstera a odpovedať dcére, ze jasne zlatko, môžeme vyraziť hneď poobede, vyzdvihnem ta v skole, pripadne od zajtra rána, je vari jej týranie podľa teba? To, ze trvám na dodržiavaní nejakých pravidiel a podmienok zo mňa ešte bacharku nerobi, sorry. Skôr aj tu na fóre vidíme presný opak. Dietatu som dala prvé a posledne a aj tak ma ma v paži... no prečo asi, ze? 🤔
Sa ani necudujem, ze to ide na SK so skolstvom a ziakmi a vzdelanim dolu vodou. Len tak chodit poza skolu. Ani v robote nemozes len tak vymyslat zo dna na den, hlavne ak si zamestnanec. Na babske dni su prazdniny, dovolenky (zamestnanci), vikendy, sviatky. My zijeme v zahranici a toto je u nas nemyslitelne. Aj na jeden den (ak samozrejme dieta nie je choe) treba povolenie riaditela a musis sa to odovodnit. Decka maju dostatok prazdni, volnych dni, viekendo a sviatkov. Aj mam volno a poobede nijake kruzky, tak clovek mlze vyuzit aj tento cas plus vikend, hned mate 2,5 dna na babsku jazdu.

Ja by som išla. Tiež som so synom málo a ak bude mať dobrú dochádzku (býva často chorý) tak na jar keď bude už príjemne, si urobíme počas týždňa náš deň a prídem s tým ja.. Nevidím na tom nič tragické